Valikko
Kulttuuri

Lastensairaala sai taidetta yli miljoonalla eurolla – teoksia muun muassa teho-osastolle

Teokset rahoitetaan pääosin Svenska Kulturfondenin ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds minnen lahjoituksilla.

Uusi lastensairaala saa julkista taidetta yli miljoonalla eurolla. Sairaalaan tulee yhteensä 14 teosta tai teoskokonaisuutta 17 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä.

Teokset sijoitetaan eri puolille rakennusta, muun muassa aulaan, teho-osastolle, leikkausosastolle ja kappeliin. Potilashuoneisiin teoksia ei tule, sillä niissä tilaa vievät erilaiset laitteet.

Rahat taideteoksiin tulevat kahdelta säätiöltä, Svenska Kulturfondenilta ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds minneltä. Molemmat lahjoittivat sairaalahankkeelle puoli miljoonaa euroa sillä ehdolla, että rahat käytetään taiteeseen.

Säätiöt kutsuivat kuraattoriksi taidehistorioitsija Marjatta Levannon, joka on tehnyt pitkän uran museoalalla ja Suomen Pariisin-instituutin johdossa.

Myös sairaalan ulkopuolelle tulee taidetta. Ulkoveistokset eivät kuitenkaan mahtuneet miljoonan euron budjettiin, vaan niiden rahoitus on vielä auki.

Taideteokset valitsi Levannon esityksestä toimikunta, johon kuuluivat Nykytaiteen museo ­Kiasman johtaja Leevi Haapala, Kuvataideakatemian dekaani Markus Konttinen, sekä akatemian professorit Veli Granö ja Tarja Pitkänen-Walter.

Kaikki teokset toteutetaan varta vasten Lastensairaalaan, mutta osassa on elementtejä aiemmin tehdyistä teoksista tai niiden osista. Tilat, joihin tulee taideteoksia kuvataiteilijoilta, on riisuttu muusta visuaalisesta materiaalista, kuten muumikuvituksista.

Taideteokset luovat vain osan sairaalan visuaalisesta ilmeestä. Syyskuussa julkistettiin, että Lastensairaalan sisustuksessa käytetään otteita Tove Janssonin Muumi-kirjojen kuvituksista. Muumien oikeuksia hallinnoiva Moomin Characters -yhtiö antoi kuvitukset Lastensairaalan käyttöön ilmaiseksi. Muumi-hahmoja sairaalaan ei kuitenkaan tule.

Sairaalaan suunniteltavassa taiteessa hygienia menee kaiken edelle. Teosten pitää olla tehty materiaaleista, jotka eivät aiheuta allergiaoireita. Kaikki pitää voida puhdistaa.

Vähintään yhtä tärkeää on, että rakennusten käyttäjät viihtyvät. Lastensairaalassa teosten kokijoita ovat paitsi pienet ja vähän isommat potilaat, myös heidän vanhempansa ja sisaruksensa. Teokset palvelevat myös henkilökuntaa.

Lapsia ei ole konsultoitu teosvalinnoissa. Se oli Levannon tietoinen valinta.

”Sairaalassa on vähän tiloja joita käyttävät vain tietyn ikäiset lapset. Teosten pitää puhutella eri-ikäisiä lapsia vauvoista teineihin. Vastaanottoa olisi ollut myös vaikea tutkia, kun teokset tehdään varta vasten lasten­sairaalaan”, Levanto sanoo.

Sairaalan rakennuttajasäätiön hallituksen puheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) on monta kertaa painottanut, että sairaalalla pitää olla tarina.

Sitä tarinaa rakentavat paitsi muumiaiheet, myös suomalaisen luonnon mukaan teemoitetut kerrokset saaristosta ja ­merestä tähtitaivaalle sekä taide. Äänet ja värit ovat myös tär­keitä.

”Olen pyrkinyt taiteella tukemaan sairaalan tarinaa kun se on ollut mahdollista”, Levanto sanoo.

Mediataiteilija Santeri Tuori valmistelee parhaillaan Lastensairaalaan tulevaa teossarjaansa työhuoneellaan Vallilassa. Tuorin teokset sijoitetaan sairaalan neljänteen kerrokseen, jossa sijaitsee teho-osasto.

Sairaala on jaettu kerroksiin luontoon liittyvien teemojen mukaan. Pohjakerroksista noustaan maan alta merenrantaan ja ylöspäin kohti taivaita.

”Kerros asettuu jonnekin metsän ja taivaan rajalle”, Tuori kertoo.

Tuori on kuvannut teostaan varten metsää eri vuodenaikoina muun muassa Kökarissa, Hangossa ja Lohjalla. Lopullisiin kuviin tulee pohjalle mustavalkoinen metsäkuva ja sen päälle värillisiä kerroksia eri metsistä.

”Kerroksellisuus tuo kuviin ajan ulottuvuuden. Kuvat avautuvat yhdellä vilkaisulla, mutta niistä löytää myös paljon yksityiskohtia”, Tuori kertoo. Hän on kuvannut metsää Kökarissa jo yhdeksän vuoden aikana ja tehnyt aiemmin metsä­aiheisia video- ja valokuvateoksia.

Valokuvat tulevat teho-osastoilla tiloihin, joita käyttävät lasten vanhemmat. ”Vanhemmat saattavat viettää osastolla pidemmänkin aikaa. On herkkä ja kriittinen paikka, jos oma lapsi on tehohoidossa. Kuvat ovat rauhallisia ja rauhoittavia”, Tuori sanoo.

Monissa Tuorin vanhemmista teoksista esiintyy lapsia. Teosten tunnelma on usein melankolinen. Tämäntyyppisiä teoksia ei sairaalaan voi tuoda.

”Sairaalan latautuneessa ympäristössä taiteeseenkin latautuu helposti uusia merkityksiä. Saa olla tarkkana, ettei tumma pohjavire vahvistu”, taiteilija sanoo.

Seuraavaksi Tuori rakentaa pienoismallin osastosta, jotta hän voi nähdä paremmin, miten valokuvat siinä toimivat. ”Toivon, että kuvat tuovat ­tilaan toisen todellisuuden ja tekevät siitä helpomman hengittää.”

Sairaalan monentyyppisissä tiloissa taiteen pitää täyttää eri tehtäviä. Se voi viihdyttää, lohduttaa, johtaa ajatukset muualle. Esimerkiksi pohjakerroksen odotustilaan kaavailtu Petri Eskelisen liikkuva ja liikuteltava veistos ilahduttaa pitkästyvää odottajaa.

Magneettikuvaus on monelle potilaalle usein toistuva toimenpide. Magneettikuvauksen odotustilaan on tulossa Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen teos, joka tulee olemaan muuntuva ja yllätyksellinen.

Oma lukunsa suunnittelussa on kappeli. Sen seinänkokoisista lasilevyistä rakentuvan teoksen suunnittelee Irma Laukkanen.

”Kappelissa taiteen pitää olla lohdullista, mutta ei pateettista tai uhkaavaa. Lastensairaalassa myös kuolee lapsia, mutta taiteen pitää silti tarjota surun lisäksi optimismia, paranemisen iloa ja löytämisen riemua”, Levanto sanoo.

Teoksia tulee Lastensairaalan myös muuta kautta. Suomen Taideyhdistys on lahjoittanut sairaalalle taiteeseen 20 000 ­euroa. Se käytetään Veikko Hirvimäen kaksimetriseen Kiiski-veistokseen, joka tulee roikkumaan kahvilan kattoon. Hanke on saanut myös muita yksittäisiä taidelahjoituksia.

Taiteilijat jättävät lopulliset suunnitelmansa helmikuun puoliväliin mennessä. Lastensairaala valmistuu vaiheittain, loppuvuodesta 2017 ja kesäkuun lopussa vuonna 2018.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Lastensairaala
 • julkinen taide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  4. 4

   Tältä näyttää Helsingin valtava pyörivä jäälautta – Keksijä: ”Haen tälle kansainvälistä näkyvyyttä”

  5. 5

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  6. 6

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  7. 7

   Donald Trumpin juhlaviikkoa varjostavat suurmielenosoitukset ja boikotit

  8. 8

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  9. 9

   Monet kaupungit rajoittavat Airbnb-vuokrausta, mutta yhtiö ei ole huolissaan – ”Mitä suuremmaksi kasvamme, sitä vaikeampaa on sanoa, että toiminta kielletään”

  10. 10

   Paluumuuttaja voi kohdata yllättäviä hankaluuksia – iPhone osamaksulla jäi saamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  3. 3

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  4. 4

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  5. 5

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  6. 6

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  7. 7

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  8. 8

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  9. 9

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  10. 10

   Japanilaiset tutkijat varoittavat: Älä näytä rauhanmerkkiä sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää