Valikko
Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Yritysjohtaja rantauttaa Suomeen uuden business fiction -lajityypin

Jussi Vanhanen erosi vuonna 2013 sitten UPM:n johtoryhmästä kirjan kirjoittamisen tähden. Hänen esikoiskirjansa on poikakirja aikuisille, kirjoittaa Antti Majander.

Esikoisromaani Jussi Vanhanen: Vapaus veljeys ahneus. Kosmos. 430 s.

Jos joku on kuvitellut, että kansainvälinen business on kovaa ja likaista, hän erehtyy. Se on saatanallisen julmaa ja kuvottavan saastaista, Jussi Vanhanen, 44, näyttää romaanissaan Vapaus veljeys ahneus.

Toimintansa nyt toden teolla aloittava Kosmos-kustantamo lähtee liikkeelle esikoiskirjailijoilla. Heinolassa syntynyt mutta muun muassa Englannissa, Sveitsissä, Espanjassa, Kiinassa ja Brasiliassa opiskellut ja työskennellyt Vanhanen on siinä kategoriassa melkoinen harvinaisuus: liikkeenjohtaja.

Miljardeja metsästetään, saavutetaan ja kadotetaan myös hänen romaanissaan. Vuonna 2013 Vanhanen erosi UPM:n johtoryhmästä kirjan kirjoittamisen tähden – ”toteuttaakseen pitkäaikaisen unelmansa”, kuten kustantaja tiedottaa.

Kirja valmistui, ja Vanhanen palasi ­liike-elämään. Hän johtaa nyt kansainvälistä pakkausmateriaaliyhtiötä Mondiaa Wienissä.

Eihän siitäkään mitään tulisi, jos kukaan ei yrittäisi mitään.

Esikoisromaani seuraa Kiteeltä, raukoilta rajoilta, Helsingin opiskelijaelämän ja kotimaisten talouskuprujen kautta Keski-Euroopan rahakeitaisiin rantautuvaa poikakolmikkoa, jotka ovat alkuun kuin veljet.

Näkökulma on porukan jarruvaunun. Hän saa lähietäisyydeltä seurata, miten kaksi muuta koppaavat massit ja naiset. Menestys mustaa sielun, mutta kaikilla rintamilla menestymätön freelancer-toimittaja luopuisi vallan mielellään omansa puhtaudestaan.

Ainoastaan Kiteellä saatetaan luulla, että hän on jotakin, koska hän on päässyt sieltä pois.

Markan devalvaatio vuonna 1991 ja kellumaan laskeminen seuraavana vuonna oli korkki, jonka irtoaminen päästää perkeleet pois pullosta. Tolkuttomiksi äkkiä muuttuneet valuuttalainat ajoivat monia Suomessa konkurssiin.

Sen sijaan kaikkein häikäilemättömimmät lain kirjaimen venyttäjät ja törkeät kiertäjät hyötyivät toisten hädästä: heidän laariinsa suorastaan satoi.

Tarinassa yksi kolmikon jäsenistä hurahtaa isien ja omien arvojen pettämisen tielle eli haukkaa ahneuksissaan huikeita summia, kunnes tulee toisten, vielä härskimpien pelurien pettämäksi. Vähitellen hän maksaa niin aineellisen kuin henkisenkin romahduksensa – ja joutuu sitten seuraamaan, miten toinen kolmikon jäsen suistuu koko lailla samaan rahakiimaan parikymmentä vuotta myöhemmin.

Jääköön kertomatta, miten kolmikon veljeyden käy.

Sen voi sanoa, että kovaksi kansainväliseksi porskuttajaksi Vanhanen ujuttaa romaaniinsa kovin muinaisnostalgisen kansanlaulupoljennon: maailma mirkkuineen paha, persjalkainen naapurintyttö hyvä.

Rumasti sanoen Vapaus veljeys ahneus vaikuttaa teokselta, jolle muutamien kirjoittajan ilmeisien darlingien tappaminen olisi tehnyt hyvää. Esimerkiksi pitkät tovit Baskimaalla sijaitsevalla lasitehtaalla ja ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan seuranta lyövät kapulaa kerronnan rattaaseen.

Kustantajan mukaan Jussi Vanhasen debyytti edustaa ”business fictionia”. Aiemmin en ollut kuullutkaan sellaisesta lajityypistä.

Niin tai näin, siihen pätee sama velvoite kuin mihin tahansa pitsinnypläysproosaan: motivoimatonta kerronta saisi olla mahdollisimman vähän.

Vanhanen viipyilee liian usein ties missä ja ties miksi. Samalla väljähtyy se, minkä nähdäkseni pitäisi muodostaa teoksen ydin: sisäpiiritiedon turvin uusia näkemyksiä tarjoava kattaus siihen, miten aikakauden kellokkaat pettävät periaatteensa, ­aina omien vanhempiensa myymiseen saakka.

Järin taitavasti Vanhanen ei liiemmin avaa henkisiä kehityskulkuja, joiden kautta tuhlaajapojat ehkä kykenevät palaamaan alkuperäiseen pesäänsä. Kuvailun ulkoiset puitteet ovat kunnossa, henkisten vaiheiden vivahteita puuttuu. Vanhanen teki poikakirjan aikuisille.

Siksi yleisarvosana: kiintoisa. Ei enempää.

Oma Mount Everest, joka piti valloittaa

Missä olet nyt, Jussi Vanhanen?

”Wienissä, omassa toimistossani. Käyn läpi Mondin helmikuussa julkaistavan vuosikertomuksen tekstiä.”

Erosit UPM:n johtoryhmästä elokuussa 2013 kirjoittaaksesi romaanin. Iskikö hulluus, ja mitä hallituksen muut jäsenet tuumivat päätöksestäsi?

”Vaimoni sanoi, että keski-iän kriisi iski vähän etuajassa, mutta olin pohtinut asiaa lähes puolitoista vuotta ja olin varma, että halusin toteuttaa haaveen. Esimieheni Jussi Pesonen ymmärsi nopeasti, että tämä oli minun Everestini, joka piti vain valloittaa. Kun taloustoimittaja Jyrki Iivonen kysyi, että mikä sille Vanhaselle tuli, Jussi vastasi kauniisti: kun miehen pitää kirjoittaa kirja, miehen pitää kirjoittaa kirja. Osa kollegoista oli aika puulla päähän lyötyjä, mutta yllättävän moni piti irtiottoani inspiroivana.”

Sinulla on kaupallisen alan kansainvälinen koulutus. Onko tullut perehdyttyä myös kaunokirjallisuuteen jossain välissä?

”Minulla ei ole taskussa kirjallisuuden opintoja, mutta luen mieluummin kauno- kuin tietokirjallisuutta. Sain juuri loppuun uusimman John Grishamin, Arturo Pérez-Reverte on kesken ja seuraavaksi taidan lukea Tommi Kinnusen uuden romaanin.”

Tähtäätkö romaanillasi johonkin tiettyyn yleisöön?

”Tarina voi kiinnostaa erityisesti yritysmaailmassa toimivia ihmisiä. On tärkeää, että kirjallisuus käsittelee myös epäperinteisiä aiheita, joilla kuitenkin on kosketuspintaa satojen tuhansien suomalaisten elämään.”

Millainen palaute kirjastasi ilahduttaisi sinua eniten?

”’Tarina imaisi mukaansa’ olisi mieluinen kommentti, koska kyseessä on juonivetoinen romaani.”

Jatkuuko kirjailijanura?

”Riippuu varmasti myös kirjan vastaanotosta, mutta pieniä aihioita muhii...”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvio
 • Kirja-arvostelut
 • esikoinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  3. 3

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää