Valikko
Kulttuuri

Jari Tervo: ”Voi olla, että tulevaisuuden Suomessa hävetään sitä, miten pakolaisia nyt kohdellaan”

Syksyllä ilmestyvä romaani kertoo inkerinsuomalaisten koettelemuksista, joita Tervo pitää kansanmurhana.

”Onnistuneet kansanmurhat ovat aina kiinnostaneet minua”, kirjailija Jari Tervo sanoo. Tällä hän viittaa paitsi 1900-luvun maailmanhistoriaan myös seuraavaan teokseensa.

Matriarkka-niminen romaani ilmestyy ensi syksynä, ja Tervon uusi kustantaja Otava luonnehtii sitä ”runsaana vyöryväksi vaellusromaaniksi, jossa liikkeellä ovat kokonaiset kansanryhmät ennen ja nyt”.

Kustantajavaihdos oli pari päivää sitten uutinen, onhan Jari Tervo (s. 1959) profiloitunut WSOY:n kirjailijaksi ja julkaissut sen kautta liki kaikki tähänastiset teoksensa, yli kaksikymmentä proosa- ja runoteosta.

Matriarkkaa hän on kuitenkin kirjoittanut Otavalle kaikessa rauhassa jo neljättäsataa sivua. ”Vielä pitää kirjoittaa sata lisää, että voi alkaa lyhentää”, hän sanoo.

”Romaanin alussa syntyy Aamu Karitsantytär -niminen henkilö”, Tervo paljastaa, vaikkei haluaisi kertoa keskeneräisen työn sisällöstä tarkemmin. Trilogiaa ei ole tarkoitus aloittaa, vaikka Otavan kanssa onkin tehty sopimus useammasta kirjasta.

Lyhyesti sanoen Matriarkan aihe on inkeriläinen suku ja sen vaiheet. Niitä seurataan 1600-luvulta näihin päiviin, lähtien siitä, kun väkeä lähti Savosta pakoon sotaväenottoja.

He asettuivat Inkerinmaalle, eli Pietaria ympäröivälle noin 15 000 neliökilometrin alueelle Laatokan ja Suomenlahden välissä. Siellä asui jo alunperin itämerensuomalaisia kieliä puhuvia vatjalaisia ja inkerikkoja, samoin venäläisiä.

Savosta muuttaneiden lisäksi alueelle tuli 1600-luvun lopulla suomalaisia Karjalasta, kun siellä alettiin pakkokäännyttää kansaa luterilaiseen uskoon. 1900-luvun alussa inkerinsuomalaisten määräksi arvioitiin 114 000.

”Ihan kronologista kerronta Matriarkassa ei ole, mutta läpi käydään elämää Neuvosto-Inkerissä, Stalinin vainot ja toisen maailmansodan aiheuttama inkeriläisten hajaannus, osin Neuvostoliittoon, osin Suomeen”, Tervo kertoo.

Jo 1930-luvulla Inkeristä karkotettiin parikymmentätuhatta ihmistä Keski-Aasiaan, sodan aikana saman verran kyyditettiin Siperiaan. Jatkosodan aikana 1943–44 Suomeen evakuoitiin yli 60 000 inkeriläistä.

”He olivat täällä vuoden, ja sen jälkeen heidät vietiin puolipakolla takaisin Neuvostoliittoon. Suomen historiassa inkeriläisten kohtalo on paha asia. Häpeä, josta ei kukaan ei halua silmiin katsoen puhua”, Tervo sanoo.

Neuvostoliittoon palautetut inkeriläiset karkotettiin Keski-Venäjälle. Toiset palasivat 1950-luvulla, monet eivät ikinä.

Tästä Tervo käyttää termiä ”nykyaikainen, onnistunut kansanmurha”. Niitä on 1900-luvulla tapahtunut maailmassa useita muitakin.

”Kaikki tietävät, ketkä ovat uhreja ja ketkä syyllisiä, mutta mitään ei ole tehtävissä.”

Valloitusten ja sotien sinne tänne lennättämien inkeriläisten kohtalosta voi halutessaan vetää linjan Euroopan pakolaistilanteeseen nyt.

Tervon kohdalla se ei ole edes kaukaa haettua, sillä hän on käsitellyt pakolaisuutta aiemmissakin romaaneissaan, samoin Ylen verkkosivujen blogissaan.

Hän on jo pitkään arvostellut suomalaisten maahanmuuttajiin kohdistuvaa vihamielisyyttä ja rasismia ja toisaalta muistuttanut, että Suomen jääkäritkin olivat kerran turvapaikanhakijoita.

”Tiedän, ettei historia toista itseään, mutta pakolaisuutta on mielenkiintoista tutkia. Onkohan Suomessa taas sellainen tilanne, että seitsemänkymmenen vuoden päästä lapsenlapsemme eivät voi siitä silmiin katsoen puhua?”, Tervo pohtii.

”Kun kirjoitin, että Suomessa on 700 000 rasistia, sanottiin, että vedän asioita hatusta. En vedä. Tieto on peräisin Taloustutkimus Oy:n tutkimuksesta. Suomessa yksinkertaisesti ajatellaan, ettei täällä saisi olla erivärisiä ihmisiä.”

”Koko keskustelu liikkuu tasolla: Ovatko pakolaiset meille uhka vai uhka?”, Tervo ironisoi.

Valtion laitosten tutkimukset ja raportit turvapaikanhakijoiden lähtömaiden turvallisuudesta herättävät hänessä suorastaan järkyttynyttä ihmetystä.

”Kun maahanmuuttovirasto tutkii Irakin tilannetta, se toteaa, että koska siellä tapetaan vuodessa enää 14 000 ihmistä, turvallisuustilanne on itse asiassa parantunut, ja ihmisiä voi hyvin lähettää takaisin.”

Mitähän tapahtuisi, jos tänne saapuisi enemmän turvapaikanhakijoita Syyriasta, Tervo kysyy ja vastaa: ”Varmaan huomattaisiin pian, että ihmisoikeustilanne on sielläkin kovasti parantunut!”

Blogissaan Jari Tervo on aktiivinen ja poleeminen julkinen keskustelija, ja toisinaan tämä puoli näkyy Uutisvuoto-viihdeohjelmassakin.

Kirjailijan tärkein tehtävä on kuitenkin kaunokirjallisuuden kirjoittaminen. Tervon kohdalla sekin on käsitellyt läpi tuotannon suomalaista yhteiskuntaa, sen historian pimeitä ja kipeitä kohtia, samoin globaaleja ongelmia.

Uskooko hän, että sillä on vaikutusta?

”En usko, että voin vaikuttaa siihen, mitä muut ihmiset ajattelevat, vain siihen miten itse ajattelen”, Tervo huokaa. ”Otan selvää asioista ja kirjoitan ajatuksia itselleni selvemmiksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Rasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  4. 4

   Selvitys: Putkiremontti maksaa pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa niin paljon kuin muualla – mutta syy ei ole remonttifirmojen kiskonta

  5. 5

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  6. 6

   Louhimies eri mieltä tv-johtaja Sairasen tiukasta kritiikistä – kiista Suomen elokuvahistorian muistettavimpia

  7. 7

   Trumpin vävy joutuu senaatin tiedusteluvaliokunnan kuulusteluun Venäjä-yhteyksistä

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  10. 10

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  9. 9

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää