Valikko

Tango on Argentiinassa taas kapinaa – HS vieraili uudenlaisen tango-orkesterin keikalla Buenos Airesissa

Nuoret muusikot panevat Buenos Airesissa tangoa uuteen uskoon. Vaikutteita otetaan niin punkista kuin hiphopistakin.

Buenos Aires

Tangossa on nykyisin samanlaista kapinallista henkeä kuin rockissa oli sen syntyhetkellä.

Näin sanoo Argentiinan uuden aallon tangomuusikko Flavio Reggiani.

”Tango on voimakasta ja rikasta musiikkia, toisin kuin vaikka black metal. Tangon kapinallisuus tulee esimerkiksi uusista sanoituksista.”

Uudet argentiinalaiset tangoyhtyeet laulavat poliittisista ja yhteiskunnallisista epäkohdista.

Lauluja on tehty muun muassa suuren diskopalon uhrien muistoksi sekä vuonna 2013 psykiatrisessa hoitolaitoksessa sattuneesta mielenosoituksesta, jonka poliisi hajotti kumiluodein.

Odottelemme Fernández Fierro -yhtyeen konsertin alkua buenosairesilaisessa vanhassa tehdasrakennuksessa, jossa näyttää tältä:

Laulaja Julieta Laso taittelee serviettejä, muut yhtyeen jäsenet tekevät soundcheckiä. Kaikessa näkyy vahva tee se itse -meininki.

Fernández Fierro on uutta tangoa esittävä yhtye, ja varastorakennus, nykyisin Club atletico Fernández Fierro eli Caff, yhtyeen kotipesä ja keikkapaikka Almagron kaupunginosassa.

Argentiinan pääkaupungissa klassinen tango raikaa kaikkialla, ja tangoshow tai -konsertti löytyy lähes joka nurkalta.

Almagrossa on useita perinteisiä tangopaikkoja sekä tangolegenda Carlos Gardelin patsas ja kotimuseo. Nyt Almagrosta on tullut myös keskuspaikka uudelle tangolle.

Buenos Airesissa on uusia, omia tangoja soittavia yhtyeitä arvioiden mukaan ainakin 150, ja nuoret muusikot synnyttävät niitä joka viikko lisää. Yhtyeet muokkaavat tangoa uusiin suuntiin ja yhdistelevät sitä esimerkiksi hiphopiin, punkiin, heavyyn ja elektroniseen musiikkiin.

Uusi tango sai sysäyksen vuosituhannen vaihteessa, ja yksi sen pioneereista on juuri 15-jäseninen Fernández Fierro. Se aloitti soittamisen Buenos Airesin kaduilta.

”Meidän piti taistella ennakkoluuloja vastaan”, sanoo Caffin takahuoneessa konsertin alkua odotteleva Flavio Reggiani. ”Tangoa pidettiin vanhojen ihmisten musiikkina, eikä vaihtoehtotangoa ollut. Kun soitimme kaduilla, ne, jotka eivät olleet kuunnelleet tangoa, alkoivat kuunnella sitä.”

Reggiani on toinen yhtyeen perustajista ja yksi sen bandoneonisteista. Rastaletteineen ja korvakoruineen hän, kuten muutkin yhtyeen jäsenet, näyttää enemmän rockmuusikolta kuin tangon taiturilta. Tangoa heidän musiikkinsa kuitenkin on.

”Musiikissa on elementtejä rockista, mutta se ei ole fuusiota. Pohjimmiltaan se on roots-tangoa, johon yhdistyy voimakas lavaenergia”, Reggiani kuvailee.

Energia ja asenne tekevät Fernández Fierrosta erityisen Buenos Airesin uuden tangon piireissä. Yhtyettä arvostetaan yleisesti avantgardistisimpana tangon kehittäjänä.

Vaikka nuorempi yleisö on syttynyt uudesta tangosta, se on yhä marginaalista musiikkia Buenos Airesissa. Tangopaikat, milongat, soittavat mieluiten vanhoja tangoja eivätkä palkkaa uusia, saati isoja yhtyeitä. Siksi Fernández Fierrokin perusti Caffin, jonka se antaa myös muiden yhtyeiden käyttöön.

Fernández Fierron yksi innoittaja on 1900-luvun alussa syntynyt tangosäveltäjä Osvaldo Pugliese, joka tunnettiin vasemmistolaisuudestaan. Lauluissaan Fernández Fierro kertoo usein marginaalisesta Buenos Airesista.

Vasta 23-vuotias Nehuen Martino on samaa mieltä Reggianin kanssa tangon kapinallisuudesta. Martino johtaa nimeään kantavaa yhtyettä, jossa on 14 soittajaa. Yhtye harjoittelee pienessä kulttuurikeskuksessa kaksi kertaa viikossa.

”Ennen kapinallisuus oli politiikassa, nyt tangossa. Olemme kaikki tangomilitantteja, taistelemme sen puolesta, ettei tango kuolisi”, Martino sanoo mahtipontisesti ja julistaa samalla olevansa marxisti.

Siinä missä Fernández Fierro kuuluu uuden tangon radikaalimpaan siipeen, La Martino orchestra tipica soittaa suurten maestrojen jalanjäljissä, vaikkakin yhtyeen sävellykset ovat hyvin moderneja.

Martino katsoo uusien tangoyhtyeiden nousun liittyvän kansallisen identiteetin etsintään. Nuoret etsivät myös juuriaan kuuntelemalla ja soittamalla tangoa.

”Diktatuurin aikana tangojen sanoituksia sensuroitiin. Vielä 1990-luvulla kaikki musiikki tuli ulkomailta, kaikki argentiinalainen oli hyljeksittyä. Tango oli vanhoja ihmisiä varten ja tylsää.”

Vanha varastorakennus Almagrossa on täyttynyt paikallisista tangofaneista ja turisteista. Lavaa peittää musta verho, ja savukone hönkii ilmaan sankkaa savua. Kannabis lemahtaa, ja yleisö hörppii halpaa olutta ja viiniä.

Pian verho rämähtää alas ja Fernández Fierro aloittaa vyörytyksensä. Julieta Lason syvä, käheä ääni täyttää salin. Hänen intensiteettinsä saa ihon kananlihalle.

Ehkä jotain samanlaista ihmiset tunsivat aikanaan, kun paheellisena pidetty tango otti ensiaskeleitaan Buenos Airesin työläiskortteleissa.

OIKAISU (29.1.2016): Keskiviikkona 27. tammikuuta oli nimivirhe kuvatekstissä. Aurinkolasipäinen harmonikansoittaja oli Eugenio Soria eikä Flavio Reggiani.

Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Luetuimmat
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

 3. 3

  Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

 4. 4

  Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

 5. 5

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 6. 6

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 7. 7

  Petra haluaisi eroon Tiktakista, mutta se ei onnistu – Vain elämää -sarjassa tuotiin esille todellista draamaa

 8. 8

  Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

 9. 9

  Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

 10. 10

  Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 2. 2

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 3. 3

  Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

 4. 4

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 5. 5

  Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

 6. 6

  Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

 7. 7

  Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

 8. 8

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 9. 9

  Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

 10. 10

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 2. 2

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 3. 3

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 4. 4

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 5. 5

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 6. 6

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 7. 7

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 8. 8

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 9. 9

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 10. 10

  Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

 11. Näytä lisää