Valikko
Kulttuuri

Kevään 7 näyttelytärppiä: Auguste Rodinin veistokset, Tove Jansson -galleria, Ernesto Neton fantasiamaailmat ja Zabludowiczien aarteet

Näyttelykevät 2016 tarjoilee herkkuja moneen makuun. Valitsimme museoiden tarjonnasta seitsemän tärppiä kevääseen.

Näyttelykevät 2016 tarjoilee herkkuja moneen makuun – veistotaidetta 1800-luvulta, unimaailmoja Brasiliasta, pop-muotoilua ja Tove Janssonin freskoja. Valitsimme museoiden tarjonnasta seitsemän tärppiä kevääseen.

1. Ernesto Neto Kiasmassa

Kiasman kevään päänäyttely on 4. maaliskuuta avautuva brasilialaisen Ernesto Neton näyttely. Neto on kansainvälisesti arvostettu nykytaiteilija, joka tunnetaan erityisesti suurikokoisista, usein katosta riippuvista installaatioistaan, joissa voi kävellä, loikoa tai jopa kylpeä. Kiasman viidenteen kerroksen Neto toteuttaa uuden, valtavan tilateoksen, joka on saanut muotonsa boa-käärmeen päästä.

Neton kanssa samana päivänä avautuu Kiasmassa myös Jani Ruscican näyttely. Lisäksi Kiasmassa avautuu 29. tammikuuta näyttely Marskille kaveri, joka esittelee Kiasman ja Valtion taideteostoimikunnan taidekilpailun finalisteja.

2. Auguste Rodin Ateneumissa

Ateneumin kevät alkaa 5. helmikuuta ranskalaisen kuvanveistäjän Auguste Rodinin näyttelyllä. Näyttelyssä perehdytään paitsi Rodinin omaan tuotantoon, myös hänen suhteeseensa suomalaisiin oppilaisiinsa, Sigrid af Forsellesiin ja Hilda Flodiniin.

Myöhemmin helmikuussa Ateneumissa esiintyy näyttely Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875–1918. Japanilainen taide sai valtaansa tuolloin niin Albert Edelfeltin kuin Helene Schjerfbeckinkin.

3. Tove Jansson Hamissa

Helsingin kaupungin taidemuseo Ham avaa 29. tammikuuta Tove Janssonin taiteelle omistetun pysyvän gallerian, jossa ovat esillä Janssonin freskot Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla, öljymaalaus Ennen naamiaisia sekä Auroran sairaalan seinämaalauksen luonnoksia.

Huhtikuussa Hamissa avautuu Heinon taidesäätiön kokoelmasta koottu näyttely, joka esittelee ensimmäistä kertaa yhtä Suomen tärkeimmistä yksityisistä taidekokoelmista. Tammikuussa Kluuvin galleriana tunnettu Ham-galleria avaa keväänsä lupaavan maalarin Karoliina Hellbergin näyttelyllä.

4. Zabludowiczien kokoelma Taidehallissa

Jos on todella paljon rahaa, jotainhan sillä täytyy tehdä. Brittiläinen Anita Zabludowicz ja suomalais-brittiläinen Chaim ”Poju” Zabludowicz ovat tukeneet sillä taidetta siinä määrin, että heidän kokoelmansa on kansainvälisestikin merkittävä. Heillä on galleria Lontoossa, toinen näyttelytila New Yorkissa ja vielä taiteilijaresidenssi Sarvisalossa, mutta mitä kokoelmassa sitten oikein on? Taidehallin näyttely esittelee pienen osan 19.3.–24.4.

Ennen Zabludowiczeja Taidehallissa nähdään lintuaiheisista teoksistaan tunnetun Jussi Heikkilän yksityisnäyttely 23.1.–13.3. Taidehallin kevättä jatkaa 7. toukokuuta avautuva Tom of Finland -suurnäyttely.

5. Ad Reinhardt Emmassa

Espoon Modernin taiteen museo Emma esittelee keväällä 2016 amerikkalaisen abstraktin taiteilijan Ad Reinhardtin (1913–1967) poliittisia sarjakuvia ja satiirisia pilapiirroksia.

Reinhardtin kanssa museon jakaa viime vuonna Suomen taideakatemian palkinnon saanut Camilla Vuorenmaa.

6. Eero Aarnio Designmuseossa

Designmuseon kevään ja kesän päänäyttely esittelee muotoilijalegenda Eero Aarnion elämäntyötä. Huhtikuuta avautuvassa näyttelyssä muotoilutuotteiden lisäksi pannaan näytille Aarnion henkilöhistoriaa valokuvien, henkilökohtaisten esineiden ja filmimateriaalin avulla.

Samana päivänä, 8. huhtikuuta, Designmuseon galleriassa avautuu Daniel Palillon näyttely, jossa on esillä maalauksia, veistoksia ja tekstiili-installaatioita.

7. Poliittisen valokuvan festivaali Valokuvataiteen museossa

Keväällä Valokuvataiteen museossa jatketaan Poliittisen valokuvan festivaalia. Vuonna 2016 sen teema on Kotimaa. ”Miksi sanat koti ja maa kuulostavat ja tuntuvat hyviltä, mutta kotimaa viittaa johonkin rajattuun ja kansallismieliseen jopa ennakkoluuloihin?” Aihetta käsittelevät 19. helmikuuta avautuvassa näyttelyssä sekä kotimaiset että ulkomaiset taiteilijat.

Projekti-tilan kevään avaa 15. tammikuuta Helsingin Sanomien valokuvaajan Kaisa Rautaheimon valokuvanäyttely Pojat, jossa seurataan menestysyhteiskunnan laidalla elävien nuorten miesten elämää.

+ Muu Suomi

Mäntän Serlachius-museo Gösta on opittu tuntemaan kiinnostavista näyttelyistään. Toukokuussa Göstassa avautuu Turner-palkitun brittitaiteilija Mark Wallingerin näyttely (28.5.–9.10.), jonka teemoihin kuuluvat muun muassa nationalismi ja luokkayhteiskunta.

Tampereella Sara Hildénin näyttely esittelee keväällä laajasti Carolus Enckellin tuotantoa (6.2.–15.5.), ja kesän kynnyksellä avautuu hyperrealistista veistoksistaan tunnetun Ron Mueckin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa (2.6.–16.10.).

Turun taidemuseon kevätnäyttelyssä esittäytyy Miikka Vaskola (5.2.–8.5.), ja Wäinö Aaltosen taidemuseossa Saara Ekström (5.2.–24.4.).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Museot
 • Näyttelyt
 • Kuvataide
 • Valokuvataide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  9. 9

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää