Valikko
Kulttuuri    |   Kirja-arvostelu

Kansa on jäänyt Suomessa aina vallan jalkoihin

Timo J. Tuikan poliittisen historian pikakelaus ilkkuu pontevasti kaikkiin suuntiin

Poliittinen historia Timo J. Tuikka: Vuosisadan sankarit ja pelurit. Otava 525  s.

Tohtori Timo J. Tuikka (s. 1975) on kirjoittanut varsin omintakeisen historiateoksen. Erikoisuus ei niinkään synny ­aiheesta, ”kansanvallan hurjasta historiasta 1905–2015”, vaan hänen Vuosisadan sankareissa ja pelureissa ruokkimistaan kielileikeistä ja roiseista ilmauksista. Tuon tuosta hän jää riman ja vesirajan alle.

Tuikka hamunnee kohti hannusalamamaisia makutottumuksia, joissa samaan lauseeseen luontevasti sekoittuu val­tiosääntöä ja proletariaatin karkeampaa häpykarvoitusta. Mutta hän ei yllä lähellekään, proosan laji on jo väärä, ja tuloksena koko lailla vulgääriä jätkäilyä.

Paikoin kyllä osuu, kuten kiteytyksessä 1930-luvun IKL:stä: ”Äärioikeistolaispapit sotkivat politiikan ja uskonnon veriseksi kostosanomaksi. Sana muuttui vihaksi.”

Alussa Tuikka toteaa: ”Jottei kenellekään jäisi epäselväksi, painotettakoon, ettei kirja ole tutkimus, vaan lähinnä pahoin venähtänyt esseevastaus.”

Ja vastaus mihin? Lyhyesti: suomalaisen demokratian syntyyn, kuoppaisiin vaiheisiin ja nykytilaan – ei se ole mitätön kuvauksen tavoite.

Hän tulkitsee, että kansan ja vallan vaivalloisessa kanssakäymisessä on kansa toistuvasti saanut päähän taputettavan vähäpojan osan. Hyvä, että joku sanoo kirkkaasti demokratian pärjänneen usein huonommin kuin paremmin. Poikkeusoloja, -tilaa, ja -lakia piisaa pitkin itsenäisyyden vuosisataa.

Mutta siihen nähden, miten usein Tuikka kansaan vetoaa, tämä ”kansa” nousee lopulta niukalti esille.

Tähtäin pysyy kautta linjan yhteiskunnan yläkerroksissa eikä teos riko poliittisen historian klassisia ratoja. Sitä vastoin Tuikka jaksottaa kansanvaltamme kiintoisasti ”horjuvaan demokratiaan 1905–1939”, ”demokratian poikkeusaikaan 1939–1991” sekä ”lottoparlamentarismiin 1991–2015”.

Ei yllätä, että Tuikan mukaan demokratia hankautui harsomaisen ohkaiseksi jatkosodan alun ja lopun hetkinä. Eikä vapaista onnenpäivistä nautittu sodan jälkeenkään: ”Ennakkosensuurin päättyessä lokakuussa 1947 Suomessa siirryttiin pitkällä liukumäellä 1970-luvun itsesensuuriin.”

Sikäli ote on kohdallaan, että hän naljailee tasapuolisesti politiikan kaikkiin leireihin.

Vanhaa periaatetta, että kutakin aikakautta on tarkasteltava sen omista lähtökohdista, hän ei kunnioita vaan sinkoaa jyrkkiä kantoja vuosikymmenten ylitse. Se on tutkijan roolissa luvatonta, mutta menköön tällaisessa täysvallattomassa kommentaarissa.

Tarpeettomia ovat jaksot, joissa Tuikka tuo oman elämänsä (aika vähäisiä) poliittisia rivi­kokemuksia – tai tekee ehdotuk­siaan ”puoluedemokratian valuvian korjaamiseksi”. Oman ­äänestyslakon kuuluttaminen on yhtä turhaa sekin.

Vaikka Tuikka jättää lähteensä tekstiin merkitsemättä, pohjana on vakaa pino historian ja politiikan kirjallisuutta. Lukeneisuus suo hyvän alustan hänen monille näkemyksilleen ja väitteilleen, joista kuulisi mielellään sananvaihtoa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Kirja-arvostelut
 • Historia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  7. 7

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  8. 8

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  9. 9

   Jussi Niinistölle hankkeen kaatuminen ei tullut yllätyksenä – ”Näin Berner on toiminut”

  10. 10

   Pussausta, kuorsausta, lattian tärinää ja pellavalakanoita – testasimme keskelle Pariisia avatun suomalaisen mökkikylän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  5. 5

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  8. 8

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  9. 9

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  10. 10

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää