Kulttuuri

Satavuotias Kansallismuseo uudistuu merkittävästi

Täällä muinoin asuneiden ihmisten elämä avautuu, kun pääsemme kokeilemaan heidän arkisia esineitään.

”Haluamme kertoa Suomen ja ihmisenä olemisen vaiheista, tarjota mahdollisuuksia eläytyä menneeseen aikaan”, Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila sanoo. ”Esihistoriallisena aikanakin jokainen päivä oli nykyisyyttä.”

Yksi tie edeltäjiemme nahkoihin pääsemiseen on heidän käyttämiensä esineiden kosketteleminen ja kokeileminen.

”Kokoelmissa on varmasti paljon arkista esineistöä, joita voitaisiin irrottaa yleisön käsiin”, Anttila kertoo. ”Ihmisten on saatava iloita kokoelmista.”

Anttilan mukaan kokoelmat ovat väline Suomen historian ymmärtämiseen, kaikkine monikulttuurisine aineksineen.

Mitä tahansa aarretta ei tietenkään pääse koskettelemaan.

”Aina säilyy ydinkokoelma, jota hoidetaan museaalisten säännösten mukaan”, ylijohtaja Anttila sanoo.

Kansallismuseon peruskorjaus valmistui vuonna 2001, ja perusnäyttely on ollut ennallaan siitä asti. Nyt sitä on alettu ­uudistaa merkittävällä tavalla.

Tänä vuonna myllätään esihistorian osuus. Itsenäisyyden ajan osuus valmistuu Suomen satavuotisjuhlaan 6. joulukuuta 2017 mennessä.

Kyseisten jaksojen väliin jäävä Ruotsin ja Venäjän vallan aika toteutetaan toisin viimeisenä. Valmista pitäisi tulla vuoden 2019 aikana.

Uudistustyöt eivät kuitenkaan missään vaiheessa sulje museota.

Huomenna sunnuntaina – päivälleen sata vuotta museorakennuksen avajaisten jälkeen – järjestettävän juhlaohjelmisto käynnistyy Mieskuoro Huutajien onnitteluhuudolla museon pääportailla klo 11.

Myös oopperalaulaja Jussi Merikanto esiintyy, ja teemaopastuksia järjestetään tasatunnein.

Kokoelmien ainutlaatuisista aarteista esimerkiksi Janakkalan miekkalöytö on esillä vain juhlapäivän ajan. Yleisön nähtäville saadaan myös nuorten Leijonien MM 2016 -kultapokaali.

”Olemme esittäneet toivomuksen, että leijonajoukkueelta saataisiin jokin esine pysyvästi kokoelmiin”, Elina Anttila kertoo.

”Kun yhteistä kansallista historiaa ja yhteisiä kokemuksia tallennetaan, niin juuri sen tyyppisiä asioita meiltä nimenomaan pitää kerätä tästä ajasta.”

Mistään nuorison sisäänheittojutusta ei siis ole kysymys.

Jo sata vuotta sitten Kansallismuseon perusajatus oli kertoa Suomen ja suomalaisten historiasta ja nykypäivästä. Tehtävä on sama edelleen.

Kansallisromanttisen tyylin helmi

 Kansallismuseon suunnittelivat maineikkaat arkkitehdit Eliel Saarinen, Herman Gesellius ja Armas Lindgren. Kansallisromanttista suuntausta edustava rakennus avattiin yleisölle 31. tammikuuta 1916.

 Museon keskihallin neljä holvimaalausta teki Akseli Gallen-Kallela. Ne pohjautuvat hänen Pariisin vuoden 1900 maailmannäyttelyyn toteuttamiinsa Kalevala-aiheisiin freskoihin.

 Kansallismuseon kokonaisuuteen kuuluu nykyisin seitsemän museota ja kaksi linnaa: Kansallismuseo sekä sen tiloissa toimiva Kulttuurien museo, Suomen merimuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Hvitträsk, Louhisaari, Olavinlinna ja Hämeen linna.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Museot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  9. 9

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  10. 10

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää