Valikko
Kulttuuri

Kysely: Suomalaisten enemmistö ei luota maahanmuuttoa käsitteleviin uutisiin

Talouden, terveysasioiden ja asumisen käsittelyssä Suomen mediailmastoa pidetään oikeistolaisena.

Onko Suomen tiedotusilmasto oikeistolainen? Onko uutisointi maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista epäluotettavaa?

Näin ainakin kertoo kansainvälisen YouGov-markkinatutkimusyhtiön tuore kyselytutkimus, jossa kysyttiin runsaalta 8 000 aikuiselta eurooppalaiselta käsityksiä median painotuksista ja luotettavuudesta.

Verkkokysely tehtiin tammikuun lopulla, ja tutkimusmaat olivat Suomen lisäksi Britannia, Saksa, Ranska, Tanska, Ruotsi ja Norja.

Median poliittisia painotuksia kysyttiin viideltä aihealueelta: taloutta, asuntoasioita, terveyttä, rikoksia ja maahanmuuttoa koskevista uutisoinnista. Lisäksi kysyttiin, miten paljon luotettiin mm. naisia, julkkiksia, pakolaisia, poliitikkoja ja nuoriso käsitteleviin uutisiin.

Seitsemän maan kansalaisista suomalaiset pitävät mediaansa oikeistolaisimpana, etenkin taloudesta, asuntoasioista ja terveydestä raportoitaessa. Samansuuntaiset tulokset saatiin Britanniasta.

Tanskassa ei painotuksia oikeisto–vasemmisto-akselilla nähdä juuri lainkaan, ei liioin Norjassa, paitsi uutisissa, jotka kertovat rikoksista ja maahanmuutosta. Niiden käsittelyn katsotaan olevan vasemmalle kallellaan.

Ranskassa, Saksassa ja etenkin Ruotsissa mediaa pidetään vasemmistolaisesti värittyneenä.

Poliittisten painotusten lisäksi YouGov-gallupissa kysyttiin käsityksiä median luotettavuudesta seitsemällä aihealueella.

Nyt keskityttiin maahanmuutto-uutisointiin, jota lähestyttiin kolmesta eri kulmasta. Luotetaanko mediaan, kun se kertoo ”pakolaisista ja turvapaikanhakijoista”, ”etnisistä vähemmistöistä” ja ”maahanmuuttajista”?

Tulokset vaihtelivat melko paljon maasta toiseen. Eniten tiedotusvälineiden kertomaan luotettiin Tanskassa – vähiten Suomessa. Myös Saksassa luottamus maahanmuutto-uutisiin on alhainen.

Suomen tulosten mukaan yli 60 prosenttia vastaajista piti kaikkiin kolmeen maahanmuuttoaiheeseen liittyvää uutisointia hyvin tai hieman epätarkkana.

Mediatutkijan ensimmäinen analyysi YouGovin tutkimustuloksista on se, että ne kertovat myös vastaajien omasta tilanteesta.

”Käsitykset tiedotusvälineiden poliittisesta värittyneisyydestä ovat aina yhteydessä siihen, miten vastaaja oman asemansa yhteiskunnassa näkee ja mitä politiikassa on meneillään”, sanoo tutkija Esa Reunanen Tampereen yliopiston viestinnän ja median yksiköstä.

Hän tutkii paraikaa median roolia politiikassa ja sitä, miten toimittajat tulkitsevat poliittisia kysymyksiä ja ottavat niihin kantaa.

”Viime aikojen yhteiskuntasopimusprosessi Suomessa näyttäytyy ihmisten mielissä ilmeisesti talousasiana”, Reunanen arvioi.

”Talous on Suomessa pinnalla, tehdään leikkauksia, eikä median katsota vastustavan niitä tarpeeksi. Se voidaan tulkita oikeistolaisuudeksi.”

Sama pätee ilmeisesti asumista ja terveydenhuoltoa koskevaan uutisointiin: sote-uudistuksia, asumisen kallistumista ja liikenteen uudelleenjärjestelyä Suomessa ei koeta hyvinvointia ja turvallisuutta lisäävinä asioina.

Ihmisten huolesta kertoo Reunasen mukaan myös epäluottamus maahanmuuttoa käsittelevään uutisointiin.

”Se on intensiivinen huolenaihe, josta selvästi kaivataan suorempaa puhetta ja selkeämpiä linjoja. Median koetaan olevan liian varovainen. Ehkä ajatellaan, ettei se kerro kaikkea”, Esa Reunanen arvioi.

”Tästä syystä tasavallan presidentin maahanmuuttoon puuttunut puhe valtiopäivien avajaisissa koettiin myönteisenä, ja sitä kiiteltiin laajasti.”

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajasta Elina Grundströmistä on syytä huolestua, jos kansalaiset eivät koe luottavansa uutisiin maahanmuutosta.

”Se on kuitenkin osa isompaa ilmiötä eli luottamuksen ilmapiiriä koko yhteiskunnassa, eikä se ole pelkästään median varassa. Poliisille on tehty esimerkiksi tekaisuja ilmoituksia vakavista rikoksista kuten raiskauksista.”

Julkisen sanan neuvosto sai 2015 ennätysmäärän maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyviä kanteluita. Tänä vuonnakin niitä on tullut jo parikymmentä.

”Suurinta osaa ei tosin otettu edes käsittelyyn, sillä niissä oli kyse kantelijan omista mielenilmauksista”, Grundström kertoo.

Hänestä Suomen media onkin maahanmuuttoa, turvapaikanhakijoita ja pakolaisia käsitellessään luotettava – kunhan se noudattaa JSN:n edellyttämiä Journalistin ohjeita.

Ne määrittelevät esimerkiksi uutishankintaa, haastateltavan oikeuksia, yksityisyyden suojaa ja virheiden oikaisua. Ihmisten etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista tai vakaumusta ei pidä liioin tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.

”Kaikki mediat eivät ole näihin ohjeisiin sitoutuneet, kuten perussuomalaisten verkkojulkaisu Suomen Uutiset.”

YouGov-tutkimuksessa ei eritelty tarkemmin, mitä ”medialla” tarkoitetaan. Ehkä suomalaisvastaajat tosiaan laskivat siihen perinteisten tiedotusvälineiden lisäksi sosiaalisen median ja MV-lehden kaltaiset julkaisut?

”Voi olla, ettei eri medioita oikein eroteta toisistaan. Että ne näyttäytyvät kaikki samanarvoisina”, tutkija Esa Reunanen pohtii.

Siinä on hänestä kyse trendistä, joka on Suomessakin jo näkyvissä.

”Se on kuitenkin hidasta kehitystä. Yleisradion viime vuoden lopulla teettämän tutkimuksen mukaan nimenomaan perinteisten medioiden kuten Ylen ja Helsingin Sanomien luotettavuus oli yleisön silmissä päin vastoin parantunut. Niiden tarjoamaa punnittua tietoa pidetään vastavoimana sosiaalisen median juupas–eipäs-väittelylle.”

Samaa sanoo Elina Grundström.

”Yleisesti ottaen tiedotusvälineet ovat toimineet pakolaisuutisoinnissaan oikein, jatkaneet ja laajentaneet kertomaansa ja korjanneet virheellisiä tietoja, jotka ovat perustuneet esimerkiksi poliisin puutteelliseen tiedottamiseen.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media
 • Maahanmuutto
 • Pakolaiset
 • Julkisen sanan neuvosto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – Edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  2. 2

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  5. 5

   Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

  6. 6

   Viileä kesä on oikeasti luksusta

  7. 7

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  8. 8

   Naisille viime hetken yllätyspäätöksellä uusi laji yleisurheilun MM-kisoihin

  9. 9

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  10. 10

   Puola ottaa tiukan otteen oikeuslaitoksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää