Valikko
Kulttuuri

Juutalaisviha vaikutti tähden lähtöön suositusta Silta-sarjasta – ”Juutalaisvastaisuus on lisääntynyt Ruotsissa”

Kim Bodnian mukaan vankiloissa versova, lisääntyvä antisemitismi on Skandinaviassa ”todellinen ongelma”.

Toinen suositun Silta-tv-sarjan alkuperäisistä pääosanäyttelijöistä, Kim Bodnia, on kertonut lisää siitä, ettei jatkanut roolissaan sarjan kolmannella tuotantokaudella.

Bodnian lähtö sarjasta herätti kaksi vuotta sitten hämmästelyä ja närkästystä sarjan fanien joukossa.

Israelilaisen Walla!-uutissivuston haastattelussa tanskalaisnäyttelijä mainitsee yhtenä syynä lähtöönsä sen, ettei pitänyt työskentelemisestä Etelä-Ruotsissa lisääntyneen antisemitismin takia.

Silta-sarjassa ruotsalaiset ja tanskalaiset poliisit selvittivät rikoksia yhdessä ja kulkivat jatkuvasti maita yhdistävän Juutinrauman sillan yli.

Bodnia on itse juutalainen. Viime aikoina hän onkin työskennellyt israelilaisissa ja yhdysvaltalaisissa elokuvatuotannoissa.

”Juutalaisvastaisuus on lisääntynyt Ruotsissa, enkä tuntenut työskentelyä siellä mukavaksi enkä turvalliseksi”, hän sanoo ja mainitsee myös Tanskassa vuosi sitten tehdyt terrori-iskut, joissa islamisti ampui kaksi ihmistä, toisen synagogan ovella.

Kasvava antisemitismi on Bodniasta todellinen ongelma, jonka kanssa Skandinavian juutalaiset joutuvat päivittäin tekemisiin.

”Juutalaisvastaisuutta on esimerkiksi nuorten maahanmuuttajien keskuudessa ja etenkin vankiloissa”, hän sanoo.

Bodniasta sitä olisi pitänyt käsitellä myös Silta-sarjassa: ”Martin Rohdehan joutui itse sarjassa vankilaan. Vankien joukossa kasvavaa juutalaisvihaa olisi voinut lähestyä hänen kauttaan.”

Walla!-haastattelussa käy kuitenkin ilmi, että pääsyynä Bodnian lähdölle sarjasta oli se, miten Martin Rohden rooli olisi kolmannella tuotantokaudella muuttunut.

”Olimme sarjan alkuvaiheissa tottuneet siihen, että näyttelijät saattoivat vaikuttaa roolihahmojensa kehittymiseen. Sitten se muuttui. En pitänyt siitä enkä tulevasta roolihahmostani, ja niin minut kirjoitettiin ulos sarjasta.”

Sillan neljännestä tuotantokaudestakin on ollut puhetta. Käsikirjoittaja Hans Rosenfeldtin mukaan se riippuu paljolti siitä, haluaako sarjan toinen päähenkilö, Saga Norénia esittävä Sofia Helin olla mukana.

Entä Kim Bodnia?

”Kaikki on vielä auki. Jos minua pyydetään siihen, ja pidän käsikirjoituksesta, kaikki on mahdollista”, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisiosarjat
 • Antisemitismi
 • Ruotsi
 • Tanska
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Jimi Hendrix ei päässyt Helsingissä keikkaillessaan sisään ravintolaan

  8. 8

   Mauno Koiviston edeltäjän hautajaiset olivat spektaakkeli, jonka lehtikuvaaja ikuisti korkeuksista – ”Silloin ei ollut rahasta kiinni”

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   ”Olennaista on miehen ja naisen välinen valtataistelu” – Sofia Coppolan uudessa elokuvassa naiset tarjoavat itseään mihin hintaan tahansa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää