Valikko
Kulttuuri    |   Baletti

Baletin tähtivieras suree Venäjän ja Ukrainan konfliktia

Moskovan Bolšoi-teatterin tähtiballerina Svetlana Zaharova tanssii Kansallisbaletin Bajadeerissa perjantaina.

Kansallisbaletilla on perjantaina juhlapäivä, kun itse Svetlana Zaharova (s. 1979) tanssii Natalia Makarovan Bajadeeri-koreografian tähtenä.

Zaharova on Moskovan Bolšoi-teatterin supertähti ja persoona, joka herättää myös ristiriitoja. Hän kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukijoihin.

”Seison maani ja presidenttimme takana, mutta en ole poliitikko. Tiedän vain, että naapuritalojen asukkaiden kannattaisi elää rauhassa keskenään”, Ukrainassa syntynyt venäläistähti huokaa.

Zaharova suostui tulemaan Helsinkiin kahdesta syystä.

”Ensimmäinen on oma sukuperintöni. Rakas isoisoäitini oli suomalainen Anna Kekkinen, joka muutti avioliiton myötä Pietariin.”

Rajan sulkeuduttua isoisoäiti ei enää päässyt tapaamaan laajaa sukuaan Suomessa. Suomalainen korostus kuitenkin säilyi.

”Muistan hyvin, kuinka hän kutsui veljeäni nimellä Sasa, ei Saša. Halusin vihdoin nähdä Suomen pääkaupungin! Mikkelin musiikkijuhlillahan tanssin vuonna 2007, mutta se on kuin kaukaista unta. Olin silloin vielä Pietarin Mariinski-teatterissa.”

Toinen syy suostua vierailuun oli Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve.

”Suuri Bolšoi-juhlagaalani menetti ohjelmanumeron erään peruutuksen vuoksi vuonna 2013. Kansallisbalettinne oli silloin meillä vierailulla, ja Greve jätti ystävällisesti neljä tanssijaa käyttöömme. Näin sain ohjelman täydennettyä Jorma Elon koreografialla. Olen hänelle ja Kansallisbaletille hyvin kiitollinen ja suostuin mielelläni pyyntöön.”

HS teki tuolloin artikkelin myös siitä, miten Bolšoi-teatteri yritti toipua baletinjohtajaan kohdistuneesta happoiskusta. Yksi tanssijoista tuomittiin iskun suunnittelusta oikeudessa.

”En puhu siitä asiasta”, Zaharova sanoo. Toipumisprosessia hän lupaa kommentoida.

”Teatteri on iso mekanismi. Tapahtuu mitä tahansa, on jatkettava harjoituksia ja esityksiä. Sokki oli henkisellä ja emotionaalisella tasolla, ja me kaikki otimme osaa siihen suruun.”

Samoihin aikoihin baletti sai omalaatuista mainetta myös Darren Aronofskyn Black Swan -hittielokuvassa. Sen veriset houreet näyttivät toteutuvan Bolšoissa, jossa mustasukkaisuus rooleista johti osaltaan siihen, että johtajan kasvoille heitettiin happoa.

”Elokuvalla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, miten balettiseurue työskentelee.”

Yksi asia elokuvassa on kuitenkin totta: roolijako on tanssijoille valtavan tärkeä asia.

”Roolien saaminen on vaativaa. Se taistelu käydään salissa ja myös itsensä kanssa”, Zaharova sanoo ja muistuttaa, että väkivaltaa ei tietenkään saa tapahtua.

Demonisuus ei nykyaikana jää lavalle. Maailma on mustavalkoisempi kuin koskaan, ja Zaharova suree tilannetta. ”Kasvoin Ukrainan Lutskissa. Puhuin venäjää ja leikin yhdessä ukrainankielisten lasten kanssa, eikä kukaan nähnyt siinä mitään erikoista.”

Lutsk on lähellä Puolan rajaa. Tilanne muuttui sielläkin, kun Neuvostoliitto hajosi ja Ukraina itsenäistyi.

”Vanhempani alkoivat saada paheksuntaa, kun puhuivat lapselleen venäjää. Yltiöisänmaallisuus kohosi, ja asiasta tuli suurempi kuin sen pitäisi olla.”

Zaharovan äidin suuri haave oli tulla ballerinaksi, mutta vanhemmat vastustivat. Svetlana sai lähteä toteuttamaan äitinsä haavetta opinnoilla Kiovan baletti­akatemiassa. Koulutus jatkui Pietarin Vaganova-akatemiassa. Zaharova huomasi viihtyvänsä.

”Venäjällä on niin monta eri kieltä ja monta eri kansaa, että kaikki tulevat paremmin toimeen keskenään.”

Joitakin vuosia sitten Zaharova kävi pitkästä aikaa Kiovassa vanhassa opinahjossaan ja kauhistui rakennuksen huonoa kuntoa.

”Sieltä on lähtenyt erinomaisia tanssijoita, ja kokosin heitä hyväntekeväisyysgaalaan rakennuksen kunnostamisen edistämiseksi. En halunnut, että lapset joutuvat palelemaan ja kärsimään rakennuksessa.”

Ukrainasta ilmoitettiin, että Zaharovan rahoja ei oteta vastaan, koska tämä oli allekirjoittanut Putinia tukevan adressin. Venäjän kulttuuriministeriö lisäsi adressiin tosin myös kuolleita taiteilijoita, joten kysytään varmuuden vuoksi: allekirjoititteko adressin? ”Kyllä. Ja onneksi balettikoulun remontti joka tapauksessa tehtiin.”

Adressin allekirjoittajat ”kannattavat lujasti Venäjän presidentin kantaa koskien Ukrainaa ja Krimiä”, mutta silloin ei lainkaan täsmennetty, mitä Putinin moninaisista kannanotoista tarkoitettiin. Putin ei ollut vielä napannut Krimin niemimaata Ukrainalta saati kertonut suunnitelmasta julkisesti.

Sen jälkeen tilanne on kärjistynyt myös EU:n ja Venäjän välillä. Mitä taiteilija ajattelee EU-pakotteista, jotka kulttuuriin laajentuessaan voisivat vaikuttaa hänenkin kalenteriinsa merkittävästi? Zaharovan sopimus antaa hänelle paljon vapauksia vierailla maailman huipputaloissa.

”Asia esitetään televisiossamme niin, että Eurooppa kärsii, kun Venäjän-kauppa on hyytynyt pakotteiden vuoksi. Tietysti toivon pakotteiden poistamista. Elintarvikkeiden hinnatkin ovat nousseet tämän vuoksi, mikä ei ole ihmisille hyväksi.”

Zaharovan seuraava suuri haaste on kolmen koreografian ilta. Mukaan tulee myös uutuus:

Patrick De Bana tekee minulle minulle Rain. . . before it Falls -koreografian Händelin ja Carlos Pino-Quintanan musiikkiin. Kokonaisuus esitetään Ita­liassa, ja se saapuu tietysti myös kotiini Bolšoi-teatteriin.”

Kansallisbaletin tämän illan Bajadeeri-esitys on loppuunmyyty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Baletti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  4. 4

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  5. 5

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  9. 9

   ”Mä olen niin kikseissä” – Pikku G:n paluukeikka sai yleisön sekaisin onnesta Himoksella

  10. 10

   Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  7. 7

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  8. 8

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  9. 9

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  10. 10

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää