Valikko
Kulttuuri

Tommi Korpelan vaativa rooli saksalaiselokuvassa – kuvaukset piti keskeyttää rotterdamilaisessa satamakapakassa

Saksalaiselokuva Deadweight kertoo elämästä isolla rahtilaivalla. Elokuvassa kapteenia esittää Tommi Korpela. HS näki elokuvan ensi-illassa Berliinissä.

Berliini

Suomalaisten näyttelijöiden kansainvälisten roolien luetteloon saadaan viikonloppuna kirjata uusi luku, kun Tommi Korpelan saksalaiselokuva esitetään ensi kertaa yleisölle Beriinissä. Deadweight on vaikuttava elokuva, paljon dokumentaarista ainesta sisältävä fiktio, jossa seurataan Atlanttia ylittävää valtavaa kuivarahtialusta.

Korpela on elokuvan päähenkilö, laivan päällikkö, suomalaiskapteeni Ahti Ikonen. Saksalainen ohjaaja Axel Koenzen on mielissään suomalaisnäyttelijästä.

”Kun hän näyttää tunteita, se menee syvälle”, ohjaaja Koenzen kertoo Helsingin Sanomille.

”Kuvauksissa hän joutui usein odottamaan, koska kuvasimme aina ensin amatöörien osuudet.”

Helsingin Sanomat kertoi Korpelan Saksa-elokuvasta ensimmäisen kerran viime huhtikuussa. Kuvaukset olivat tuolloin takana, ja Korpela vielä ihmeissään poikkeuksellisesta komennuksestaan. Elokuvassa nimittäin yhdistyy erikoisella tavalla dokumentti ja draama, sillä Deadweightia kuvattiin viikkoja Bruckner-nimisellä kuivarahti­aluksella, joka seilaa Atlantilla, kuljettaen rahtia edestakaisin Amerikan ja Euroopan välillä.

”Laiva oli jotain 310 metriä pitkä. Ihan valtava lotja minun ruotsinlaiva-taustallani. Kyydissä oli 6 000 konttia”, Korpela kertoi HS:lle huhtikuussa 2015.

Elokuva on saanut nimensä aluksen vetoisuutta kuvaavasta merenkulkutermistä deadweight, suomeksi puhutaan alusten kuolleesta painosta.

Korpelan rooli on suuri, pääosa ilman muuta. Korpelan roolityö kantaa elokuvaa, ja suorituksessa on kaksi näkyvän dramaattista huippukohtaa.

Toisessa niistä suomalaiskapteeni joutuu tappeluun rotterdamilaisessa satamakapakassa. Ahti Ikosen ulosheitossa on jotain samaa kuin elämäntapajuoppo Makkosen hahmossa, jota Korpela on esittänyt toisessa vastikään valmistuneessa Häiriötekijä-elokuvassa.

”Satamakapakkakohtauksessa oli minun lisäkseni kaksi näyttelijää, ja loput satamatyöläisiä. Kyllä ne minua ihan tosissaan ulos heittivät. Improvisoin, solvasin, ja he ottivat nokkiinsa”, Korpela kertoo perjantaina Berliinissä.

Valmista elokuvaa Korpela ei itse ole vielä nähnyt. Ensi-iltajuhla on edessä sunnuntaina.

”En yhtään tiedä, mitä sieltä tulee”, Korpela kertoo ensi-illan alla.

”Kuvattua materiaalia oli paljon. En tiedä, mitä on jätetty pois.”

Ohjaaja Koenzenin mukaan kapakkakuvauksissa Tommi Korpelaakin selvästi jo pelotti. Kohtaus oli käsikirjoituksessa vain kolme riviä, mutta kuvauksissa kapakan merkitys suureni. Kohtausta kuvattiin Koenzenin mukaan kolme tuntia. Haastetta tilanteeseen toi se, että lopulta ahtaajat olivat jo juovuksissa. Kuvaus piti lopulta keskeyttää, kun ulosheiton kuvaaminen alkoi saada vaarallisia piirteitä.

”Yhdellä ahtaajista oli kädessään siinä vaiheessa pohjasta rikottu pullo”, Koenzen kertoo.

Valmis elokuva on kokonaisuutena hiljainen, surumielinenkin työläiskuvaus. Samalla se on kertomus kansainvälisen merenkulun ja kaupan toimintalogiikasta ja tulospaineista. Kaupallista menestystä elokuvasta on turha odottaa. Deadweightin Suomen-esityksistä kerrotaan myöhemmin.

Korpela oli kuvauksissa vuonna 2014 lokakuusta marraskuulle. Pääosa elokuvasta kuvattiin laivalla. Ensin hän lensi New Yorkiin. Sieltä laiva lähti etelään pitkin Amerikan rannikkoa, ylitti Atlantin ja tuli Marokon Tangeriin ja jatkoi siitä vielä Italiaan. Sitten käännyttiin takaisin.

Elokuvan tapahtumaketju sysätään liikkeelle tapaturmalla.

Tavarankuljettajat vaativat miehistöä auttamaan laivan ahtauksessa mutta kiireessä tapahtuu vahinko ja yksi miehistä loukkaantuu vakavasti ja kuolee paria päivää myöhemmin. Tapaturma johtaa selvityksiin, joissa ovat vastakkain varustamo, tavarankuljettajat, miehistö, ammattiliitto sekä Korpelan esittämä merikapteeni ja hänen ammattietiikkansa.

Deadweight on Berliinissä esillä suuren elokuvafestivaalin Forum-nimellä kulkevassa sivusarjassa. Elokuva on saksalaisen Rohfilmin tuotanto, jossa osatuottajana on helsinkiläinen Bufo-tuotantoyhtiö. Elokuvassa on pieni rooli myös toisella suomalaisella Johannes Brotheruksella.

Korpelan rooli Deadweightissa on näyttelijälle myös vaikea. Korpela nimittäin näyttelee suuren osan elokuvasta yksinään. Kapteeni Ahti Ikonen on yksin omassa hytissään, yksin komentosillalla, yksin laivan kannella, yksin bussissa matkalla satamaan.

Näin ei alun perin pitänyt olla. ”Haaste oli saada dokumenttiaines ja fiktio pelaamaan yhteen, puhumaan samaa kieltä”, Koenzen kertoo Helsingin Sanomille. Piti karsia ja leikkausvaiheessa moni käsikirjoituksen mukaan kuvattu kohtaus putosi pois.

”Iso helikopterikohtaus jäi pois, vedenalainen kohtaus jäi pois. Käsikirjoituksessa kapteenilla oli hermoromahdus, sekin jäi pois. Kohtaukset, joissa selitettiin kapteenin mielialaa, eivät toimineet”, ohjaaja selittää.

Vastanäyttelijöitäkin Korpelalla toki on. Monissa kohtauksissa Korpela on amatöörien eli rahtilaivan filippiiniläisen miehistön seurassa. Korpelan lisäksi Deadweightissa on mukana vähän ammattinäyttelijöitä, tunnetuimpana heistä ranskalainen Jeanne Balibar. Isommassa roolissa perämiehenä on romanialainen Ema Vetean.

Ja mikä onkaan se Korpelan roolin toinen huippukohta? Karaoke-esitys.

Elokuvan kulminaatiopisteessä Korpela on miehistömessissä viettämässä alaistensa kanssa kosteaa karaokeiltaa. Pienen suostuttelen jälkeen Korpela tarttuu mikrofoniin ja laulaa kaihoisan balladin, A Horse With No Namen.

Siinä silmä kostuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Merenkulku
 • Elokuvafestivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  3. 3

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan
  3. HS ilmestyy tänään digitaalisena: Essee kulkee Mauno Koiviston viimeisen matkan ja kertoo hänen elämänsä käännekohdista – HS Aamussa tämä ja yli 25 muuta juttua
  4. Hevosharrastaja Tuuli Suominen teki harrastuksestaan työn, mutta se vei ilon koko lajista: ”Miksi minulle niin rakkaasta asiasta oli tullut niin ahdistavaa?”
  5. Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla
  6. Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”
  7. Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina
  8. Lohduton kansallistaiteemme on aikansa elänyt – Sibeliuksen ja Gallen-Gallelan teoksista ei löydy hyvää oloa
  9. 2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin
  10. Nyt lapset haluavat rahaa lahjaksi myös kavereiltaan, ja se voi tutkijan mukaan lisätä eriarvoistumista – Onko uudessa tavassa mitään hyvää?
  11. Kansanedustajat ovat turhautuneita huonoon lainvalmisteluun – Suomi rakensi itsensä liian monimutkaiseksi, joten remontin tekeminen on vaikeaa
  12. Näytä lisää