Valikko
Kulttuuri

Remedyn uutuus yhdistää ensimmäistä kertaa maailmassa pelin ja tv-sarjan – Quantum Break on todennäköisesti Suomen kallein viihdetuote

Huhtikuussa julkaistavassa videopeli-televisiosarjassa näyttelijöinä nähdään tuttuja tähtiä menestyssarjoista The Wire ja Game of Thrones.

Suomen menestynein isojen toimintapelien tekijä Remedy on ottanut tähän asti kunnian­himoisimman loikkansa. Huhtikuussa ilmestyvä Quantum ­Break yhdistää ensi kertaa video­pelin ja tv-sarjan.

Monissa videopeleissä pelaaja välillä pelaa ja välillä katsoo tarinaa eteenpäin vievää videota. Quantum Breakissa nämä videot ovat oikeita tv-sarjan jaksoja. Jaksojen sisältö muuttuu pelaajan valintojen mukaan. Näyttelijöinä on muun muassa The Wiresta ja Game of Thronesista tuttuja tähtiä. Samat tähdet ovat myös pelin päähenkilöinä.

Pelin julkaisee jättiyhtiö Microsoft. Budjetti on liikesalaisuus, mutta peli on todennäköisesti kallein Suomessa tehty viihdetuote.

Pelien ja tv-sarjojen rajoja rikkova viihdetuote on tiukasti ajassa kiinni, kun Microsoft, Sony ja muut laitevalmistajat kilpailevat kodin viihdekeskuksen herruudesta.

”Tähän on tietoisesti pyritty laittamaan kaikki, mitä kahdenkymmenen vuoden taipaleella on opittu, ja puskettu sitä vielä eteenpäin”, sanoo Remedyn luova johtaja Sami Järvi.

Quantum Breakissa Remedy tavallaan tekee ympyrän yhtiön alkuvaiheisiin. Quantum Break on peli ajasta. Aika oli keskeisessä roolissa myös Remedyn ensihitissä, suomalaisen pelialan ensimmäisessä kansainvälisessä menestyksessä Max Paynessa (2001).

”Huomasimme jo Max Paynea tehdessämme, että jos halutaan tehdä näyttävää toimintaa, niin asioiden hidastaminen ja sitä kautta korostaminen on toimiva keino”, Järvi kertoo.

Quantum Breakin tarinassa epäonnistunut aikamatkakoe jotenkin rikkoo ajan. Sankari Jack Joyce (Shawn Ashmore) yrittää korjata sen. Vastassa hänellä on Paul Serene (Aidan Gillen) ja tämän yhtiö Monarch Solutions.

”Pelissä kaikki palaset liittyvät toisiinsa”, johtava pelisuunnittelija Mikael Kasurinen jatkaa.

”Pelattavuus, tarina, vuorovaikutus maailman kanssa, kaikki liittyvät jotenkin aikaan.”

Quantum Breakissa päähenkilö Joyce on saanut kokeen ansiosta voimia, joilla hän voi manipuloida aikaa. Pelaaja voi nappulaa painamalla esimerkiksi hidastaa tai nopeuttaa ­aikaa. Juju on siinä, että Joyce käyttää samaa voimaa pelin tarinassa, eli pelimekaniikan toiminta tapahtuu myös pelin tarinan sisällä.

Tämä on merkittävä ero Max Payneen, jossa pelaaja pystyi hidastamaan aikaa, mutta pelin tarinassa aika ei kuitenkaan hidastunut. Eli pelimekaniikka oli liimattu tarinan maailman päälle.

Peliala kehittyy kovaa vauhtia teknologian mukana, ja tätä peliä varten Remedy on kehittänyt enemmän omaa tekniikkaa kuin ennen.

Sami Järvi pitää kasvojenkaappaus ja -skannaustekniikkaa yhtiön merkittävimpänä innovaa­tiona. ”Ne ovat ihan alan kärjessä. Pystymme parhaimman näköiseen näyttelijätyön tulkintaan, mitä tässä muodossa maailmassa on.”

Tavoitteena on, että esimerkiksi näyttelijä Aidan Gillen näyttää ja vaikuttaa pelissä mahdollisimman samalta kuin Aidan Gillen tv-jaksossa.

Perinteisiäkin keinoja käytettiin. Digitaalisten kasvojen mallinnusta varten näyttelijöiden hampaista otettiin kipsimallit. Paikallisen hammaslääkärin työntekijät hämmästyivät, kun tuoliin istuutuikin Taru sormusten herrasta -elokuvien ja Lost-sarjan tähti Dominic Monaghan. Hän esittää yhtä pelin päähenkilöistä.

Työ oli pikkutarkkaa ja aikaa vievää. Pääosan esittäjä, X-Men-elokuvissa näytellyt Shawn Ashmore, vietti yli 200 tuntia pikkuruisessa kasvojentallennus­stu­diossa Remedyn toimiston alakerrassa.

Draaman tärkeät hetket ja lähikuvat kuvattiin yhdeksällä kameralla, samalla kun dialogi jälkiäänitettiin. Sen jälkeen kasvokuvat menivät hyvin tarkkaan jälkikäsittelyyn.

Tekniikka ei ole kuitenkaan itsetarkoitus. Järvi ja Kasurinen toistavat useasti, että ennen kaikkea halutaan kertoa tarinoita.

Quantum Breakissa Remedyn käsikirjoittajatiimiä vahvistettiin kansainvälisillä, eri taustoista tulevilla kirjoittajilla.

Aikamatkatarinat voivat käydä mutkikkaiksi, kun henkilöt hyppivät ajassa edestakaisin. Kirjoittajilla oli iso haaste pitää kokonaisuus ehyenä.

”Varmasti joku tarkka pelaaja löytää sieltä jotain”, Järvi naurahtaa. ”Tiimiläisiltä olen kuullut niin moneen kertaan, että miksi sen piti olla aikamatkustustarina, ei enää ikinä. Monta kertaa kaikki olivat jo tyytyväisiä, että nyt se toimii. Sitten joku katsoi taulua ja meni kalpeaksi. Juonesta löytyikin taas aukko, ja taas mietittiin uudelleen.”

Remedy-peli tunnetaan jo maailmalla käsitteenä. Sillä on tutut peruspiirteensä.

Sami Järvi luettelee alueita, joita Remedy haluaa painottaa. Niitä ovat tarinankerronta, fotorealismi, maailman rakentaminen ja elokuvamainen toiminta.

Jokainen Remedyn peli on tietysti kuitenkin omanlaisensa teos.

Max Payne (2001) oli dekkari, Alan Wake (2010) psykologinen trilleri.

Quantum Break on Remedyn versio Hollywoodin kesäblockbuster-action-scifi-pläjäyksestä”, Järvi sanoo.

Tv-jaksojen varsinaiset kuvaukset olivat Los Angelesissa. Esityö ja mittava jälkituotanto tehtiin Remedyllä Espoossa. Kun digitaaliset kuvaukset oli tehty, Remedyn draamaohjaaja Stobe Harju pystyi omassa studiossa liikuttamaan kameroita virtuaalisissa kohtauksissa ja kuvaamaan niitä haluamistaan kuvakulmista.

Remedy pyysi kosmologi Syksy Räsäsen asiantuntijaksi neuvomaan heitä aikamatkustustarinan fysikaalisissa ulottuvuuksissa.

”Syksy otti asian hienosti, tosi vakavissaan. Selitimme hänelle kaikki hullut ideamme. Syksy purki ne, että klassisen fysiikan näkemys on näin, kvanttifysiikan ymmärrys on näin”, Järvi kertoo. ”En teeskentele, että ymmärsin kaiken oikein, mutta se oli hirveän hyödyllistä.”

Sen perusteella käsikirjoittajat suunnittelivat aikakoneen, jonka ydin simuloi mustaa aukkoa.

Jos liikkuu tietyllä etäisyydellä mustasta aukosta, liikkuu samalla ajan läpi. Pelissä aikakoneen ytimen ympärillä on pyöreä käytävä, jossa pelaaja kävelee.

”Pelien perustekemistä on, että pelaaja liikkuu ympäristössä”, Järvi selittää. ”Tässä pelaaja tekee juuri sitä, eli kävelee. Myötäpäivään tulevaisuuteen, vastapäivään menneisyyteen. Meidän aikakoneemme tuntuu loogiselta ja uniikilta. Olen iloinen ja ylpeä sen designista”, Järvi sanoo.

Remedy tekee Quantum Breakin yksinoikeudella Microsoftille. Myös Remedyn edellinen peli Alan Wake oli yksinoikeudella Microsoftille tehty.

Suuri ero on, että Remedy omisti Alan Waken tuotemerkin. Quantum Breakin omistaa Microsoft.

Pelialalla tehdään valtavan paljon jatko-osia ja paljon lisenssipelejä, jotka perustuvat esimerkiksi jollekin elokuvalle. Kokonaan uusi pelinimike on aina isompi riski. Nyt Microsoft julkaisijana kantaa riskin.

”Menemättä lukuihin, onhan tämä valtava sijoitus tehdä tällainen tyhjästä”, Järvi sanoo.

Remedyllä on omakohtaista kokemusta siitä, miten vaikeaa on saada uusi peli markkinoille. Alan Wake oli erinomainen peli, mutta siitä ei kasvanut sellaista franchisea, kuin yhtiö suunnitteli.

”En ole kuopannut sitä kokonaan. Sitä voisi tulla vielä lisää”, Järvi sanoo.

Remedyn sittemmin väistynyt toimitusjohtaja Matias Myllyrinne sanoi pari vuotta sitten, että siinä missä Alan Wake oli parinkymmenen miljoonan juttu, Quantum Break on monta kertaa isompi. Siitä voi laskea, että Angry Birds -elokuvan 75 miljoonan budjettia ollaan ainakin hyvin lähellä, ellei ylikin.

Remedyn tapana on ollut, että käytännössä koko yhtiö tekee yhtä peliä kerrallaan. Näin tehtiin myös Quantum Break.

Yhdelle julkaisijalle yhden pelin tekeminen kerrallaan on turvallista, kunhan pelit menestyvät. Mutta siinä on myös riskinsä. Koko yhtiön toiminta on yhden projektin menestyksen varassa.

Nyt tämä perinne on muuttumassa.

”Ollaan viemässä Remedyä vähän toiseen suuntaan”, Sami Järvi muotoilee. ”Meillä olisi ainakin jossain määrin eri tiimejä. Se on riskinhallinta-ajattelua. Ei oltaisi vain yhden julkaisijan varassa.”

Quantum Break

 Suomalaisen Remedyn uusin peli, jonka julkaisee yksinoikeudella Microsoft.

  Yhdistää uudella tavalla peliä ja tv-sarjaa.

 Pelin ja tv-jaksojen pääosissa ovat mm. Shawn Ashmore (X-Men: Days of Future Past), Dominic Monaghan (Taru sormusten herrasta), Aidan Gillen (Game of Thrones) ja Lance Reddick (The Wire).

 Budjetti on liikesalaisuus. Remedyn ex-toimitusjohtajan Matias Myllyrinteen mukaan se on ”useita kertoja suurempi” kuin yhtiön edellisen pelin Alan Waken noin 20 miljoonan euron budjetti.

 Ilmestyy 5. huhtikuuta Xbox One -konsolille ja PC:lle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietokonepelit
 • Videopelit
 • Konsolipelit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Manchesterin pommi-iskussa kuoli ainakin 19 ihmistä ja loukkaantui noin 50 – Reutersin mukaan poliisi epäilee itsemurhapommittajaa

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  9. 9

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  10. 10

   Niko Leppänen halvaantui 16-vuotiaana ja rakensi sen jälkeen itseluottamuksensa uudestaan – Nyt hän auttaa veljensä kanssa muita huippusuorituksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää