Valikko

Tango on Argentiinassa taas kapinaa – HS vieraili uudenlaisen tango-orkesterin keikalla Buenos Airesissa

Nuoret muusikot panevat Buenos Airesissa tangoa uuteen uskoon. Vaikutteita otetaan niin punkista kuin hiphopistakin.

Buenos Aires

Tangossa on nykyisin samanlaista kapinallista henkeä kuin rockissa oli sen syntyhetkellä.

Näin sanoo Argentiinan uuden aallon tangomuusikko Flavio Reggiani.

”Tango on voimakasta ja rikasta musiikkia, toisin kuin vaikka black metal. Tangon kapinallisuus tulee esimerkiksi uusista sanoituksista.”

Uudet argentiinalaiset tangoyhtyeet laulavat poliittisista ja yhteiskunnallisista epäkohdista.

Lauluja on tehty muun muassa suuren diskopalon uhrien muistoksi sekä vuonna 2013 psykiatrisessa hoitolaitoksessa sattuneesta mielenosoituksesta, jonka poliisi hajotti kumiluodein.

Odottelemme Fernández Fierro -yhtyeen konsertin alkua buenosairesilaisessa vanhassa tehdasrakennuksessa, jossa näyttää tältä:

Laulaja Julieta Laso taittelee serviettejä, muut yhtyeen jäsenet tekevät soundcheckiä. Kaikessa näkyy vahva tee se itse -meininki.

Fernández Fierro on uutta tangoa esittävä yhtye, ja varastorakennus, nykyisin Club atletico Fernández Fierro eli Caff, yhtyeen kotipesä ja keikkapaikka Almagron kaupunginosassa.

Argentiinan pääkaupungissa klassinen tango raikaa kaikkialla, ja tangoshow tai -konsertti löytyy lähes joka nurkalta.

Almagrossa on useita perinteisiä tangopaikkoja sekä tangolegenda Carlos Gardelin patsas ja kotimuseo. Nyt Almagrosta on tullut myös keskuspaikka uudelle tangolle.

Buenos Airesissa on uusia, omia tangoja soittavia yhtyeitä arvioiden mukaan ainakin 150, ja nuoret muusikot synnyttävät niitä joka viikko lisää. Yhtyeet muokkaavat tangoa uusiin suuntiin ja yhdistelevät sitä esimerkiksi hiphopiin, punkiin, heavyyn ja elektroniseen musiikkiin.

Uusi tango sai sysäyksen vuosituhannen vaihteessa, ja yksi sen pioneereista on juuri 15-jäseninen Fernández Fierro. Se aloitti soittamisen Buenos Airesin kaduilta.

”Meidän piti taistella ennakkoluuloja vastaan”, sanoo Caffin takahuoneessa konsertin alkua odotteleva Flavio Reggiani. ”Tangoa pidettiin vanhojen ihmisten musiikkina, eikä vaihtoehtotangoa ollut. Kun soitimme kaduilla, ne, jotka eivät olleet kuunnelleet tangoa, alkoivat kuunnella sitä.”

Reggiani on toinen yhtyeen perustajista ja yksi sen bandoneonisteista. Rastaletteineen ja korvakoruineen hän, kuten muutkin yhtyeen jäsenet, näyttää enemmän rockmuusikolta kuin tangon taiturilta. Tangoa heidän musiikkinsa kuitenkin on.

”Musiikissa on elementtejä rockista, mutta se ei ole fuusiota. Pohjimmiltaan se on roots-tangoa, johon yhdistyy voimakas lavaenergia”, Reggiani kuvailee.

Energia ja asenne tekevät Fernández Fierrosta erityisen Buenos Airesin uuden tangon piireissä. Yhtyettä arvostetaan yleisesti avantgardistisimpana tangon kehittäjänä.

Vaikka nuorempi yleisö on syttynyt uudesta tangosta, se on yhä marginaalista musiikkia Buenos Airesissa. Tangopaikat, milongat, soittavat mieluiten vanhoja tangoja eivätkä palkkaa uusia, saati isoja yhtyeitä. Siksi Fernández Fierrokin perusti Caffin, jonka se antaa myös muiden yhtyeiden käyttöön.

Fernández Fierron yksi innoittaja on 1900-luvun alussa syntynyt tangosäveltäjä Osvaldo Pugliese, joka tunnettiin vasemmistolaisuudestaan. Lauluissaan Fernández Fierro kertoo usein marginaalisesta Buenos Airesista.

Vasta 23-vuotias Nehuen Martino on samaa mieltä Reggianin kanssa tangon kapinallisuudesta. Martino johtaa nimeään kantavaa yhtyettä, jossa on 14 soittajaa. Yhtye harjoittelee pienessä kulttuurikeskuksessa kaksi kertaa viikossa.

”Ennen kapinallisuus oli politiikassa, nyt tangossa. Olemme kaikki tangomilitantteja, taistelemme sen puolesta, ettei tango kuolisi”, Martino sanoo mahtipontisesti ja julistaa samalla olevansa marxisti.

Siinä missä Fernández Fierro kuuluu uuden tangon radikaalimpaan siipeen, La Martino orchestra tipica soittaa suurten maestrojen jalanjäljissä, vaikkakin yhtyeen sävellykset ovat hyvin moderneja.

Martino katsoo uusien tangoyhtyeiden nousun liittyvän kansallisen identiteetin etsintään. Nuoret etsivät myös juuriaan kuuntelemalla ja soittamalla tangoa.

”Diktatuurin aikana tangojen sanoituksia sensuroitiin. Vielä 1990-luvulla kaikki musiikki tuli ulkomailta, kaikki argentiinalainen oli hyljeksittyä. Tango oli vanhoja ihmisiä varten ja tylsää.”

Vanha varastorakennus Almagrossa on täyttynyt paikallisista tangofaneista ja turisteista. Lavaa peittää musta verho, ja savukone hönkii ilmaan sankkaa savua. Kannabis lemahtaa, ja yleisö hörppii halpaa olutta ja viiniä.

Pian verho rämähtää alas ja Fernández Fierro aloittaa vyörytyksensä. Julieta Lason syvä, käheä ääni täyttää salin. Hänen intensiteettinsä saa ihon kananlihalle.

Ehkä jotain samanlaista ihmiset tunsivat aikanaan, kun paheellisena pidetty tango otti ensiaskeleitaan Buenos Airesin työläiskortteleissa.

OIKAISU (29.1.2016): Keskiviikkona 27. tammikuuta oli nimivirhe kuvatekstissä. Aurinkolasipäinen harmonikansoittaja oli Eugenio Soria eikä Flavio Reggiani.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Ilmastonmuutos katosi Valkoisen talon sivuilta – Tilalla ”puhdasta hiiltä” ja ”rauhaa voiman kautta”

  4. 4

   Esitys autoveron poistosta näyttää poliittiselta peliltä, ja auton ostajista ja kauppiaista tuli tuon pelin panttivankeja

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  7. 7

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  8. 8

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Ministeriö ei valmistele uusia autoveron muutoksia”

  9. 9

   BBC: Irakilainen poliisi pukeutui naisten vaatteisiin ja selvisi hengissä Isisin hirmuvallasta

  10. 10

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Opas miehen hankintaan

  6. 6

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  8. 8

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  9. 9

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  10. 10

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää