Valikko
Kulttuuri

Sampo Terho: ”Yhteiskunnan ongelma­ruuhka ajaa oikeisto­radikalismin asiaa”

HSTV:ssa keskusteltiin fasismin historiasta ja nykytilanteesta.

Perussuomalainen kansanedustaja ja historiantutkija ovat kumpikin optimistisia sen suhteen, että demokratia kykenee pitämään ääriliikkeet aisoissa.

Silti kumpikin näkee myös nyky-Suomessa samanlaisia piirteitä kuin ne, jotka auttoivat 1900-luvun alussa fasismin nousuun Euroopassa.

”En tunne yhtään kansanedustajaa, joka kannattaisi väkivaltaa, mutta pienemmissä liikkeissä voi olla senkin kannattajia”, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoi HSTV:n keskustelussa, jossa käsiteltiin Oula Silvennoisen, Marko Tikan ja Aapo Roseliuksen tuoretta teosta Suomalaiset fasistit.

”Asioista pitää puhua, kirjoittaa ja keskustella avoimesti, eikä etenkään valtiojohto saisi lietsoa paniikkia”, huomautti Oula Silvennoinen

Keskustelussa oli mukana myös HS-toimittaja Katarina Baer, jolta ilmestyy pian kirja oman saksalaisen suvun natsimenneisyydestä.

Sampo Terho on historiantutkija itsekin, samoin kuin Suomalaisuuden liiton puheenjohtaja. Hän pitää aatemaailmaansa snellmanilaisen kansallisuusaatteen ja -romantiikan jatkona.

”Kansallismielisyys eteni useissa Euroopan maissa 1800-luvulla ja vaikutti myös demokraattisten prosessien syntyyn. 1900-luvun fasismi oli pikemminkin harharetki.”

Suomalaisen fasismin olemassaoloa hän ei kiellä. Hän hyväksyy myös Oula Silvennoisen määritelmän, jonka mukaan kyse on radikaalista kansallismielisyydestä, joka ei kaihda väkivaltaakaan lujan valtion aikaansaamiseksi.

Hyssyttely on leimannut suhdetta fasismiin sekä Suomessa että Saksassa, siellä etenkin yksityisten ihmisten ja perheiden kohdalla.

Katarina Baer pääsi perille isovanhempiensa aktiivisesta natsimenneisyydestä vasta työskennellessään HS-kirjeenvaihtajana Berliinissä.

”Vaikka Saksassa on perusteellisesti ruodittu natsismin historiaa, perheissä siitä on vaiettu. Minunkaan isäni ei juuri äidiltään asiasta kysellyt.”

Silvennoinen kuvaa fasismia myös Suomessa ”historiamme äänettömäksi säikeeksi”.

Terhon mukaan siitä ei ollut sodan jälkeen mahdollisuuttakaan puhua, kun isänmaallisia yhdistyksiä lakkautettiin Neuvostoliiton määräyksestä.

Sekä Terho että Silvennoinen pitävät 1900-luvun fasismin syinä ensimmäisen maailmansodan aiheuttamaa taloudellista ja poliittista sekasortoa Euroopassa.

Saksassa vaikutti vahvasti myös rotuoppien verhoaminen tieteellisyyden kaapuun, ja se houkutteli sivistyneistöäkin kansallissosialismin piiriin.

”Ne yhdistettynä kommunismin pelkoon saivat aikaan oikeistoradikalismin äärimuotoineen”, Terho sanoo.

Hänestä yhteiskunnassa on nytkin samanlaisia piirteitä, vaikka tilanne ei ole yhtä paha.

”Vallitsee yhteiskunnallisten ongelmien ruuhka: on talouskriisi, turvapaikanhakijakriisi, ulkopoliittinen kriisi. Suomalainen yhteisö ja elämäntapa ovat uhattuina, ja jollei uskota, että asiat voi hoitaa demokraattisesti, se alkaa ajaa radikalismin asiaa.”

Vastuuta on kaikilla poliitikoilla. ”On muistutettava, että Suomi on oikeusvaltio, jossa noudatetaan lakeja. Jos niitä halutaan muuttaa, sekin tapahtuu demokraattisen prosessin kautta. Primitiivireaktiot pitää välttää ja tuomita.”

Myös Silvennoisesta monilla on nyt tunnetta siitä, että jokin uhkaa yhteiskuntaa. ”Se juuri on fasististen liikkeiden keskeinen teema.”

Hän ei kuitenkaan hyväksy käsitystä siitä, että yhteiskunta voisi ylipäätään olla staattinen. ”Yhteiskunnat ovat aina murroksessa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Fasismi
 • Perussuomalaiset
 • Natsismi
 • Suomen historia
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  10. 10

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää