Valikko
Kulttuuri    |   Viikon puheenaihe

Jopa odotettu Saturday Night Live romahti – miksi sketsiviihde ei houkuttele katsojia entiseen malliin?

Television uudet ja suuret sketsiviihdesatsaukset floppaavat nykyään lähes järjestään. HS kysyi syytä suosion katoamiseen viihteen veteraaneilta.

Television uudet ja suuret sketsiviihdesatsaukset, esimerkiksi Saturday Night Live ja Tripla, ovat flopanneet viime aikoina pahasti. Molempiin ohjelmiin asetettiin paljon odotuksia, mutta katsojamäärät ovat jääneet kauas toivotusta.

Esimerkiksi kauan odotetun, Yhdysvalloista lainatun MTV3:n Saturday Night Liven (SNL) toista katsoa katsoi viime lauantaina enää runsaat 300 000 katsojaa.

Samaan aikaan naapurikanava Nelosen perinteistäkin perinteisempi visailuohjelma Haluatko miljonääriksi? vangitsi yli 800 000 katsojan mielenkiinnon.

MTV3 vastasi tällä viikolla kisaan siirtämällä SNL:n aloitusaikaa tunnin myöhemmäksi, kello 21:een.

Kanavataistelu kiihtyi pian entisestään Nelosen uuden siirron myötä. Kanava vaihtoi kello 21:n elokuvapaikalle elokuvan, joka taatusti kiinnostaa suurta yleisöä. Kasvukipuja-elokuva siirrettiin Liv-kanavalle, ja sen paikalla nähdäänkin muutaman vuoden takainen James Bond -elokuva 007 Skyfall.

Katsojakatoon voi siis olla syynä ainakin kiristynyt kanavakilpailu. Mutta löytyykö myös muita syitä?

Miksi isoja sketsiviihdesatsauksia ei enää katsota niin kuin ennen? Kysyimme televisioviihteen konkareilta.

Taina West, toimittaja, käsikirjoittaja:

”Sarjoista ei nykyään tiedä, minkä ikäisille ne on suunnattu. Se vaikuttaa asiaan: kolmikymppistä naurattavat ihan eri jutut kuin kuusikymppistä. Ohjelmista myös ajetaan hirveästi trailereita. Tulee tunne, että on jo nähnyt jutun. Trailereihin leikataan ne parhaat palat, ne saattavat naurattaa. Mutta sitten se varsinainen sketsi kestääkin 13 minuuttia!

En itse ymmärrä, miksi Triplaa ei katsottu. Siinä oli viehättävää se, että oli mukana uusia ihmisiä. Heillä oli jutuissa tuoreita ja hauskoja näkökulmia. Nuorten yhteistyötä oli nautinto katsoa, he kuuntelivat toisiaan. En sanoisi, että se floppasi. Sen paikka oli huono Putousta vastaan, eikä sitä mainostettu samalla volyymillä.

Ihmiset vinkuvat uusia naamoja, mutta jos niitä on, niitä ei katsota.”

Matti Grönberg, 90-luvun menestyssarja Kummelin tuottaja, Yle:

”Ehkä jonkinlainen kyllästyminen on tapahtunut tiettyjen kasvojen kohdalla, kun ohjelmasta toiseen nähdään samat kasvot. Jos on hyviä juttuja, käsikirjoitus kunnossa, tuoreet kasvot ja persoonallinen ote, niin kyllä katsojat löytävät. Ehkä näistä ohjelmista on puuttunut uutuuden viehätys.”

Jope Ruonansuu, viihdetaiteilija:

”Samat naamat liikkuvat ruudussa ihan liikaa. Ihmiset ovat kyllästyneitä. Toinen ongelma on se, että Amerikkaa tuodaan suomalaiseen viihteeseen aivan liian paljon. Kotimaisiin voimiin ei enää luoteta. Tässä nyt sitten nähdään, miten siinä käy. Suomalaisiin vetoaisivat nyt perinteiset tyylilajit, perinteiset sketsiviihdeohjelmat. Sellaiset kuin aikanaan Spede Show’t ja Pulttiboisit. Tarvitaan miettimällä mietittyjä ja hyvällä fiiliksellä tehtyjä ohjelmia. Porukalla pitää olla hyvät kemiat, jotta se lähtee lentoon.”

Nelonen ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kulttuurin uutiskirje

Kerran viikossa saapuva HS:n kulttuuriuutiskirje kokoaa yhteen sähköpostiin parhaat kulttuurijutut viikon varrelta sekä viikonlopun kiinnostavimmat kulttuuritärpit.

Uutiskirje on ilmainen.

Katso esimerkki uutiskirjeestä tästä.


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  10. 10

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää