Valikko
Kulttuuri    |   HS-Analyysi

Tällainen on tarujen Odin – ”Pohjoinen mytologia vetoaa ääriliikkeisiin kaikissa Pohjoismaissa”, sanoo tutkija

Odinin eli Wotanin nimi liittyy merkittävään taiteeseen, synkeään politiikkaan ja rasistejakin kiehtovaan uskontoon

Joko taas? Syyriassa riehuvasta ryhmästä käytetty lyhenne Isis on todellisten hirmutekojensa ohella ehtinyt tahrata myös Egyptin Isis-jumalattaren brändiä: Isis-nimeä annetaan ymmärrettävästi lapsille huomattavasti harvemmin kuin ennen, eikä edes Jean-Baptiste Lullyn Isis-oopperaa tai Bob Dylanin Isis-laulua voi enää ajatella ilman ainakin ohimenevää mielleyhtymää terroria kylvävään järjestöön.

Viime vuosina maailmalla ja viime viikkoina myös Suomessa viikinkien ja germaanien vanha Odin-jumalhahmo on yhdistetty arveluttaviin aineksiin. Kemissä perustettiin katupartiointiin tähtäävä Soldiers of Odin, jonka perustaja on tunnustautunut kansallissosialisti. Nyt kemiläinen Soldiers of Odin -katupartioaate on ollut uutinen jo New York Timesissa ja Der Spiegelissä.

Käykö kulttuurisesti samoin: tahriutuuko Odin-myyttejä hyödyntävä taide samoin kuin Lullyn ooppera tai Dylanin laulu?

Odinin kohdalla voi lohdutukseksi voi sanoa: jos tahriutuu, niin eipä ole ensimmäinen kerta.

Odin tai alkuperäisemmin Óðinn mainitaan pohjoismaisissa, germaanisissa ja englantilaisissa jumaltaruissa, tärkeimpänä ehkä 1200-luvulla Islannissa kirjatussa Eddassa. Odin löytyy myös muinaisten roomalaisten merkinnöissä valtaamansa Germanian uskomuksista.

Saksalaisessa traditiossa hahmo sai nimiä Wōđanaz, Wuotan ja Wotan. Hänen mukaansa nimettiin keskiviikko monissa kielissä, kun taas perjantai viittaa Odinin vaimoon Friggiin eli Friggaan tai Frickaan.

Odin oli yksisilmäinen Jumala, ja yksisilmäistä on ollut joskus hänen kannattajiensakin meno. Eddassa Odin on aika arvaamaton alkujumalan pojanpoika, joka hallitsee jumalten asuinsijan Valhalla-salia ja hankkii sinne taistelussa kuolleita urhoollisia sotureita. Hän on erilaisissa versioissa paitsi sodan tai taistelun Jumala, myös salaisen viisauden ja magian jumala.

Odin ei ole kaikkitietävä, vaan ikuinen opiskelija. Hän uhraa vapaaehtoisesti toisen silmänsä saadakseen juoda viisauden lähteen vettä. Tietoa karttuu myös kahden korpin tietotoimiston pajattaessa uusia uutisia Odinille aina keskipäivän aikaan. Odin halusi kartuttaa viisauttaan myös kokemalla kuoleman. Niin Odinin kuin Jeesuksen vaiheissa jumalhahmo lävistyy, kuolee puusta roikkuen ja nousee ylös kuolleista. Eddassa lävistys tapahtuu keihäällä ja kuolema tapahtuu Yggdrasil-puuhun hirtettynä.

Ei siis ihme, että Odin-myytti tavallaan helpotti kristinuskon rantautumista Skandinaviaan: Jeesuksen tarinassa oli tarpeeksi yhtymäkohtia pohjoisille kansoille tuttuihin uskomuksiin.

Suomeksi Odinista voi lukea Eddasta Aale Tynnin suomennoksena, runoilija-suomentaja Anni Sumarin Ódinnin ratsusta sekä esimerkiksi Antti Tuurin tekemistä saagojen suomennoksista.

Tuuri muistuttaa, että Odin oli myös runouden jumala. ”Sitä nämä Odinin soturit eivät ehkä ota huomioon”, Tuuri pohtii.

Tietokirjoissa Odinista löytyy vaikkapa Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttilan Tarujen kirjasta sekä Arthur Cotterellin Maailman myytit ja tarut -kirjassa.

Taiteessa Odin eli Wotan seikkailee ehkä tunnetuimmin Richard Wagnerin Nibelungin sormus -oopperatetralogiassa (Reininkulta, Valkyyria, Siegfried ja Jumalten tuho). Wagnerin Wotan on vääryydellä Valhallan rakentava, mutta sinänsä sympaattinenkin pelimies ja kärsivä isähahmo, joka joutuu lopulta myöntämään, että moraalista nalkuttava Fricka-vaimo on kaikessa oikeassa.

Tämä ei estänyt esimerkiksi Adolf Hitleriä olemasta Wagnerin lumoissa. Wotan esiintyi myös natsien sotilasoperaatioiden nimissä.

Uudemmassa musiikissa Odin seikkailee esimerkiksi soturihevissä ja yhtyeiden nimissä. Odin on seikkaillut satoja vuosia kuvataiteissa ja 1900-luvulla myös sarjakuvissa Asterixista DC Comicsiin Wotan-hahmoon.

Odinin nimeen on perustettu myös erittäin kirjavia uuspakanallisia ryhmiä, joiden kannattajat kutsuvat joskus itseään ”odinisteiksi”. Odinia palvoo esimerkiksi aasainusko (ásatrú), jonka harjoittajat ovat rakentamassa temppeliä Islantiin. Aasainuskon tai odinismin nimeen vannoo myös kasvava joukko rasisteja, ja osa kannattajista on katsonut rasistien yrittävän kaapata aasainuskon. Odinistit näkyvät Washington Postin mukaan jo myös esimerkiksi Yhdysvaltain vankiloissa.

Wagnerista väitellyt Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi kertoo, että asiasta on vireillä uutta eurooppalaista tutkimusta.

”On hyvin tiedossa, että pohjoinen mytologia vetoaa ääriliikkeisiin kaikissa Pohjoismaissa ja muuallakin. Se on valitettavaa ja perustuu kuvitelmaan kuvitelmasta, fantasiaan pohjoismaisesta mytologiasta. Siinä tietyt merkit repäistään irti kulttuurihistoriallisesta yhteydestään uudenlaiseen käyttöön.”

Aihe näkyy myös politiikassa.

”Menneisyyden ilmiöt aktivoidaan uuteen käyttöön monin eri tavoin esimerkiksi Unkarissa, Kreikassa, Ranskassa ja Suomessakin. Usealla eurooppalaisella yliopistolla on tästä yhteinen tutkimushanke. Viime kerralla EU-rahoituspäätös oli lähellä, mutta toistaiseksi sitä ei ole saatu.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  6. 6

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää