Valikko
Kulttuuri

Maigretin luoja antoi pakit Brigitte Bardotille

Georges Simenonin kirjeet paljastavat myös, että suosittu dekkarikirjailija arvosti Sibeliusta.

Harva tietää, että legendaarisen komisario Maigretin luoja Georges Simenon antoi tylysti pakit Brigitte Bardotille.

Oman aikansa tunnetuin belgialaiskirjailija totesi 28. päivä lokakuuta 1968 päivätyssä kirjeessä Esquire-lehden silloiselle varapäätoimittajalle Robert Sherrillille, että hän ei suostu missään nimessä kirjoittamaan artikkelia ranskalaisesta seksisymbolista. Hän vakuutti, että ei halunnut olla muutenkaan missään tekemisissä ranskalaisen elokuvatähden kanssa.

”En pidä Birgitte Bardotista näyttelijänä, enkä edes naisena. Jos olisimme viimeiset ihmiset maailmassa, ihmiskunta loppuisi siihen”, Georges Simenon kirjoitti Sherrillille New Yorkiin.

Kovana naistenmiehenä tunnetun Georges Simenonin tuomio Brigitte Bardotista on yksi niistä yllättävistä tiedoista, joita Pontremolin antikvariaattisessa kirjakaupassa Milanossa vuodenvaihteessa avattu näyttely Crimini firmati (Signeerattuja rikoksia) tarjoaa.

Myös katalogiksi toimitettu näyttely on koottu Suomessa jo pitkään vaikuttaneen Rolando Pieraccinin vuosikymmenten saatossa keräämistä kirjekokoelmista. Mukana on harvinaisia, harvemmin julkisuudessa nähtyjä kirjeitä, kirjoja ja valokuvia kaiken kaikkiaan 101 tunnetulta dekkari- ja agenttikirjailijalta.

Lista on vaikuttava läpileikkaus rikoskirjallisuuden klassikoista. Esillä ovat esimerkiksi Agatha Christie, Erle Stanley Gardner, Eric Ambler, Rex Stout, Ellery Queen, Patricia Highsmith, P. D.  James, John le Carré, Donald Westlake ja Ruth Rendell. Yhteensä näytteillä on yli tuhat kirjettä, valokuvaa ja kirjaa.

Ateneumin taidemuseolle 1900-luvun italialaisen nykytaiteen kokoelmansa lahjoittanut Rolando Pieraccini ihmettelee Georges Simenonin (1903–1989) purkausta – semminkin, kun nelisen Maigret-kirjaa vuodessa markkinoille pukannut kirjailija ilmoitti vuonna 1977 antamassaan haastattelussa maanneensa 61 vuoden aikana 10 000 naisen kanssa.

Rolando Pieraccinin mukaan Simeon ei anna kirjeessä sen kummempia selityksiä sille, miksi sensuelli Brigitte Bardot jättää kirjailijan kylmäksi. ”Olisiko samoin kuten vanhassa sadussa, jossa todetaan: happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista”, Pieraccini kysyy ja hymähtää.

Oma mielenkiintonsa on myös 7. päivä tammikuuta 1987 päivätyssä kirjeessä, jossa kirjailija to­teaa, että hän ”on Sibeliuksen suuri ihailija” ja arvostaa suunnattomasti ”kunnon moukkua suomalaista votkaa”.

Georges Simenon epäilee kirjeessä 1. kesäkuuta 1977 puolestaan, että saattaisi kieltäytyä Nobelin kirjallisuuspalkinnosta, mikäli sellaista hänelle tarjottaisiin, koska haluaisi mieluummin säilyttää riippumattomuutensa kuin tulla sidotuksi kirjalliseen eliittiin.

Näyttelyssä on esillä myös Geor­ges Simenonin kuuluisa piippu, joka näkyi eräänlaisena tunnusmerkkinä Maigret-kirjojen liepeeseen painetussa profiilikuvassa. Pieraccini on sen verran intohimoinen keräilijä, että hän ei voinut yksinkertaisesti vastustaa kiusausta ostaa symboliseen asemaan noussutta piippua huutokaupasta.

Kaiken kaikkiaan Georges Simenonin kirjeiden ja käsikirjoitusten valikoima on yksi maailman merkittävimmistä Maigretin luojan yksityisistä kokoelmista. Pieraccinin dekkarikokoelmasta koottua näyttelyä ei ikävä kyllä nähdä Suomessa.

Pieraccinin kokoelma

 Italialainen Rolando Pieraccini on asunut Suomessa 40 vuotta.

 Toiminut muun muassa kustantajana ja bibliofiilinä, kirjallisuudentutkijana, taiteen keräilijänä ja mesenaattina.

 Kansainvälisesti laajan ulkomaisten ja italialaisten kirjailijoiden kirjekokoelman lisäksi hän on kerännyt vuodesta 1965 lähtien Suuret suomalaiset -kirjekokoelmaa, jossa on kaikkiaan yli 4 000 kirjettä, signeerattua valokuvaa ja muuta asiakirjaa suomalaisilta merkkihenkilöiltä.

 Kokoelmaan kuuluu esimerkiksi yli 200 Jean Sibeliuksen ja 150 marsalkka C. G. E. Mannerheimin kirjettä.

 Pieraccini on huolissaan kokoelmansa tulevaisuudesta. ”En ole vielä löytänyt oikeaa suomalaista instituutiota, jolle voisin lahjoittaa nämä Suomen kulttuurin kannalta merkittävät ja arvokkaat aarteet.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • keräily
 • Kirjeet
 • Kokoelma

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  6. 6

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  7. 7

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  8. 8

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää