Valikko
Kulttuuri

Tom of Finland -näyttelijät julki: Päärooleissa Pekka Strang, Lauri Tilkanen ja Jessica Grabowsky

Ohjaaja Dome Karukoski: ”Kieltäydyin kolmesta Hollywood-työstä Tom of Finlandin vuoksi”.

Berliini

Tom of Finland -elokuvan keskeiset näyttelijävalinnat julkistettiin sunnuntaina Berliinissä. Elokuvan nimiroolin esittäjää on arvuuteltu pitkään. Nyt kerrottiin, että elämäkertaelokuvan nimiroolia, ikonisia homomieskuvia piirtänyttä Touko Laaksosta esittää näyttelijä Pekka Strang.

Hänen ystäväänsä, elämänkumppani Veliä elokuvassa esittää Lauri Tilkanen. Isossa naisroolissa on Jessica Grabowsky. Hän näyttelee taiteilijan siskoa, Kaijaa.

Elokuvan keskeiset näyttelijät ovat kaikki tehneet merkittäviä rooleja suomalaisessa elokuvassa. Strangin ensimmäinen iso rooli oli Peter Lindholmin elokuvassa Leijat Helsingin yllä vuonna 2001. Sen jälkeen hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Colorado Avenue ja Vuosaari.

Tom of Finland -elokuvaa on valmisteltu pitkään ja kuvaukset käynnistyvät keväällä ohjaaja Dome Karukosken komennossa.

”Tämä on oikeasti hieno juttu”, Karukoski kertoo Berliinissä.

Alkuvaiheessa Tom of Finlandin nimirooliin kaavailtiin ulkomaisiakin nimiä, ”koviakin sellaisia”, kuten Karukoski asian ilmaisee. Lopulta Karukoski kertoo kuvanneensa päärooliin kolmisenkymmentä suomalaista miesnäyttelijää. Haluttiin autenttisuutta, Karukoski sanoo.

”Rooliin haettiin iältään sellaista näyttelijää, jonka fysiikkaa voi vanhentaa ja nuorentaa. Elokuvassa käydään läpi useita vuosikymmeniä. Haluttiin myös kameran kanssa työtä tekemään tottunut näyttelijä. Ei ole aikaa eikä resursseja kouluttamiseen tällä kertaa.”

Elämäkertaelokuva – jonka työnimenä on Tom of Finland –kuuluu Suomen viime vuosien suurimpiin elokuvatuotantoihin. Helsinki-filmin tuottaman elokuvan kustannuksiksi on arvioitu 3,8 miljoonaa euroa. Suomalaisen rahoituksen lisäksi mukana tukijoina ovat muun muassa Ruotsin ja Tanskan elokuvasäätiöt sekä maiden yleisradioyhtiöt SVT ja DR. Lisäksi mukana on rahaa muun muassa Saksasta.

Merkittävää rahoituskuviossa on se, että harvinaisesti myös Tanska on kiinnostunut rahoittamaan suomalaista elokuvaa. Karukoski sanoo, että elokuvan valmistelu on antanut kovaa oppia kansainvälisen elokuvan rahoituskuvioista.

”Kansainvälisessä kentässä on vaikea toimia. Tässäkin elokuvassa on kiinnostava brändi ja minulla ohjaajana näyttöjä, mutta rahoituksen järjestäminen on silti ollut hyvin vaikeaa. Vaikka hinnastakin olisi sovittu, elokuvamaailmassa se ei silti tarkoita vielä mitään”, Karukoski sanoo.

Nyt rahoitus on kuitenkin koossa.

Elokuvassa tullaan puhumaan suomea ja englantia, molempia suurin piirtein yhtä paljon. Kuvauksia suoritetaan neljässä maassa: Suomen lisäksi elokuvaa kuvataan Berliinissä Saksassa ja Los Angelesissa Yhdysvalloissa. Keskeinen kuvauspaikka on Ruotsi ja Göteborg, jossa kuvataan ulko- ja studiokuvia. Göteborgia lavastetaan elokuvassa myös osittain Helsingiksi.

”Osissa Göteborgia 1950-luku on säilynyt Helsinkiä paremmin. Pienellä lavastuksella se saadaan näyttämään Helsingiltä”, Karukoski kertoo.

Karukoski sanoo, että ajankuva halutaan elokuvassa tarkaksi. Karukosken ohjenuorana toimii Touko Laaksosen oma ajattelu.

”Hän ei koskaan piirtänyt elämää sellaisena kuin se oli. Elokuvassa pitää olla tätä samaa Touko Laaksosen tavoittamaa tunnelmaa, kohotettua tunnelmaa. Puvustus, lavastus ja muu ajatellaan niin että syntyy elokuva, jollaisen Touko Laaksonen olisi voinut haluta tehdä.”

Tom of Finlandin ensi-ilta on alkuvuodesta 2017. Elokuva-alalla tiedetään, että Tom of Finland on Karukoskelle tärkeä hanke. Eikä vähiten siksi, että onnistuessaan elämäkertaelokuva toimii hyvänä käyntikorttina maailmalle. Karukosken aiempia elokuvia ovat olleet muun muassa Leijonasydän ja Mielensäpahoittaja.

Tom of Finlandista Karukoski on suunnitellut ja viimeistellyt elokuvaa vuodesta 2012 alkaen. Samoihin aikoihin tekeillä oli Solar Filmsin kesken jäänyt suurtuotanto, elämäkertaelokuva Mannerheimista, joka Karukosken piti ohjata.

”Tom of Finlandia tehdessä olen kieltäytynyt kolmesta Hollywood-elokuvasta ja kolmesta indie-elokuvasta”, Karukoski kertoo. ”Yksi oli robottisotatarina, toinen rikosjuttu. Sellaisia tarjotaan usein Hollywoodista pohjoismaisille ohjaajille.”

”Olen vielä aika nuori elokuvantekijä”, 39-vuotias Karukoski sanoo.

”Ja minulla on vielä paljon opittavaa. Hollywood-hankkeet eivät ole erityisen haasteellisia, en ole niihin siksi tarttunut. Rahaa niistä saisi kyllä. Sanotaan näin, että jos maailmalle joskus lähtee, tämän elokuvan jälkeen olen siihen paljon valmiimpi.”

Tom of Finland perustuu Karukosken ja tuottaja Aleksi Bardyn kehittämään tarinaan, josta käsikirjoituksen on laatinut Bardy. Elokuvan kansainväliseen työryhmään kuuluu muun muassa kuvaaja Lasse Frank Johannessen, joka tulee Tanskasta.

Karukoski sanoo, että elokuvanteko olisi todella vaikeaa ilman Los Angelesissa toimivan Tom of Finlandia muistoa vaalivan säätiön apua. ”Säätiön talo Los Angelesissa on oikea aarreaitta. Ja piirroksien käyttöön on saatu vapaus säätiöltä. Ei olisi mitään mahdollisuutta onnistua ilman säätiötä.”

Karukoski on tutustunut Touko Laaksosen (1920–1991) tuotantoon ja elämänvaiheisiin pitkään. Laaksonen aloitti piirtämisen sotavuosina 1940-luvulla. Myöhemmin hänen homoeroottisista kuvistaan tuli merkittäviä alakulttuurin symboleja.

Karukoski kannustaa katsomaan Tom of Finland -kuvia uudella tavalla.

Karukoski muistuttaa, miten juuri päivänvalo on keskeinen osa Tom of Finlandin piirrosten maailmaa. Piirrosten tekoaikaan homoseksuaalisuus oli Suomessa ja monissa muissa maissa laitonta.

”Toisiaan halaavat homomiehet on piirretty 90-prosenttisesti elämään päivänvalossa. Sen näkee kuvien varjosta”, Karukoski huomauttaa.

”Eli samaan aikaan kuvien piirtäjä oli ajettu elämään yöhön.”

Kuvia katsoessaan monet näkevät niissä vain isoja munia, Karukoski sanoo.

”Mutta entä jos laitatkin käden sen kohdan päälle ja tarkastelet kuvaa uudestaan. Silloin voi ymmärtää kuvien todellisen luonteen, sen mistä kuvien ihmisten elämässä on kysymys. Kyse on vapaudesta. Ja se on iso asia”, Karukoski painottaa.

”Voi olla, että suomalaisten petihommat, ja nyt siis tarkoitan kaikkia suomalaisia, villiintyvät tämän elokuvan myötä”, Karukoski sanoo.

”Jos niin käy, se olisi hyvä bonus meille elokuvantekijöille.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Elämäkerrat
 • Elokuvafestivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Räjähtäviä kaasuputkia ja rapistuvia moottoriteitä – Edes Trumpin lupailemat tuhat miljardia eivät riitä korjaamaan USA:n rapakuntoon päässyttä infrastruktuuria

  2. 2

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  3. 3

   Jalankulkijat kävelevät päin punaisia ja pyöräilijät ajelevat jalkakäytävillä – miksei liikenne­sääntöjen rikkomisesta sakoteta?

  4. 4

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  5. 5

   Viileä kesä on oikeasti luksusta

  6. 6

   Kun Sakari Paakkisen leski-isä kuoli kesken työpäivän, poika meni heti iltalypsylle ja otti sukutilan hoitaakseen – näin poikamiehen elämä mullistui 30 vuodessa

  7. 7

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  8. 8

   Naisille viime hetken yllätyspäätöksellä uusi laji yleisurheilun MM-kisoihin

  9. 9

   Puola ottaa tiukan otteen oikeuslaitoksesta

  10. 10

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  5. 5

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  6. 6

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  7. 7

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  8. 8

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  9. 9

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  10. 10

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  3. 3

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää