Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Oman aikansa huippututkija Hilma Granqvist työnnettiin syrjään – julkisuudessa asiantuntijat ovat edelleen yleensä miehiä

Suomessa on jo vuosia ollut yliopisto-opiskelijoina enemmän naisia kuin miehiä, mutta julkisuudessa asiantuntijat ovat useimmiten miehiä, kirjoittaa Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen esimies Hanna Mahlamäki.

Hilma Natalia Granqvist syntyi pientilallisen tyttäreksi Sipoossa vuonna 1890. Hän oli harvinaisen onnekas nuori nainen siihen maailmanaikaan, sillä hän sai opiskella.

Parikymppisenä hän valmistui kansakoulunopettajaksi Tammisaaren seminaarista ja sittemmin filosofian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta.

Granqvistia kiinnosti uskonnon ja modernin maailman yhteensovittamisen vaikeus. Hän tutki Vanhaa Testamenttia ja laski, kuinka monia eri ammatteja naisilla siinä oli.

Hänen päätelmänsä oli, että naisilla oli jo Vanhassa Testamentissa muitakin kuin äidin ja synnyttäjän roolit, vaikka 1900-luvun alun keskustelusta olisi voinut muuta päätellä.

Granqvist opiskeli myös Saksassa, mistä hän pääsi arkeologian kurssille Palestiinaan. Kolmekymppinen Granqvist vietti Palestiinassa kuusi vuotta. Hän tallensi arabiperheiden elämää: teki laajoja haastatteluja arabiaksi haastattelemiensa ihmisten nimet muistiin merkiten.

Hänen tutkimusmenetelmänsä oli alan kansainvälisessä eturintamassa. Syntyi valtava sosiaaliantropologinen aineisto arabimuslimien kyläelämästä, joka voisi tutkimusmateriaalina edustaa useatakin nykyistä humanistista tieteenalaa. Väitöskirjansa hän kirjoitti kylän avioliittokäytännöistä.

Helsingin yliopistossa hänen väitöskirjaansa ei suostuttu käsittelemään, mutta väittely onnistui Åbo Akademissa vuonna 1932.

Granqvistin tutkimukset saivat tunnustusta Euroopassa, mutta Suomessa häntä ei arvostettu. Helsingin yliopisto ei myöntänyt hänelle dosentuuria, ja hän jäi marginaaliin.

Hän ei päässyt siirtämään uraauurtavaa akateemista osaamistaan eteenpäin. Granqvistin ansiot tunnustettiin kotimaassa pääosin sen jälkeen, kun hän oli kuollut vuonna 1972.

Hän haki myös Tammisaaren opettajaseminaarin rehtoriksi, mutta hävisi haussa miehelle. Jälkikäteen on todettu, että häntä syrjittiin toistuvasti sukupuolensa takia.

Granqvist oli aina vähemmistössä, outo lintu ja syrjään työnnetty. Silti hän julisti jo 1940-luvulla: naiset, älkää pyrkikö presidentin puolisoksi vaan presidentiksi!

Nyt ajat ovat toiset. Suomessa on jo vuosia ollut yliopisto-opiskelijoina enemmän naisia kuin miehiä. Naisten asema tutkijoina ja yliopistojen viroissa on myös vankka, vaikka korkeimmissa viroissa ja yliopistoiden rehtoreina on pääosin miehiä.

Silti akateemisessa maailmassa on matkaa siihen, että sukupuolella ei ole väliä ja että sukupuolten tasa-arvo-ongelmista ei tarvitsisi puhua.

Naisten asiantuntijuuden tunnustaminen ja sen näkyminen yhtä ansioituneiden miesten rinnalla on taistelutanner myös mediassa. Miehet saavat näkyvyyttä naisia enemmän.

Strathclyden yliopistossa työskentelevän politiikan tutkijan Mari K. Niemen ja hänen Turun yliopistossa työskentelevän kollegansa Ville Pitkäsen uunituoreessa tutkimuspaperissa tämä silmämääräisesti helposti havaittava huomio on todistettu myös tutkimuksen keinoin: suomalaisessa mediassa tutkija- ja asiantuntijahaastateltavista miehet ovat selvästi yliedustettuina.

Suomi on tasa-arvon mallimaan maineessa, ja täällä naisilla on suuri edustus ja hyvät mahdollisuudet tutkijanuralla. Tämä ei näy arkipäivän julkisuudessa, sillä vain alle 30 prosenttia median haastattelemista asiantuntijoista on naisia.

Niemen ja Pitkäsen tekemien haastatteluiden mukaan naiset ovat yhtä halukkaita asiantuntijahaastateltaviksi kuin miehet, eikä naisasiantuntijoista ole puutetta. Tutkimuksessa haastateltujen toimittajien mielestä sukupuolella ei ole merkitystä asiantuntijoita haettaessa.

Silti jostain syystä tutkimusaineistossa Yleisradion haastattelemista asiantuntijoista 83 prosenttia oli miehiä, ja vastaavat osuudet olivat Helsingin Sanomilla 77 ja STT:llä 65 prosenttia.

Niemen ja Pitkäsen mukaan miesten yliedustus selittyy osittain miesten senioriteetilla. Suuri osa professoreista on miehiä, ja professoreita suositaan asiantuntijahaastateltavina.

Kauppalehti Optio puolestaan julkisti torstaina sadan vaikutusvaltaisimman suomalaisen listauksensa, joka perustuu toimituksen tekemään laajaan haastattelukierrokseen. Kymmenen vaikutusvaltaisimman politiikan suomalaisnimen listalla oli yksi nainen. Talousvaltaa käyttävässä kymmenikössä kaikki olivat miehiä.

Lista on koottu lähettämällä kyselylomake kymmenille alan vaikuttajille, ja haastateltavien valinnassa on kiinnitetty huomiota siihen, että joukossa on niin miehiä kuin naisia ja eri-ikäisiä vastaajia, kertoo Kauppalehti Option päätoimittaja Jenny Jännäri. Tulosta voi pitää yllättävän synkkänä.

Siinä voi nähdä paljon yhtymäkohtia nykyiseen arvoilmapiiriin, joka on tehnyt selväksi sen, että tasa-arvo ei edisty itsestään, ilman tekoja.

Viime vuonna asiantuntijavallan tasa-arvo on kuitenkin harpponut Suomessa edistysaskelia yllättävällä tavalla. Vääristymästä on tehty näkyvää ja näkyväksi tekeminen on saanut huomiota ulkomaillakin.

Tamperelainen kansainvälisen politiikan tutkija Saara Särmä nimittäin perusti maaliskuussa blogin, johon kootaan kuvia ja mainintoja vain miesasiantuntijoista koostuvista seminaareista, konferensseista ja asiantuntijakeskusteluista.

”Congrats, you have an all male panel” -leima ja peukkua näyttävän entisen Ritari Ässä -tähden David Hasselhoffin kuva lävähtävät näiden päälle. Karnevalisoimalla nolataan vääristyneen sukupuolirakenteen ylläpitäjä. All male panelista eli vain miehistä koostuvasta paneelista on tullut käsite.

Särmä on saanut valtavan paljon julkisuutta hilpeästä käytännön feminismistään niin Suomessa kuin maailmallakin.

Muutoksiakin on tapahtunut. Särmä kertoo saaneensa palautetta: miespaneeleihin kiinnitetään nyt huomiota yliopistoilla Suomessa ja ulkomailla. Niistä on tullut arkinen puheenaihe.

Moni tutkija on kertonut Särmälle nykyisin konferenssiin mennessään automaattisesti havainnoivansa asiantuntijoiden sukupuolijakaumaa.

Muutamat hänen kansainväliset mieskollegansa ovat kertoneet kieltäytyneensä osallistumasta all male paneleihin. Särmä on ollut mukana etsimässä naisasiantuntijoita kansainvälisiin konferensseihin, kun all male -ilmiö on haluttu välttää.

Lähteet: Naisten aika, Riitta Mäkinen & Marja Engman (toim.), Gaudeamus; Kansallisbiografia; Gendered use of experts in the media: Analysis of the gender gap in Finnish news journalism, Mari K. Niemi & Ville Pitkänen

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lauantaiessee
 • Yliopistot
 • yliopistotutkimus
 • Feminismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  2. 2

   Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  3. 3

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  4. 4

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  5. 5

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  6. 6

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  7. 7

   Berner tulistui tv-keskustelussa: ”Hallitus päättää onko liikenne-esitykseni surkea”

  8. 8

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  9. 9

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  10. 10

   Millaisia ovat Trumpin kannattajat ja mitä he haluavat presidentiltään? – HS kokosi seitsemän toivetta, joihin Trumpin on vastattava

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  4. 4

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  10. 10

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää