Kulttuuri

Berliinin elokuvajuhlat alkoivat Coenin veljesten Hollywood-satiirilla, joka on täynnä tähtiä – ”En arvannut, että olisin tässä elokuvassa näin pöhkö”, George Clooney kertoo

Hollywoodia ja 1950-lukua romantisoiva Hail, Caesar -komedia tarjoaa elokuvien ystäville paljon hykerreltävää.

Maailman suurimpiin kuuluvan elokuvajuhlan avajaiset, väenpaljoutta, salamavaloja ja iltapukuja. Voiko silloin olla parempia vip-vieraita kuin George Clooney, Tilda Swinton, Josh Brolin ja Channing Tatum. Eipä juuri.

Näyttelijät toi Berliiniin torstaina käynnistyneille elokuvajuhlille avajaiselokuva Hail, Caesar. Se on elokuva elokuvista, komedia Hollywoodista, unelmien tehtaasta ja myös sen synkästä puolesta.

”Elokuva on romantisoitu kuva 1950-luvusta ja Hollywoodista. Koneisto oli hyvin suunniteltu. Emme romantisoi sitä, ihailemme lähinnä”, sanoi elokuvan toinen ohjaaja Joel Coen torstaina Berliinissä.

Veljespari Joel ja Ethan Coen ovat kuuluneet Hollywoodin kärkikalustoon vuosikymmeniä, vuonna 1984 valmistuneesta esikoiselokuvasta Blood Simplestä lähtien. Tuotteliaan kaksikon huipputöihin lasketaan usein komediat Barton Fink ja Big Lebowski sekä rikoselokuvat Fargo ja Menetetty maa.

Auteur-veljesten tavaramerkkejä ovat vahvat henkilöhahmot, syvä nyanssien taju sekä erilaisten tyylilajien hallinta, erityisesti satiirisen komedian. Näistä tutuista paloista koostuu myös Hail, Caesar. Coenit suunnittelivat sitä jo yli kymmenen vuotta sitten. He ovat elokuvan ohjaajia ja myös käsikirjoittajia.

Uudessa satiirissaan Coenit käsittelevät lempeällä kädellä 1950-luvun Hollywoodia, elokuvan kultakautta, jolloin studiot olivat isoja, elokuvat olivat isoja, tähdet olivat isoja. 1950-luvulla syntyneet, kuusikymppiset Coenit käsittelevät samalla omia lähtökohtiaan, elokuvanhistoriaa, jotka ovat muovanneet heitä ja heidän sukupolveaan elokuvantekijöinä. Elokuva on siis eräänlainen Coenien itsetilitys, rippi.

Hail, Caesar ei ole elokuvana mitenkään täydellinen, mutta elokuvien ystävälle se tarjoaa paljon hykerreltävää.

Elokuvassa tehdään elokuvaa, on vuosi 1951 ja tuotantoputkessa on Ben Hur -tyyppinen ”vuoden suurin elokuva” Jeesuksesta. Tarinan alussa kuvitteellisen Capitol Picturesin päätähti, viinaan ja naisiin menevä Baird Whitlock (George Clooney) kuitenkin katoaa. Näyttelijän mysteeriä ryhtyy ratkomaan elo­kuvan keskushenkilö, studion mahtipomo Eddie Mannix (Josh Brolin).

Mannix on studion vallankäyttäjä ja ennen muuta sisäinen siivooja, joka pitää huolta studion imagosta, näyttelijöiden imagosta ja siitä, että tuotanto pysyy käynnissä eikä moraalisia lipsahduksia tule julki.

Mannix on todellinen henkilö, jonka esikuva, samanniminen Eddie Mannix oli iso pamppu MGM:llä, yhdellä Hollywoodin isoista studioista. 1950-luvun Hollywood oli kaksinaamainen paikka kaksinaamaisena aikana. Elokuvien varjossa rehottivat monenlaiset ongelmat: prostituutio, päihteet, kommunistivainot, rotuerottelu ja homofobia. Tarvittiin Mannixin kaltaista yhden miehen katupartiota.

Elokuvan Mannixissa näkyy, mitä Coenit ajattelevat kultavuosien Hollywoodista. Miehet olivat kovia, mutta heidän ongelmansa välillä myös tuikitavallisia ja huvittavia – ainakin Coenin tulkinnassa. Esimerkiksi Mannixin henkilökohtainen ongelma elokuvassa ovat savukkeet, joita hän yrittää olla polttamatta.

Studion palaverissa sama mies istuu eri kirkkokuntien edustajien kanssa kiistelemässä Jeesuksen persoonasta ja millaisena hänet on sopiva esittää. Niin monilla on mielipide elokuvasta, taiteista vaarallisimmasta.

Hail, Caesar kärsii päähenkilöiden yksiulotteisuudesta eikä sen elokuvahuumorikaan ole ennenkuulumatonta. Silti on vaikea olla pitämättä Coenien tavasta leikitellä historialla, kuvilla ja mielikuvilla.

Elokuva kierrättää Hollywoodin tarinoita, tai ainakin se vaikuttaa tekevän sitä. Joel Coenin mukaan vain yhtä tarinaa lainattiin suoraan.

”Se on totta, että Loretta Young aikoinaan adoptoi oman lapsensa. Mannix taas oli ihmisenä hyvin erilainen, mitä Josh Brolin näyttelee.”

Upein kohtaus osuu Channing Tatumille, Hollywoodin nykytähdelle. Tatumin kohtaus on musikaalinumerojen pastissi, joka vetää vertoja Hollywoodin kultakauden vastaavillle.

”Tanssia oli käsikirjoituksessa aluksi vain kolme rivä. Siitä se kasvoi äkkiä kuuteen minuuttiin. Minulla oli ensimmäistä kertaa steppikengät jalassa”, Tatum sanoo.

Toisessa kohtauksessa Tatum ja kuoro vetävät hartaasti Varshavjankaa.

Coenit ovat sävyjen, yksityiskohtien, vihjeiden havainnoijia. Mikseivät he tee kokonaista musikaalia?

Yhteen ja samaan tarinaan on saatu upotettua sekä Jeesus että kommunistit, elokuvanteon hienous ja kamaluus, homoerotiikan pelko ja valkoisen Hollywoodin kritiikki sekä tukku mainioita potretteja elokuvanteon ammattilaisista.

”Olen tehnyt veljesten kanssa neljä elokuvaa ja aina minulle tarjotaan varttihullun rooleja. En arvannut, että olisin tässä elokuvassa näin pöhkö”, Clooney sanoi.

”Olemme kaikki täällä siksi, koska heidän työnsä kiinnostavat meitä paljon. Sehän on selvää”, Clooney vakavoitui.

”Hauskaa, että heillä on hauskaa minun kanssani.”

Clooney esittää elokuvassa yksinkertaista näyttelijää, joka on kaikkien ympäri puhuttavissa.

Moraalia valvovaa studiopomoa vastassa elokuvassa on ryhmä militantteja käsikirjoittajia, joita ohjaa marxilainen kumous­ideologia. Sunnuntaikommunistit pitävät dialektiikan opintopiiriään hulppeassa merenranta­huvilassa. Mukana ovat myös liihottelevat juorutoimittajat, jotka kulkevat studion talutusnuorassa. On myös tukku näyttelijöitä, ei-niin-kovin-lukeneen oloisia, sekä hämärässä leikkaamossa työtä tekevä yksinäinen leikkaaja, jonka huivi on liian lähellä projektoria.

Mainio on myös Ralph Fiennesin esittämä ohjaaja, joka saa eteensä tumpelon cowboynäyttelijän, jota herkullisesti esittää Alden Ehrenreich. Hän on lassoa heiluttava lännensankari, jonka myötä elokuvassa nähdään henkeäsalpaavan huvittava westernkohtaus. Ja kun kuviin saadaan Scarlett Johansson, nähdään valkokankaalla huikea vesinumero, kuviokelluntaa ja vedenneitoja.

Hail, Caesar! -elokuvan ensi-ilta Suomessa 4. maaliskuuta.

Suomalaiset Berliinissä

 Berliinin elokuvajuhlat on alan kansainvälinen suurtapahtuma, jossa on perinteisesti esillä myös suomalaisia elokuvantekijöitä.

 Festivaalilla saa ensi-iltansa saksalaiselokuva Deadweight, jossa Tommi Korpela näyttelee pääosassa rahtilaivan kapteenia.

 Mika Taanilan ohjaama Mannerlaatta on esillä festivaalin virallisessa ohjelmistossa. Lentopelosta kertovan, kokeellisen elokuvan liikkuvan kuvan osuudet on valmistettu valokopioimalla lentodokumentteja filmille.

 Lisäksi Berliinissä julkistetaan Tom of Finland -elokuvan näyttelijänimiä. Elokuvaa ryhdytään kuvaamaan keväällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Berliini
 • Hollywood
 • Scarlett Johansson

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  2. 2

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  6. 6

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  7. 7

   Voimakas maanjäristys surmasi ainakin lähes 150 Meksikossa – järistys runnoi myös miljoonakaupunki Méxicoa

  8. 8

   Muistisairauksia on todettu jo kolmekymppisillä – Unohtelu ja väsymys johtuvat yleensä silti jostain muusta kuin muistisairaudesta

  9. 9

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  10. 10

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  5. 5

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää