Valikko
Kulttuuri

Suomalaisopettaja kertoo, millaista oli tähdittää Michael Mooren dokumenttia – HS katsoi elokuvan Berliinissä

Dokumentti esitettiin Berliinin elokuvajuhlilla.

Berliini

Eräänä keskiviikkona viime keväänä helsinkiläisen Ressun peruskoulun henkilökunnan kokous meni uusiksi. Sisään marssi elokuvaohjaaja Michael Moore.

”Hän tavallaan keskeytti kokouksemme”, kertoo Moorea isännöinyt koulun opettaja Meghan Smith.

Koulua oli puunattu edustuskuntoon jo ennen vierailua, ja ihmisiä jännitti. Moore tunnetaan räväkistä dokumenteistaan, joissa haastateltavia ei aina kohdella silkkihansikkain. Aikaa valmistautumiseen oli ollut vain pari päivää, eikä elokuvan aihekaan ollut oikein tiedossa.

”Opettajat valmistelivat oikein kunnollisia oppitunteja”, Smith sanoo.

Tuolloin salainen projekti on nyt paljastunut elokuvaksi, jonka nimi on Where To Invade Next. Elokuva esitettiin Berliinin elokuvajuhlilla tiistaina.

Elokuvassa Moore kiertää maailmaa – lähinnä Eurooppaa –”valtaamassa” maita, joiden yhteiskunnissa hänen mielestään jokin asia toimii ihanteellisesti. Ohjaajalla on kainalossaan Yhdysvaltain lippu, jonka hän sitten jättää kadehtimiinsa paikkoihin valtauksen merkiksi.

Michael Moore ihmettelee, kummastelee ja ihailee – asioita, jotka monille suomalaisille ovat tuttuja mutta amerikkalaisille vieraita.

Where to invade next alkaa italialaisten pitkien lomien ihmettelyllä. Moore kummastelee, miten Italian teollisuuden tuottavuusluvut ovat elämästä nautiskelusta huolimatta silti hyvät. Portugalissa Moore on selvittämässä järjestelmää, jossa huumeidenkäytöstä ei rankaista.

Yksittäiset hetket nousevat esille. Sellainen on italialaisen Ducatin moottoripyörätehtaan johtajan haastattelu, jossa hän korostaa, että työtekijöiden pitää viihtyä töissä ja tuntea olevansa osa perhettä. Tai ranskalaisen alakoulun pääkokki esittelmässä koululaisten ruokalistaa.

”Ranskalaisia perunoita on kerran tai kaksi vuodessa”, kokki kertoo ja Moore ei usko.

Ressun koulussa kaikkein eniten Moore vaikuttui siitä, miten hyvässä kunnossa monet perusasiat ovat, Smith kertoo.

”Opettajat kertoivat hänelle, miten tärkeää on, että yhtä ainetta ei aseteta toisen edelle tai että lapsia kannustetaan etsimään omia kiinnostuksen kohteitaan”, Smith kertoo.

Tämä näkyy myös elokuvassa. Siinä Moore on ihmeissään, että eikö koulussa olla oppimassa kokeita vaan elämää varten.

Berliinissä elokuvaa katsellessa tekee mieli nousta elokuvateatterin penkiltä ja keskeyttää valkokankaalla marssiva Moore: ei se ole näin yksinkertaista!

Ohjaaja valitsee tuttuun tyyliin näkökulmansa ja pysyy siinä. Suomessa koulutuksesta säästetään ja koulujen välinen tasa-arvokin on koetuksella.

Suomen osuuden päätähtiä on eittämättä entinen opetusministeri Krista Kiuru (sd). Moore haastatteli Kiurua monta tuntia opetusministeriössä viime toukokuussa.

Suomen ja Yhdysvaltain kaksoiskansalainen Smith ymmärtää, miksi Moore on vaikuttunut.

”Yhdysvalloissa julkinen koulujärjestelmä on ajettu alas, opettajat joutuvat keskittymään vain kokeiden pitämiseen ja olosuhteet ovat huonot.”

Ressu on kaupungin peruskoulu Kampissa, jossa voi opiskella myös englanniksi. Sen lisäksi Moore kävi Vaskivuoren lukiossa ja Hämeenkylän koulussa Vantaalla.

Ressussa Moore oli vaikuttunut juuri perusasioista. ”Kampuspoliisin” puute ihmetytti, samoin oppilaita kohtaan osoitettu luottamus.

”Kuvausryhmä oli käsityötunnilla ihmeissään, miten kolmasluokkalaiset voivat käytellä sahoja ja vasaroita”, Smith sanoo.

Toinen elokuvassa näkyvä asia on, että Suomessa erilaisista lähtökohdista tulevat lapset käyvät samaa koulua. Tämä korostuu esimerkiksi Kiurun haastattelussa. Saman huomasi myös Smith.

”Hän puhui siitä, miten kaikilla vanhemmilla on ’jotakin pelissä’ koulussa, kun kaikki alueen lapset käyvät samaa koulua.”

Smith on yhtenä suomalaisena myös mukana elokuvassa.

Ressussa kaikki olivat ”vähän varpaillaan”, koska dokumentin sävyä ei etukäteen tiedetty. Moore paljastui kuitenkin rennoksi ja vitsailevaksi hahmoksi, joka otti ihmiset mukaansa.

Oman suorituksensa Smith näki Ressun rehtorin kanssa Berliinissä näytöksessä, jossa olivat mukana monet muut Mooren Euroopassa tavanneet ihmiset. Ohjaaja itse osallistui vain videoyhteydellä, koska joutui äkillisen sairastumisen vuoksi jäämään Yhdysvaltoihin.

”Oli todella vaikuttavaa tavata muita ihmisiä Euroopasta, jotka olivat päässeet mukaan elokuvaan”, Smith sanoo.

Where To Invade Next tulee Suomessa elokuvateattereihin 15. huhtikuuta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  2. 2

   Itä-Suomen yliopisto lähetti vahingossa hyväksymisilmoituksia kymmenille hakijoille, joita ei ollut hyväksytty – ”Tuli tosi huijattu olo”

  3. 3

   Vuosaaressa surmatun naisen Facebook-profiilia päivitettiin vielä tapahtumayönä – kuvaksi vaihdettiin hääkuva

  4. 4

   Eduskunnan perustuslakivaliokunta: maakuntien sotepalveluiden yhtiöittämisestä luovuttava

  5. 5

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  6. 6

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  7. 7

   Some-tempauksen surullinen loppu: paksu kirja ei pysäyttänytkään luotia – naiselle syyte poikaystävänsä taposta USA:ssa

  8. 8

   Lumi peittää vielä Lapin suosittua vaellusreittiä – ”Jos näyttää vaaralliselta, pitää kääntyä takaisin”

  9. 9

   Vuosaaren surmatalossa asuva naapuri suree perheen kolmen lapsen kohtaloa: ”Lapsia käy sääliksi”

  10. 10

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  3. 3

   Nuori perheenisä surmasi itsensä ja vaimonsa Helsingin Vuosaaressa – vuonna 2014 syntynyt lapsi oli tapahtumahetkellä asunnossa

  4. 4

   Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

  5. 5

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  6. 6

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  7. 7

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  8. 8

   Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

  9. 9

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  10. 10

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  8. 8

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää