Valikko
Kulttuuri

Tom of Finland -näyttelijät julki: Päärooleissa Pekka Strang, Lauri Tilkanen ja Jessica Grabowsky

Ohjaaja Dome Karukoski: ”Kieltäydyin kolmesta Hollywood-työstä Tom of Finlandin vuoksi”.

Berliini

Tom of Finland -elokuvan keskeiset näyttelijävalinnat julkistettiin sunnuntaina Berliinissä. Elokuvan nimiroolin esittäjää on arvuuteltu pitkään. Nyt kerrottiin, että elämäkertaelokuvan nimiroolia, ikonisia homomieskuvia piirtänyttä Touko Laaksosta esittää näyttelijä Pekka Strang.

Hänen ystäväänsä, elämänkumppani Veliä elokuvassa esittää Lauri Tilkanen. Isossa naisroolissa on Jessica Grabowsky. Hän näyttelee taiteilijan siskoa, Kaijaa.

Elokuvan keskeiset näyttelijät ovat kaikki tehneet merkittäviä rooleja suomalaisessa elokuvassa. Strangin ensimmäinen iso rooli oli Peter Lindholmin elokuvassa Leijat Helsingin yllä vuonna 2001. Sen jälkeen hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Colorado Avenue ja Vuosaari.

Tom of Finland -elokuvaa on valmisteltu pitkään ja kuvaukset käynnistyvät keväällä ohjaaja Dome Karukosken komennossa.

”Tämä on oikeasti hieno juttu”, Karukoski kertoo Berliinissä.

Alkuvaiheessa Tom of Finlandin nimirooliin kaavailtiin ulkomaisiakin nimiä, ”koviakin sellaisia”, kuten Karukoski asian ilmaisee. Lopulta Karukoski kertoo kuvanneensa päärooliin kolmisenkymmentä suomalaista miesnäyttelijää. Haluttiin autenttisuutta, Karukoski sanoo.

”Rooliin haettiin iältään sellaista näyttelijää, jonka fysiikkaa voi vanhentaa ja nuorentaa. Elokuvassa käydään läpi useita vuosikymmeniä. Haluttiin myös kameran kanssa työtä tekemään tottunut näyttelijä. Ei ole aikaa eikä resursseja kouluttamiseen tällä kertaa.”

Elämäkertaelokuva – jonka työnimenä on Tom of Finland –kuuluu Suomen viime vuosien suurimpiin elokuvatuotantoihin. Helsinki-filmin tuottaman elokuvan kustannuksiksi on arvioitu 3,8 miljoonaa euroa. Suomalaisen rahoituksen lisäksi mukana tukijoina ovat muun muassa Ruotsin ja Tanskan elokuvasäätiöt sekä maiden yleisradioyhtiöt SVT ja DR. Lisäksi mukana on rahaa muun muassa Saksasta.

Merkittävää rahoituskuviossa on se, että harvinaisesti myös Tanska on kiinnostunut rahoittamaan suomalaista elokuvaa. Karukoski sanoo, että elokuvan valmistelu on antanut kovaa oppia kansainvälisen elokuvan rahoituskuvioista.

”Kansainvälisessä kentässä on vaikea toimia. Tässäkin elokuvassa on kiinnostava brändi ja minulla ohjaajana näyttöjä, mutta rahoituksen järjestäminen on silti ollut hyvin vaikeaa. Vaikka hinnastakin olisi sovittu, elokuvamaailmassa se ei silti tarkoita vielä mitään”, Karukoski sanoo.

Nyt rahoitus on kuitenkin koossa.

Elokuvassa tullaan puhumaan suomea ja englantia, molempia suurin piirtein yhtä paljon. Kuvauksia suoritetaan neljässä maassa: Suomen lisäksi elokuvaa kuvataan Berliinissä Saksassa ja Los Angelesissa Yhdysvalloissa. Keskeinen kuvauspaikka on Ruotsi ja Göteborg, jossa kuvataan ulko- ja studiokuvia. Göteborgia lavastetaan elokuvassa myös osittain Helsingiksi.

”Osissa Göteborgia 1950-luku on säilynyt Helsinkiä paremmin. Pienellä lavastuksella se saadaan näyttämään Helsingiltä”, Karukoski kertoo.

Karukoski sanoo, että ajankuva halutaan elokuvassa tarkaksi. Karukosken ohjenuorana toimii Touko Laaksosen oma ajattelu.

”Hän ei koskaan piirtänyt elämää sellaisena kuin se oli. Elokuvassa pitää olla tätä samaa Touko Laaksosen tavoittamaa tunnelmaa, kohotettua tunnelmaa. Puvustus, lavastus ja muu ajatellaan niin että syntyy elokuva, jollaisen Touko Laaksonen olisi voinut haluta tehdä.”

Tom of Finlandin ensi-ilta on alkuvuodesta 2017. Elokuva-alalla tiedetään, että Tom of Finland on Karukoskelle tärkeä hanke. Eikä vähiten siksi, että onnistuessaan elämäkertaelokuva toimii hyvänä käyntikorttina maailmalle. Karukosken aiempia elokuvia ovat olleet muun muassa Leijonasydän ja Mielensäpahoittaja.

Tom of Finlandista Karukoski on suunnitellut ja viimeistellyt elokuvaa vuodesta 2012 alkaen. Samoihin aikoihin tekeillä oli Solar Filmsin kesken jäänyt suurtuotanto, elämäkertaelokuva Mannerheimista, joka Karukosken piti ohjata.

”Tom of Finlandia tehdessä olen kieltäytynyt kolmesta Hollywood-elokuvasta ja kolmesta indie-elokuvasta”, Karukoski kertoo. ”Yksi oli robottisotatarina, toinen rikosjuttu. Sellaisia tarjotaan usein Hollywoodista pohjoismaisille ohjaajille.”

”Olen vielä aika nuori elokuvantekijä”, 39-vuotias Karukoski sanoo.

”Ja minulla on vielä paljon opittavaa. Hollywood-hankkeet eivät ole erityisen haasteellisia, en ole niihin siksi tarttunut. Rahaa niistä saisi kyllä. Sanotaan näin, että jos maailmalle joskus lähtee, tämän elokuvan jälkeen olen siihen paljon valmiimpi.”

Tom of Finland perustuu Karukosken ja tuottaja Aleksi Bardyn kehittämään tarinaan, josta käsikirjoituksen on laatinut Bardy. Elokuvan kansainväliseen työryhmään kuuluu muun muassa kuvaaja Lasse Frank Johannessen, joka tulee Tanskasta.

Karukoski sanoo, että elokuvanteko olisi todella vaikeaa ilman Los Angelesissa toimivan Tom of Finlandia muistoa vaalivan säätiön apua. ”Säätiön talo Los Angelesissa on oikea aarreaitta. Ja piirroksien käyttöön on saatu vapaus säätiöltä. Ei olisi mitään mahdollisuutta onnistua ilman säätiötä.”

Karukoski on tutustunut Touko Laaksosen (1920–1991) tuotantoon ja elämänvaiheisiin pitkään. Laaksonen aloitti piirtämisen sotavuosina 1940-luvulla. Myöhemmin hänen homoeroottisista kuvistaan tuli merkittäviä alakulttuurin symboleja.

Karukoski kannustaa katsomaan Tom of Finland -kuvia uudella tavalla.

Karukoski muistuttaa, miten juuri päivänvalo on keskeinen osa Tom of Finlandin piirrosten maailmaa. Piirrosten tekoaikaan homoseksuaalisuus oli Suomessa ja monissa muissa maissa laitonta.

”Toisiaan halaavat homomiehet on piirretty 90-prosenttisesti elämään päivänvalossa. Sen näkee kuvien varjosta”, Karukoski huomauttaa.

”Eli samaan aikaan kuvien piirtäjä oli ajettu elämään yöhön.”

Kuvia katsoessaan monet näkevät niissä vain isoja munia, Karukoski sanoo.

”Mutta entä jos laitatkin käden sen kohdan päälle ja tarkastelet kuvaa uudestaan. Silloin voi ymmärtää kuvien todellisen luonteen, sen mistä kuvien ihmisten elämässä on kysymys. Kyse on vapaudesta. Ja se on iso asia”, Karukoski painottaa.

”Voi olla, että suomalaisten petihommat, ja nyt siis tarkoitan kaikkia suomalaisia, villiintyvät tämän elokuvan myötä”, Karukoski sanoo.

”Jos niin käy, se olisi hyvä bonus meille elokuvantekijöille.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Elämäkerrat
 • elokuvafestivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  7. 7

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  10. 10

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää