Valikko
Kulttuuri

HBO:n uutuus Vinyl voi olla rockin Mad Men

New Yorkiin sijoittuva draamasarja kertoo levy-yhtiön väestä vuonna 1973.

Omalaatuisista laatusarjoista tunnetun HBO:n tuoreimman yrityksen työnimi oli väsyneen kulunut ”Sex, drugs ja rock’n’roll”. Ja niistä sarjassa onkin enimmäkseen kyse, vaikka ei välttämättä tässä järjestyksessä.

Tämä vuoden 1973 konkurssikypsään New Yorkiin sijoittuva draamasarja, nyt nimellä Vinyl, ei kuitenkaan ole klisee. Se ylittää odotukset yksityiskohtaisella ja herkullisella aikalaiskuvauksella, jolle voivat hurrata ainakin 1970-luvun rockin harrastajat.

Edetessään Vinylistä voi kehkeytyä rockin Mad Men, moniulotteinen kuvaus luovan kaupallisen kulttuurin eräältä huipulta ja ehkä myös käännekohdasta.

Vinylin keskeinen roolihahmo Richie Finestra (Bobby Cannavale) on eräänlainen Don Draper, vaatimattomista oloista noussut menestyjä. Hän on luova johtaja ja osakas perustamassaan itsenäisessä levy-yh­tiössä, American Centuryssa. Kymmenosaisen tarinan alussa yhtiön tulevaisuus näyttää kuitenkin kyseenalaiselta.

Viitisentoista vuotta hittilevyjä julkaissut amerikanitalialainen Finestra on kadottanut kipinänsä ja aikoo myydä yhtiön suurelle PolyGramille. Sopimuksen ehtona hänen pitäisi vain uusia levytyssopimus rockyhtye Led Zeppelinin kanssa.

Kuvitteelliseen, mutta todentuntuiseen yritystarinaan on ujutettu useita aikakauden oikeita muusikkoja ja yhtyeitä – tietysti näyteltyinä. Ensimmäisissä jaksoissa lavalle nousevat Led Zeppelinin lisäksi muassa muassa Jethro Tull, Velvet Underground ja New York Dolls, jolla on järisyttävä vaikutus.

Sen pidäkkeetön keikka palauttaa pohjalle pudonneen ja kokaiinipilvessä leijuneen Finestran uskon rockin räjäyttävään, rakenteita horjuttavaan voimaan.

Kysymys kuuluukin: mistä hän löytäisi oman New York Dollsinsa?

Olisiko se yhtiön sihteerin keksimä punkahtava Nasty Bits, jonka päättäväistä päämiestä näyttelee Mick Jaggerin kolmekymppinen poika James Jagger? Eikä sattumalta.

Vinyl on herättänyt ennakkoon paljon huomiota, sillä sarjaideaa ovat kehitelleet Mick Jagger ja Martin Scorsese, joka on myös ohjannut pilottijakson.

Vinylin keskeinen käsikirjoittaja on puolestaan Terence Winter, joka kirjoitti kolmanneksen Sopranos-sarjan jaksoista ja loi 1920-luvulle sijoittuneen Boardwalk Empiren.

Näihin nimiin ei kannata kuitenkaan takertua. Vinyl ei ole helppoa hittiä tavoitteleva tähtisarja, vaikka kertoo tähdistä ja tähtien tekijöistä.

Vinyl on katsottavissa HBO Nordicilla (hbonordic.fi).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • draamasarja
 • Rockmusiikki
 • New York

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää