Valikko
Kulttuuri

Tuleeko Marskin kaveriksi valosumu, jättiläismäisiä saippuakuplia vai kameleita? Kiasma esitteli 6 teosta, joista yksi ostetaan taidemuseon liepeille

Taidekilpailun finalisteja esittelevä näyttely Marskille kaveri avautuu yleisölle perjantaina 29. tammikuuta.

Kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen veistämä Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas on seissyt paikallaan vuodesta 1960, ja vuonna 1998 sen rinnalle valmistui Kiasma.

Loppuvuodesta 2014 Kiasma on etsinyt ratsastajapatsaan rinnalle uutta julkista teosta.

Tuleeko Marskin kaveriksi valosumua, jättiläismäisiä saippuakuplia, parkkipaikka vai kameleita? Siitä voi nyt äänestää Kiasmassa, kun taidekilpailun finalisteja esittelevä Marskille kaveri -näyttely avautuu Kiasman toisessa kerroksessa perjantaina 29. tammikuuta.

Kiasman ja Valtion taideteostoimikunnan järjestämään kilpailuun tuli 363 ehdotusta.

Kilpailun kautta etsittiin erityisesti teosta, joka haastaisi totutun käsityksen julkisesta taiteesta sekä herättäisi ajatuksia ja keskustelua. Helsingin Sanomat esittelee vaihtoehdot, joita ei kilpailun tässä vaiheessa yhdistetä tekijään.

1. Watercolour

Tekijä kuvailee Watercolour-teosta ”sykkiväksi valo-ääni-installaatioksi”, joka olisi nähtävillä vain talvisaikaan. Sen paikkana olisivat Kiasman Mannerheimintien puoliset vesialtaat, jotka tyhjennetään talveksi. Hämärän tullen altaat täyttyisivät usvasta, jotka valaistaisiin värein ja jota tuuli muotoilisi.

Teoksen äänielementtiä sen tekijä kuvailee arvoitukselliseksi rätinäksi ja huminaksi.

2. Okulus

Okulus koostuu kahdesta silmämäisestä pyöreästä näytöstä, joihin yhdistetyt kamerat välittävät reaaliaikaisesti kuvaa toiselle näytölle. Näytöt sijoitettaisiin Kiasman eri puolille. Taiteilija kuvailee teosta ”suureksi, äänettömäksi kuvapuhelimeksi tai teleportiksi Kiasman puolelta toiselle”.

Kiasman nimi tarkoittaa silmän näköhermojen risteymäkohtaa, ja Okulus-teosehdotuksessa Kiasma olisi siis eräänlainen julkisten silmien näköhermo.

3. Running Man

Running man -teos koostuisi tunnin mittaisista juoksuista, joita toteutettaisiin vuoden ajan kerran viikossa. Tummaan pukuun pukeutuneet juoksijat olisivat näyttelijöitä ja tanssijoita, ja koreografia pohjautuisi erilaisten psykologisten kriisireaktioiden fyysisiin ilmentymiin.

Running Man on nykyihmisen dramatisoitu kuva: kiireinen ja suuntansa hukannut hahmo ekologisten, taloudellisten ja poliittisten kriisien murrostamassa maailmassa”, taiteilija kuvailee.

4. Semaphore

Semaphore-teos tuottaisi joka päivä auringonnousun aikaan Kiasman katolta jättimäisiä saippuakuplia.

”Kuplat ovat tuulen ja valon luomia veistoksia, jotka kestävät vain muutaman sekunnin. Ne virittävät museon aamuun ja ovat mukana helsinkiläisten arjessa läpi vuodenaikojen”, taiteilija kuvailee teosta. Taiteilijan mukaan ehdotus on nykyaikainen versio vanhasta merkinantovälineestä, semaforista.

5. Alerts

Alerts-teos olisi sarja interventioita tai välikohtauksia, joista toistaiseksi on vaikeaa tietää, millaisia ne käytännössä olisivat. Kiasman näyttelyssä esillä on installaatio, jossa maahan syntyy aukkoja. Havainnekuvissa Kiasman edustalla laiduntaa myös esimerkiksi kameleita.

”Välikohtaukset, jotka riivaavat museota ja sen ympäristöä, ovat vääristyneitä heijastumia globaaleista tosiasioista. Ne jättävät yleisön ihmettelemään, mitä kummaa on tapahtunut, miten jatkaa tästä eteenpäin – ja kuka nyt ruokkii nämä kamelit”, taiteilija kuvailee teosta.

6. Discomposition (with a grid)

Discomposition (with a grid) -teos olisi ilmeisesti Kiasman edustalta kohti Musiikkitaloa kurottava lippamainen parkkialue. Discomposition viittaa ristiriitaan.

Taiteilija kuvailee sitä ”pirstaleeksi nykypäivän kansallista maisemaamme, irtileikattuna kontekstistaan ja käyttötarkoituksestaan.”

Taiteilijan mukaan teos tarjoaa myös alustan ”omaehtoiselle toiminnalle ja kohtaamisille”.

Kilpailuehdotukset jätettiin nimettöminä, ja kuten Guggenheim-arkkitehtuurikilpailussa, ei finalisteista toistaiseksi tiedetä, mikä teos on kenenkin käsialaa.

Finaalissa ovat mukana Harri Ahonen, Antti Immonen, muesli art collective (Louis Darcel, Maëlle Delaplanche, Hannah De Corte ja João Freitas), Anssi Pulkkinen, Nestori Syrjälä sekä työryhmä, johon kuuluvat Aet Ader, Andra Aaloe ja Flo Kasearu.

Kilpailun voittaja julkistetaan Kiasmassa 10. maaliskuuta. Yleisö voi äänestää omaa suosikkiaan perjantaina avautuvassa näyttelyssä, mutta lopullisen valinnan tekee kilpailun arvostelulauntakunta.

Kilpailun arvostelulautakuntaan kuuluvat Valtion taideteostoimikunta Kiasman intendentit Arja Miller ja Marja Sakari.

Riippuu teoksesta, milloin se toteutuu, Kiasmasta kerrotaan. Osa teoksista olisi toteutettavissa jo vuonna 2017.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • julkinen taide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää