Valikko
Kulttuuri

Professori syyttää yliopistoja ”jatkuvasta valittamisesta” – Helsingin yliopiston rehtori torjuu arvostelun

Hallituksen leikkauksista eniten kärsivän yliopiston rehtori kaipaa laatuvertailua opinnäytteisiin ja tehoa tutkimusrahoitukseen.

Turha valitus pois yliopistoista, kirjoitti Pekka Neittaanmäki 10. helmikuuta Helsingin Sanomien Vieraskynä-artikkelissaan.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan dekaani pitää Suomen yliopistojen rahoitusta edelleen ”kohtuullisena”, eivätkä Suomen tiede ja kilpailukyky murene ”muutaman prosentin vähennyksistä”. Hänestä ”jatkuva valittaminen” johtaa yliopistojen uskottavuuden menettämiseen

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola ei kuitenkaan katso valittaneensa turhaan, kun on julkisuudessa kommentoinut loppuvuodesta 2015 yliopistoonsa kohdistuneita leikkausvaatimuksia.

”Meillä leikkaustarve on jo tänä vuonna yli kymmenen prosenttia, minkä takia henkilökuntaa on vähennettävä liki tuhannella. Emme ole valittaneet, kun olemme kertoneet, miten näin suuret, täsmäiskuna Helsingin yliopistoon kohdistuvat leikkaukset vaikuttavat.”

Irtisanottavien joukossa on opettajia ja tutkijoita yli seitsemänkymmentä.

Siitä Kola on Neittaanmäen kanssa samaa mieltä, että yliopistoissakin on uudistamisen ja kehittämisen tarvetta.

Puhe tästä kiihtyi jo viime syksynä, kun uusi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) paimensi korkeakouluja sekä tehostamaan toimintojaan että parantamaan laatuaan.

Vastavetona liki kahdeksankymmentä Suomen tiedeyhteisön jäsentä allekirjoitti nk. Marraskuun manifestin, jossa vedottiin hallitukseen ja eduskuntaan, jotta ne eivät vaurioittaisi yliopistoja pysyvästi mittavilla budjettileikkauksilla. Mukana oli kanslereita, rehtoreita, akateemikkoja, akatemiaprofessoreja, huippuyksikön johtajia, professoreja ja tutkijoita eri yliopistoista.

”Ongelmia pitää ratkaista järkevillä rahoituspäätöksillä, ei budjettien kiristyksellä äärimmilleen”, lausunnossa sanottiin.

Manifestissa kuitenkin myönnettiin, että yliopistoissa laatu kaipaa kohentamista, järjestelmä on hajanainen, monet yksiköt liian pieniä. Myös Pekka Neittaanmäki kirjoitti sekä tutkimuksen että rahoituksen sirpaleisuudesta.

Yksiköitä Suomessa riittää, Jukka Kola myöntää ja luettelee: ”Yliopistoja on neljätoista, ammattikorkeakouluja kaksikymmentäkuusi, valtion tutkimuslaitoksia toistakymmentä. On vaikea uskoa, että se parantaa koulutuksen tai tutkimuksen laatua.”

Hän jakaisi Suomen viiteen–kuuteen korkeakoulualueeseen, joilla toimivat yliopistot, ammattikorkeakoulut ja tutkimuslaitokset voisivat yhteistyössä parantaa laatuaan ja järjestää toimintaansa tarkemmin, alueen omien voimavarojen ja työllisyystarpeiden mukaan.

”Tärkeintä on järkevä työnjako, ei välttämättä yksiköiden lakkauttaminen.”

Yliopistojen ja tutkimuksen rahoituksessa pitäisi laadun ratkaista enemmän, Jukka Kola sanoo. Sitä pitäisi myös arvioida ja tarkkailla paremmin.

Helsingin yliopistolla laatua on riittänyt. Se onkin päässyt maailmanlaajuisessa vertailuissa sadan parhaan joukkoon.

Pekka Neittaanmäen mielestä maistereita on kuitenkin koulutettu liikaa, eivätkä valmistuvat tohtoritkaan ole kaikki järin päteviä. Hän kritisoi myös tutkimuksen pikku puroista koostuvaa rahoitusta ja hakemusrumbaa, johon menee professoreilta suhteettoman paljon aikaa.

”Tarvitaan valtakunnallisia laatuvertailuja tutkimukseen, opetukseen ja tutkintoihin sekä tehokkaampia prosesseja tutkimuksen rahoittamiseen, etenkin niukemmiksi käyvinä aikoina”, Kola sanoo.

”Tässä on tosiaan norminpurkutalkoiden paikka, ja se on osin myös yliopistojen omissa käsissä.”

It-tutkija kun on, Neittaanmäki suosittelee yliopistojen tehostamislääkkeeksi digitaalisia alustoja ja enemmän akateemisen tason it-opetusta ylipäätään.

Hyvä idea, Kola sanoo.

”Mutta samalla on digitalisoitava koko koulutusjärjestelmä, ja sitä varten on koulutettava uudella tavalla kaikki opettajat.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • yliopistotutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  9. 9

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  10. 10

   Niko Leppänen halvaantui 16-vuotiaana ja rakensi sen jälkeen itseluottamuksensa uudestaan – Nyt hän auttaa veljensä kanssa muita huippusuorituksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää