Valikko
Kulttuuri    |   HS-Analyysi

Tällainen on tarujen Odin – ”Pohjoinen mytologia vetoaa ääriliikkeisiin kaikissa Pohjoismaissa”, sanoo tutkija

Odinin eli Wotanin nimi liittyy merkittävään taiteeseen, synkeään politiikkaan ja rasistejakin kiehtovaan uskontoon

Joko taas? Syyriassa riehuvasta ryhmästä käytetty lyhenne Isis on todellisten hirmutekojensa ohella ehtinyt tahrata myös Egyptin Isis-jumalattaren brändiä: Isis-nimeä annetaan ymmärrettävästi lapsille huomattavasti harvemmin kuin ennen, eikä edes Jean-Baptiste Lullyn Isis-oopperaa tai Bob Dylanin Isis-laulua voi enää ajatella ilman ainakin ohimenevää mielleyhtymää terroria kylvävään järjestöön.

Viime vuosina maailmalla ja viime viikkoina myös Suomessa viikinkien ja germaanien vanha Odin-jumalhahmo on yhdistetty arveluttaviin aineksiin. Kemissä perustettiin katupartiointiin tähtäävä Soldiers of Odin, jonka perustaja on tunnustautunut kansallissosialisti. Nyt kemiläinen Soldiers of Odin -katupartioaate on ollut uutinen jo New York Timesissa ja Der Spiegelissä.

Käykö kulttuurisesti samoin: tahriutuuko Odin-myyttejä hyödyntävä taide samoin kuin Lullyn ooppera tai Dylanin laulu?

Odinin kohdalla voi lohdutukseksi voi sanoa: jos tahriutuu, niin eipä ole ensimmäinen kerta.

Odin tai alkuperäisemmin Óðinn mainitaan pohjoismaisissa, germaanisissa ja englantilaisissa jumaltaruissa, tärkeimpänä ehkä 1200-luvulla Islannissa kirjatussa Eddassa. Odin löytyy myös muinaisten roomalaisten merkinnöissä valtaamansa Germanian uskomuksista.

Saksalaisessa traditiossa hahmo sai nimiä Wōđanaz, Wuotan ja Wotan. Hänen mukaansa nimettiin keskiviikko monissa kielissä, kun taas perjantai viittaa Odinin vaimoon Friggiin eli Friggaan tai Frickaan.

Odin oli yksisilmäinen Jumala, ja yksisilmäistä on ollut joskus hänen kannattajiensakin meno. Eddassa Odin on aika arvaamaton alkujumalan pojanpoika, joka hallitsee jumalten asuinsijan Valhalla-salia ja hankkii sinne taistelussa kuolleita urhoollisia sotureita. Hän on erilaisissa versioissa paitsi sodan tai taistelun Jumala, myös salaisen viisauden ja magian jumala.

Odin ei ole kaikkitietävä, vaan ikuinen opiskelija. Hän uhraa vapaaehtoisesti toisen silmänsä saadakseen juoda viisauden lähteen vettä. Tietoa karttuu myös kahden korpin tietotoimiston pajattaessa uusia uutisia Odinille aina keskipäivän aikaan. Odin halusi kartuttaa viisauttaan myös kokemalla kuoleman. Niin Odinin kuin Jeesuksen vaiheissa jumalhahmo lävistyy, kuolee puusta roikkuen ja nousee ylös kuolleista. Eddassa lävistys tapahtuu keihäällä ja kuolema tapahtuu Yggdrasil-puuhun hirtettynä.

Ei siis ihme, että Odin-myytti tavallaan helpotti kristinuskon rantautumista Skandinaviaan: Jeesuksen tarinassa oli tarpeeksi yhtymäkohtia pohjoisille kansoille tuttuihin uskomuksiin.

Suomeksi Odinista voi lukea Eddasta Aale Tynnin suomennoksena, runoilija-suomentaja Anni Sumarin Ódinnin ratsusta sekä esimerkiksi Antti Tuurin tekemistä saagojen suomennoksista.

Tuuri muistuttaa, että Odin oli myös runouden jumala. ”Sitä nämä Odinin soturit eivät ehkä ota huomioon”, Tuuri pohtii.

Tietokirjoissa Odinista löytyy vaikkapa Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttilan Tarujen kirjasta sekä Arthur Cotterellin Maailman myytit ja tarut -kirjassa.

Taiteessa Odin eli Wotan seikkailee ehkä tunnetuimmin Richard Wagnerin Nibelungin sormus -oopperatetralogiassa (Reininkulta, Valkyyria, Siegfried ja Jumalten tuho). Wagnerin Wotan on vääryydellä Valhallan rakentava, mutta sinänsä sympaattinenkin pelimies ja kärsivä isähahmo, joka joutuu lopulta myöntämään, että moraalista nalkuttava Fricka-vaimo on kaikessa oikeassa.

Tämä ei estänyt esimerkiksi Adolf Hitleriä olemasta Wagnerin lumoissa. Wotan esiintyi myös natsien sotilasoperaatioiden nimissä.

Uudemmassa musiikissa Odin seikkailee esimerkiksi soturihevissä ja yhtyeiden nimissä. Odin on seikkaillut satoja vuosia kuvataiteissa ja 1900-luvulla myös sarjakuvissa Asterixista DC Comicsiin Wotan-hahmoon.

Odinin nimeen on perustettu myös erittäin kirjavia uuspakanallisia ryhmiä, joiden kannattajat kutsuvat joskus itseään ”odinisteiksi”. Odinia palvoo esimerkiksi aasainusko (ásatrú), jonka harjoittajat ovat rakentamassa temppeliä Islantiin. Aasainuskon tai odinismin nimeen vannoo myös kasvava joukko rasisteja, ja osa kannattajista on katsonut rasistien yrittävän kaapata aasainuskon. Odinistit näkyvät Washington Postin mukaan jo myös esimerkiksi Yhdysvaltain vankiloissa.

Wagnerista väitellyt Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi kertoo, että asiasta on vireillä uutta eurooppalaista tutkimusta.

”On hyvin tiedossa, että pohjoinen mytologia vetoaa ääriliikkeisiin kaikissa Pohjoismaissa ja muuallakin. Se on valitettavaa ja perustuu kuvitelmaan kuvitelmasta, fantasiaan pohjoismaisesta mytologiasta. Siinä tietyt merkit repäistään irti kulttuurihistoriallisesta yhteydestään uudenlaiseen käyttöön.”

Aihe näkyy myös politiikassa.

”Menneisyyden ilmiöt aktivoidaan uuteen käyttöön monin eri tavoin esimerkiksi Unkarissa, Kreikassa, Ranskassa ja Suomessakin. Usealla eurooppalaisella yliopistolla on tästä yhteinen tutkimushanke. Viime kerralla EU-rahoituspäätös oli lähellä, mutta toistaiseksi sitä ei ole saatu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  2. 2

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  6. 6

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  7. 7

   Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

  8. 8

   Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  10. 10

   Väljät virkaanastujaiset – Washingtoniin ei tullut Trumpin ennustamaa ”uskomatonta, ennätysmäistä yleisöä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  9. 9

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

  11. Näytä lisää