Valikko
Kulttuuri

Tove Janssonin teoksille vihdoin pysyvä esityspaikka Helsingissä: Jansson-galleria avautuu Tennispalatsissa huomenna

Esille pääsevät muun muassa freskot, joihin muumitaiteilija maalasi rakastettunsa

Helsingissä on vihdoin pysyvä Tove Jansson -näyttely, kun Tennispalatsissa avautuu perjantaina Helsingin kaupungin taidemuseo Hamin Tove Jansson -galleria.

Galleria on pieni, vain kahden näyttelyhuoneen kokoinen, mutta se tarjoaa pysyvät tilat vaihtuville Jansson-aiheisille näyttelyille. Ensimmäisen näyttelyn teemana ovat Janssonin julkiset teokset.

”Tove Jansson tunnetaan monipuolisena taiteilijana, mutta harva tietää, että hän oli myös julkisen taiteen tekijä”, sanoo Hamin johtaja Maija Tanninen-Mattila.

Näyttelyn ytimen muodostavat freskot Juhlat maalla ja Juhlat kaupungissa, jotka Jansson maalasi vuonna 1947 Helsingin kaupungintalon Kaupunginkellari-ravintolaan. Niiden on määrä olla esillä pysyvästi.

Juhlat maalla on idyllin kuvaus viulisteineen ja rakastavaisineen, kun taas Juhlat kaupungissa -freskossa tanssitaan ja tupakoidaan.

Juhlat kaupungissa on omaelämäkerrallinen teos, kertoo veljentytär Sophia Jansson. Juhlat olivat Tove Janssonille tärkeitä vastakohtana ankaralle todellisuudelle, ja ne toistuivat usein sekä hänen kirjoissaan että maalauksissaan.

Kun Jansson maalasi freskot vuonna 1947, oli juhlaan myös aihetta.

”Sota oli ohi ja sai taas juhlia ja tanssia, mutta tiedetään, että Tove oli kokenut jotain mullistavaa myös omassa elämässään”, Sophia Jansson kertoo. Tove Jansson oli rakastunut ensimmäistä kertaa.

Rakastettu löytyy myös freskosta. Keskivaiheilla tanssin pyörteissä oleva tummatukkainen nainen on saanut piirteensä teatteriohjaaja Vivica Bandlerilta. Bandler ja Jansson olivat tavanneet 1946. Heidän suhteensa oli salainen, mutta inspiroi muun muassa muumikirjoissa esiintyviä Tiuhtin ja Viuhtin hahmoja.

Etualalla freskossa istuu Tove Jansson itse.

”Hän päätti olla mukana näissä juhlissa itsekin”, sanoo veljentytär.

Tarkkasilmäinen huomaa freskosta Tove Janssonin viinilasin vierestä myös pienen muumihahmon. Jansson oli maalauksen tekoaikaan julkaissut jo ensimmäiset muumitarinansa.

Moni muistaa freskot Helsingin ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen ala-aulasta, jossa ne olivat esillä vuodesta 1974 vuoteen 2014.

Kuntokartoituksessa selvisi, että freskot alkoivat olla hauraassa kunnossa. Läpivalaisu paljasti halkemia, jotka ulottuivat läpi laastipinnan. Freskot päätettiin kunnostaa ja siirtää turvaan Tennispalatsin museotiloihin, joissa niille voitiin taata vakaat olosuhteet.

Freskojen seuraksi Hamiin on tuotu nyt alkuperäiset luonnokset, jotka Jansson teki Auroran lastensairaalaan vuosina 1955–1956 valmistunutta seinämaalausta varten. Lisäksi seinämaalauksesta on valmistettu Hamiin osakopio.

Jansson-galleriassa on esillä myös museon kokoelmiin kuuluva öljymaalaus Ennen naamiaisia (1943) sekä Tove Janssonin veljen Per Olov Janssonin valokuvia.

Museon amanuenssi Mikko Oranen kertoo, että kokoelmissa olisi Janssonin teoksia enemmänkin. Näyttelyn kokoa rajoittaa kuitenkin tilan vähyys. Vaihtuvilla näyttelyillä voidaan kuitenkin valottaa Janssonin uran eri puolia, ja museossa on jo ideoitu tuleville vuosille lukuisia Tove-näyttelyitä.

”Tovestahan irtoaa vaikka mitä”, Oranen sanoo.

Mahdollisia näyttelyteemoja voisivat olla Jansson sarjakuvataiteilijana, Jansson poliittisena taiteilijana, Janssonien perhe tai Jansson ja Helsinki, hän kertoo.

Kiinalaistaiteilija Ai Weiwein näyttely jatkuu Hamissa vielä 28. helmikuuta asti. Huhtikuussa museossa avautuu Heinojen taidekokoelmaa esittelevä Rakkaudella Heino ja lokakuussa japanilaistaiteilija Yayoi Kusaman retrospektiivi.

Tove Jansson –galleria Helsingin kaupungin taidemuseossa Hamissa 29. tammikuuta lähtien ti-su klo 11-19. Liput 10 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Perjantaina 29.1. vapaa pääsy klo 16 lähtien.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin kaupungin taidemuseo
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  2. 2

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  3. 3

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Poikkeuksellinen ”Arboga-naisen” rikosvyyhti kuohuttaa Ruotsissa – epäillään murhanneen oman isänsä ja ex-puolisonsa, myös entinen poikaystävä syytettynä

  6. 6

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  7. 7

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  8. 8

   Mystinen ”Jakke” lyöttäytyy vierailulle ihmisten koteihin ja vie niistä tavaraa – poliisi pyytää vinkkejä koko pääkaupunkiseudulta

  9. 9

   Kampin metroaseman sisäänkäynnin päälle aiotaan rakentaa uusi iso terveyskeskus

  10. 10

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  6. 6

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  7. 7

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  8. 8

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  9. 9

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  10. 10

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää