Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Kuka puhuu kansan suulla?

Voimme olla kovasti eri mieltä siitä, minkälainen Suomen pitäisi olla. Mutta siitä olemme yhtä mieltä, että ei tällainen, kirjoittaa Pirkko Saisio.

Kun yhteiskunta lihavina vuosina tyytyy siihen mitä on, niin laihoina vuosina filosofialta tilataan kansallinen idea.

Näin kirjoittaa Vladimir Jermakov esseessään Kansallista ideaa etsimässä. Essee löytyy Marja-Leena Mikkolan kirkkaasti ja nyansoidusti suomentamasta kokoelmasta Tolstoin varjo – Ahdistuksen ja toivon esseet, kirjasyksyn helmiä muuten.

Jermakovin kansa vaikenee, ja sen nimissä puhumisen ­oikeutta hän kyselee. Onko oikeus vaikenevan kansan tulkitsemiseen johtajilla vai runoilijoilla, kerettiläisillä vai profeetoilla?

Kansaan Jermakovilla on perivenäläinen suhde. Se kärsii, eikä tule kuulluksi. Se ei käytä valtaa. Mutta kansalla on metafyysisen vaisto. Metafyysinen merkitsee Jermakoville sitä mitä ei inhimillisestä tietoisuudesta pystytä selittämään.

Kansalla on, näin tulkitsen, sisäinen tieto yhteydestä isompaan maailmankaikkeudelliseen ulottuvuuteen. Ja kansa odottaa aikaa, jolloin tämä yhteys kirkastuu.

Suomessa kansa käsitteenä tuli tiensä päähän, kun Lenita Airisto aikoinaan kohautti sanomalla, että hänkin on kansaa. Kirjaimellisesti ottaen ei hän väärässä ollut; hän kuului, ja kuuluu, Suomen kansaan koska on Suomen kansalainen. Kansa koostuu suomalaisessa käsitteistössä kansalaisista.

Käsite on muuttunut tarkoittamaan suomalaisten enemmistöä, mutta vaikka tällä enemmistöllä onkin oikeus valita vaaleilla johtajansa ja ilmaista mielipiteensä vapaasti, riittää senkin tulkiksi pyrkijöitä.

Suomessa kansaa, suomalaisten enemmistöä, tulkitsevat pääasiassa ne, jotka eivät usko, että vaaleilla valitut päättäjät edustavat suomalaisen enemmistön tahtoa ja pyrkimyksiä.

Tässä mielessä kansaan kuuluvatkin jotakuinkin kaikki, ehkä päättäjätkin. Voimme olla kovasti eri mieltä siitä, minkälainen Suomen pitäisi olla. Mutta siitä olemme yhtä mieltä, että ei tällainen. Olemme aina olleet.

Kyllä kansa tietää. Tämä Veikko Vennamon lause on osa suomalaista alitajuntaa, vaikka kukaan, ei Vennamo itsekään, ole koskaan tarkentanut sitä, minkä kansa tietää. Näyttää siis siltä, että niin venäläiset kuin suomalaiset uskovat kansan syvään kykyyn selvitä elämästä ja ymmärtää sen arvo.

Venäjällä kansa käsitteenä elää, Suomessa se jäi 70-luvulle, noustakseen päärooliin joskus juhlapyhien haalistuneessa jargonissa, ja silloinkin se usein saa epiteetin enemmistö. Kansan enemmistö vaatii, ja kansan enemmistö on huolissaan ja järkyttynyt.

Jermakov varoittaa niin yksilöä kuin kansakuntaa tietoisuuden itsetyytyväisyydestä, se merkitsee henkistä kuolemaa.

Venäläinen sielu ei, Jermakovin mukaan, piittaa edes siitä, että historia saattaa olla loppumaisillaan. Arvoituksellisena se kumartuu yhä vain ajan virran ylle, menehtymäisillään odotuksesta. Kansallinen idea odottaa merkityksen kirkastumista. Venäjällä.

Entä Suomessa? Ehkä kansallinen idea kirkastuu vaikenevan kansan loputtomasta, hillitsemättömästä puheesta. Tai ehkä siitä huolimatta.

Palstalla vuorottelevat Pirkko Saision kanssa Mikko Rimminen, Henkka Hyppönen ja Tiina Raevaara.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Suomi
 • Pirkko Saision kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  2. 2

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Vanhemmat käyttävät lapsiinsa entistä enemmän aikaa

  3. 3

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  5. 5

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  9. 9

   Liikaa mukavuutta, helppoutta, hauskuutta ja ärsykkeiden yltäkylläisyyttä – Oppimistulosten heikentyminen johtuu yleisen ilmapiirin muutoksesta

  10. 10

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää