Kulttuuri

Jos kirjailija saa kirjoittaa vain omasta kokemusmaailmastaan, hyvästi Shakespeare!

Kirjailija Pirkko Saisio jatkaa Koko Hubaran ympärillä vellovaa keskustelua Facebookissa

Kirjailija Pirkko Saisio on ottanut omalla Facebook-sivullaan osaa Koko Hubaran blogikirjoitusten synnyttämään keskusteluun.

Suomalais-jemeninjuutalainen Koko Hubara aiheutti viime viikolla kiivaan somekeskustelun arvostellessaan Laura Lindstedtin Finlandia-teosta Oneironia. Hän muun muassa kyseenalaistaa Lindstedtin oikeuden kuvata toisesta kulttuurista tulevan henkilön tunteita, ajatuksia ja identiteettiä. ”Miksi hän ei voinut kirjoittaa tarinaa kantasuomalaisen, evankelisluterilaisen naisen näkökulmasta?” Hubara kysyy.

Saisio tarjoaa muutaman esimerkin maailmankirjallisuudesta, jota vaille olisimme jääneet, jos kirjailijat olisivat pitäytyneet vain omassa kansallisuudessaan ja identiteetissään.

”Hyvästi Shakespearen Hamlet (sijoittuu Tanskaan), hyvästi Romeo ja Julia (sijoittuu Italiaan), hyvästi Othello (päähenkilö musta)!” Saisio kirjoittaa Facebookissa.

Saision mielestä Hubaran esille nostama kysymys kulttuurisesta omimisesta, siitä että valtakulttuurin edustajat omivat vähemmistöjen äänen ja identiteetin ja tekevät niistä taidetta ja/tai rahaa, on mielenkiintoinen, mutta Laura Lindstedtin käyttäminen esimerkkinä ontuu.

”On hienoa, että meillä on vihaisia suomalaisia mustia naisia, jotka haluavat keskustella ja sanoa suunsa puhtaaksi, vaikka en allekirjoitakaan kaikkia hänen keskustelujaan”, sanoo näyttelijä Kaisla Löyttyjärvi.

”Se, että kenelläkään muulla kuin mustalla ihmisellä ei olisi oikeus kertoa mustaa tarinaa, siitä en ole samaa mieltä. Mutta minä puhunkin taiteen kautta, koska olen teatteritaiteen maisteri. Täytyy olla niin, että saa kertoa tarinoita”, Löyttyjärvi jatkaa.

Löyttyjärvi näytteli 2000-luvulla Saision näytelmässä Sorsastaja, jonka kaikkia neljää näyttelijää yhdisti tumma ihonväri. Löyttyjärven lisäksi näytelmässä olivat Amira Khalifa, Henry Hanikka ja Jani Toivola.

”Heillä on samantyyppinen tausta kuin Koko Hubaralla: suomalainen äiti, toisesta kulttuurista ja etnisestä taustasta tuleva isä. Heidän kokemuksensa toiseudesta ja ulkopuolisuudesta olivat kovastikin samanlaisia kuin Koko Hubaran, joten näiden kokemuksia, tunteiden ja ajatuksien äärelle pitää pysähtyä”, Pirkko Saisio sanoo Facebookissa.

Löyttyjärvi sanoo, että ei tekisi näytelmää enää nyt uudestaan.

”Se oli sen ajan juttu. Siitä lähdettiin eri suuntiin. Nyt pitää puhua siitä, mitä tällä hetkellä tapahtuu. Itse olen tehnyt töitä maahanmuuttajien kanssa. Oma kontribuutioni eteenpäin menemiseen on ollut sellainen.”

Löyttyjärvi muistelee ilmapiirin Suomessa olleen 1990-luvulla aika samanlainen kuin nyt.

”Se pelko ja kaikki, kun maahan tuli erinäköisiä ihmisiä. Toivon vain, että kukaan ei joudu koko elämäänsä miettimään omaa erilaisuuttaan, vaan tekee sellaisia asioita, jotka ovat hyväksi omalle identiteetille”, hän sanoo.

”Toivon, että meidän kaikkien erilaisten suomalaisten ei tarvitsisi todistella, omaa ja jokaisen ihmisen yksilöllisyyttä, mutta taiteen pitää tehdä se, puolustaa sitä ja olla aallonharjalla.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Suomalaisuus
 • Identiteetti
 • Kirjat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  7. 7

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  8. 8

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Pitävät johtopäätökset Turun veritöistä voi tehdä vasta, kun tiedot tarkentuvat nykyisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää