Valikko
Kulttuuri

Lastensairaala sai taidetta yli miljoonalla eurolla – teoksia muun muassa teho-osastolle

Teokset rahoitetaan pääosin Svenska Kulturfondenin ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds minnen lahjoituksilla.

Uusi lastensairaala saa julkista taidetta yli miljoonalla eurolla. Sairaalaan tulee yhteensä 14 teosta tai teoskokonaisuutta 17 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä.

Teokset sijoitetaan eri puolille rakennusta, muun muassa aulaan, teho-osastolle, leikkausosastolle ja kappeliin. Potilashuoneisiin teoksia ei tule, sillä niissä tilaa vievät erilaiset laitteet.

Rahat taideteoksiin tulevat kahdelta säätiöltä, Svenska Kulturfondenilta ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds minneltä. Molemmat lahjoittivat sairaalahankkeelle puoli miljoonaa euroa sillä ehdolla, että rahat käytetään taiteeseen.

Säätiöt kutsuivat kuraattoriksi taidehistorioitsija Marjatta Levannon, joka on tehnyt pitkän uran museoalalla ja Suomen Pariisin-instituutin johdossa.

Myös sairaalan ulkopuolelle tulee taidetta. Ulkoveistokset eivät kuitenkaan mahtuneet miljoonan euron budjettiin, vaan niiden rahoitus on vielä auki.

Taideteokset valitsi Levannon esityksestä toimikunta, johon kuuluivat Nykytaiteen museo ­Kiasman johtaja Leevi Haapala, Kuvataideakatemian dekaani Markus Konttinen, sekä akatemian professorit Veli Granö ja Tarja Pitkänen-Walter.

Kaikki teokset toteutetaan varta vasten Lastensairaalaan, mutta osassa on elementtejä aiemmin tehdyistä teoksista tai niiden osista. Tilat, joihin tulee taideteoksia kuvataiteilijoilta, on riisuttu muusta visuaalisesta materiaalista, kuten muumikuvituksista.

Taideteokset luovat vain osan sairaalan visuaalisesta ilmeestä. Syyskuussa julkistettiin, että Lastensairaalan sisustuksessa käytetään otteita Tove Janssonin Muumi-kirjojen kuvituksista. Muumien oikeuksia hallinnoiva Moomin Characters -yhtiö antoi kuvitukset Lastensairaalan käyttöön ilmaiseksi. Muumi-hahmoja sairaalaan ei kuitenkaan tule.

Sairaalaan suunniteltavassa taiteessa hygienia menee kaiken edelle. Teosten pitää olla tehty materiaaleista, jotka eivät aiheuta allergiaoireita. Kaikki pitää voida puhdistaa.

Vähintään yhtä tärkeää on, että rakennusten käyttäjät viihtyvät. Lastensairaalassa teosten kokijoita ovat paitsi pienet ja vähän isommat potilaat, myös heidän vanhempansa ja sisaruksensa. Teokset palvelevat myös henkilökuntaa.

Lapsia ei ole konsultoitu teosvalinnoissa. Se oli Levannon tietoinen valinta.

”Sairaalassa on vähän tiloja joita käyttävät vain tietyn ikäiset lapset. Teosten pitää puhutella eri-ikäisiä lapsia vauvoista teineihin. Vastaanottoa olisi ollut myös vaikea tutkia, kun teokset tehdään varta vasten lasten­sairaalaan”, Levanto sanoo.

Sairaalan rakennuttajasäätiön hallituksen puheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) on monta kertaa painottanut, että sairaalalla pitää olla tarina.

Sitä tarinaa rakentavat paitsi muumiaiheet, myös suomalaisen luonnon mukaan teemoitetut kerrokset saaristosta ja ­merestä tähtitaivaalle sekä taide. Äänet ja värit ovat myös tär­keitä.

”Olen pyrkinyt taiteella tukemaan sairaalan tarinaa kun se on ollut mahdollista”, Levanto sanoo.

Mediataiteilija Santeri Tuori valmistelee parhaillaan Lastensairaalaan tulevaa teossarjaansa työhuoneellaan Vallilassa. Tuorin teokset sijoitetaan sairaalan neljänteen kerrokseen, jossa sijaitsee teho-osasto.

Sairaala on jaettu kerroksiin luontoon liittyvien teemojen mukaan. Pohjakerroksista noustaan maan alta merenrantaan ja ylöspäin kohti taivaita.

”Kerros asettuu jonnekin metsän ja taivaan rajalle”, Tuori kertoo.

Tuori on kuvannut teostaan varten metsää eri vuodenaikoina muun muassa Kökarissa, Hangossa ja Lohjalla. Lopullisiin kuviin tulee pohjalle mustavalkoinen metsäkuva ja sen päälle värillisiä kerroksia eri metsistä.

”Kerroksellisuus tuo kuviin ajan ulottuvuuden. Kuvat avautuvat yhdellä vilkaisulla, mutta niistä löytää myös paljon yksityiskohtia”, Tuori kertoo. Hän on kuvannut metsää Kökarissa jo yhdeksän vuoden aikana ja tehnyt aiemmin metsä­aiheisia video- ja valokuvateoksia.

Valokuvat tulevat teho-osastoilla tiloihin, joita käyttävät lasten vanhemmat. ”Vanhemmat saattavat viettää osastolla pidemmänkin aikaa. On herkkä ja kriittinen paikka, jos oma lapsi on tehohoidossa. Kuvat ovat rauhallisia ja rauhoittavia”, Tuori sanoo.

Monissa Tuorin vanhemmista teoksista esiintyy lapsia. Teosten tunnelma on usein melankolinen. Tämäntyyppisiä teoksia ei sairaalaan voi tuoda.

”Sairaalan latautuneessa ympäristössä taiteeseenkin latautuu helposti uusia merkityksiä. Saa olla tarkkana, ettei tumma pohjavire vahvistu”, taiteilija sanoo.

Seuraavaksi Tuori rakentaa pienoismallin osastosta, jotta hän voi nähdä paremmin, miten valokuvat siinä toimivat. ”Toivon, että kuvat tuovat ­tilaan toisen todellisuuden ja tekevät siitä helpomman hengittää.”

Sairaalan monentyyppisissä tiloissa taiteen pitää täyttää eri tehtäviä. Se voi viihdyttää, lohduttaa, johtaa ajatukset muualle. Esimerkiksi pohjakerroksen odotustilaan kaavailtu Petri Eskelisen liikkuva ja liikuteltava veistos ilahduttaa pitkästyvää odottajaa.

Magneettikuvaus on monelle potilaalle usein toistuva toimenpide. Magneettikuvauksen odotustilaan on tulossa Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen teos, joka tulee olemaan muuntuva ja yllätyksellinen.

Oma lukunsa suunnittelussa on kappeli. Sen seinänkokoisista lasilevyistä rakentuvan teoksen suunnittelee Irma Laukkanen.

”Kappelissa taiteen pitää olla lohdullista, mutta ei pateettista tai uhkaavaa. Lastensairaalassa myös kuolee lapsia, mutta taiteen pitää silti tarjota surun lisäksi optimismia, paranemisen iloa ja löytämisen riemua”, Levanto sanoo.

Teoksia tulee Lastensairaalan myös muuta kautta. Suomen Taideyhdistys on lahjoittanut sairaalalle taiteeseen 20 000 ­euroa. Se käytetään Veikko Hirvimäen kaksimetriseen Kiiski-veistokseen, joka tulee roikkumaan kahvilan kattoon. Hanke on saanut myös muita yksittäisiä taidelahjoituksia.

Taiteilijat jättävät lopulliset suunnitelmansa helmikuun puoliväliin mennessä. Lastensairaala valmistuu vaiheittain, loppuvuodesta 2017 ja kesäkuun lopussa vuonna 2018.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Lastensairaala
 • julkinen taide
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  2. 2

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  3. 3

   Trump: Pohjois-Korean ”ongelma” ratkaistava viimeinkin

  4. 4

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  7. 7

   Brigitte Macron ”neuvoo ja valmentaa” presidentiksi pyrkivää miestään – lukiolaispojan ja opettajan skandaalisuhteesta syntyi Ranskan seuratuin pari

  8. 8

   Jopa 50 raskaasti aseistettua pankkirosvoa teki Paraguayssa ”vuosisadan ryöstön” – Epäiltynä Brasilian rikollisjengit

  9. 9

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  10. 10

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  6. 6

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  7. 7

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  8. 8

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  9. 9

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää