Valikko
Kulttuuri

Kevään 7 näyttelytärppiä: Auguste Rodinin veistokset, Tove Jansson -galleria, Ernesto Neton fantasiamaailmat ja Zabludowiczien aarteet

Näyttelykevät 2016 tarjoilee herkkuja moneen makuun. Valitsimme museoiden tarjonnasta seitsemän tärppiä kevääseen.

Näyttelykevät 2016 tarjoilee herkkuja moneen makuun – veistotaidetta 1800-luvulta, unimaailmoja Brasiliasta, pop-muotoilua ja Tove Janssonin freskoja. Valitsimme museoiden tarjonnasta seitsemän tärppiä kevääseen.

1. Ernesto Neto Kiasmassa

Kiasman kevään päänäyttely on 4. maaliskuuta avautuva brasilialaisen Ernesto Neton näyttely. Neto on kansainvälisesti arvostettu nykytaiteilija, joka tunnetaan erityisesti suurikokoisista, usein katosta riippuvista installaatioistaan, joissa voi kävellä, loikoa tai jopa kylpeä. Kiasman viidenteen kerroksen Neto toteuttaa uuden, valtavan tilateoksen, joka on saanut muotonsa boa-käärmeen päästä.

Neton kanssa samana päivänä avautuu Kiasmassa myös Jani Ruscican näyttely. Lisäksi Kiasmassa avautuu 29. tammikuuta näyttely Marskille kaveri, joka esittelee Kiasman ja Valtion taideteostoimikunnan taidekilpailun finalisteja.

2. Auguste Rodin Ateneumissa

Ateneumin kevät alkaa 5. helmikuuta ranskalaisen kuvanveistäjän Auguste Rodinin näyttelyllä. Näyttelyssä perehdytään paitsi Rodinin omaan tuotantoon, myös hänen suhteeseensa suomalaisiin oppilaisiinsa, Sigrid af Forsellesiin ja Hilda Flodiniin.

Myöhemmin helmikuussa Ateneumissa esiintyy näyttely Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875–1918. Japanilainen taide sai valtaansa tuolloin niin Albert Edelfeltin kuin Helene Schjerfbeckinkin.

3. Tove Jansson Hamissa

Helsingin kaupungin taidemuseo Ham avaa 29. tammikuuta Tove Janssonin taiteelle omistetun pysyvän gallerian, jossa ovat esillä Janssonin freskot Juhlat kaupungissa ja Juhlat maalla, öljymaalaus Ennen naamiaisia sekä Auroran sairaalan seinämaalauksen luonnoksia.

Huhtikuussa Hamissa avautuu Heinon taidesäätiön kokoelmasta koottu näyttely, joka esittelee ensimmäistä kertaa yhtä Suomen tärkeimmistä yksityisistä taidekokoelmista. Tammikuussa Kluuvin galleriana tunnettu Ham-galleria avaa keväänsä lupaavan maalarin Karoliina Hellbergin näyttelyllä.

4. Zabludowiczien kokoelma Taidehallissa

Jos on todella paljon rahaa, jotainhan sillä täytyy tehdä. Brittiläinen Anita Zabludowicz ja suomalais-brittiläinen Chaim ”Poju” Zabludowicz ovat tukeneet sillä taidetta siinä määrin, että heidän kokoelmansa on kansainvälisestikin merkittävä. Heillä on galleria Lontoossa, toinen näyttelytila New Yorkissa ja vielä taiteilijaresidenssi Sarvisalossa, mutta mitä kokoelmassa sitten oikein on? Taidehallin näyttely esittelee pienen osan 19.3.–24.4.

Ennen Zabludowiczeja Taidehallissa nähdään lintuaiheisista teoksistaan tunnetun Jussi Heikkilän yksityisnäyttely 23.1.–13.3. Taidehallin kevättä jatkaa 7. toukokuuta avautuva Tom of Finland -suurnäyttely.

5. Ad Reinhardt Emmassa

Espoon Modernin taiteen museo Emma esittelee keväällä 2016 amerikkalaisen abstraktin taiteilijan Ad Reinhardtin (1913–1967) poliittisia sarjakuvia ja satiirisia pilapiirroksia.

Reinhardtin kanssa museon jakaa viime vuonna Suomen taideakatemian palkinnon saanut Camilla Vuorenmaa.

6. Eero Aarnio Designmuseossa

Designmuseon kevään ja kesän päänäyttely esittelee muotoilijalegenda Eero Aarnion elämäntyötä. Huhtikuuta avautuvassa näyttelyssä muotoilutuotteiden lisäksi pannaan näytille Aarnion henkilöhistoriaa valokuvien, henkilökohtaisten esineiden ja filmimateriaalin avulla.

Samana päivänä, 8. huhtikuuta, Designmuseon galleriassa avautuu Daniel Palillon näyttely, jossa on esillä maalauksia, veistoksia ja tekstiili-installaatioita.

7. Poliittisen valokuvan festivaali Valokuvataiteen museossa

Keväällä Valokuvataiteen museossa jatketaan Poliittisen valokuvan festivaalia. Vuonna 2016 sen teema on Kotimaa. ”Miksi sanat koti ja maa kuulostavat ja tuntuvat hyviltä, mutta kotimaa viittaa johonkin rajattuun ja kansallismieliseen jopa ennakkoluuloihin?” Aihetta käsittelevät 19. helmikuuta avautuvassa näyttelyssä sekä kotimaiset että ulkomaiset taiteilijat.

Projekti-tilan kevään avaa 15. tammikuuta Helsingin Sanomien valokuvaajan Kaisa Rautaheimon valokuvanäyttely Pojat, jossa seurataan menestysyhteiskunnan laidalla elävien nuorten miesten elämää.

+ Muu Suomi

Mäntän Serlachius-museo Gösta on opittu tuntemaan kiinnostavista näyttelyistään. Toukokuussa Göstassa avautuu Turner-palkitun brittitaiteilija Mark Wallingerin näyttely (28.5.–9.10.), jonka teemoihin kuuluvat muun muassa nationalismi ja luokkayhteiskunta.

Tampereella Sara Hildénin näyttely esittelee keväällä laajasti Carolus Enckellin tuotantoa (6.2.–15.5.), ja kesän kynnyksellä avautuu hyperrealistista veistoksistaan tunnetun Ron Mueckin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa (2.6.–16.10.).

Turun taidemuseon kevätnäyttelyssä esittäytyy Miikka Vaskola (5.2.–8.5.), ja Wäinö Aaltosen taidemuseossa Saara Ekström (5.2.–24.4.).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Museot
 • Näyttelyt
 • Kuvataide
 • valokuvataide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  2. 2

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  6. 6

   Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

  7. 7

   Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

  8. 8

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  10. 10

   Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  7. 7

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  8. 8

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  9. 9

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  10. 10

   Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

  11. Näytä lisää