Valikko
Kulttuuri

Kolme Thomén veljestä teloitettiin Vihdissä 1918 – koston kierre alkoi

Marko Paavilaisen uusi kirja kertoo, miten menestyneiden ruotsia puhuneiden veljesten kohtalo täyttyi kansalaissodan alussa.

Aserasva lehahti sieraimiin, ilmassa haisi pelko. Elohopea oli pudonnut hädin tuskin pakkaselle. Kello läheni kahta, oli 1. päivä helmikuuta 1918. Kiväärien metallinen latausääni kiiri ilmassa ja ennakoi pahaenteisesti kuolemaa. Seurasi hetken hiljaisuus, kunnes taivas repesi, ja pelätty yhteislaukaus kajahti. Kahdeksan miestä kaatui tienposkeen kinostuneeseen lumihankeen kilometrin päässä Nummelan työväentalosta Rientolasta, joka palveli paikallisen punakaartin esikuntana.

Siihen veriseksi värjäytyneeseen sohjoon päättyi myös kolmen lahjakkaan veljeksen – Valter, William ja Ivar Thomén – lyhyeksi jäänyt elämä. Heidän johtamansa akateemisesti koulutettujen nuorehkojen miesten ryhmän tähtäimessä oli ylittää Porin, Tampereen, Lahden ja Viipurin välille syntynyt rintamalinja ja liittyä valkoisten armeijaan. Uhrien joukossa oli myös edellisen kevään ylioppilas Erik Castrén.

Teloituksista vastasi sähkömonttööri Lauri Karan johtama Hyvinkään punakaartin lentävä osasto, joka tuli hevoskyydillä Hyvinkäältä Vihtiin. Punaisten sodanjohto ei ollut antanut lentävälle osastolle toimeksiantoa murhista, vaan Karan joukko toimi omin päin, kun se teloitti kylmästi ilman pikaoikeudenkäyntiä koko Thomén veljeksien porukan. Heidät oli pidätetty lähellä Nummelan asemaa, koska reessä matkanneita miehiä epäiltiin suojeluskuntalaisiksi. Vällyjen alta löytyi pistooli ja useampi kivääri.

Aiemmin samana päivänä Lauri Karan lentävä osasto oli ehtinyt tehdä toisenkin joukkoteloituksen tienristeyksessä Koivissillassa kivenheiton päässä Vihdistä. Ensimmäiset yhdeksän uhria kuuluivat hekin suomenruotsalaiseen sivistyneistöön. Lentävä osasto ryösti heidät – kuten kävi myös Thomén porukalle.

Marko Paavilainen tarkastelee juuri tätä kansalaissodan ensimmäisiin veritekoihin kuuluvaa joukkoteloitusta maanantaina ilmestyvässä teoksessa Murhatut veljet – Valter, William ja Ivar Thomén elämä ja kuolema. Siinä mielessä kirja avaa uusia uria, että Paavilainen pyrkii tarjoamaan lähdekriittisen kokonaisesityksen Thomén veljesten kohtalosta.

Samalla hän myös analysoi, miten veljesten teloitus heijastui valkoisten harjoittamaan silmittömään terroriin Vihdissä kansalaissodan loputtua. Myös veljesten tausta painoi vaa’assa: Valter ja Ivar olivat tunnettuja arkkitehtejä ja metsänhoitaja William taas Thomeston perustaja.

Nummelan ja Vihdin tapahtumilla oli paljon kauaskantoisempi merkitys kuin aiemmin on uskottu. Thomén veljesten kohtalo oli enemmän kuin pelkkä yksittäinen tapahtuma.

Marko Paavilaisen mukaan historialliset heijastusvaikutukset ovat siinä mielessä paradoksaalisia, että Lauri Karan lentävä osasto teloitti veljekset pikemminkin hetken mielijohteesta kuin ennakkoon laaditun suunnitelman mukaisesti.

”Jo ennen kansalaissotaa – loppuvuodesta 1917 – Nummelan työväenyhdistyksen pöytäkirja paljastaa, että yhdistys paheksui näiden lentävien osastojen toimintaa ja piti niitä paikkakunnalta toiselle kiertävinä rosvojoukkoina. Sitten sellainen osuu sattumalta Nummelaan ja Vihtiin”, Paavilainen kertoo.

Thomén veljekset eivät voineet aavistaa kohtaloaan. Liioin Lauri Karan lentävä osasto ei etukäteen tiennyt, mikä osuus sillä lopulta oli Thomén veljesten kohtalon täyttymisessä. ”Uskon, että tilaisuus teki Karan miehistä murhaajia. Tulikasteen jälkeen he turtuivat: kun on kerran kastanut kätensä vereen, kynnys väkivaltaan mataloituu.”

Myös Ruotsi reagoi veljesten murhaan jo kansalaissodan aikana. Marko Paavilainen muistuttaa, että Ruotsi harkitsi joukko-osaston lähettämistä Suomeen, koska sikäläisen uutisoinnin mukaan punaiset tappoivat suomenruotsalaisia, mutta sotaan osallistumisesta ei syntynyt poliittista päätöstä.

”Punakaartin lentävien osastojen toiminta on pelottava ilmiö, koska tietyssä ryhmässä tavallisista 25-vuotiasta nuorukaisista tulee yhtäkkiä kylmäverisiä tappajia. Kirjoittaessani kirjaa mieleeni tulivat Jugoslavian hajoamissodat ja etniset puhdistukset”, Marko Paavilainen toteaa. ”Tämä on myös varoittava esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun nuoret miehet lähtevät tunnusten kanssa ylläpitämään yleistä järjestystä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen sisällissota 1918
 • Teloitukset
 • sota

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  3. 3

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  4. 4

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  5. 5

   Lopetetaan sinkkujen neuvominen

  6. 6

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  7. 7

   Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

  8. 8

   Kiinniotettu kuoli poliisin syliin Vihdintiellä Vantaalla – ajotiellä juosseen miehen ”kunto romahti” yhtäkkiä

  9. 9

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  10. 10

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  9. 9

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  10. 10

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää