Valikko
Kulttuuri    |   Kuvataidearvostelu

Carolus Enckellin näyttely on poikkeuksellista värin juhlaa

Retrospektiivi on esillä Tampereella Sara Hildénin taidemuseossa

Maalaustaide Carolus Enckellin retrospektiivinen näyttely 15.5. saakka Sara Hildénin taidemuseossa (Laiturikatu 13, Tampere). Ti–su 11–18.

Kun katson Carolus Enckellin (s. 1945) retrospektiivistä näyttelyä, mieleeni tulee lause, jonka hänen puolisonsa, taidemaalari Silja Rantanen antoi nimeksi eräälle maalaukselleen: ”Että maalaamme niin kauniisti kuin osaamme”. Lause on peräisin 1300-luvulla eläneiden kirkkomaalareiden ja heidän tilaajiensa välisestä sopimuksesta ja kuvaa hyvin Enckellin tapaa maalata.

Enckellin käsiala on lempeä ja luonteva. Laajoja väripintoja maalatessaan hän välttää sekä suuria eleitä että teipillä rajattujen pintojen viileyttä. Kaikki on toteutettu niin kauniisti kuin hän osaa, ikään kuin anonyymisti, omaa itseä korostamatta.

Sama kauneus näkyy Enckellin väreissä. Vaikka värit voivat olla hyvinkin selkeitä ja voimakkaita, ne ovat aina taitettuja ja hienovireisiä. Hänen taiteessaan sininen, punainen tai keltainen eivät ole maalia, vaan valoa ja varjoa.

Näyttely tavoittaa hyvin Enckellin taiteen pitkän ja monivaiheisen historian. Matka 1960-luvun värikkäistä pop-henkisistä abstraktioista 2010-luvun käsitteellisiin konstruktioihin voi paikoin tuntua harhailevalta, kunnes sen sisäinen linja vähitellen paljastuu.

Tärkeä käännekohta oli matka Marokkoon 1970-luvun alussa. Kokemusten ja muistikuvien pohjalta syntyneet maalaukset ovat Suomen taiteessa poikkeuksellista värin juhlaa ja monella tavalla Enckellin taiteen perus­kiviä.

1970-luvulla hän löysi myös Yhdysvaltojen sodanjälkeisen maalaustaiteen. Kuten näyttelyssä näkee, aluksi Mark Rothkolta ja myöhemmin esimerkiksi Brice Mardenilta peritty minimalistinen geometria pelaa täydellisesti yhteen hänen lämpimän ja ystävällisen palettinsa kanssa.

Enckell ei ole koskaan pelännyt vaikutteita, päinvastoin. Uudemmissa teoksissa erottuu Hilma af Klintilta ja 1900-luvun alun venäläisiltä avantgardisteilta lainattuja piirteitä. Väliin mahtuu antiikin temppelien julkisivuja ja viittauksia niin Odysseuksen retkiin kuin Amerikan intiaanikulttuureihin.

Kuten 1970-luvulla valmistuneen Nukari-sarjan herkät maisemat kertovat, nuorempana Enckell löysi aiheensa luonnon valoista ja väreistä. 1980-luvulla luonnon rinnalle ja sen ohi nousivat taide- ja kulttuurihistoria, jotka näyttävät olleen hänelle samanlainen aarreaitta kuin luonto.

Samalla kun maalausten sisältö laajeni puhtaasta havainnosta myyttisten ja arkkityyppisten kuvien etsimiseen, Enckell löysi uusia materiaaleja. Kasvava käsitteellisyys toi hänen taiteeseensa kiveä ja puuta, veistoksia ja rakennelmia.

”Olen vain somistaja, uudelleenjärjestäjä”, Enckell sanoi 1980-luvulla. Hänen mielestään taiteilijan ei tarvitse tuoda esiin ainutlaatuisuuttaan tai kekse­liäisyyttään.

Kaikki asiat ovat jo olemassa. Taiteilijan tehtävä on antaa niille merkitys.

Viime kädessä Enckellin taiteessa on kyse siitä mistä taiteessa aina, ihmisen ja maailman välisen alueen hahmottamisesta, hitaasti ja vähän kerrallaan. Katsojan kannalta parasta on se, että hän tekee sen niin kauniisti kuin hän osaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Näyttelyt
 • Kuvataidearvostelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Liikenteen suuri muutos on vasta edessä, mutta isoja ongelmia on yhä ratkaisematta

  6. 6

   Mökin lettujauhoista ja hellevaatekasoista voi löytyä yllätys – testaa, tunnistatko mökin yleisimmät tuholaiset

  7. 7

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  8. 8

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  9. 9

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  10. 10

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää