Valikko

David Guetta HS:n haastattelussa: ”Luksuselämäni on kamalaa, minulla ei ole edes oikeaa kotia”

Ranskalainen dj on tämän vuoden suurimpia Suomen-vieraita. HS tapasi tähden Lontoossa.

Raumanmeren juhannusfestivaalilla perjantaina esiintyvä ranskalainen dj on tämän vuoden suurimpia Suomen-vieraita. Guetta nähtiin vastikään jalkapallon EM-kisojen avajaisissa, ja Guettan ja Zara Larssonin esittää kisojen teemakappale This One's For You soi tiuhaan radiossa. HS tapasi tähden Lontoossa tammikuussa.

Lontoo

Harvoin, jos koskaan, olen tavannut yhtä hyväntuulista haastateltavaa kuin David Guetta. Ranskalainen tiskijukka ja tuottaja on yhtä hymyä koko haastattelun ajan ja pyrskähtää iloiseen nauruun tämän tästä.

Ehkä ei pitäisi olla yllättynyt.

Guettalla on syytä olla elämäänsä tyytyväinen. Koko aikuisikänsä hän on saanut työskennellä rakastamansa asian, musiikin, parissa. Lopulta kuutisen vuotta sitten kohdalle osui satumainen onni, kun hän teki lopullisen läpimurtonsa When Love Takes Over -hitillä.

Nyt, 48-vuotiaana, Guetta on uransa huipulla. Hän on elektronisen tanssimusiikin supertähti, jonka hitit hallitsevat listoja ja esiintymiset keräävät kymmeniä tuhansia kuulijoita. 

Hänen kerrotaan kuittaavan yhdestä esiintymisestä 350 000 dollaria, ja vuositulot mitataan kymmenissä miljoonissa. Puurtaminen pimeissä klubeissa on vaihtunut yksityislentokoneella matkustamiseen ympäri maailman.

Esimerkiksi Suomessa hänet on nähty Weekend Festivalin ja Ruisrockin pääesiintyjänä. Ensi kesänä hänen tehtävänään on nostaa Raumanmeren juhannus takaisin jaloilleen.

Haastattelun aikana hymyn takaa paljastuu myös menestyksen kääntöpuoli. 

David Guetta ei edes yritä kierrellä: hänen elämänsä on nykyään kaikkea paitsi tavallista. Hänellä ei ole oikeaa kotia, ja yli 20 vuotta kestänyt avioliitto päättyi äskettäin. Kaksi kouluikäistä lasta asuu äitinsä kanssa, koska Guetta on enimmäkseen tien päällä.

Hän kertoo kammoavansa ”tätä rocktähden elämää”, kuten hän itse sitä kutsuu. Et tapaa ketään, koska lennät paikasta toiseen omalla koneella. Perillä olet turvamiesten ympäröimänä joko hotellissa tai konserttipaikan takahuoneessa.

”Kamalaa elämää!” hän parahtaa. ”Joskus haluan vain kävellä kaupungilla, mutta turvamiesten takia se on mahdotonta. Kaikki huomaavat minut.”

Menestystä ei pääse pakoon edes vapaalla.

Millaista arkesi nykyään on? Haetko yhä lapsesi koulusta tai käytkö koskaan ruokaostoksilla?

”Lapseni eivät halua, että haen heidät, koska muut lapset vain huutaisivat tai haluaisivat ottaa valokuvan. Joskus vien lapseni kouluun, mutta jätän heidät yleensä kulman taakse”, Guetta kertoo.

”Kävin ruokaostoksilla viikko sitten, mutta turha minun on yrittää valehdella: edellisestä kerrasta on ainakin vuosi. Minulla ei ole tavallista elämää. Minulla ei ole edes oikeaa kotia.”

”Omistan asunnon Dubaissa, jossa asun työskennellessäni Aasian suunnalla. Kun työskentelen Yhdysvalloissa, asun Los Angelesissa. Kun työskentelen Euroopassa, asun joko Lontoossa tai Ibizalla. Kodin konsepti: joskus kaipaan sitä, mutta tällä hetkellä se ei sovi elämääni.”

Guetta on saanut totutella uuteen elämäänsä vasta muutaman vuoden, sillä hänen matkansa alakulttuurista valtavirtaan oli pitkä. Ura käynnistyi house-musiikkia soittavana tiskijukkana jo 1980-luvulla.

”Elämässäni on ollut hetkiä, jolloin asiat eivät tuntuneet etenevän, kuten olin ajatellut”, Guetta kertoo. ”Koska suosio tuli vasta paljon myöhemmin, osaan myös arvostaa sitä. Monet nuoremmat kollegani tuntuvat ajattelevan, että suosio on normaalia. Ei se ole!”

Elektronisen tanssimusiikin supertähtien joukossa Guetta on poikkeus, sillä hän on yli puolet vanhempi kuin monet kollegoistaan ja useimmat kuulijoistaan. Hänen itsensä mielestä tässä ei ole mitään ihmeellistä.

”Kyse ei ole iästäni, vaan musiikista, jota teen. Kun oli 17, esiinnyin 25-vuotiaille. 48-vuotiaana esiinnyn edelleen 25-vuotiaille. Aivan kuin ikä ei koskettaisi minua lainkaan”, hän sanoo hymyillen.

”Rakastan edelleen musiikkia ja seuraan, mitä ympärilläni tapahtuu. Sinä päivänä, kun kuvittelet olevasi paras ja muista ei ole mihinkään, urasi on ohi.”

Myös musiikillisesti Guettan matka on ollut pitkä. Hän muistelee varhaisia vuosiaan Ibizan yökerhoissa, jolloin dj-setit veivät kuulijat ”kahdeksan tunnin matkalle tuntemattomaan”.

”Teen lähestulkoon täysin eri työtä nyt. Suurten dj-nimien esiintymisistä on tullut konsertteja.”

Käytännössä tiskijukkien tavoitteena on järjestää mahdollisimman hyvät bileet. Konsertteja hallitsevat valtavat valoshow’t, joiden keskellä dj:n tehtävänä on pitää musiikki pyörimässä ja tunnelma korkealla. 

Tämä on antanut aseet myös arvostelijoille: elävän konsertin sijaan tarjolla on vain nappuloita painava tiskijukka.

”Pyrin siihen, että esiintymiset ovat aina uniikkeja”, Guetta vastaa. ”Teen konsertteihin uudet miksaukset kappaleista. Versiot eivät ole koskaan samoja kuin radiosta kuulemasi.”

Arvostelijoilta jää samalla huomaamatta, että tärkein osa tiskijukan työstä on yleisölle näkymätöntä. Se tehdään studion uumenissa. Tuottajana Guettan ansiot ovat kiistattomat, ainakin jos mittarina on menestys.

”House-musiikki on pysynyt alakulttuurina, koska kyse on vain biiteistä. Minun läpimurtoni tuli, kun yhdistin nuo biitit oikeisiin kappaleisiin”, hän näkee.

”Se oli silloin jotain aivan uutta, mutta nyt erottautuminen on yhä vaikeampaa. Kaikki tekevät niin. Tuottamisesta on, hyvällä tavalla, tullut demokraattisempaa, koska tarvitset vain läppärin ja kaikilla on pääsy samoihin soundeihin.”

Mutta miten syntyy täydellinen tanssimusiikkihitti?

”Lopulta kyse on tunteesta. Voit aina yllättää kuulijat uusilla tuotantokikoilla, mutta se ei ole kestävää. Jos esimerkiksi kuuntelet jotain loistavaa 60-luvun sävellystä, se on edelleen loistava. Mutta mikä oli tuotannollisesti hämmästyttävää 60-luvulla, ei ole enää sama asia.”

”Musiikista tulee ajatonta, kun siinä on kaunis melodia ja tunteellinen koukku. Vasta sen päälle tulee tuotanto, jonka olisi hyvä kuulostaa siltä kuin se olisi tehty huomenna.”

David Guetta esiintyy Raumanmeren juhannus -festivaalilla, joka järjestetään 24.–25. kesäkuuta 2016.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  3. 3

   Valtavat venäläiset sota-alukset näyttäytyivät Tanskassa ja tallentuivat näyttäviin kuviin – lähipäivinä niitä odotetaan Suomenlahdelle

  4. 4

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  5. 5

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  6. 6

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  7. 7

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  8. 8

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  9. 9

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Miksi Osuuspankki utelee kulutusluottoja hakevilta armeijasta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  8. 8

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  9. 9

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää