Kulttuuri

Jos tutkija ei tee tulosta, voi tulosten sepittäminen alkaa houkutella

Miksi tutkija päätyy rakentamaan maineensa valheelle? Esimerkit tiedevilpin historiasta kertovat.

Diederik Stapel putosi korkealta. Vielä muutama vuosi sitten hollantilaisen Tilburgin yliopiston professori ja dekaani oli so­siaalipsykologian huippunimiä ja julkaisi tiuhaan tutkimuksiaan arvovaltaisissa tiedelehdissä. Tutkija oli kotimaassaan myös tunnettu mediakasvo.

Sitten paljastui, että Stapel oli vuosia keksinyt ja väärentänyt tutkimustuloksiaan. Samalla putosi pohja myös monen pahaa aavistamattoman työtoverin työltä.

Tieteelliset väärentäjät harvoin kuvailevat menetelmiään, mutta Stapel on poikkeus. Hän selosti valonarkoja puuhiaan hollanniksi muutama vuosi sitten ilmestyneessä tunnustusteoksessa Ontsporing (Prome­theus 2012).

Stapel alkoi siirtyä harmaalle alueelle jo ennen kuin sai ensimmäisen professuurinsa Groningenin yliopistosta: valikoivaa tutkimusaineiston käsittelyä ja muita pieniä oikoteitä. Groningenissa tieteen kulta­pojan menetelmät vaihtuivat harmaista mustiksi, Stapel kuvaa. Hän alkoi keksiä tuloksia omasta päästään.

Eräänä päivänä istuessaan yksin tyylikkäässä professorinhuoneessaan hän avasi tietokoneellaan olevan tutkimusaineiston ja muutti siitä kakkosen, joka ei vastannut odotuksia, neloseksi, joka sopi paremmin suunnitelmiin. Sitten hän klikkasi käyntiin tilastollisen analyysin ja sai ha­luamansa tulokset ruutuun.

”Maailma oli taas looginen”, hän kirjoittaa.

Tästä lähin Stapel väärensi ­aineistoaan mieluiten illalla kotona, kun perhe oli jo nukkumassa. Hän listasi tutkimushankkeita ja löydöksiä, joita halusi tehdä. Sitten hän lisäsi numero numerolta taulukoihin keksi­miään lukuarvoja ja valmisti niistä analyysit. Aina tulos ei ollut haluttu ja hän palasi muuttamaan lukuja niin, että analyysi lopulta vastasi suunnitelmia.

Iltapuhteen tuotoksia julkisti muun muassa arvostettu Science-lehti, jonka julkaisuseula kuuluu maailman tiukimpiin.

Science liittyy vielä kohutumpaan huijaukseen. Silloinkin pudottiin korkealta.

Korealainen biolääketieteen tutkija Hwang Woo-suk kohautti maailmaa vuonna 2004, kun hän raportoi Sciencessa kloonanneensa ensimmäisenä maailmassa ihmisalkion ja keränneensä siitä kantasoluja. Ko­reassa häntä juhlittiin kansallissankarina, ja amerikkalainen Time-lehti valitsi hänet vuoden vaikutus­valtaisimpien ihmisten listalle.

Ihmisalkion kloonausta oli yritetty ennenkin, mutta tulokset olivat jääneet laihoiksi. Hwang Woo-suk työtovereineen oli yllättäen onnistunut siinä. Tiedemaailma ei kohissut syyttä.

Pian juhlinta muuttui skandaaliksi. Ensin Hwangin yhdysvaltalainen kollega Gerald Schatten sanoutui irti yhteisestä julkaisusta. Syyksi hän kertoi tieteen etiikan vastaiset keinot, joilla tutkimuksiin tarvitut munasolut oli hankittu. Nuorempia tutkijoita oli ilmeisesti painostettu luovuttamaan munasoluja.

Epäeettinen toiminta osoittautui vielä laajemmaksi. Itse tutkimukset olivat potaskaa. Niin ihmisen alkion kloonaus kuin kloonaamalla saadut 11 kantasolulinjaa paljastuivat väärennöksiksi. Laboratoriotyötä oli kyllä selvästi tehty, mutta kun toivottuja tuloksia ei ilmeisestikään näkynyt, niitä oli ryhdytty keksimään. Niinpä Science totesi kelvottomiksi kaksi Hwangin julkaisua ja veti ne pois.

Korealaistutkijan vilpistely johti rangaistuksiin myös tiedemaailman ulkopuolella. Tuomioistuin totesi, että hän oli kavaltanut tutkimusrahoja ostaakseen munasoluja ja lahjoakseen tutkimustaan tukevia liike-elämän edustajia. Hänet tuomittiin kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Molemmat tapaukset noudattavat tuttua kuviota: on kova paine saada tuloksia, ja niitä ruvetaan sepittämään, jos niitä ei muuten tule. Tyypillistä on sekin, että vilppisyytökset koe­tetaan lakaista maton alle. Vaatii rohkeutta ilmaista epäilynsä.

Väärinkäytösten paljastajia kutsutaan englanniksi nimellä whistleblowers. He puhaltavat pelin poikki, kun sääntöjä on rikottu. Mahdollisen pelikiellon antaa sittemmin tutkijalautakunta, mutta paljastajien kannattaa varmistaa selustansa.

Ne kolme nuorta tutkijaa, jotka käräyttivät Diederik Stapelin, keräsivät kuukausien ajan todisteita aineiston väärentämisestä, ennen kuin kertoivat havainnoistaan Tilburgin yli­opiston rehtorille. Vähäisellä näytöllä syyttely voi koitua kalliiksi.

Stapelin jälkeen tiedemaailman meno on yltynyt vain pahemmaksi. Pois vedettyjen tutkimusartikkeleiden määrä on lähtenyt nousuun 2000-luvulla, paljastaa biolääketieteen alan tarkastelu Pnas-lehdessä. Valta­osa peruutuksista johtuu väärinkäytöksistä. Huijausten osuus on kasvanut kymmenen kertaa suuremmaksi kuin vuonna 1975.

Väärennöksiä tulee ilmi erityisesti huippulehdissä. Niihin saadut julkaisut avaavat tiet arvostukseen. Siksi on suuri houkutus saada niihin oma tutkimus, jopa keinoja kaihtamatta. Useimmiten houkutukseen lankeavat miehet, jotka tekevät kaksi kolmannesta kaikista huijauksista. Osuus on suurempi kuin heidän osuutensa tutkijoista.

Lyhennetty Tiede-lehdessä 2013 julkaistusta artikkelista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Tutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  4. 4

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  8. 8

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  9. 9

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  10. 10

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  7. 7

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää