Valikko
Kulttuuri

Uusi tutkimus: Suomi luovutti oma-aloitteisesti natseille 520 vankia – kaikki ammuttiin ilmeisesti heti

Ida Suolahden tutkimuksen ansiosta kuva Suomen ja Saksan vankiluovutuksista jatkosodan ajalta täsmentyy ratkaisevasti.

Suomen historiassa on juuri asettunut uusia palasia paikoilleen, ja kuva sotavuosista on tarkentunut. Suomi luovutti vankeja sodan aikana liittolaiselleen natsi-Saksalle, samoin Saksa Suomelle. Tämä on tiedetty.

Vasta nyt on saatu esiin tieto siitä, kuinka laajoja nämä luovutukset olivat. Viime perjantaina Helsingin yliopistossa aiheesta väitellyt historioitsija Ida Suolahti on tehnyt vankien kohtaloista perusteellisen selvityksen.

”Tutkijana en ole suurten linjojen ihminen, vaan olen halunnut nähdä vangit yksilöinä ja ihmiskohtaloina”, Suolahti sanoo.

Hän ei silti Yhteinen vihollinen, yhteinen etu -väitöksessään karttele suuriakaan kysymyksiä, vaan tutkimus piirtää Suomen ja Saksan välisten sotavankiluovutusten ja -vaihtojen koko kuvan jatkosodan vuosilta.

Suolahti on kaivanut valtavan määrän tietoa, jota tulkiten käsitys liittolaismaiden Suomen ja Saksan välisestä vankipolitiikasta ratkaisevasti täsmentyy . Tutkimuksesta selviävät luovutetut vankimäärät sekä vaihtojen yleiset ja erityiset syyt. Samoin varmentuu noin 520 neuvostoliittolaisen erikoisvangin kohtalo.

Toimittaja Elina Sana julkaisi vuonna 2003 Luovutetut-teoksen. Finlandia-palkittu kirja antoi hyvän kimmokkeen histo­riantutkimukselle, ja Suolahden työn voi nähdä Sanan sytyttämän kiinnostuksen tieteellisenä päätöksenä.

”Elina Sana teki suuren oikean­suuntaisen työn, vaikkei toki voinut tuolloin arkistoja täysimääräisesti hyödyntää”, Suolahti kiittää.

Suomi luovutti sotavuosien 1941–44 aikana Saksalle noin 2 900 vankia, ja Saksa Suomelle 2 800. Suolahden mukaan keskeisenä luovutussyynä oli hyödyn tavoittelu, ja Suomessa sekä Saksassa neuvostovangit nähtiin resurssina, lähinnä työvoimana, jota ei mielellään luovutettu vastineetta. Vangeilla käytiin kauppaa.

Maat vastaanottivat vankiryhmiä vaihtelevin perustein. Saksaa kiinnostivat poliittiset upseerit (sai noin 140), muut neuvostoupseerit (noin 150), juutalaiset (noin 50), kommunisteiksi luokitellut (30), ja toisaalta etniset saksalaiset (noin 200) ja kaukasialaiset (noin 530). Kaukasialaisia otettiin hanakasti, ja lujiksi antikommunisteiksi ar­vioituina heitä sijoitettiin pian Saksan itäarmeijaan.

Kolkoin vankitie oli 520 neuvostovangilla, jotka olivat kuulusteluissa saaneet aseman ­”ideologisina vihollisina”. Suomi luovutti omasta aloitteestaan nämä vangit Sallassa, Rovaniemellä ja Kemijärvellä saksalaisille, jotka ilmeisesti ampuivat heidät saman tien.

Suolahti pitää selvänä, ettei näistä Saksan Lapin-armeijalle luovutetuista ketään siirretty pidemmälle. Vaikka Suomen armeijan päämajan valvontaosastolla oli tiedossa saksalaisten jyrkkä linja, hyödyttömästä vankikuormasta haluttiin eroon.

Suomen Saksalta saama suurin vankijoukko oli 1 423 suomenheimoisen ryhmä. Heihin kuuluivat paitsi Saksan ottamat suomalaiset ja karjalaiset neuvostovangit, myös etäisempiin sukukansoihin luetut, joilla kaikilla aiottiin asuttaa valloitettua Itä-Karjalaa. Samaa tarkoitusta varten Suomeen siirrettiin yli 60 000 inkeriläistä siviiliä pää­osin vuonna 1943.

Likimain yhtä paljon (1 258) saatiin saksalaisilta vankeja työvoimaksi Suomeen, mutta heidän valinnassaan ei ollut selviä etnisiä tai poliittisia syitä. Pieni tärkeä joukko olivat ne 20 vankia, jotka Suomi sai haltuunsa oman tiedustelunsa tarpeisiin.

”Vankiluovutuksina arvioiden Suomen ja Saksan yhteistyö näyttäytyy tiiviinä, ja siinä koetettiin katsoa myös liittolaisen hyötyä”, Suolahti puntaroi. ”Kenttätason yhteistoiminta sotilas- ja tiedusteluihmisten kesken toimi, mutta ylätason diplomatia oli työlästä ja hankalaa.”

Hän jättää avoimeksi, tunsiko Suomen sotilas- ja valtiojohto kaikkia yksityiskohtia tarkoin.

Mannerheim antoi asiasta jo syksyllä 1941 käskyjä, mutta yhteistyö kulki melko omia ratojaan.”

Suolahden mukaan valtiollisten kuvioidenkin tulkintoja auttaa se, että luovutusten käytännöt tunnetaan nyt täsmällisesti.

”Kertoo se osaltaan yhteistyön syvyydestä, ja siitä, että molemmilla oli yhteiseksi koettu vihollinen, kommunistinen järjestelmä”, hän päättää.

Ida Suolahti

  Syntynyt 1977 Helsingissä.

  Filosofian maisteri 2003 ja filosofian tohtori 2016 Helsingin yliopistosta.

  Työskennellyt arkistotyöntekijänä 15 vuotta, nykyään Helsingin kaupunginarkistossa.

  Oli neljä vuotta töissä Suomi, sotavangit ja ihmisluovutukset 1939–1955 -projektissa.

  Isä historianprofessori Jaakko Suolahti, isoisä historianprofessori Gunnar Suolahti.

  Naimisissa, yksi lapsi, asuu Helsingissä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Toinen maailmansota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   HS ilmestyy tänään digitaalisena: Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – HS Aamussa tämä ja yli 30 muuta juttua

  7. 7

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  8. 8

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  9. 9

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  10. 10

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  7. 7

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  8. 8

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  9. 9

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  10. 10

   Opiskelijoilta varastettiin henkilötiedot – pariskunta huijasi niillä yli 40 000 euroa ja käytti rahat huumeisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää