Kulttuuri

Valikko
Kulttuuri

Karoliina Hellbergin maalausten tunnelma on yhtä aikaa uhkaava ja paratiisimainen

Kulttuurin toivot -sarja esittelee taiteen ja tieteen tuoreita tekijöitä.

Kuvataideakatemiasta viime keväänä valmistunut Karoliina Hellberg on herkässä kohdassa uraansa. Viime lauantaina avautui nuoren taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely ammattitaiteilijana. Tulevina viikkoina ja kuukausina selviää, ostetaanko teoksia, kiinnostuvatko kriitikot ja urkeneeko ura ehkä jossain Helsingin isoista gallerioista.

Ennusmerkit ovat ainakin hyvät. Keväällä Suomen kulttuurirahasto myönsi Hellbergille apurahaa, ja näyttelyyn Helsingin kaupungin taidemuseon ylläpitämään Ham-galleriaan hän valikoitui monen hakijan joukosta. Lisäksi Hellbergin teoksia on jo ostettu useampaan varteenotettavaan yksityiskokoelmaan. Kun keräilijä Seppo Fränti esitteli mittavaa kokoelmaansa Helsingin Sanomissa joulun alla, pääkuvassa komeili Hellbergin nais­muotokuva.

Ei ole ihme, että Hellbergin teokset kutkuttavat taiteen ystäviä.

Tussilla, vesiväreillä, akryylillä ja öljyväreillä maalattujen teosten jälki on tunnistettava ja ilmeikäs, värit mehukkaita ja tunnelma usein selittämättömällä tavalla kostea, pysähtynyt ja uhkaava, kuin Välimeren rannalla ennen elokuista myrskyä.

Kohti etelää vievät myös maalauksissa toistuvat aiheet: komeat huvilat, uima-altaat, hienostuneet interiöörit rokokootuoleineen ja vehreä kasvillisuus, usein palmut.

”Ei näissä edes mielestäni ole niin paljon palmuja”, Hellberg sanoo. ”Mutta ehkä palmu on niin vahva kuvallinen elementti, että se jää mieleen.”

Ripustus on haastatteluhetkellä vielä alkutekijöissään, yksi seinä on puoliksi maalattu ja teokset nojaavat seiniin. Näyttely­salin ilma on lumikaaospäivänäkin kostea ja lämmin, vähän kuin Hellbergin teoksissa.

Mistä nämä maalaukset oikein tulevat?

”Omat esteettiset mieltymykseni liittyvät siihen, mitä on nähnyt ja millaisissa paikoissa on ollut”, Hellberg aloittaa.

Kuten lapsena Espanjassa, siellä talviaan viettäneen iso­äidin luona. Tai vaihto-oppilaana lukiossa Etelä-Ranskassa. Vaikutteisiin kuuluu myös oma lapsuudenkoti Porvoosta. Hellberg ei tule taiteilijasuvusta, hän kertoo, mutta kotona arvostettiin taidetta ja kauniita asioita.

Maalaukset ovat eräänlaisia mentaalikollaaseja, yhdistelmiä nähdystä ja kuvitellusta. Niihin ajautuu kuva-aiheita myös kirjoista ja elokuvista, tai vaikka muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin elämästä.

Esimerkiksi Hellbergin maalauksessa Gobeliini voi nähdä kaikuja Saint Laurentin ja hänen kumppaninsa Pierre Bergén Pariisin-kodista.

”He olivat taidekeräilijöitä, ja jokainen esine heidän kodissaan oli rakkaudella tai erityisestä syystä valittu”, Hellberg selittää.

”Minua kiinnostaa esineisiin, kasveihin tai sisustamiseen liittyvän oman symboliikan rakentaminen.”

Symboliikkaa saa kukin arvailla itse, mutta tarkkasilmäinen löytää Hellbergin maalauksista myös visuaalisia kujeita. Huone yöllä -maalauksessa seinällä näyttäisi olevan Hellbergin pieni tulipalomaalaus, joka löytyy Tennispalatsin näyttelyssä toisaalta.

Näin muut näkevät hänen teoksensa:

”Karoliina Hellbergin teoksissa esiintyy hyväntuulisuus melankolian ohella, viittaukset ovat kohdallaan ja meno on viisasta ja ylen viihdyttävää”, sanoo yksi Hellbergin lopputyön ohjaajista, taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihinen. ”Hän edustaa taiteilijaa, joka suhtautuu kaikkeen ennakkoluulottomasti, innostuu ja viehättyy, mutta myös pohtii ja ironisoi.”

Innostuneesti Hellbergistä puhuu myös suunnittelija Samu-Jussi Koski, jonka kanssa Hellberg on tehnyt yhteistyötä.

”Heti kun ensimmäisen kerran näin hänen töitään, tiesin että tässä on jotain erityistä – vähän sellaista yliluonnollista, pientä piperrystä samaan ­aikaan kuin isoja räväköitä vetoja”, Koski sanoo.

Kollegoiden ja opettajien kuvauksissa korostuu Hellbergin taiteellisen lahjakkuuden lisäksi hänen sydämellinen persoonansa. Moni mainitsee juhlat, kirjeet ja kukkakimput. Hellberg tuntuu hurmanneen kaikki.

Sillä on merkitystä nuoren taiteilijan tulevaisuuden kannalta, sillä harva haluaa ostaa taidetta taiteilijalta, josta ei pidä myös ihmisenä.

Mutta miten kukaan, lahjakaskaan, uskaltaa ryhtyä taiteilijaksi tällaisena aikana, kun apu­rahoja riittää harvoille ja teosmyynti on hiljaista?

”Tässä ajassa on myös jotain intensiivistä, mikä tukee intohimopäätöksiä”, Hellberg sanoo.

Varman päälle pelaaminen saattaisi olla pettymys pidemmällä aikavälillä.

”Pitää tehdä täysillä sitä, mikä itseä puhuttelee. Jos tekee työnsä hyvin, uskon, että myös taiteen alan ammattilaisille on tarvetta.”

Toki visuaalista kiinnostusta ja herkkyyttä voisi käyttää elämässään muuhunkin kuin taiteilijan ammattiin, Hellberg sanoo. Taide on kuitenkin tuntunut niin tärkeältä, että sitä on ollut saatava tehdä itsekin, ammatikseen.

Uran startti on ollut onnekas, Hellberg myöntää, mutta läpimurtoa hän yrittää olla ajattelematta. Koko käsite ei tunnu kovin relevantilta keskellä ripustustöitä.

Taiteilija kuulostaa hieman arvokisoissa finaaleihin edenneeltä urheilijalta: ”Yritän vain tehdä niin hienon kokonaisuuden kuin pystyn”, Hellberg sanoo.

Jatkon kannalta tavoite on selkeä.

”Tulla paremmaksi. Tehdä parempia, voimakkaampia kuvia.”

Mutta entä jos läpimurto ei nyt onnistu?

Hellberg jatkaisi taiteen tekemistä. Uran alkuvaiheessa taiteilija kehittyy koko ajan. Eikä arvostetuksi taiteilijaksi voi tulla, jos lopettaa kesken.

”Kyllä mä aika monta oljenkortta katsoisin ennen kuin lopettaisin.”

Karoliina Hellberg: Ville HAM-galleriassa (Eteläinen Rautatiekatu 8) 16.1.–28.2.2016.

Karoliina Hellberg

 Syntynyt 1987 Porvoossa, työskentelee Helsingissä.

 Valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2015.

 Työskentelee maalauksen ja piirroksen parissa.

 Teoksia useissa yksityiskokoelmissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies – ”Harva ymmärtää kunnolla, mistä muunsukupuolisuudessa on kyse”

  2. 2

   Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

  3. 3

   Jasper teki 2-vuotiaana 200 palan palapelejä – Lapsen lahjakkuuteen suhtaudutaan Suomessa usein häpeillen, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Asuinalueiden erot kasvavat Helsingissä koko ajan – ”Ihmisillä tuntuu olevan halu asua samankaltaisten lähellä”

  5. 5

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  6. 6

   Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

  7. 7

   Demokraatti-lehden koko painos hukassa – ”Onhan tämä ihan käsittämätöntä”, kommentoi päätoimittaja

  8. 8

   Lakeudella pyörii myönteinen kierre – näin Seinäjoesta tuli kasvava menestystarina

  9. 9

   Pietarin trollitehtaasta on puhti pois – HS:n uusi juttusarja kertoo, miten Venäjä vaikuttaa eri Euroopan maissa

  10. 10

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   ”Kaikki talot pitää peruskorjata säännöllisin välein” ja 6 muuta harhaluuloa: Valtionpalkinnon saaneet arkkitehdit kumoavat tutut rakennusmyytit

  4. 4

   Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

  5. 5

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  6. 6

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  9. 9

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  10. 10

   Ruben Stiller jäi sairauslomalle – Pressiklubia vetää Sanna Ukkola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  5. 5

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  6. 6

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää