Valikko
Kulttuuri

Adrian Belew kasvoi coverbändistä kitarasankariksi

Kitaristi-laulaja kiittää urastaan Frank Zappaa ja David Bowieta.

Kitaristi ja laulaja Adrian Belew nousi 1980-luvulla taide­rockin tähdeksi ennennäkemättömän nopeasti. Hänestä tuli King Crimsonin keulahahmo ja lauluntekijä 1980, pesti, joka jatkui yli 30 vuotta. Sen ohessa hän soitti niin Talking Headsin, Paul Simonin kuin Nine Inch Nailinkin levyillä.

Erikoisinta Belewin ammatillisessa nousussa oli, että vielä 1970-luvun lopussa hän oli täysin tuntematon. Kaksi henkilöä muuttivat kaiken: Frank Zappa ja David Bowie.

Marraskuussa 1977 Belew, 27, soitti Fanny’s-nimisessä baarissa Nashvillessä Sweetheart-cover­yhtyeensä kanssa. Materiaali koostui aikakauden hiteistä. Eräänä iltana Nashvillessa soittanut Frank Zappa ilmestyi baariin seurueensa kanssa ja jäi katsomaan yhtyettä.

Zappa tunnettiin siitä, että hänen yhtyeensä jäsenet olivat kurinalaisia ammattimuusikkoja, mutta nyt häneen teki vaikutuksen baaribändin laulaja-kitaristi. Kesken Rolling Stonesin Gimme Shelterin hän kävi kättelemässä Belewiä ja ilmoitti olevansa yhteydessä tähän myöhemmin. Zappa halusi Belewin yhtyeeseensä.

Belew päätyi kiertueelle Zappan kanssa ja soittamaan Sheik Yerbouti -levylle. Hän oli ainoa Zappan bändissä, joka ei osannut lukea nuotteja.

”Luulen, että lauluni teki Frankiin suuremman vaikutuksen kuin kitaransoittoni. Olimme coveryhtyeeni kanssa esittäneet useiden eri artistien kappaleita ja olin opetellut paitsi soittamaan kuin he, myös laulamaan kuin he. Minusta oli tullut aika hyvä imitaattori. Se vetosi Frankiin”, Belew kertoo puhelimessa kotoaan Nashvillesta.

Belewin arviota tukee Sheik Yerbouti -levyn Flakes, jossa hän laulaa – ja imitoi Bob Dylania.

Belewin seuraava työnantaja ei ollut kiinnostunut matkimisesta. David Bowie oli tuottajansa ­Brian Enon kehotuksesta tullut katsomaan Frank Zappan konserttia tämän esiintyessä Bowien 1970-luvun lopun kotikaupungissa Berliinissä. Eno oli nähnyt Zappan Kölnissä ja Belew oli tehnyt häneen vaikutuksen.

Zappan lähettäessä osan yh­tyettään pois lavalta pitkän kitarasoolon ajaksi Belew huomasi, että miksauskopin vieressä seisoi David Bowie Iggy Popin kanssa. Belew hakeutui heidän luokseen.

”Ajattelin, että olen soittanut tuon kaverin musiikkia ison osan elämääni. Vähintä mitä voin tehdä on käydä kertomassa hänelle, kuinka iso fani olen. Bowie vastasi: ’Hienoa. Haluatko soittaa bändissäni?’”, Belew kertaa.

Tämä on tarina, jonka hän on kertonut usein. Hän kutsuu sitä ”rääsyistä rikkauksiin” -tarinakseen.

Hän korostaa, ettei suinkaan jättänyt hyväntekijäänsä Zappaa noin vain.

Tämän kiertue oli loppumassa ja lisäksi Belew pyysi hänen hyväksyntänsä. He pysyivät ystävinä Zappan elämän loppuun saakka.

Bowien kanssa Belew soitti 1978–79, ja oli mukana levyttämässä Lodgeria, Bowien Berliini-trilogian viimeistä levyä. 1990 hän kiersi Bowien kanssa jälleen, tällä kertaa maailman ympäri ulottuvan, vuoden mittaisen A Sound + Vision -kiertueen musiikillisena johtajana ja kitaristina.

”Sound + Vision oli parempi kokemus. Luulen, että olimme molemmat asettuneet paremmin ihmisinä ja persoonina. Matkustimme ja söimme yhdessä, kävimme elokuvissa, kävimme museoissa. Sen vuoden aikana meistä tuli hyvät ystävät. Rakastin häntä, kuten Frankiakin. Vaikka he molemmat olivat saavuttaneet niin paljon, niin kaiken sen alla he olivat lämpimiä, hauskoja ihmisiä”, Belew sanoo liikuttuneena.

Adrian Belew Power Trio Tavastialla (Urho Kekkosenkatu 4–6) sunnuntaina 7.2. klo 21. Kimmo Pohjonen klo 20.00.

Adrian Belew

  Adrian Belew, 66, on amerikkalainen multi-instrumentalisti.

  King Crimsonin, Frank Zappan, David Bowien ja Talking Headsin levyjen lisäksi lisäksi Belew soittaa muun muassa Paul Simonin Graceland-levyllä, Laurie Andersonin Home of the Brave -konserttilevyllä, useilla Nine Inch Nailsin levyillä sekä Tori Amosin Strange Little Girls -levyllä. Lisäksi hänellä on sooloyhtye Adrian Belew’s Power Trio.

  Hänen uusimpiin musiikillisiin innovaatioihinsa kuuluvat iOS-sovellukset FLUX by belew ja FLUX:FX, joiden kautta hän on julkaissut uutta musiikkiaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Frank Zappa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Presidentti Martti Ahtisaari paljastaa HS:n syntymäpäivä­haastattelussa kolme henkilöä, jotka ovat vaikuttaneet häneen eniten – yksi heistä on suomalainen

  4. 4

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  5. 5

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  6. 6

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  7. 7

   5,5-prosenttiset juomat tuskin päätyvät ruokakauppoihin – Eduskunnassa hallituksen esitystä uudesta alkoholilaista vastustetaan enemmän kuin kannatetaan

  8. 8

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  9. 9

   Kansalaisten etua ei aja juuri kukaan, kun puolueet ovat lobbareiden käsissä – Kuka voisi muuttaa poliittisen pelin säännöt?

  10. 10

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Näin arabisiirtolaisia houkutellaan olemattomilla lupauksilla Suomeen – Jemeniläinen perheenisä myi koko omaisuutensa ja maksoi Suomessa asuvalle miehelle tuhansia dollareita

  7. 7

   Ritva Elomaa siirtyy takaisin perussuomalaisiin – Halla-aho kehottaa muitakin ”pohtimaan asiaa”

  8. 8

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  9. 9

   Syötkö 40 appelsiinia päivässä, maistuuko koiranlihakeitto vai oletko vielä elävän sushin ystävä? Testaa, ketä diktaattoria muistutat ruokatavoiltasi

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  4. 4

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää