Valikko

Ennen hän oli lapsitähti, nyt hän ohjaa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä

Paavo Westerberg aloitti näyttelijänuransa seitsemänvuotiaana ja sai ensimmäisen lapsensa kuusitoistavuotiaana. Nyt 42-vuotias Westerberg ohjaa Kansallisteatteriin näytelmää, jonka päähenkilö on kriisiä elävä käsikirjoittaja – ja entinen lapsitähti.

Paavo Westerberg puhuu paljon.

Oikein erinomaisen paljon.

Siksi en viitsinyt haastattelussa kysyä ihan kaikkia kysymyk­siäni. Lapsena pelkäsit tulipaloa: mitä nyt pelkäät? Kenen kanssa puhut taiteen tekemisestä? Onko kukaan suuttunut sinulle taiteesi tähden?

En kysynyt, koska istuisin muuten vieläkin kuuntelemassa hänen vastauksiaan.

Mutta, yksi: häntä kuuntelee mielellään. Ja kaksi: jotenkin hän lähes aina onnistuu palaamaan pisteeseen, josta lähdettiin. Pitkien pohdiskelevien vastausten päätteeksi hän sanoo:

”Kysyit taustoista, me lähdettiin taas jonnekin.” ”Taas me harhauduttiin.” ”Miksi mä en vaan vastannut, että en pelkää, kun se on se vastaus.”

Ominaisuutta voisi kai kutsua paitsi lahjaksi, myös ohjaajantaudiksi. Sitä sanaa Westerberg itse käyttää alkaessaan ehdotella häntä kuvaavalle valokuvaajalle kuvakulmia.

Hän on vastuussa. Ohjaa myös antaessaan haastattelua. Pitää lankoja käsissään.

Paavo Westerbergistä ei ole kirjoitettu montaa juttua, jossa ei mainittaisi Susikoira Roita. Westerberg ohjaa paraikaa Kansallisteatterin suurelle näyttämölle käsikirjoittamaansa Mahdolliset maailmat -esitystä ja on tehnyt mittavan teatteri-, elokuva- ja tv-uran ohjaajana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä. Silti 1980-luvun tv-sarja Tomi-pojan ja saksanpaimenkoiran seikkailuista nousee aina esiin.

Luulisi että se kyllästyttää.

Westerberg kieltää. ”Ei se ole mua kyllästyttänyt.”

Eikä Roita kyllä ole heivattu mäkeen. Vähintään sen varjo on mukana myös Mahdolliset maailmat -uutuudessa, jossa päähenkilö Antti Tähtiseltä kysytään: ”Minkälaista se oli näytellä sen koiran kanssa?” Tähtinen on Westerbergin tavoin ammatiltaan käsikirjoittaja – ja selvästi myös näytellyt koiran kanssa.

Mahdollisia maailmoja mainostetaan alaotsikolla ”Erään lapsitähden tarina”.

Vaikka lause teatterin netti­sivuilla on jo vaihtunut muotoon ”Tarina valinnoista”, on lähtökohta edelleen se sama, josta Westerberg meni Kansallisteat­terin pääjohtaja Mika Myllyaholle vuosia sitten puhumaan.

Myllyaho kiinnostui heti.

”Paavo tuli kertomaan, että hän haluaisi käsitellä tällaista, omaa historiaansa, omaa perhetaustaansa. Että lapsitähteys, mitä se tarkoitti hänelle”, Myllyaho kertoo.

Westerbergille itselleen yhtymäkohdat omaan elämäntarinaan eivät ole enää tärkeitä.

­Teos on alkanut elää omaa elämäänsä. ”Kun laitat jonkin asian näyttämölle ja se saa fiktion muodon, niin vaikka lähtöpiste olisi omakohtaisessa havainnossa, niin näyttämöllä se pakenee. Fokus siirtyy siihen, mikä kiinnostaa. Minulla se on tarina”, Westerberg selittää.

Westerberg haluaa olla tarkka puhuessaan teoksen mahdollisesta tunnustuksellisuudesta.

”Tekijän kannalta on niin, että kun alat tuoda asioita näytelmän tarpeisiin, niin mikään siinä ei lopulta ole henkilökohtaista. Kaikki on tarinakohtaista, teoskohtaista. Kun lähden teatterista, henkilökohtaiseen elämään, siinä on kyse ihan muista asioista.”

Alaotsikon vaihdos ei ehkä ole tärkeintä, ei edes kovin kiinnostavaa. Tietyllä tapaa se tulee kuitenkin kiteyttäneeksi jotakin siitä, miten Westerberg painottaa näytelmän fiktioluonnetta. Ja miten me, yleisö, kuitenkin ilahdumme, kun huomaamme ”oikeita” asioita näyttämöllä. Tässä tapauksessa vaikka kymmenvuotiaan Westerbergin, anteeksi Antti Tähtisen paljaat jalat Galilein elämä -näytelmässä, ohjaajan, jonka nimi on Ralf, iltasatumies Lassen. Jo mainitun susikoiran, nuorena saadut lapset tai päähenkilön innostuksen kahviin. (Kerrottakoon teillekin, että lukemisen, kirjoittamisen, elokuvien ja teatterin – jotka ovat myös hänen työtään eivätkä siten ihan oikeita harrastuksia – lisäksi Westerberg on innostunut kahvista. Hän on myös intohimoinen saunoja ja Suomen Saunaseuran jäsen, mutta se ei nyt varsinaisesti kuulu tähän.)

Westerberg on syntynyt vuonna 1973 helsinkiläiseen kulttuurikotiin. Hänen isänsä on kirjailija, kääntäjä ja runoilija Caj Westerberg ja äitinsä Elina Waris, joka kävi kolme taidekoulua ennen historiantutkijan uralle ryhtymistä. Sisar Hanna on kuvataiteilija, veli Julius tekemisissä musiikin kanssa.

Taide näyttää periytyvän.

”Ehkä kyse ei ole taiteesta sinänsä. Tuntuvathan monet muutkin ammatit siirtyvän: lääkärin, toimittajan, jääkiekkoilijan. Lapsuuden ja nuoruuden mallit ylipäänsä ovat tässä varmasti merkittäviä.”

Totta. Me taidamme vain kiinnittää huomiota taiteilijoihin, nähdä heidät erityisinä.

Ihmeellisinäkin.

Westerbergkin on monella tavalla varsin ihmeellinen tyyppi.

Lapsitähti Westerbergistä tuli vuonna 1981, kun ohjaaja Raili Rusto valitsi hänet tv-elokuvaansa. Ensimmäisen jälkeen elokuvia tuli lisää.

Kuvaukset tehtiin yleensä kesällä ja vahvimmin Westerbergille on jäänyt mieleen se, miten inspiroivaa koko elokuvantekemisen prosessi oli.

”Filmikamerassa on ihan oma äänensä, kun se käynnistyy. Ja kun filmi oli kallista, sitä ei voinut tuhlailla. Ne oli jollain lailla pyhiä hetkiä, kun kamera pantiin laulamaan ja näyteltiin kohtausta.”

Parhaiten Westerberg muistaa kuvaustauot. ”Mentiin jonnekin syömään, sai pihvin, sitä muistaa, että pelasi pajatsoa.”

Kuuluisuuden kirot tulivat tutuiksi vasta Ruusun ajan Illin roolin myötä. ”Se rupesi haittaamaan ihan arkielämää, oli hankala mennä yleisötapahtumiin tai julkisiin kulkuvälineisiin. Tai kun mentiin naapurirappuun taloyhtiön saunaan, kylpytakki päällä, niin siinä oli joukko nimmarinpyytäjiä rapun edessä. Olihan se absurdia.”

Samaan aikaan tapahtui myös yksityiselämässä, kun 16-vuotias Westerberg sai lapsen 20-vuotiaan kumppaninsa kanssa. Seuraavien seitsemän vuoden aikana syntyi kolme lasta lisää.

”Se vastuun ottaminen oli mulle tosi luontevaa ja luonnollista. Nautin siitä tosi paljon.”

Vastuun ottaminen tulee esiin Westerbergin yhteydessä usein. Näyttelijä Ville Virtanen, jota Westerberg ohjasi 2009 Jälkilämmössä, mainitsee sen kuvaillessaan Westerbergiä.

Virtanen tunnustaa suhtautuneensa Westerbergiin alkujaan ennakkoluuloisesti. ”Olen suhtautunut lapsitähtiin aina varauksella. Koska olen julkisuuden henkilön poika, tiedän, että jos ei ole analyyttinen, on helppo lipsahtaa kusipääksi.”

”Minulla oli Paavosta jopa ylimielinen kuva. Kun tutustuin, ilmeni että hän onkin mitä lämminsydämisin henkilö.”

Samaa sanoo Myllyaho: ”Paavohan on äärimmäisen mukava, sympaattinen ja innostava.”

Asia selvä. Se on kyllä oikeastikin vähän ihmeellistä. Koska, jos nyt ollaan ihan rehellisiä, ei mukavuus aina kulje käsi kädessä taiteellisen lahjakkuuden kanssa.

Westerberg korostaa muutamaankin kertaan haastattelun aikana ettei ole ”mystiikkaan taipuvainen” ja pitävänsä ammattiaan ”käsityöläisammattina”. Silti teatterin energiasta puhuminen saa hänet innostumaan ehkä kaikkein eniten.

”Teatterit on hurjia paikkoja, niissä on hurja energia. Tuolla Suurella näyttämöllä esimerkiksi, joskus kun siellä kävelee yksin, niin mikä lataus siellä onkaan. Jotain niistä kaikista näytelmistä jää, jotain ajatusenergiaa. Kaikki ne tarinat näyttämöllä ja ne, jotka jokainen katsoja on jättänyt jälkeensä.”

Westerberg lisää, menemättä tän enempää mystiseksi: ”Tarkoitan että teatteri heijastaa aikaansa ja on tavallaan katoavaa, mutta silti heijastaessaan aikaansa ja keskustellessaan siinä hetkessä katsojan kanssa, niin jotain hirveän voimakasta se meihin jättää. Ja se tapahtuu jollain sellaisella alueella, jota me ei täysin ymmärretä tai tiedosteta.”

Teatterista, sen yhteistyöstä ja suuresta koneistosta puhuessaan Westerberg on myös jotenkin onnellisimmillaan. Mahdollisten maailmojen läpimenoharjoituksessa silmät oikeasti loistivat iloa kuin pikkupojalla. Ja kun harjoitus jouduttiin keskeyttämään näyttämöelementin ja valkokankaan törmäyksen tiputettua lampun, Westerberg varmisti, että näyttelijät ja koko henkilökunta olivat kunnossa. Mikä ammatti!

Mahdollisten maailmojen päähenkilöllä, käsikirjoittaja Antti Tähtisellä on writer’s block, hän ei saa kirjoitettua. Westerbergin mukaan se on sikäli paradoksaalista, että hän itse suhtautui näytelmää kirjoittaessaan paperiin vielä vapautuneemmin kuin aikaisemmin.

”Se liittyy varmaan ikään ja kokemukseen. Nautin vuosi vuodelta enemmän kirjoittamisesta.”

Kirjoittamista myös kehutaan. ”Paavo on äärimmäisen hyvä kirjoittamaan, kieli on kaunista, hänellä on oma tyyli ja merkitystasot”, Myllyaho sanoi.

”Hän on ahkera, hyvin valmistautunut. En tiedä ketään, joka olisi yhtä ahkerasti perehtynyt kirjoittamiseen”, totesi Ville Virtanen.

Haastattelujemme aikana Westerberg kuulostaa vain kerran nyreältä.

Se tapahtuu, kun kysyn, mitä ruokaa hän ottaa mukaansa vetäytyessään välillä kirjoittamaan saaristomökilleen.

Hän ei ymmärrä kysymystä, ei ymmärrä miten se liittyy mihinkään.

Ohjaajantauti. Sekö siinä vilahti?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  3. 3

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville

  4. 4

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  5. 5

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  6. 6

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  7. 7

   Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  10. 10

   Ruotsin puolustusvoimien salaista tietoa vuotanut ulkomaille – tietoturvaskandaali paisuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  7. 7

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  8. 8

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  9. 9

   Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut – tilalle nousee Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders

  10. 10

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ihmiskunnan itsetunto on pitkään ollut kuolemattoman sielun ja ylivertaisen älyn varassa – mutta kumpaakaan meillä ei ole
  3. Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä
  4. ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat
  5. Touko Aalto pyrkii nostamaan kahdessa vuodessa vihreät Suomen suurimmaksi puolueeksi – ”Politiikassa on tavoiteltava pääministeriyttä”
  6. Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”
  7. Oppivelvollisuuden mekaaninen pidennys olisi vanhanaikainen tapa torpata syrjäytymistä – yliopistojen lukukausimaksujen aika ei ole nyt, koska ne juuri saatiin ulkomaalaisille
  8. Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta kadehtii välillä narkomaaneja – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa ”dope boyt” toimittavat ilmaisia huumepusseja kotioville
  9. Tunti sitten
  10. Mikä vikunja on? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  11. 2 tuntia sitten
  12. Lauantai tuo mukanaan sekä sadetta että poutaa
  13. 4 tuntia sitten
  14. Yhä useampi vanki kärsii psykoottisista häiriöistä
  15. Näytä lisää