Valikko
Kulttuuri

Kirjamyynti kääntyi kasvuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008 – lasten- ja nuortenkirjat veturina

Lasten- ja nuortenkirjat kävivät hyvin kaupaksi vuonna 2015. Pahiten laski kotimaisen kaunokirjallisuuden kysyntä.

Lasten- ja nuortenkirjojen menekki sekä verkkokaupan vilkastuminen taittoi vuonna 2015 kirjamyynnin pitkään jatkuneen laskusuhdanteen hienoiseksi kasvuksi ensimmäisen kerran sitten vuoden 2008.

Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton tilastojen mukaan kirjamyynti kasvoi 0,5 prosenttia. Kyseiset, alan keskeiset järjestöt luonnehtivat tulosta ”merkittävästi paremmaksi kuin kertaakaan aiemmin 2010-luvulla”.

Lasten- ja nuortenkirjojen kysyntä kasvoi viime vuonna myös monessa muussa länsimaassa. Suomessa kasvua oli 13 prosenttia.

Eniten ostettiin Mauri Kunnaksen teosta Kesä Koiramäessä, runsaat 50 000 kappaletta. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatun ja Patun ihmeellinen joulu oli hyvä kakkonen (45 400 kpl). Vuoden erityispiirteenä lasten- ja nuortenkirjallisuudessa voidaan pitää musiikkikirjojen menekkiä.

Käännetyn kaunokirjallisuuden myynti kasvoi 12 prosenttia, mutta kotimainen laski 14 prosenttia, joten yhteistulos painuu negatiiviseksi.

Käännetyn kaunokirjallisuuden myyntiä vetivät dekkarit ja jännityskirjallisuus, joita on vuoden 20 parhaan joukossa peräti 18 teosta. Eniten ostajat suosivat David Lagercrantzin jatko-osaa Stieg Larssonin Millennium-trilogialle. Se mikä ei tapa myi lähes 39 000 kappaletta.

Kaikkein halutuimmat kaunokirjat olivat kuitenkin edelleen kotimaista tekoa. Ilkka Remeksen Jäätyvä helvetti myi 54 900 ja Sofi Oksasen Norma 52 700 kappaletta.

Finlandia-palkinto nosti Laura Lindstedtin Oneironin kolmanneksi 46 000 kappaleella. Edellinen voittaja, Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät myi vuonna 2014 peräti 73 800 kappaletta.

Kärkisijoista huolimatta myös Remeksen ja Oksasen menekki on jopa puolittunut kaikkein suotuisimmista vuosista. Kappalemääräisesti laskettuna kaunokirjallisuuden kokonaismyynti laski edelleen merkittävästi.

Tietokirjat ylsivät lähes edellisen vuoden tasolle, kiitos aikuisten värityskirja-ilmiön. Suomessa värityskirjat luokitellaan tietokirjallisuudeksi.

Vaikka urheilukirjojen menestys jatkui, vuoden myydyin, Jari Litmasen Litmanen 10 hävisi kappalemääräisessä myynnissä rutkasti edellisvuoden hitille, Teemu Selänteen elämäkerralle. Litmasta meni nyt 43 800 kappaletta, Selännettä vuotta aiemmin 76 900 kappaletta.

Sarjakuvien myyntiä hallitsee Pertti Jarla. Parhaiten hänen monista teoksistaan myi Fingerpori 8, 15 400 kappaletta.

Pokkarilistan ykköseksi, ohi Juha Vuorisen Maastamuuttajan päiväkirjan, nousi Katja Ketun Kätilö (32 700 kpl).

Sähköisten tuotteiden, kuten sähkökirjojen ja ladattavien äänikirjojen, myynti kasvaa. Niiden osuus kustantajien kokonaismyynnistä on kuitenkin edelleen liki olematon, vain kaksi prosenttia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirjamyynti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholilain uudistus törmäsi seinään – perussuomalaiset hylkäsivät kompromissin, Kaikkonen lupasi uuden esityksen keskiviikkona

  2. 2

   Perussuomalaisten Simon Elolta poikkeuksellinen Facebook-tilitys omista puoluetovereista: ”Äänet vaaleissa kelpasivat, mutta mies ei tehtäviin”

  3. 3

   Venäläismieliselle lakimiehelle syyte Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta – Jon Hellevig: ”Olen liian railakkaasti kirjoittanut tämän juhlajuomien jälkeen”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Kaupungit muuttuvat pätseiksi – osa suurkaupungeista voi tulevaisuudessa olla 8 astetta lämpimämpiä

  8. 8

   Nettipelaaja on odottanut jo pari kuukautta rahojaan Veikkaukselta – ”Ne eivät ole menneet meillä käsittelyputken päähän”

  9. 9

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  10. 10

   Tämän auton kyyti on hirveää, mutta ulkonäkö vakuutti: ”Niin rumannäköinen, että rupesi kiinnostamaan”, kuvailee omistaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  5. 5

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  8. 8

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  9. 9

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  10. 10

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää