Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Ruotsi voittaa aina Euroviisuissa, mutta Euroviisuista voi nousta vaikka kuinka paukapäisiä renkutuksia

Siirtyminen euroviisumaailmaan on kuin astuisi rinnakkaistodellisuuteen. Haltioitunut fanituskulttuuri, heittäytyminen ja ulkomusiikillisten asioiden painottaminen ovat asioita, joista ns. perinteinen musafani ei saa kiinni, kirjoittaa Miska Rantanen.

Siirtyminen euroviisumaailmaan on kuin astuisi rinnakkaistodellisuuteen. Haltioitunut fanituskulttuuri, heittäytyminen ja ulkomusiikillisten asioiden painottaminen ovat asioita, joista ns. perinteinen musafani ei saa kiinni.

Ei osaa. Ei kykene. Ei ehkä uskalla?

Mutta eihän Euroviisuihin nyt musiikkia kannatakaan sotkea!

Uuden musiikin kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012. Se korvasi Yleisradion perinteisen euroviisukarsinnan. Takavuosien soutamisen ja huopaamisen jälkeen uusi kilpailu on kaikille musiikintekijöille avoin laulukilpailu, jossa musiikkityyli on vapaa.

Tavoitteena oli ravistella valintaprosessia ja saada Euroviisuihin aiempaa moni-ilmeisempiä kotimaisia artisteja ja biisejä.

Tämän vuoden karsinnat ovat vielä kesken, mutta tähän mennessä sato kuulostaa takuuvarmalta kakkosneloselta. On kuultu musiikkia, jota voi kuvitella kuulevansa missä tahansa päin maailmaa: turistina Kuala Lumpurissa, taksissa Tallinnassa tai kaupallisen kanavan aalloilla vitostiellä.

Eli hyvin tuotettua, moni-ilmeisestä ruotsalaista tanssipoppia.

Ruotsista on tullut euroviisukoneiston harmaa eminenssi. Paikalliset musiikintekijät tuntevat perinpohjaisesti viisukulttuurin, ja perinteet velvoittavat osaamaan reseptin ulkoa.

Kun voiton vie Ruotsin edestä vaikkapa joku entinen Itä-Euroopan maa, Ruotsi osaa kaupitella voittajalle euroviisujärjestelyt pakettiratkaisuna.

Ruotsin rooli kuuluu silti selvimmin biisipuolella. Tällä vuosituhannella monet ruotsalaiset biisinikkarit ovat osallistuneet kisoihin jonkun muun maan edustuskappaleen tekijänä. Esimerkiksi Thomas G:son on kynäillyt lauluja Espanjan, Norjan ja Georgian edustajille.

Tätähän voi toki itsekin yrittää. Olisiko tämä syynä siihen, että tänä vuonna suomalaiset edustuskappaleet kuulostavat niin ruotsipopilta?

Euroviisumusiikki ja normaali listapoppi ovat eri maailmoja. Menestys Euroviisuissa miltei hylkii menestystä ns. normaalilla musiikkimarkkinoilla ja päinvastoin.

Asiasta voi iloita. Euroviisuista voi nousta vaikka kuinka paukapäisiä renkutuksia, jotka unohdetaan pian, mutta jotka voivat elää euroviisumaailmassa vuosia.

Epävakaina aikoina ei myöskään viitsi lytätä monikymmenvuotista perinnettä, joka muutamaksi viikoksi aidosti yhdistää toraisat EU-maat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroviisut
 • Musiikki
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  3. 3

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  4. 4

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  7. 7

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  8. 8

   Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – Kirkko nykymuodossaan on tulossa tiensä päähän, hän sanoo

  9. 9

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  10. 10

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  5. 5

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  6. 6

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  10. 10

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää