Valikko
Kulttuuri

Tom of Finland -näyttelijät julki: Päärooleissa Pekka Strang, Lauri Tilkanen ja Jessica Grabowsky

Ohjaaja Dome Karukoski: ”Kieltäydyin kolmesta Hollywood-työstä Tom of Finlandin vuoksi”.

Berliini

Tom of Finland -elokuvan keskeiset näyttelijävalinnat julkistettiin sunnuntaina Berliinissä. Elokuvan nimiroolin esittäjää on arvuuteltu pitkään. Nyt kerrottiin, että elämäkertaelokuvan nimiroolia, ikonisia homomieskuvia piirtänyttä Touko Laaksosta esittää näyttelijä Pekka Strang.

Hänen ystäväänsä, elämänkumppani Veliä elokuvassa esittää Lauri Tilkanen. Isossa naisroolissa on Jessica Grabowsky. Hän näyttelee taiteilijan siskoa, Kaijaa.

Elokuvan keskeiset näyttelijät ovat kaikki tehneet merkittäviä rooleja suomalaisessa elokuvassa. Strangin ensimmäinen iso rooli oli Peter Lindholmin elokuvassa Leijat Helsingin yllä vuonna 2001. Sen jälkeen hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Colorado Avenue ja Vuosaari.

Tom of Finland -elokuvaa on valmisteltu pitkään ja kuvaukset käynnistyvät keväällä ohjaaja Dome Karukosken komennossa.

”Tämä on oikeasti hieno juttu”, Karukoski kertoo Berliinissä.

Alkuvaiheessa Tom of Finlandin nimirooliin kaavailtiin ulkomaisiakin nimiä, ”koviakin sellaisia”, kuten Karukoski asian ilmaisee. Lopulta Karukoski kertoo kuvanneensa päärooliin kolmisenkymmentä suomalaista miesnäyttelijää. Haluttiin autenttisuutta, Karukoski sanoo.

”Rooliin haettiin iältään sellaista näyttelijää, jonka fysiikkaa voi vanhentaa ja nuorentaa. Elokuvassa käydään läpi useita vuosikymmeniä. Haluttiin myös kameran kanssa työtä tekemään tottunut näyttelijä. Ei ole aikaa eikä resursseja kouluttamiseen tällä kertaa.”

Elämäkertaelokuva – jonka työnimenä on Tom of Finland –kuuluu Suomen viime vuosien suurimpiin elokuvatuotantoihin. Helsinki-filmin tuottaman elokuvan kustannuksiksi on arvioitu 3,8 miljoonaa euroa. Suomalaisen rahoituksen lisäksi mukana tukijoina ovat muun muassa Ruotsin ja Tanskan elokuvasäätiöt sekä maiden yleisradioyhtiöt SVT ja DR. Lisäksi mukana on rahaa muun muassa Saksasta.

Merkittävää rahoituskuviossa on se, että harvinaisesti myös Tanska on kiinnostunut rahoittamaan suomalaista elokuvaa. Karukoski sanoo, että elokuvan valmistelu on antanut kovaa oppia kansainvälisen elokuvan rahoituskuvioista.

”Kansainvälisessä kentässä on vaikea toimia. Tässäkin elokuvassa on kiinnostava brändi ja minulla ohjaajana näyttöjä, mutta rahoituksen järjestäminen on silti ollut hyvin vaikeaa. Vaikka hinnastakin olisi sovittu, elokuvamaailmassa se ei silti tarkoita vielä mitään”, Karukoski sanoo.

Nyt rahoitus on kuitenkin koossa.

Elokuvassa tullaan puhumaan suomea ja englantia, molempia suurin piirtein yhtä paljon. Kuvauksia suoritetaan neljässä maassa: Suomen lisäksi elokuvaa kuvataan Berliinissä Saksassa ja Los Angelesissa Yhdysvalloissa. Keskeinen kuvauspaikka on Ruotsi ja Göteborg, jossa kuvataan ulko- ja studiokuvia. Göteborgia lavastetaan elokuvassa myös osittain Helsingiksi.

”Osissa Göteborgia 1950-luku on säilynyt Helsinkiä paremmin. Pienellä lavastuksella se saadaan näyttämään Helsingiltä”, Karukoski kertoo.

Karukoski sanoo, että ajankuva halutaan elokuvassa tarkaksi. Karukosken ohjenuorana toimii Touko Laaksosen oma ajattelu.

”Hän ei koskaan piirtänyt elämää sellaisena kuin se oli. Elokuvassa pitää olla tätä samaa Touko Laaksosen tavoittamaa tunnelmaa, kohotettua tunnelmaa. Puvustus, lavastus ja muu ajatellaan niin että syntyy elokuva, jollaisen Touko Laaksonen olisi voinut haluta tehdä.”

Tom of Finlandin ensi-ilta on alkuvuodesta 2017. Elokuva-alalla tiedetään, että Tom of Finland on Karukoskelle tärkeä hanke. Eikä vähiten siksi, että onnistuessaan elämäkertaelokuva toimii hyvänä käyntikorttina maailmalle. Karukosken aiempia elokuvia ovat olleet muun muassa Leijonasydän ja Mielensäpahoittaja.

Tom of Finlandista Karukoski on suunnitellut ja viimeistellyt elokuvaa vuodesta 2012 alkaen. Samoihin aikoihin tekeillä oli Solar Filmsin kesken jäänyt suurtuotanto, elämäkertaelokuva Mannerheimista, joka Karukosken piti ohjata.

”Tom of Finlandia tehdessä olen kieltäytynyt kolmesta Hollywood-elokuvasta ja kolmesta indie-elokuvasta”, Karukoski kertoo. ”Yksi oli robottisotatarina, toinen rikosjuttu. Sellaisia tarjotaan usein Hollywoodista pohjoismaisille ohjaajille.”

”Olen vielä aika nuori elokuvantekijä”, 39-vuotias Karukoski sanoo.

”Ja minulla on vielä paljon opittavaa. Hollywood-hankkeet eivät ole erityisen haasteellisia, en ole niihin siksi tarttunut. Rahaa niistä saisi kyllä. Sanotaan näin, että jos maailmalle joskus lähtee, tämän elokuvan jälkeen olen siihen paljon valmiimpi.”

Tom of Finland perustuu Karukosken ja tuottaja Aleksi Bardyn kehittämään tarinaan, josta käsikirjoituksen on laatinut Bardy. Elokuvan kansainväliseen työryhmään kuuluu muun muassa kuvaaja Lasse Frank Johannessen, joka tulee Tanskasta.

Karukoski sanoo, että elokuvanteko olisi todella vaikeaa ilman Los Angelesissa toimivan Tom of Finlandia muistoa vaalivan säätiön apua. ”Säätiön talo Los Angelesissa on oikea aarreaitta. Ja piirroksien käyttöön on saatu vapaus säätiöltä. Ei olisi mitään mahdollisuutta onnistua ilman säätiötä.”

Karukoski on tutustunut Touko Laaksosen (1920–1991) tuotantoon ja elämänvaiheisiin pitkään. Laaksonen aloitti piirtämisen sotavuosina 1940-luvulla. Myöhemmin hänen homoeroottisista kuvistaan tuli merkittäviä alakulttuurin symboleja.

Karukoski kannustaa katsomaan Tom of Finland -kuvia uudella tavalla.

Karukoski muistuttaa, miten juuri päivänvalo on keskeinen osa Tom of Finlandin piirrosten maailmaa. Piirrosten tekoaikaan homoseksuaalisuus oli Suomessa ja monissa muissa maissa laitonta.

”Toisiaan halaavat homomiehet on piirretty 90-prosenttisesti elämään päivänvalossa. Sen näkee kuvien varjosta”, Karukoski huomauttaa.

”Eli samaan aikaan kuvien piirtäjä oli ajettu elämään yöhön.”

Kuvia katsoessaan monet näkevät niissä vain isoja munia, Karukoski sanoo.

”Mutta entä jos laitatkin käden sen kohdan päälle ja tarkastelet kuvaa uudestaan. Silloin voi ymmärtää kuvien todellisen luonteen, sen mistä kuvien ihmisten elämässä on kysymys. Kyse on vapaudesta. Ja se on iso asia”, Karukoski painottaa.

”Voi olla, että suomalaisten petihommat, ja nyt siis tarkoitan kaikkia suomalaisia, villiintyvät tämän elokuvan myötä”, Karukoski sanoo.

”Jos niin käy, se olisi hyvä bonus meille elokuvantekijöille.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Elämäkerrat
 • Elokuvafestivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää