Valikko
Kulttuuri

Tampereella mättöä alusta loppuun

Kaksi lukiolaista kertoi mielipiteensä TTT:n nuorisolle suunnatusta Lada-näytelmästä.

Tampere

”Olen ymmärtänyt, että tämä ei ole mikään perinteinen näytelmä. Uskon, että voi tulla jotain kokeellista ja tosi raikasta.”

Näin sanoo Anni Toiviainen, 17, ennen Tampereen Työväen Teatterin Kellari­teatterissa nähtävää Ladan esitystä.

On torstai, ja Toiviaisen vieressä seisoo myös haastateltavaksi lupautunut Riku Päivärinta, 17. Hänkin on positiivisella mielellä. ”Näytelmä perustuu kuulemma menestyksekkääseen romaaniin. Mielenkiinnolla odotan: varmaan hieno tarina luvassa.”

Toiviainen ja Päivärinta käyvät toista vuotta Tampereen yhteiskoulun lukiota, joka tunnetaan myös ilmaisutaidon lukiona. Taiteet eivät siis lähtökohtaisesti ole vieraita, eikä teatteria nähdäkseen tarvitse aina edes poistua omaa koulua kauemmas. Sekä Toiviainen että Päivärinta ovat viimeksi nähneet teatteria kanssaopiskelijoidensa tekemänä koulun teatteriviikonlopussa.

Tällä kertaa nuoret on tuonut teatteriin äidinkielenopettaja Päivi Aro.

Opettajan johdolla teatteriin saapuvat lukiolaisryhmät ovatkin teatterikatsomoiden perussakkia. Taide-elämys, analyysitaitojen harjaannuttamista, etiketin sisäistämistä, aika hyvää viihdettä, listaa teatterifriikiksi tunnustautuva Aro syyt tuoda opiskelijat teatteriin.

Entäpä opiskelijat itse, mitä he ovat mieltä? ”Teatterissa saa, elokuvan lisäksi, tuotua tarinoita enemmän iholle, katsojan tasolle. On mietitty lavastukset ja se oikeasti tapahtuu siellä”, Riku Päivärinta pohtii.

”Ja kun kaikkialla elämässä tarvitsee draaman tajua ja ilmaisutaitoa, on teatteri hyvä väylä sellaisen oppimiseen – taide­kokemuksen lisäksi”, Toiviainen lisää.

Kohta saliin soitetaan, joten päästetään kaksikko katsomaan näytelmää. Kysytään heiltä lisää esityksen jälkeen.

Lada on tuotu Tampereelle Saksasta ohjaajaa myöten. Näytelmän on kirjoittanut Wolfgang Herrndorfin Ladaromaanin (Tschick, 2010) pohjalta Robert ­Koall. Suomennos on Aino Kiven.

Ohjaaja on nimeltään Pedro Martins Beja (s. 1978), ja hän vastaa puhelimeen Berliinistä.

Beja löysi itse teatterin vasta parikymppisenä, eikä usko, että esityksiä tarvitsee luokitella erikseen nuorille tai aikuisille.

”Yritimme tehdä Ladan niin, että se olisi kaikenikäisille. Että kaikki katsomossa voisivat kokea, että tämä on minulle.”

Tämä siis huolimatta siitä, että kyseessä on nuortenromaaniin pohjaava ja varsin klassinen road trip, joka vie neljätoistavuotiaat berliiniläispojat Maikin (Anna-Elisa Hannula, välillä Anton Äikäs) ja ­Tschickin (Severi Saarinen) romuautolla seikkailuun. Matkan edetessä syrjityt ja omassa elämässään kaltoin kohdellut pojat huomaavat, että maailma on paitsi jännittävä, usein myös ystävällinen.

Israelilaisen Micha Kaplanin musiikki (kitarassa Anton Äikäs, rummuissa Saarinen, laulu ja saksofoni Hannula) vauhdittaa menoa skan ja punkin tahdein, strobovalot vilkkuvat. Näyttelijät ottavat kontaktia yleisöön, kertovat tarinaa.

Yksi katsojista saa vastattavakseen myös yhden näytelmän keskeisimmistä kysymyksistä: Muistatko millaista on olla nuori? ”Voimmeko säilyttää jotain nuoruudesta vaikka vartumme? Uskon, että se on jotakin, mihin kuka tahansa voi samastua”, Beja pohtii.

Ja jatkaa, että juuri yleisön ja näyttämön välisen rajan yli pääseminen on yksi teatterin keskeisimmistä asioista.

”Kontakti voidaan saavuttaa monella tavalla, en tarkoita, että näyttämöltä pitäisi aina puhua katsomoon. Mutta minulle tuli vahva tunne, että nyt niin pitää tehdä, koska näytelmän pääpointti on nimenomaan se, miten toisilleen vieraat ihmiset tulevat yhteen ja luovat yhdessä uuden tarinan keskenään.”

Kontakti, siltojen luominen, tarinoiden kertominen: kaikki asioita, jotka saivat ”television katselemiseen tottuneen” Pedro Martins Bejan parikymppisenä ihastumaan teatteriin ja opettelemaan sen katsomisen. ”Teatteri on hyvin tärkeää, jotain erityistä. Ihmiset tulevat yhteen ja katsovat toisia ihmisiä. Livenä.”

Tampere, viime torstai. Tunti ja neljäkymmentä minuuttia neljätoistavuotiaiden Maikin ja Tschickin road tripiä takana.

Teatterisalista ulos astelevien Anni Toiviaisen ja Riku Päivärinnan ilmeet ovat iloiset. No?

”Huh huh”, Toiviainen aloittaa.

”Aika persoonallinen”, Päivärinta jatkaa.

”Aika pölähtänyt olo, tuo tuli niin iholle ja oli niin kokonaisvaltainen. Vähän sellainen hämmentynyt olo.”

”Huippu.”

Molempia naurattaa. Analyysi tulee sujuvana vuoropuheena:

”Olihan se ihan älyttömän erilainen...” Toiviainen sanoo.

”Vaikka osasi odottaa erilaista”, Päivärinta jatkaa.

”Se, miten yleisöstä tehtiin osa näytelmää...”

”Alusta lähtien.”

”Erilaisia keinoja, niin kuin kahvin keittäminen yleisölle. Kaikkea tuollaista, tosi mielenkiintoista.”

Molemmat nauravat.

No, mitä Ladasta sai?

”Että kaikkea voi tehdä”, Päivärinta sanoo.

”Ja ehkä sen, että teatteri ei ole tietynlaista kaavamaista vaan voi olla tuollaista käsittämätöntä”, Toiviainen jatkaa.

”Tämä on just sellaista, nythän on ollut puhetta, että nuoria ei saada teatteriin, tää on mahtava esimerkki.”

Entäpä teemat, koskettivatko ne? ”Olihan siinä ne ulkopuolisuuden tunteet, universaalit nuoria ihmisiä koskettavat teemat. Se oli kuitenkin sellaista mättöä alusta loppuun, että vaikka pystyi poimimaan teemoja sieltä, niin ehkä ne ei olleet ihan se pääpointti”, Anni Toiviainen vastaa ja Riku Päivärinta viimeistelee:

”Koko ajan tapahtui, oli pauketta, ainakin muhun upposi. Eri asia sitten upposiko vanhempiin ihmisiin.”

Kuten ohjaaja Pedro Martins Beja sanoi puhelimessa: ”Nuoret ovat todellisuuden spesialisteja. He kehittävät tulevaisuuden. Uskon, että me voimme oppia heiltä.”

Kirja, näytelmä, elokuva

 Saksalaisen Wolfgang Hernndorfin Ladaromaania (Tschick, 2010) myytiin Saksassa pari miljoonaa kappaletta. Suomennos ilmestyi 2012.

 Helsingin Sanomien kriitikko Jukka Koskelainen kirjoitti siitä seuraavasti:

”Alkaa matka, joka on kuin päivitetty versio Tom Sawyerin ja Huckleberry Finnin seikkailuista, ja varmasti Sieppari ruispellossakin tulee mieleen monta kertaa.”

 Robert Koallin romaanin pohjalta kirjoittamaa näytelmää on esitetty Saksassa monessa teatterissa. Syksyllä 2016 ilmestyy Fatih Akinin ohjaama elokuva.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Koululaisten uutiset
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  5. 5

   Putkiremontti ei ollut keneenkään hallussa, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja – näin pelätty remontti sujuu Helsingin seudulla

  6. 6

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  7. 7

   Järkevä keskustelu korkeakoulujen maksullisuudesta on mahdotonta, koska Suomessa vallitsee luottamuspula

  8. 8

   Japanin hävittäjiä liittyi Yhdysvaltojen laivasto-osastoon, Pohjois-Korea uhkasi upottaa tukialuksen

  9. 9

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  10. 10

   Nordea: Palvelukatko osittain ohi, pankkikorteilla voi taas maksaa ja nostaa käteistä – Miksi katkosta ei kerrottu sähköpostitse?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  5. 5

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  6. 6

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  7. 7

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Virkamiesten ehdotus: Helsingin keskustasta pois kilometreittäin autokaistaa – Kaivokatu suljettaisiin autoilta

  10. 10

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää