Kulttuuri

Jari Tervo kirjoittaa seuraavaksi kansanmurhan vaietusta häpeästä

Syksyllä ilmestyvä romaani kertoo inkerinsuomalaisten koettelemuksista, joita Tervo pitää kansanmurhana

”Onnistuneet kansanmurhat ovat aina kiinnostaneet minua”, kirjailija Jari Tervo sanoo. Tällä hän viittaa paitsi 1900-luvun maailmanhistoriaan myös seuraavaan teokseensa.

Matriarkka-niminen romaani ilmestyy ensi syksynä, ja Tervon uusi kustantaja Otava luonnehtii sitä ”runsaana vyöryväksi vaellusromaaniksi, jossa liikkeellä ovat kokonaiset kansanryhmät ennen ja nyt”.

Kustantajavaihdos oli pari päivää sitten uutinen, onhan Jari Tervo (s. 1959) profiloitunut WSOY:n kirjailijaksi ja julkaissut sen kautta liki kaikki tähänastiset teoksensa, yli kaksikymmentä proosa- ja runoteosta.

Matriarkkaa hän on kuitenkin kirjoittanut Otavalle kaikessa rauhassa jo neljättäsataa sivua. ”Vielä pitää kirjoittaa sata lisää, että voi alkaa lyhentää”, hän sanoo.

”Romaanin alussa syntyy ­Aamu Karitsantytär -niminen henkilö”, Tervo paljastaa, vaikkei haluaisi kertoa keskeneräisen työn sisällöstä tarkemmin. Trilogiaa ei ole tarkoitus aloittaa, vaikka Otavan kanssa onkin tehty sopimus ­useammasta kirjasta.

Lyhyesti sanoen Matriarkan aihe on inkeriläinen suku ja sen vaiheet. Niitä seurataan 1600-luvulta näihin päiviin, lähtien siitä, kun väkeä lähti Savosta pakoon sotaväenottoja.

He asettuivat Inkerinmaalle, eli Pietaria ympäröivälle noin 15 000 neliökilometrin alueelle Laatokan ja Suomenlahden välissä. Siellä asui jo alunperin itämerensuomalaisia kieliä puhuvia vatjalaisia ja inkerikkoja, samoin venäläisiä.

Savosta muuttaneiden lisäksi alueelle tuli 1600-luvun lopulla suomalaisia Karjalasta, kun siellä alettiin pakkokäännyttää kansaa luterilaiseen uskoon.

1900-luvun alussa inkerinsuomalaisten määräksi arvioitiin 114 000.

”Ihan kronologista kerronta Matriarkassa ei ole, mutta läpi käydään elämää Neuvosto-Inkerissä, Stalinin vainot ja toisen maailmansodan aiheuttama inkeriläisten hajaannus, osin Neuvostoliittoon, osin Suomeen”, Tervo kertoo.

Jo 1930-luvulla Inkeristä karkotettiin parikymmentätuhatta ihmistä Keski-Aasiaan, sodan aikana saman verran kyyditettiin Siperiaan. Jatkosodan aikana 1943–44 Suomeen evakuoitiin yli 60 000 inkeriläistä.

”He olivat täällä vuoden, ja sen jälkeen heidät vietiin puolipakolla takaisin Neuvostoliittoon. Suomen historiassa inkeriläisten kohtalo on paha asia. Häpeä, josta ei kukaan ei halua silmiin katsoen puhua”, Tervo sanoo.

Neuvostoliittoon palautetut inkeriläiset karkotettiin Keski-Venäjälle. Toiset palasivat 1950-luvulla, monet eivät ikinä.

Tästä Tervo käyttää termiä ”nykyaikainen, onnistunut kansanmurha”. Niitä on 1900-luvulla tapahtunut maailmassa useita muitakin.

”Kaikki tietävät, ketkä ovat uhreja ja ketkä syyllisiä, mutta mitään ei ole tehtävissä.”

Valloitusten ja sotien sinne tänne lennättämien inkeriläisten kohtalosta voi halutessaan vetää linjan Euroopan pakolaistilanteeseen nyt.

Tervon kohdalla se ei ole edes kaukaa haettua, sillä hän on käsitellyt pakolaisuutta aiemmissakin romaaneissaan, samoin Ylen verkkosivujen blogissaan.

Hän on jo pitkään arvostellut suomalaisten maahanmuuttajiin kohdistuvaa vihamielisyyttä ja rasismia ja toisaalta muistuttanut, että Suomen jääkäritkin olivat kerran turvapaikanhakijoita.

”Tiedän, ettei historia toista itseään, mutta pakolaisuutta on mielenkiintoista tutkia. Onkohan Suomessa taas sellainen tilanne, että seitsemänkymmenen vuoden päästä lapsenlapsemme eivät voi siitä silmiin katsoen puhua?”, Tervo pohtii.

”Kun kirjoitin, että Suomessa on 700 000 rasistia, sanottiin, että vedän asioita hatusta. En vedä. Tieto on peräisin Taloustutkimus Oy:n tutkimuksesta. Suomessa yksinkertaisesti ajatellaan, ettei täällä saisi olla erivärisiä ihmisiä.”

”Koko keskustelu liikkuu tasolla: Ovatko pakolaiset meille uhka vai uhka?”, Tervo ironisoi.

Valtion laitosten tutkimukset ja raportit turvapaikanhakijoiden lähtömaiden turvallisuudesta herättävät hänessä suorastaan järkyttynyttä ihmetystä.

”Kun maahanmuuttovirasto tutkii Irakin tilannetta, se toteaa, että koska siellä tapetaan vuodessa enää 14 000 ihmistä, turvallisuustilanne on itse asiassa parantunut, ja ihmisiä voi hyvin lähettää takaisin.”

Mitähän tapahtuisi, jos tänne saapuisi enemmän turvapaikanhakijoita Syyriasta, Tervo kysyy ja vastaa: ”Varmaan huomattaisiin pian, että ihmisoikeustilanne on sielläkin kovasti parantunut!”

Blogissaan Jari Tervo on aktiivinen ja poleeminen julkinen keskustelija, ja toisinaan tämä puoli näkyy Uutisvuoto-viihdeohjelmassakin.

Kirjailijan tärkein tehtävä on kuitenkin kaunokirjallisuuden kirjoittaminen. Tervon kohdalla sekin on käsitellyt läpi tuotannon suomalaista yhteiskuntaa, sen historian pimeitä ja kipeitä kohtia, samoin globaaleja ongelmia.

Uskooko hän, että sillä on vaikutusta?

”En usko, että voin vaikuttaa siihen, mitä muut ihmiset ajattelevat, vain siihen miten itse ajattelen”, Tervo huokaa. ”Otan selvää asioista ja kirjoitan ajatuksia itselleni selvemmiksi.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Rasismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  3. 3

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

  6. 6

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  7. 7

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  8. 8

   Professori Turun puukotuksista: Terroristinen motiivi voi olla vaikea näyttää toteen – nämä asiat saattavat olla ratkaisevia

  9. 9

   Auttaisiko puheenjohtajan vaihto? Kannatuksen lasku avasi puheet keskustan Juha Sipilän ja Sdp:n Antti Rinteen asemasta

  10. 10

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää