Valikko
Kulttuuri

Karoliina Hellbergin maalausten tunnelma on yhtä aikaa uhkaava ja paratiisimainen

Kulttuurin toivot -sarja esittelee taiteen ja tieteen tuoreita tekijöitä.

Kuvataideakatemiasta viime keväänä valmistunut Karoliina Hellberg on herkässä kohdassa uraansa. Viime lauantaina avautui nuoren taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely ammattitaiteilijana. Tulevina viikkoina ja kuukausina selviää, ostetaanko teoksia, kiinnostuvatko kriitikot ja urkeneeko ura ehkä jossain Helsingin isoista gallerioista.

Ennusmerkit ovat ainakin hyvät. Keväällä Suomen kulttuurirahasto myönsi Hellbergille apurahaa, ja näyttelyyn Helsingin kaupungin taidemuseon ylläpitämään Ham-galleriaan hän valikoitui monen hakijan joukosta. Lisäksi Hellbergin teoksia on jo ostettu useampaan varteenotettavaan yksityiskokoelmaan. Kun keräilijä Seppo Fränti esitteli mittavaa kokoelmaansa Helsingin Sanomissa joulun alla, pääkuvassa komeili Hellbergin nais­muotokuva.

Ei ole ihme, että Hellbergin teokset kutkuttavat taiteen ystäviä.

Tussilla, vesiväreillä, akryylillä ja öljyväreillä maalattujen teosten jälki on tunnistettava ja ilmeikäs, värit mehukkaita ja tunnelma usein selittämättömällä tavalla kostea, pysähtynyt ja uhkaava, kuin Välimeren rannalla ennen elokuista myrskyä.

Kohti etelää vievät myös maalauksissa toistuvat aiheet: komeat huvilat, uima-altaat, hienostuneet interiöörit rokokootuoleineen ja vehreä kasvillisuus, usein palmut.

”Ei näissä edes mielestäni ole niin paljon palmuja”, Hellberg sanoo. ”Mutta ehkä palmu on niin vahva kuvallinen elementti, että se jää mieleen.”

Ripustus on haastatteluhetkellä vielä alkutekijöissään, yksi seinä on puoliksi maalattu ja teokset nojaavat seiniin. Näyttely­salin ilma on lumikaaospäivänäkin kostea ja lämmin, vähän kuin Hellbergin teoksissa.

Mistä nämä maalaukset oikein tulevat?

”Omat esteettiset mieltymykseni liittyvät siihen, mitä on nähnyt ja millaisissa paikoissa on ollut”, Hellberg aloittaa.

Kuten lapsena Espanjassa, siellä talviaan viettäneen iso­äidin luona. Tai vaihto-oppilaana lukiossa Etelä-Ranskassa. Vaikutteisiin kuuluu myös oma lapsuudenkoti Porvoosta. Hellberg ei tule taiteilijasuvusta, hän kertoo, mutta kotona arvostettiin taidetta ja kauniita asioita.

Maalaukset ovat eräänlaisia mentaalikollaaseja, yhdistelmiä nähdystä ja kuvitellusta. Niihin ajautuu kuva-aiheita myös kirjoista ja elokuvista, tai vaikka muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin elämästä.

Esimerkiksi Hellbergin maalauksessa Gobeliini voi nähdä kaikuja Saint Laurentin ja hänen kumppaninsa Pierre Bergén Pariisin-kodista.

”He olivat taidekeräilijöitä, ja jokainen esine heidän kodissaan oli rakkaudella tai erityisestä syystä valittu”, Hellberg selittää.

”Minua kiinnostaa esineisiin, kasveihin tai sisustamiseen liittyvän oman symboliikan rakentaminen.”

Symboliikkaa saa kukin arvailla itse, mutta tarkkasilmäinen löytää Hellbergin maalauksista myös visuaalisia kujeita. Huone yöllä -maalauksessa seinällä näyttäisi olevan Hellbergin pieni tulipalomaalaus, joka löytyy Tennispalatsin näyttelyssä toisaalta.

Näin muut näkevät hänen teoksensa:

”Karoliina Hellbergin teoksissa esiintyy hyväntuulisuus melankolian ohella, viittaukset ovat kohdallaan ja meno on viisasta ja ylen viihdyttävää”, sanoo yksi Hellbergin lopputyön ohjaajista, taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihinen. ”Hän edustaa taiteilijaa, joka suhtautuu kaikkeen ennakkoluulottomasti, innostuu ja viehättyy, mutta myös pohtii ja ironisoi.”

Innostuneesti Hellbergistä puhuu myös suunnittelija Samu-Jussi Koski, jonka kanssa Hellberg on tehnyt yhteistyötä.

”Heti kun ensimmäisen kerran näin hänen töitään, tiesin että tässä on jotain erityistä – vähän sellaista yliluonnollista, pientä piperrystä samaan ­aikaan kuin isoja räväköitä vetoja”, Koski sanoo.

Kollegoiden ja opettajien kuvauksissa korostuu Hellbergin taiteellisen lahjakkuuden lisäksi hänen sydämellinen persoonansa. Moni mainitsee juhlat, kirjeet ja kukkakimput. Hellberg tuntuu hurmanneen kaikki.

Sillä on merkitystä nuoren taiteilijan tulevaisuuden kannalta, sillä harva haluaa ostaa taidetta taiteilijalta, josta ei pidä myös ihmisenä.

Mutta miten kukaan, lahjakaskaan, uskaltaa ryhtyä taiteilijaksi tällaisena aikana, kun apu­rahoja riittää harvoille ja teosmyynti on hiljaista?

”Tässä ajassa on myös jotain intensiivistä, mikä tukee intohimopäätöksiä”, Hellberg sanoo.

Varman päälle pelaaminen saattaisi olla pettymys pidemmällä aikavälillä.

”Pitää tehdä täysillä sitä, mikä itseä puhuttelee. Jos tekee työnsä hyvin, uskon, että myös taiteen alan ammattilaisille on tarvetta.”

Toki visuaalista kiinnostusta ja herkkyyttä voisi käyttää elämässään muuhunkin kuin taiteilijan ammattiin, Hellberg sanoo. Taide on kuitenkin tuntunut niin tärkeältä, että sitä on ollut saatava tehdä itsekin, ammatikseen.

Uran startti on ollut onnekas, Hellberg myöntää, mutta läpimurtoa hän yrittää olla ajattelematta. Koko käsite ei tunnu kovin relevantilta keskellä ripustustöitä.

Taiteilija kuulostaa hieman arvokisoissa finaaleihin edenneeltä urheilijalta: ”Yritän vain tehdä niin hienon kokonaisuuden kuin pystyn”, Hellberg sanoo.

Jatkon kannalta tavoite on selkeä.

”Tulla paremmaksi. Tehdä parempia, voimakkaampia kuvia.”

Mutta entä jos läpimurto ei nyt onnistu?

Hellberg jatkaisi taiteen tekemistä. Uran alkuvaiheessa taiteilija kehittyy koko ajan. Eikä arvostetuksi taiteilijaksi voi tulla, jos lopettaa kesken.

”Kyllä mä aika monta oljenkortta katsoisin ennen kuin lopettaisin.”

Karoliina Hellberg: Ville HAM-galleriassa (Eteläinen Rautatiekatu 8) 16.1.–28.2.2016.

Karoliina Hellberg

 Syntynyt 1987 Porvoossa, työskentelee Helsingissä.

 Valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta 2015.

 Työskentelee maalauksen ja piirroksen parissa.

 Teoksia useissa yksityiskokoelmissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Näyttelyt
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  3. 3

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  4. 4

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  5. 5

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  6. 6

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  7. 7

   Järkevä keskustelu korkeakoulujen maksullisuudesta on mahdotonta, koska Suomessa vallitsee luottamuspula

  8. 8

   Japanin hävittäjiä liittyi Yhdysvaltojen laivasto-osastoon, Pohjois-Korea uhkasi upottaa tukialuksen

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  2. 2

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  5. 5

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  6. 6

   Virkamiesten ehdotus: Helsingin keskustasta pois kilometreittäin autokaistaa – Kaivokatu suljettaisiin autoilta

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  10. 10

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää