Kulttuuri

Valikko

Tango on Argentiinassa taas kapinaa – HS vieraili uudenlaisen tango-orkesterin keikalla Buenos Airesissa

Nuoret muusikot panevat Buenos Airesissa tangoa uuteen uskoon. Vaikutteita otetaan niin punkista kuin hiphopistakin.

Buenos Aires

Tangossa on nykyisin samanlaista kapinallista henkeä kuin rockissa oli sen syntyhetkellä.

Näin sanoo Argentiinan uuden aallon tangomuusikko Flavio Reggiani.

”Tango on voimakasta ja rikasta musiikkia, toisin kuin vaikka black metal. Tangon kapinallisuus tulee esimerkiksi uusista sanoituksista.”

Uudet argentiinalaiset tangoyhtyeet laulavat poliittisista ja yhteiskunnallisista epäkohdista.

Lauluja on tehty muun muassa suuren diskopalon uhrien muistoksi sekä vuonna 2013 psykiatrisessa hoitolaitoksessa sattuneesta mielenosoituksesta, jonka poliisi hajotti kumiluodein.

Odottelemme Fernández Fierro -yhtyeen konsertin alkua buenosairesilaisessa vanhassa tehdasrakennuksessa, jossa näyttää tältä:

Laulaja Julieta Laso taittelee serviettejä, muut yhtyeen jäsenet tekevät soundcheckiä. Kaikessa näkyy vahva tee se itse -meininki.

Fernández Fierro on uutta tangoa esittävä yhtye, ja varastorakennus, nykyisin Club atletico Fernández Fierro eli Caff, yhtyeen kotipesä ja keikkapaikka Almagron kaupunginosassa.

Argentiinan pääkaupungissa klassinen tango raikaa kaikkialla, ja tangoshow tai -konsertti löytyy lähes joka nurkalta.

Almagrossa on useita perinteisiä tangopaikkoja sekä tangolegenda Carlos Gardelin patsas ja kotimuseo. Nyt Almagrosta on tullut myös keskuspaikka uudelle tangolle.

Buenos Airesissa on uusia, omia tangoja soittavia yhtyeitä arvioiden mukaan ainakin 150, ja nuoret muusikot synnyttävät niitä joka viikko lisää. Yhtyeet muokkaavat tangoa uusiin suuntiin ja yhdistelevät sitä esimerkiksi hiphopiin, punkiin, heavyyn ja elektroniseen musiikkiin.

Uusi tango sai sysäyksen vuosituhannen vaihteessa, ja yksi sen pioneereista on juuri 15-jäseninen Fernández Fierro. Se aloitti soittamisen Buenos Airesin kaduilta.

”Meidän piti taistella ennakkoluuloja vastaan”, sanoo Caffin takahuoneessa konsertin alkua odotteleva Flavio Reggiani. ”Tangoa pidettiin vanhojen ihmisten musiikkina, eikä vaihtoehtotangoa ollut. Kun soitimme kaduilla, ne, jotka eivät olleet kuunnelleet tangoa, alkoivat kuunnella sitä.”

Reggiani on toinen yhtyeen perustajista ja yksi sen bandoneonisteista. Rastaletteineen ja korvakoruineen hän, kuten muutkin yhtyeen jäsenet, näyttää enemmän rockmuusikolta kuin tangon taiturilta. Tangoa heidän musiikkinsa kuitenkin on.

”Musiikissa on elementtejä rockista, mutta se ei ole fuusiota. Pohjimmiltaan se on roots-tangoa, johon yhdistyy voimakas lavaenergia”, Reggiani kuvailee.

Energia ja asenne tekevät Fernández Fierrosta erityisen Buenos Airesin uuden tangon piireissä. Yhtyettä arvostetaan yleisesti avantgardistisimpana tangon kehittäjänä.

Vaikka nuorempi yleisö on syttynyt uudesta tangosta, se on yhä marginaalista musiikkia Buenos Airesissa. Tangopaikat, milongat, soittavat mieluiten vanhoja tangoja eivätkä palkkaa uusia, saati isoja yhtyeitä. Siksi Fernández Fierrokin perusti Caffin, jonka se antaa myös muiden yhtyeiden käyttöön.

Fernández Fierron yksi innoittaja on 1900-luvun alussa syntynyt tangosäveltäjä Osvaldo Pugliese, joka tunnettiin vasemmistolaisuudestaan. Lauluissaan Fernández Fierro kertoo usein marginaalisesta Buenos Airesista.

Vasta 23-vuotias Nehuen Martino on samaa mieltä Reggianin kanssa tangon kapinallisuudesta. Martino johtaa nimeään kantavaa yhtyettä, jossa on 14 soittajaa. Yhtye harjoittelee pienessä kulttuurikeskuksessa kaksi kertaa viikossa.

”Ennen kapinallisuus oli politiikassa, nyt tangossa. Olemme kaikki tangomilitantteja, taistelemme sen puolesta, ettei tango kuolisi”, Martino sanoo mahtipontisesti ja julistaa samalla olevansa marxisti.

Siinä missä Fernández Fierro kuuluu uuden tangon radikaalimpaan siipeen, La Martino orchestra tipica soittaa suurten maestrojen jalanjäljissä, vaikkakin yhtyeen sävellykset ovat hyvin moderneja.

Martino katsoo uusien tangoyhtyeiden nousun liittyvän kansallisen identiteetin etsintään. Nuoret etsivät myös juuriaan kuuntelemalla ja soittamalla tangoa.

”Diktatuurin aikana tangojen sanoituksia sensuroitiin. Vielä 1990-luvulla kaikki musiikki tuli ulkomailta, kaikki argentiinalainen oli hyljeksittyä. Tango oli vanhoja ihmisiä varten ja tylsää.”

Vanha varastorakennus Almagrossa on täyttynyt paikallisista tangofaneista ja turisteista. Lavaa peittää musta verho, ja savukone hönkii ilmaan sankkaa savua. Kannabis lemahtaa, ja yleisö hörppii halpaa olutta ja viiniä.

Pian verho rämähtää alas ja Fernández Fierro aloittaa vyörytyksensä. Julieta Lason syvä, käheä ääni täyttää salin. Hänen intensiteettinsä saa ihon kananlihalle.

Ehkä jotain samanlaista ihmiset tunsivat aikanaan, kun paheellisena pidetty tango otti ensiaskeleitaan Buenos Airesin työläiskortteleissa.

OIKAISU (29.1.2016): Keskiviikkona 27. tammikuuta oli nimivirhe kuvatekstissä. Aurinkolasipäinen harmonikansoittaja oli Eugenio Soria eikä Flavio Reggiani.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  2. 2

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  3. 3

   Ahkera häpykarvojen poisto nelinkertaistaa herpesriskin

  4. 4

   Poliisi ammuttu päähän Kööpenhaminan esikaupungissa – turvatoimia kiristetty koko Tanskassa

  5. 5

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  6. 6

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  7. 7

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  8. 8

   Jos et usko, että teinit ovat ihania, lue mitä Turun luostarivuoren yläkoulussa tapahtuu

  9. 9

   Uudet kirjat moukaroivat kansallissankaria – Mannerheim ei ollut järin mukava mies

  10. 10

   Olemmeko me sodan muokkaama kansa? Asiantuntijan mukaan sotatraumat voivat yhä siirtyä perheissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  2. 2

   Saara Aalto veti kymmenentuhatta ihmistä Senaatintorille – katso koko esiintyminen HSTV:stä

  3. 3

   Slush lupaa puuttua tapahtuman iltajuhlissa esiintyneeseen seksuaaliseen häirintään monin tavoin – ”Täällä on nollatoleranssi seksismille”

  4. 4

   Tutkinnanjohtaja: Imatran epäilty oli viime aikoina vetäytynyt omiin oloihinsa – vietti paljon aikaa tietokoneella

  5. 5

   Perussuomalaiset kiistelevät isyysrahasta – ”Tässä on kyse parista kolmesta homosta ja noin sadasta heteroisästä”

  6. 6

   Suuressa rakennus­kohteessa jälleen betoni­ongelmia, tuulivoimalan perustuksia piti purkaa – ministeriö kriisikokouksessa

  7. 7

   Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

  8. 8

   Suomi-viinasta tulossa hitti maailmalla – kuopiolainen juomasuku vie likööriään Aasian trendibaareihin

  9. 9

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa, ja yksi sellainen piti olla Helsingissä itsenäisyyspäivänä – tästä on kyse

  10. 10

   Levysopimus, musikaalilavat vai jotain muuta? Saara Aallon 15 minuuttia julkisuudessa on pian ohi, ja seuraavaksi nähdään, mihin se riittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

  7. 7

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  8. 8

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  9. 9

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  10. 10

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  11. Näytä lisää