Kulttuuri

Tähtien sodan soinnin salat avautuvat

50 Oscar-ehdokkuutta saanut John Williams ammentaa vanhoilta mestareilta Korngoldista Stravinskyyn ja on nyt arvostetumpi kuin koskaan.

Säveltäjä John Williams (s. 1932) nappasi viime viikolla peräti 50:nnen Oscar-ehdokkuutensa, tällä kertaa Star Wars – The Force Awakens -elokuvan musiikista. Enemmän ehdokkuuksia on vain Walt Disneyllä.

Williams on myös viisinkertainen Oscar-voittaja ja 83-vuotiaana arvostetumpi kuin koskaan.

Syytä kiitollisuuteen on sinfo­niaorkestereillakin. Williamsin ansiosta niiden voimavarat ovat tuttuja miljoonille, jotka eivät tunne klassista musiikkia.

Ensimmäisen Tähtien sodan musiikin levytti London Sym­phony Orchestra, jonka nyky­jäsenistä osa hurahti sinfoniseen sointiin lapsina juuri Tähtien sota -elokuvia katsoessaan.

Tähtien sotaa soittavat niin Berliinin filharmonikot Sir Simon Rattlen johdolla kuin Los Angelesin filharmonikot Gustavo Dudamelin johdolla. Dudamel myös johti The Force Awakens -elokuvan soundtrackin alun ja lopun.

Williams on säveltänyt musiikin seitsemään Tähtien sota -elokuvaan ja käyttää sinfoniaorkesteria myös kymmenissä muissa hittielokuvissa E.T:stä ensimmäisiin Harry Potter -elokuviin.

Sinfoniaorkesterit ja suuret solistit ovat tilanneet häneltä varsinkin konserttoja, esimerkiksi sellokonserton Yo-Yo Malle. Hänen tuubakonserttonsa on soinut Helsingin kaupungin­orkesterin konsertissa, ja Santtu-Matias Rouvali johtaa maaliskuussa Fanfare of Fenwayn Tampere Filharmonian konsertissa.

Eniten suomalaisorkesterit ovat soittaneet Tähtien sotaa. Williamsia johtanut Jaakko Kuusisto pitää häntä ”ylivoimaisena orkesterisäveltäjänä nykyisten leffasäveltäjien joukossa”.

”Sävelkieli on aina optimaalista kuhunkin projektiin. Kyky luoda tunnetiloja on hämmästyttävä”, Kuusisto ylistää.

Sinfonia Lahden seuraava ylikapellimestari Dima Slobode­niouk vaihtoi viime vuonna tahtipuikon lasermiekkaan ja taisteli ”Darth Vaderia” vastaan ennen Williams-konserttia Espanjassa. ”Lasermiekkailu oli todella nastaa!” Slobodeniouk ylistää.

”Williams on mestari. Häntä ei välttämättä edes tarvitse kutsua elokuvasäveltäjäksi – hän on vain säveltäjä isolla S:lla. Loistava melodikko, hallitsee muodon ja tekee värikästä, rohkeaa orkestrointia.”

Williams opiskeli klassista musiikkia New Yorkin maineikkaassa Juilliard School of Musicissa ja työskenteli Hollywoodissa ensin pianistina ja sovittajana Henri Mancinin sekä Alfred Hitchcockin hovisäveltäjä Bernard Herrmannin projekteissa.

Ensimmäinen Oscar-ehdokkuus tuli 1960-luvulla Nukkelaakson (Valley of the Dolls) musiikista ja ensimmäinen Oscar vuoden 1971 sovitustyöstä Viulunsoittaja katolla -elokuvaan. Sitten nuori Steven Spielberg teki hänestä hovisäveltäjänsä elokuvissa Kovat ratsastajat, Tappajahai ja Kolmannen asteen yhteys.

Spielberg suositteli Williamsia ohjaaja George Lucasille, joka oli jo ehtinyt valita klassikkoja Tähtien sodan väliaikaiselle musiikkiraidalle eli ”temp trackille”. Mukana oli Erich Wolfgang Korngoldia, Gustav Holstia ja Ravelin Boleroa.

Tälle pohjalle syntyi Williamsin oma Tähtien sota -musiikki, ja menestystarina oli valmis.

Yksi syytös on kuitenkin seurannut pitkin matkaa. Onko elokuvamusiikin mestari plagioinut suuria säveltäjiä? Sellaista voi tapahtua, kun elokuvasäveltäjiä pyydetään kiireessä mukailemaan väliaikaisen ”temp trackin” säveliä. Näin ehkä kävi ensimmäisessä Tähtien sodassakin.

Laajemmassa HS.fi Kulttuuri -verkkoversiossa voit kuunnella yhtäläisyyksiä esimerkiksi Korngoldin Renkaita vedessä -elokuvamusiikin (King’s Row 1942, pääosassa tuleva presidentti Ronald Reagan) ja Tähtien sodan avainteeman välillä.

”Samanlaista on pääteeman viisi ensimmäistä säveltä, josta mielleyhtymä kyllä syntyy, mutta sen jälkeen uskon, että samankaltaisuuden vaikutelma syntyy lähinnä orkestrointityylin kautta”, Jaakko Kuusisto sanoo.

Youtube-palvelussa on monenlaisia koosteita Williamsin ja vanhemman musiikin yhtäläisyyksistä. Tähtien sodan Tatooine-planeetan musiikki on varsin suora kopio Igor Stravinskyn Kevätuhrin toisen osan johdannon musiikista. Stravinsky oli toki itse tehnyt omat varkautensa.

Monissa muissa tapauksissa mikään oikeuslaitos ei Williamsia tuomitsisi. Esimerkiksi jouluelokuva Yksin kotona -musiikin muistuma Pjotr Tšaikovskin Pähkinänsärkijän musiikkiin ei ole kopio, vaan silmän­isku vanhemmalle mestarille.

”Vaikutteet ovat kyllä joskus selviä, mutta ne jäävät vaikutteiksi olematta varsinaisia lainoja”, Kuusisto arvioi.

Williams on totuttanut kuulijansa myös teemojen kehittelyihin, mistä klassisen musiikin noviisi voi hyötyä ryhtyessään kuuntelemaan sonaatteja tai Richard Wagnerin oopperoita.

Williams käyttää Wagnerin johtoaihetekniikkaa. Yksinkertaistaen se tarkoittaa motiiveja, jotka viittaavat henkilöihin, esineisiin tai esimerkiksi ideoihin. Uusimmassa elokuvassa Wil­liams esittelee esimerkiksi uuden päähenkilön Reyn teeman, jolla on yhteys edellisten elokuvien Voima-teemaan sekä uuden pahiksen Kylo Renin teeman ja laittaa ne taistelemaan samalla, kun päähenkilötkin taistelevat.

Musiikilla saatetaan viitata myös henkilöön, jota ei sillä hetkellä nähdä, ja antaa juoniviitteitä tuleviin tapahtumiin. Faneilla on jo musiikin perusteella teoria siitä, mikä on uuden superpahiksen Snoken tausta, koska Williams käyttää musiikkia, joka vilahti aikaisemmassa elokuvassa eräästä henkilöstä puhuttaessa.

Williamsin taidoista kiistellään yhä. Kriitikoiden taistelu koettiin äsken New Yorker -lehdessä, jonka arvostettu musiikkitoimittaja Alex Ross kirjoitti Williamsista varsin ylistävästi, kun elokuvatoimittaja Richard Brodyn mukaan Williamsin musiikki yrittää pakottaa katsojat alistumaan yksinkertaisiin ja kapeisiin tunne-elämyksiin ja edustaa vastakohtaa mielikuvitukselle.

Toisaalta Williams on jossain määrin tarinan armoilla. Ensimmäisen elokuvan tarina oli varsin yksinkertainen satu, mikä heijastui musiikista. Kun juoneen ilmestyi Imperiumin vastaiskussa moniselitteisyyttä, Wil­liams sai johtoaihetekniikkansakin rikastumaan.

The Force Awakens ei tarjoa Williamsin parasta Tähtien sota -musiikkia, mitä on arveltu ohjaaja J. J. Abramsin syyksi. Wil­liams sai eteensä yhä uusia Abramsin tekemiä muutoksia. Sävellystyö ja soundtrackin levytys tehtiin monissa pätkissä.

Lucas ja muut alkuperäisen trilogian ohjaajat antoivat kameran levätä avaruusnäyissä joskus pidempäänkin, jolloin Williams ehti kehitellä musiikistaan jotain varsin vangitsevaa. Abramsin kuumeinen rytmi tarjoaa vain vähän suvantoja, mikä vähentää Williamsin mahdollisuuksia.

Mutta kyllä hän osaa ne yhä hyödyntää.

HS.fi Kulttuuri: Näe suomalaiskapellimestarin valomiekkailu ja kuuntele vertailut Wil­liamsin ja häneen vaikuttaneiden klassikoiden musiikista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  2. 2

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  6. 6

   Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia

  7. 7

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  8. 8

   Mystinen arabisheikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

  9. 9

   Venäjä valehteli suut ja korvat täyteen Zapad-sota­harjoituksesta – eikä Venäjää haittaa, jos Suomessa vähän pelätään

  10. 10

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  5. 5

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  6. 6

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Juska Paarma lähtee kiertueelle – Jussi Parviaisen Yksinteoin-elokuvia esitetään ympäri Suomen
  3. Poliisi on käyttänyt kiisteltyä etälamautinta tuhansia kertoja – tyypillisesti lamautettu ihminen on uhkaillut, rimpuillut tai ollut lyömässä poliisia
  4. Taklasi kuin amerikkalaisen jalkapalloilun linjamies – norjalaisen poliisin toiminta pyöräilyn MM-kisoissa kerää ylistystä
  5. Metrojunien vuorovälit tasoittuivat – Länsimetron luovutuksen aikataulu HKL:n haltuun selvinnee perjantaina
  6. Mystinen arabisheikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?
  7. Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa
  8. Presidentin Mersu on järeästi panssaroitu – Tutustuimme Martti Ahtisaaren vanhaan virka-autoon, jossa on hyvin erikoinen peruutustutka
  9. Ruotsin kokoomus saamassa uuden puheenjohtajan – Ulf Kristerssonia ehdotetaan hiljattain eronneen Anna Kinberg Batran seuraajaksi
  10. Sipilä sai Venäjältä kehut, EU ja Yhdysvallat haukut – Medvedevin mielestä Suomi suhtautuu ”normaalisti” Itämeren kaasuputkeen
  11. Tunti sitten
  12. Chilit talikoidaan kuivumaan ja Keith Richards riffittelee Sveitsissä
  13. Näytä lisää