Valikko
Kulttuuri

Tampereella mättöä alusta loppuun

Kaksi lukiolaista kertoi mielipiteensä TTT:n nuorisolle suunnatusta Lada-näytelmästä.

Tampere

”Olen ymmärtänyt, että tämä ei ole mikään perinteinen näytelmä. Uskon, että voi tulla jotain kokeellista ja tosi raikasta.”

Näin sanoo Anni Toiviainen, 17, ennen Tampereen Työväen Teatterin Kellari­teatterissa nähtävää Ladan esitystä.

On torstai, ja Toiviaisen vieressä seisoo myös haastateltavaksi lupautunut Riku Päivärinta, 17. Hänkin on positiivisella mielellä. ”Näytelmä perustuu kuulemma menestyksekkääseen romaaniin. Mielenkiinnolla odotan: varmaan hieno tarina luvassa.”

Toiviainen ja Päivärinta käyvät toista vuotta Tampereen yhteiskoulun lukiota, joka tunnetaan myös ilmaisutaidon lukiona. Taiteet eivät siis lähtökohtaisesti ole vieraita, eikä teatteria nähdäkseen tarvitse aina edes poistua omaa koulua kauemmas. Sekä Toiviainen että Päivärinta ovat viimeksi nähneet teatteria kanssaopiskelijoidensa tekemänä koulun teatteriviikonlopussa.

Tällä kertaa nuoret on tuonut teatteriin äidinkielenopettaja Päivi Aro.

Opettajan johdolla teatteriin saapuvat lukiolaisryhmät ovatkin teatterikatsomoiden perussakkia. Taide-elämys, analyysitaitojen harjaannuttamista, etiketin sisäistämistä, aika hyvää viihdettä, listaa teatterifriikiksi tunnustautuva Aro syyt tuoda opiskelijat teatteriin.

Entäpä opiskelijat itse, mitä he ovat mieltä? ”Teatterissa saa, elokuvan lisäksi, tuotua tarinoita enemmän iholle, katsojan tasolle. On mietitty lavastukset ja se oikeasti tapahtuu siellä”, Riku Päivärinta pohtii.

”Ja kun kaikkialla elämässä tarvitsee draaman tajua ja ilmaisutaitoa, on teatteri hyvä väylä sellaisen oppimiseen – taide­kokemuksen lisäksi”, Toiviainen lisää.

Kohta saliin soitetaan, joten päästetään kaksikko katsomaan näytelmää. Kysytään heiltä lisää esityksen jälkeen.

Lada on tuotu Tampereelle Saksasta ohjaajaa myöten. Näytelmän on kirjoittanut Wolfgang Herrndorfin Ladaromaanin (Tschick, 2010) pohjalta Robert ­Koall. Suomennos on Aino Kiven.

Ohjaaja on nimeltään Pedro Martins Beja (s. 1978), ja hän vastaa puhelimeen Berliinistä.

Beja löysi itse teatterin vasta parikymppisenä, eikä usko, että esityksiä tarvitsee luokitella erikseen nuorille tai aikuisille.

”Yritimme tehdä Ladan niin, että se olisi kaikenikäisille. Että kaikki katsomossa voisivat kokea, että tämä on minulle.”

Tämä siis huolimatta siitä, että kyseessä on nuortenromaaniin pohjaava ja varsin klassinen road trip, joka vie neljätoistavuotiaat berliiniläispojat Maikin (Anna-Elisa Hannula, välillä Anton Äikäs) ja ­Tschickin (Severi Saarinen) romuautolla seikkailuun. Matkan edetessä syrjityt ja omassa elämässään kaltoin kohdellut pojat huomaavat, että maailma on paitsi jännittävä, usein myös ystävällinen.

Israelilaisen Micha Kaplanin musiikki (kitarassa Anton Äikäs, rummuissa Saarinen, laulu ja saksofoni Hannula) vauhdittaa menoa skan ja punkin tahdein, strobovalot vilkkuvat. Näyttelijät ottavat kontaktia yleisöön, kertovat tarinaa.

Yksi katsojista saa vastattavakseen myös yhden näytelmän keskeisimmistä kysymyksistä: Muistatko millaista on olla nuori? ”Voimmeko säilyttää jotain nuoruudesta vaikka vartumme? Uskon, että se on jotakin, mihin kuka tahansa voi samastua”, Beja pohtii.

Ja jatkaa, että juuri yleisön ja näyttämön välisen rajan yli pääseminen on yksi teatterin keskeisimmistä asioista.

”Kontakti voidaan saavuttaa monella tavalla, en tarkoita, että näyttämöltä pitäisi aina puhua katsomoon. Mutta minulle tuli vahva tunne, että nyt niin pitää tehdä, koska näytelmän pääpointti on nimenomaan se, miten toisilleen vieraat ihmiset tulevat yhteen ja luovat yhdessä uuden tarinan keskenään.”

Kontakti, siltojen luominen, tarinoiden kertominen: kaikki asioita, jotka saivat ”television katselemiseen tottuneen” Pedro Martins Bejan parikymppisenä ihastumaan teatteriin ja opettelemaan sen katsomisen. ”Teatteri on hyvin tärkeää, jotain erityistä. Ihmiset tulevat yhteen ja katsovat toisia ihmisiä. Livenä.”

Tampere, viime torstai. Tunti ja neljäkymmentä minuuttia neljätoistavuotiaiden Maikin ja Tschickin road tripiä takana.

Teatterisalista ulos astelevien Anni Toiviaisen ja Riku Päivärinnan ilmeet ovat iloiset. No?

”Huh huh”, Toiviainen aloittaa.

”Aika persoonallinen”, Päivärinta jatkaa.

”Aika pölähtänyt olo, tuo tuli niin iholle ja oli niin kokonaisvaltainen. Vähän sellainen hämmentynyt olo.”

”Huippu.”

Molempia naurattaa. Analyysi tulee sujuvana vuoropuheena:

”Olihan se ihan älyttömän erilainen...” Toiviainen sanoo.

”Vaikka osasi odottaa erilaista”, Päivärinta jatkaa.

”Se, miten yleisöstä tehtiin osa näytelmää...”

”Alusta lähtien.”

”Erilaisia keinoja, niin kuin kahvin keittäminen yleisölle. Kaikkea tuollaista, tosi mielenkiintoista.”

Molemmat nauravat.

No, mitä Ladasta sai?

”Että kaikkea voi tehdä”, Päivärinta sanoo.

”Ja ehkä sen, että teatteri ei ole tietynlaista kaavamaista vaan voi olla tuollaista käsittämätöntä”, Toiviainen jatkaa.

”Tämä on just sellaista, nythän on ollut puhetta, että nuoria ei saada teatteriin, tää on mahtava esimerkki.”

Entäpä teemat, koskettivatko ne? ”Olihan siinä ne ulkopuolisuuden tunteet, universaalit nuoria ihmisiä koskettavat teemat. Se oli kuitenkin sellaista mättöä alusta loppuun, että vaikka pystyi poimimaan teemoja sieltä, niin ehkä ne ei olleet ihan se pääpointti”, Anni Toiviainen vastaa ja Riku Päivärinta viimeistelee:

”Koko ajan tapahtui, oli pauketta, ainakin muhun upposi. Eri asia sitten upposiko vanhempiin ihmisiin.”

Kuten ohjaaja Pedro Martins Beja sanoi puhelimessa: ”Nuoret ovat todellisuuden spesialisteja. He kehittävät tulevaisuuden. Uskon, että me voimme oppia heiltä.”

Kirja, näytelmä, elokuva

 Saksalaisen Wolfgang Hernndorfin Ladaromaania (Tschick, 2010) myytiin Saksassa pari miljoonaa kappaletta. Suomennos ilmestyi 2012.

 Helsingin Sanomien kriitikko Jukka Koskelainen kirjoitti siitä seuraavasti:

”Alkaa matka, joka on kuin päivitetty versio Tom Sawyerin ja Huckleberry Finnin seikkailuista, ja varmasti Sieppari ruispellossakin tulee mieleen monta kertaa.”

 Robert Koallin romaanin pohjalta kirjoittamaa näytelmää on esitetty Saksassa monessa teatterissa. Syksyllä 2016 ilmestyy Fatih Akinin ohjaama elokuva.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Koululaisten uutiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  4. 4

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  5. 5

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  8. 8

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  9. 9

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  10. 10

   Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  5. 5

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  6. 6

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle
  3. Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista
  4. Leena Mörttinen alkaa vartioida rahoitus­markkinoita ja toivoo, ettei euro koskaan hajoa – ”Kriisit vain työntävät meitä oikeaan suuntaan”
  5. Tunti sitten
  6. Puutavarajuna törmäsi kiskoille jumittuneeseen autoon Pieksämäellä
  7. Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”
  8. Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”
  9. Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille
  12. Rasvakattilassa posahtanut keitos toi tulipalloja helsinkiläisen pariskunnan asuntoon – Paineisku hajotti ikkunat ja oven
  13. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  14. Näytä lisää