Valikko
Kulttuuri    |   Kolumni

Jos julkinen keskustelu ei pysy faktoissa, seuraa väkivaltaa

”Puhu vähemmän” saattaa olla yksinkertaisin keino parantaa keskustelun laatua, kirjoittaa Henkka Hyppönen.

Amerikkalaiskirjailija Kathryn Schultz väittää kirjassaan Being Wrong, että väärässä oleminen ei tunnu miltään. Sisuskaluja alkaa Schultzin mukaan vääntää vasta, kun meille selviää, että olemme väärässä. Schultz tarkentaa väitettään edelleen: väärässä oleminen tuntuu sittenkin joltain. Se tuntuu siltä kuin olisimme oikeassa.

Ihminen voi elää koko elämänsä tietämättömänä siitä, että hänen omaksumansa tiedot ovat hataralla pohjalla. Omien käsitysten kyseenalaistaminen on älyllisesti työlästä ja emotionaalisesti raskasta. Yksikin vääräksi osoittautuva ”totuus” voi repiä auki koko siihen liimatun ajatusrakennelman. Ehkä ihmiset tunnistavat tämän alitajuisesti ja siksi pitävät niin lujaa kiinni jopa sellaisista ajatuksista, joita itsekin epäilevät.

Lähemmin tarkasteltuna faktamme ja jopa muistomme osoittautuisivat vähintäänkin värittyneiksi, usein vääriksi. Henkilökohtaisella tasolla väärässä olemisesta ei välttämättä koidu haittaa. Ongelma syntyy, kun nämä oletukset tuodaan keskusteluun.

Kaikkia koskevien päätösten tekeminen edellyttää julkista keskustelua. Toivottavaa olisi, että sen seurauksena keskustelijoiden käsitys maailmasta tarkentuisi. Jos lähtökohtana on päätös pysyä omissa ”totuuksissa” tai siirtyä perustelluista argumenteista tunteisiin vetoaviin yksinkertaistuksiin ja one-linereihin, keskustelu ei edistä mitään, vaan eristää ja tyhmentää. Nyt näin on jo käynyt.

Jos asioista ei keskustella faktapohjaisesti, jäljelle jää keskustelun tyrehdyttäminen tai asian ratkaiseminen toiminnan tasolla – henkisellä tai fyysisellä väkivallalla.

Lontoossa 2002 käynnistetty Intelligence Squared -organisaatio järjestää debatteja merkittävistä aiheista. Sen tavoitteena on tehdä väittelystä ja keskustelusta älykkäämpää. Heidän debattipodcastsarjaansa kuunnellessa pohdin, missä Suomessa olinkaan kuullut viime aikoina vastaavaa – ja tajusin, että en missään.

Kaikenlaista keskustelua voisi parantaa kaksi lähtökohtaa: minä voin olla väärässä ja vastaväittäjäni oikeassa.

Omien hälytyskellojen pitäisi soida, kun tekee mieli julistaa ehdoton totuus. On tietenkin mahdollista, että a) olet nähnyt jotain tarkasti ja analyysisi kestää kriittisen tarkastelun. Mutta on myös mahdollista, että b) mielipide perustuu liian pieneen tai vinoutuneeseen otantaan, tai c) olet vainoharhainen, ideologian uhri tai tulkintaa vääristävän käsityksen vallassa – tai d) olet tyhmä tai laiska.

Koska juuri esitin asiassa säännönmukaisuuden, solahdan automaattisesti johonkin edellä mainitsemistani kategorioista. Hyväksyn sen.

Vaikka voit arvata, mihin kategoriaan itseni mieluiten sijoitan, en voi juuri nyt todistaa mitään aukottomasti.

Edelleen jos pidän lähtökohtana sitä, että voin olla väärässä ja joku muu voi olla oikeassa, lopputuloksen kannalta on toivottavaa, että en käyttäydy keskustelussa kuin ääliö tai aseta itseäni muiden yläpuolelle.

Kun edelliset ajatukset panee yhteen, vaikuttaa Laotsen ohje ”puhu vähemmän” yksinkertaisimmalta keinolta parantaa keskustelu laatua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Henkka Hyppösen kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  3. 3

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä tapahtumayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Eduskunnan perustuslakivaliokunta: maakuntien sotepalveluiden yhtiöttämisestä luovuttava – seuraa suoraa lähetystä HSTV:stä

  6. 6

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  7. 7

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  8. 8

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  9. 9

   Eduskunnan tarkastusvaliokunta ehti lausua ensimmäisenä: epäilee syvästi sotesta luvattuja säästöjä

  10. 10

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää