Kulttuuri    |   Tutkimus

Yliopiston kirjasto lopettaa säästösyistä 1 500 lehtitilausta

Leikkauslistalla on tieteellisiä julkaisuja sekä kotimaisia ja ulkomaisia sanoma- ja aikakauslehtiä.

Helsingin yliopiston kirjasto lopettaa tänä vuonna yhteensä yli 1 500 lehden tilaukset säästösyistä. Leikkauslistalla on paljon kansainvälisiä tieteellisiä julkaisuja, mutta myös kotimaisia sanoma- ja aikakauslehtiä.

Tilausten peruuttaminen johtuu hallituksen säästöpäätöksistä ja Helsingin yliopiston toimintaan kohdistetuista leikkauksista.

Yliopiston kirjasto julkaisi sivuillaan listan lopetetuista tilauksista. Listalla oli 636 lehteä.

Mukana on ulkomaisia tunnettuja sanomalehtiä, kuten Financial Times, Svenska Dagbladet ja Guardian, kotimaisia valtakunnallisia sanomalehtiä kuten Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet ja Demokraatti sekä tuttuja aikakauslehtiä kuten Avotakka, Talouselämä ja Kotiliesi.

Julkaistun leikkauslistan lisäksi lakkautettavien tilausten joukossa on tieteellisten kustantajien julkaisupaketteihin kuuluvia lehtiä, joten yhteensä lopetettavia tilauksia on noin 1 500.

Kalleimpien tieteellisten julkaisujen vuositilaukset voivat maksaa tuhansia euroja.

Lehtitilauksista luopumalla yliopisto säästää noin 1,4 miljoonaa euroa.

”Lopetettavien tilausten listalle on valittu ne julkaisut, joiden puuttuminen haittaisi mahdollisimman vähän opiskelijoiden ja tutkijoiden työtä”, Helsingin yliopiston kirjaston saatavuuspalvelujen johtaja Annikki Roos sanoo.

Leikkauslistalle on päätynyt Roosin mukaan lehtiä, joita luetaan vähän, jotka ovat kalliita ja jotka eivät ole saaneet korkeaa luokitusta yliopistojen julkaisufoorumin arvioissa.

Yliopiston kirjastossa on ollut viime vuosina parhaimmillaan 8 000 käyntiä päivässä. Kirjaston tilaamat lehdet palvelevat opiskelijoita, tutkijoita ja yli­opiston henkilökuntaa, mutta niillä on myös muita käyttäjiä.

”Joillakin aloilla aineiston lainaajista 30 prosenttia on ollut ulkopuolisia”, Roos sanoo.

Nyt tehdyt tilausten peruutukset eivät koske Kansalliskirjastolle toimitettavia kappaleita suomalaisista lehdistä.

Kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä säädetty laki määrää, että kaikista Suomessa julkaistuista painotuotteista, äänitteistä ja digitaalisista julkaisuista on toimitettava vapaakappale Kansalliskirjastolle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Säästöt
 • Kirjastot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  3. 3

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Missä on Saksan pakolaisdebatti?

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää