Valikko
Kulttuuri

Palkittu Jonas Hassen Khemiri on Ruotsin kirjallinen kultapoika – HS listasi kevään kiinnostavimmat kirjat

Kirjailijan rakkaustarina Kaikki se mitä en muista keräsi laajaa kiitosta Ruotsissa. August-palkittu teos kuuluu kirjakevään kiinnostavimpiin käännöksiin.

Tukholma

Paikka on Jonas Hassen Khemirille rakas.

Täällä hän istui päiväkaudet kirjoittamassa ensimmäistä romaaniaan koulusta lainatulla tietokoneella. Täällä, viereisellä lavalla, hän myös astui ensi kerran näyttämölle kirjailijana 2000-luvun alkupuolella.

”Pelkäsin kuollakseni, että minun pitää tosiaan seisoa ihmisten edessä ja lukea teosta. Ajattelin, että on upeaa, että se julkaistaan, mutta mitä me teemme tämän esiintymisen kanssa”, Khemiri naureskelee Kulturhusetin kahviossa, Tukholman Sergelin torilla.

Noista ajoita on nyt yli kymmenen vuotta. Kulttuuritalolla on sittemmin esitetty Khemirin omaa näytelmätuotantoa, ja esiintyminen on nykyisin arkea. Khemiristä on tullut yksi Pohjoismaiden kiitetyimmistä nykykirjailijoista.

Uusin teos Allt jag inte minns palkittiin vastikään Ruotsin Finlandialla, August-palkinnolla. Sen oikeudet on myyty 16 maahan, muun muassa Yhdysvaltoihin ja Britanniaan. Suomessa romaani julkaistiin vastikään nimellä Kaikki se mitä en muista.

”Se, miten kirjani on otettu vastaan ja miten se on löytänyt lukijansa on aivan fantastista”, Khemiri sanoo.

Ylistyksestä Ruotsissa kertoo jotakin esimerkiksi avoin kirje, jonka eräs vähemmän tunnettu kirjailija julkaisi hiljan Atonbladetin kolumnipalstalla. Kirjailija halusi kertoa, minkälaista ­muiden on elää kultapojan varjossa.

Jonas Hassen Khemiri ei kaihda julkisuutta. Onnellisimmillaan hän on silti kirjoittaessa.

”Tulin niin onnelliseksi August-pakinnosta, paljon onnellisemmaksi kuin olisin olettanut. Uskon – en tosin ole ihan varma – että olin vieläkin onnellisempi, kun istuin toimistoni pimeydessä ja tunsin, että nyt jokin tekstissä heräsi eloon.”

Romaani Kaikki se mitä en muista kertoo Samuelista, nuoresta ja jo kuolleesta miehestä. Tarina rakentuu lukijalle Samuelin läheisten kertomusten kautta kuin kolmiulotteisena.

Kirja on kuvaus epävarmuudesta ja jonkinlaisesta pysyväisyyden tavoittelusta. Toisaalta se on perinteinen tarina rakkaudesta ja ystävyydestä. Lukija ei aina tiedä, mikä on mitä.

”Minulla oli ajatus, että halusin kirjoittaa rakkausromaanin. Olin utelias kokeilemaan jotakin, mikä tuntui vaikealta. Miten muka kirjoitetaan nykypäivän rakkausromaani ilman, että siitä tulee kliseinen?”

Tarina on fiktiivinen. Taustalla on silti kirjailijan oma kokemus läheisen ystävän kuolemasta. Jonas Hassen Khemiri koetti työstää tapahtunutta kirjoittamalla. Tuosta työstä syntyi toinen, lyhyempi teksti ja epäilyä sanojen voimasta.

”En ole koskaan elämässäni epäillyt, etteivätkö sanat voisi muuttaa hyvin paljon asioita. Mutta kun menettää jonkun, herää kysymys, minkä arvoisia ovat kaikki nämä sanat, joihin olet kuluttanut niin paljon energiaa? Vaihtaisitko sanat pois saadaksesi ihmisen takaisin?”

Romaanin kirjoittaminen kesti kolmisen vuotta ja oli vaikeaa.

”Nuorempana ajattelin, että tulisin taitavammaksi tässä. Että jokainen prosessi olisi varmempi, turvallisemman tuntuinen, hallitumpi. Nyt olen 37, ja asteittain ymmärrän vähemmän ja vähemmän tästä fantastisesta ammatista.”

Jonas Hassen Khemiri tunnetaan kirjailijana vahvasti kielen varassa elävästä tuotannosta, myös poliittisuudesta.

Esikoisromaani Ajatussulttaani (Ett öga rött) oli tapaus Ruotsissa. 15-vuotiaan Halimin tarina hurmasi niin kriitikot kuin lukijat. Khemiri oli kuin ”eliitin märkä uni pesunkestävästä maahanmuuttajakirjailijasta”, kuten luonnehdittiin kirjallisuusohjelma Babelissa.

Tunisialaisen isän ja ruotsalaisen äidin pojan tulkittiin kirjoittavan ”blattesvenskalla”, maahanmuuttajalähiöiden murteella, mikä tuohon aikaan koettiin tuoreena. Hän avasi tietylle joukolle kulttuurieliittiä oven toiseen Ruotsiin turvallisesti kotisohvalta.

Todellisuudessa Khemiri on kasvanut Hornstullin nykyisin trendikkäissä kortteleissa Södermalmilla, ja kirjan puheenparsi oli hänen omaa kehitelmäänsä, kuin leikkiä aitoudella. Lisäksi kirjan päähenkilö Halim oli syntynyt ja kasvanut Ruotsissa. Khemiri haluttiin silti nähdä jonkinlaisena lähiöiden edustajana.

Tunnetuin hänen teksteistään lienee silloiselle oikeusministerille Beatrice Askille osoitettu avoin kirje. Dagens Nyheterissä 2013 julkaistussa kirjeessä kirjailija ehdotti, että Ask vaihtaisi hänen kanssaan nahkoja.

Teksti kertoi arkipäivän rasismista ja kokemuksista, jota Askin kaltainen poliitikko ei ollut voinut kokea.

Teksti käännettiin lukuisille kielille ja se on edelleen yksi Dagens Nyheterin verkossa koskaan jaetuimmista.

Uusin romaani eroaa nyt Jonas Hassen Khemirin aiemmista teoksista näennäisellä yksinkertaisuudellaan. Kieli on hillittyä ja tarina etualalla. Yhteiskunnalliset teemat ovat aiempaan tapaan mukana taustalla.

Teos kertoo tukholmalaisesta luokkayhteiskunnasta. Se kertoo kaupungin jakaantuneisuudesta, ja siitä, kuinka raha tekee lä­heisyydestä joskus mahdotonta.

Politiikka saa pysyä rivien väleissä, Khemiri sanoo. Häntä ei saa houkuteltua keskusteluun Ruotsin päivänpolttavista teemoista.

”Uskon, että olen tehokkain ja voin parhaiten, kun politiikka saa tihkua kertomuksistani. Sillä romaani on täydellinen muoto moniulotteisuudelle. Siinä saa ­tilaa asioille tavalla, joka on paljon vaikeampi haastatteluissa tai vaikka avoimissa kirjeissä.”

Jonas Hassen Khemiri

  Jonas Hassen Khemiri, 37, on yksi Ruotsin tämän hetken kiitetyimpiä nykykirjailijoita.

  Hänen esikoisromaaninsa Ett öga rött julkaistiin 2003. Hän on julkaissut lisäksi romaanit Montecore: en unik tiger (2006), Jag ringer mina bröder (2012) ja Allt jag inte minns (2015) sekä useampia näytelmiä ja novelleja.

  Allt jag inte minns, Kaikki se mitä en muista, voitti Ruotsin arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon August-palkinnon 2015. Hän on voittanut myös lukuisia muita palkintoja työstään.

  Opiskeli ennen kirjailijan uraansa kansainvälistä taloutta Tukholmassa ja työskenteli harjoittelijana YK:ssa New Yorkissa. Kotimaassa hän on muun muassa opettanut paperittomien kirjoitustyöpajassa.

  Asuu Tukholmassa puolisonsa ja kahden pienen lapsensa kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  2. 2

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  9. 9

   Turvapaikanhakijat siivoavat Suomessa kouluja ja urheilutiloja parin euron tuntipalkoilla – Kaupunkien hankintajohtajat myöntävät, että työehtojen valvonta on vaikeaa

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  7. 7

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  10. 10

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää