Valikko
Kulttuuri

Mukaan tuli sairaalan valohoitolista eikä puhe – elämäntyöpalkinnon saanut Riitta Väisänen sai Venla-yleisön tikahtumaan

”Heippa kaikille”, aloitti puhelias Riitta Väisänen. Hän käytti omaan puheeseensa yli viisi minuuttia.

Perjantai-iltana juhlitussa televisioalan Kultainen Venla -gaalassa koettiin gaalan historiaan hauskuudessaan ja rentoudessaan jäävä hetki. Hetkestä oli vastuussa tv-juontaja Riitta Väisänen, joka palkittiin gaalassa elämäntyöpalkinnolla yhdessä toimittaja Hannu Karpon kanssa.

Väisäsen omaperäinen ja varsin luonnonmukaisesti pidetty puhe sai juhlayleisön ulvomaan naurusta ja vääntelehtimään penkeissään. Myös sosiaalisessa mediassa puhe herätti runsaasti positiivista huomiota.

Väisänen aloitti puheensa tyrmäävän tehokkaasti: Hän kertoi kirjoittaneensa kyllä etukäteen juhlapuheen – se vain jäi kotiin.

”Mähän olin tehny sellasen pikkupuheen. Sitten kun mä avasin sen äsken, niin tää oli mun sairaalaan valohoitolista!” Väisänen parahti.

”Täs on näitä päiviä ja valohoitoja nytte”, Väisänen sanoi ja esitteli kädessään ollutta paperia.

Pieni onnettomuus ei tuhansien Kymppitonni-jaksojen juontajaa kuitenkaan hidastanut. Seuraavaksi hän siirtyi esittelemään, mistä arvokkaan tilanteen aikaansaama ihokarvojen nousu lähti liikkeelle ja mihin se oli päätynyt.

Puhumaan innostunut Väisänen myös epäili, ettei toinen elämäntyöpalkinnon saanut televisioammattilainen Hannu Karpo ehtisi sanoa lavalla mitään.

”Mutta sen verran on aikaa, että Karpolla on kuitenkin jotain asiaa”, Väisänen lohkaisi.

Varsinaisen puheensa Väisänen aloitti viimein Kymppitonnista tutuksi tulleilla sanoilla ”heippa kaikille”. Puheessaan hän kiitti ennen kaikkea Pertti ”Spede” Pasasta, jonka löytö Väisänen aikoinaan oli.

Väisäsen mukaan Pasasen ”väärä ohjaus” aiheutti sen, että hänestä tuli televisiossa luonnollinen esiintyjä.

”Pertti hikoili, veti tupakkaa – studiossahan ei saanut vetää röökiä – ähki ja pöhki. Inkeri Pilkama sanoi, että anna sen olla rauhassa. Siitä se sitten lähti. Eli kiitos Pertille tuonne ylös.”

Väisäsen mukaan MTV:n Tauno Äijälä oli hänen juontajan tehtäväänsä vastaan. ”Mutta Pertti sai puhuttua saunassa, että sain olla.”

Riitta Väisänen juonsi vuodesta 1985 lähtien yli 3 000 Kymppitonni-jaksoa.

Kyseessä oli Spede Pasasen kehittelemä visa, jossa julkisuudesta tutut ihmiset arvuuttelivat pienissä kopperoissa sanoja arvoituksellisten selitysten perusteella. Visa oli yksi Suomen pisimpään esitetyistä televisio-ohjelmista.

Ennen juontajanpestiään Väisänen tunnettiin missinä. Hänet valittiin Miss Euroopaksi vuonna 1976.

Puhelias Riitta Väisänen käytti omaan puheeseensa yli viisi minuuttia, joten toiselle palkitulle Hannu Karpolle jäi gaalassa vain minuutti. Tästä huolimatta Karpokin onnistui kokeneen puhujan lailla ottamaan yleisönsä.

”Viimeiset kolme vuosikymmentä MTV tarjosi mulle mahtavan kasvualusta sillä tavalla, että kertaakaan se ei haitannut mun työntekoani”, Karpo totesi ja kiitti.

Hannu Karpo on tehnyt yli 50-vuotisen uran televisiotoimittajana. Erityisesti hänet muistetaan epäkohtia esiin nostaneesta Karpolla on asiaa -sarjasta, jonka viimeinen jakso nähtiin vuonna 2007.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Kultainen Venla

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Töölön sairaala aiotaan purkaa – tilalle suunnitellaan massiivista asuinkorttelia

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Teslan menestystarinan kääntöpuoli: Työntekijät kertovat surkeista työoloista – ”Olen nähnyt, kuinka ihmiset pyörtyvät”

  8. 8

   Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

  9. 9

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  10. 10

   Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  10. 10

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Yhteenveto Manchesterin iskusta: Isis väittää olevansa teon takana, 23-vuotias mies otettu kiinni – Yksi kuolleista on 8-vuotias

  5. 5

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  6. 6

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää