Valikko
Kulttuuri    |   Lauantaiessee

Voiko siivoamalla kotinsa järjestää myös päänsä?

Japanilaisesta KonMari-metodista puhutaan jo kulttina. Myös neurotieteilijöillä on sanansa sanottavana siitä, miksi paikat kannattaisi pitää järjestyksessä.

Joko sinun sukkasi ja sukkahoususi ovat säntillisessä järjestyksessä korissa, pystyssä kuin runebergintortut? Entä oletko käynyt Hamlet-tyyppisen sisäisen keskustelun kotisi jokaisen esineen kohdalla: tuottaako tämä minulle aidosti iloa?

Jos vastaus jompaan kumpaan kysymykseen on ei, et todennäköisesti ole vielä tehnyt tuttavuutta japanilaisen järjestelyn mestarin Marie Kondon kanssa.

Miljoonat ovat. Kondon kirja KonMari – siivouksen elämänmullistava taika on julkaistu pian 40 maassa. Kirjan jatko-osa ilmestyi juuri englanniksi nimellä Spark Joy: An Illustrated Master Class on the Art of Organizing and Tidying Up ja kiipesi ykkösosan peesiin, kakkoseksi, New York Timesin myydyimpien kirjojen listalla.

Puhutaan KonMari-kultista. Sen valtaamat voivat nyt opiskella kuvitetun jatko-osan avulla muun muassa viikkaamisen saloja. Tuskin maltan odottaa vaihetta, jossa omat puseroni henkivät tyyneyttä hyllyissä minimalistisina nyytteinä, ja huom! vierekkäin, eivät tukehtuneina pinoina.

Kuulin KonMari-metodista ystävältä, joka oli kuullut siitä työkaveriltaan. Latasin kirjan oitis.

Japanilaisen siivousaatteen leviäminen suusta suuhun ei ole ihme. Nykyihminen on hukassa tavaravuoriensa kanssa. Vuokrattavat varastot yleistyvät, mutta ne eivät ratkaise ongelmaa, vaan siirtävät sen ainoastaan toisaalle, pois silmistä: vanhat luistimet, opiskeluaikaiset muistiinpanot, se järkyttävän ruma astiasto ja lapsen kipsinen hammasmuotti kummittelevat silti mielessä. Tietoisuus muodottomasta muovipussista siellä jossain, täynnä ”urheilu- tai mökkikäyttöön” säilöttyjä kulahtaneita t-paitoja on ikävä häiriösignaali tavoiteltaessa mielenrauhaa.

Siivouksessa on nimittäin kyse paljon isommasta asiasta kuin tavaroiden eliminoimisesta ja lajittelemisesta, vihjaa Kondo. Kun asunto on viimeistä nurkkaa myöten hallinnassa, elämä muuttuu muutenkin sujuvammaksi ja feng shuin raikkaat tuulet alkavat virrata myös siivoojan pään sisällä, hän lupaa. Moni kuuluu tehneen radikaaleja elämänmuutoksia järjestelyn makuun päästyään.

Kondo saa taustatukea aivotutkimuksesta – mikäpä asia ei nykyään saisi; missä ongelma, siellä ­aivotutkimus mallinnusmenetelmineen.

Musiikin vaikutusta aivoihin laajasti tutkinut neurotieteilijä Daniel J. Levitin on hänkin pohtinut siistin kodin ja järjestyksessä olevan pään riippuvuussuhteita. Asioiden saaminen järjestykseen voi auttaa meidät kaikki seuraavalle tasolle elämässämme, kuuluu yksi hänen johtopäätöksistään 500-sivuisessa kirjassa The Organized Mind, Thinking Straight in the Age of Information Overload.

KonMarinsa lukeneelle Levitinin opastus kodin järjestämisestä on paikoin alkeistasoa (tyyliin eniten käytetyt tavarat kannattaa sijoittaa lähimmäksi käyttöpistettä) ja myös hiukan ristiriitaista; hän suosittelee tavaroiden järjestämiseen lisää tavaroita eli säilytyskalusteita – menetelmä, joka Marie Kondon mukaan johtaa suunnilleen turmioon. Aivojen organisoinnin ja toiminnan osalta kirjaa sen sijaan suorastaan ahmii.

Ihmiskunnan tähänastisesta 200 000 vuoden ajasta 99 prosenttia kului ensin lähinnä hengissä selviytymiseen. Noin 10 000 vuotta sitten ilmasto-olot muuttuivat suotuisemmiksi, maanviljely kehittyi ja vaelteleva elintapa väistyi. Sumerilaiset keksivät kirjoitustaidon noin 3200 eaa. Teollisen vallankumouksen aikana viitisen tuhatta vuotta myöhemmin tiedon määrä räjähti uusiin ulottuvuuksiin, tasatahtia tavaran lisääntymisen kanssa.

Internet-aikana kasvu on kiihtynyt eksponen­tiaalisesti. Datan – ja esineiden – määrä on suunnaton. Tuotamme joka ikinen päivä kymmeniä eksatavuja tekstiä, videoita, puheluita ja niin edelleen. Yhteen eksatavuun mahtuvat viisisataa kertaa maailman suurimman kirjaston eli Yhdysvaltain kongressin kirjat, Levitin havainnollistaa.

Ja datan määrä vain kasvaa kasvamistaan. Minne kaikki tuo tieto pannaan? Ehkä kasvien dna:han. Lupaavista kokeista kerrottiin kuluneella viikolla HS:n tiedesivuilla. Ainakin toistaiseksi tietoa pitää itse kunkin säilöä myös aivoissaan.

Ensin hyvät uutiset: aivomme suoriutuvat tehtävistään. Ja heti perään huonot: ”Aivoillamme on kyky prosessoida niihin tulevaa tietoa, mutta sillä on hintansa”, Levitin kirjoittaa. ”Meidän voi olla vaikeaa erottaa trivia tärkeästä tiedosta, ja kaikki tämä tiedonkäsittely väsyttää.”

Nykyaikaisen tietotyöläisen ja monen muun hommassa aivoilta vaaditaan koko ajan lisää, hurjaa moniajoa. Työn vaatimusten täyttämisen ohella olemme nykyään myös omia asiakaspalvelijoitamme: varaamme matkamme, maksamme laskumme, taistelemme vaihtelevan tasoisesti toimivien tietojärjestelmien kanssa aamusta iltaan.

Korviemme välissä sijaitsee kuitenkin biologisessa mielessä samanlainen varustus kuin metsästäjä-keräilijöillä kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Nykyajan edellyttämä multitasking, monitekeminen, on vanhanmallisille aivoillemme iso rasitus. Tämä johtuu muun muassa hormoneista.

Monen asian yhtäaikainen tekeminen nostaa stressihormoni kortisolin tasoja, mutta toisaalta meiliboksiin kilahtava sähköposti tai Facebookin uusi päivitys tai mikä tahansa uutuustapahtuma saa aikaan myös mielihyvähormoni dopamiinin syöksähdyksen, koska meidät on ohjelmoitu niin.

Uutuusasiat palkitsevat tehokkaasti aivoja, ja ne harhautuvat sivupoluille hommasta, johon varsinaisesti olisi tarkoitus keskittyä. Aivojen etuotsalohko suosii uusia tapahtumia ja keskittyminen karkaa entisestään, toteaa Levitin. Juuri tuota samaa osaa tarvittaisiin siihen varsinaiseen työhön.

Tätä kirjoittaessani tietokoneruutuni oikeaan alalaitaan pompahtelee tasaisena virtana kirjekuoren kuvia: postia saapunut! Pakko katsoa! Suositusten mukaan minun olisi hyvä pitää meiliäni kiinni ja tarkistaa se vain kerran, pari päivässä. Monissa töissä tuollainen on utopiaa.

Siispä, hyvä neurotieteilijä Levitin: mitä muuta voisin tehdä, jotta aivoni eivät lopullisesti muuttuisi reikäjuustoksi?

Konsteja on. Ensiksikin tiedon ulkoistaminen helpottaa pään organisointia ja auttaa luovuutta: lisää post-it-lappuja (tai vielä parempi: tukevia arkistokortteja), listoja, muistikirjoja. Mielessä pyörivät asiat ja tehtävät pitää ulkoistaa kirjoittamalla. Kategorisoi!

Toiseksi kannattaa haaveilla, jäädä välillä ajattelemaan sinisiä ajatuksia. Levitin kertoo useita esimerkkejä tieteen ja taiteen maailmasta siitä, miten tietty haaveilumoodi on yhtäkkiä auttanut ratkaisemaan ongelman tai luomaan hienon teoksen.

Kolmanneksi: nuku riittävästi: ”Uni on kaikkein ratkaisevimpia tekijöitä huippusuoritusten, muistin, tuotteliaisuuden, vastustuskyvyn ja mielialan säätelyn kannalta”, muistuttaa neurotieteilijä.

Aloitetaan näistä – ja sukista. Ehkä niiden rullaamisessa todellakin on oma taikansa. Tässä kaoottisessa maailmassa lohduttaa tieto, että edes kaapit ovat järjestyksessä.

Marie Kondo: KonMari, siivouksen elämänmullistava taika (The Life-Changing Magic of Tidying Up). Bazar. Daniel Levitin: The Organized Mind. Thinking Straight in the Age of Information Overload. Dutton/Penguin Books.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Aivotutkimus
 • Lauantaiessee
Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  3. 3

   Ensin tulivat kivut ja syvä väsymys – Jussi Kaijalalla ei ole muistikuvaa punkin puremasta, joka muutti hänen koko elämänsä

  4. 4

   Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

  5. 5

   Vanhemmat alkoivat retostella raivokohtauksilla ja lasten uhkailulla somessa – Asiantuntija neuvoo, miten saat kiukun hallintaan

  6. 6

   Yksivuotiaiden yöheräilystä kärsitään melkein joka perheessä, selviää tutkimuksesta – syöttämisen sijaan kannattaisi suosia ”tassuttelua”

  7. 7

   Satavuotias ravintola Lehtovaara elää legendaarisella klassikkoannoksellaan – ”Eilenkään ei mennyt muuta kuin sitä”

  8. 8

   Kiina uhkaa pakkopalauttaa kahdeksan Pohjois-Koreasta loikannutta – Kotimaassa heitä odottaisi todennäköisesti kidutus ja jopa kuolema

  9. 9

   Laillisuusvalvoja: Kelan hyvitettävä asiakkaille toimeentulotuen viivästyminen

  10. 10

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  4. 4

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  5. 5

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  6. 6

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  7. 7

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  8. 8

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  9. 9

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  10. 10

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää