Valikko
Kulttuuri    |   Näkökulma

Tervetuloa Suomeen, kirjailija Erica Jong! Täällä naisen intohimo ei iän myötä lakastu

Yhdysvaltalaisen Erica Jongin romaanin päähenkilö väittää, ettei 60-vuotiaiden seksi ole yhteiskunnassa hyväksyttyä. Tässä suhteessa Suomi tuntuukin yllättäen olevan valovuosia Yhdysvaltojen edellä, pohtii HS:n Suvi Ahola.

En ollut päässyt pariakymmentä sivua pitemmälle Erica Jongin uudessa romaanissa Fear of Dying (ilmestyy ensi viikolla suomeksi nimellä Elä ja uneksi), kun alkoi tökkiä.

Päähenkilö, hehkeä naisnäyttelijä päivittelee, että seksi hänen iässään, eli kuusikymppisenä, ei ole yhteiskunnassa hyväksyttyä. Että seksi kuuluu nuoremmille (kertoja mainitsee 20–50-vuotiaat). Että kuusikymppisten harrastamana se on naurettavaa, oikeastaan kiellettyä.

Hmm. Täytän itse keväällä 57.

Enkä todellakaan ole ajatellut, että olisin pian ihmisenä niin lakastunut, etten voisi harrastaa aivan täysipainoista seksiä, jos sopiva kumppani eteen osuisi.

Erilaiset käsitykset naisten seksuaalisuudesta, sen pysyvyydestä ja luvallisuudesta, johtuvat tietysti kulttuurieroista, ja tässä suhteessa Suomi tuntuukin yllättäen olevan valovuosia Yhdysvaltojen edellä.

Kirjallisuudessa meillä on lukuisia esimerkkejä siitä, etteivät täkäläiset naiset lainkaan häpeile halujaan eläkeiässäkään. Otetaan vaikkapa Eeva Kilpi (s. 1928).

Hän kirjoitti eroottisen Tamara-romaanin, kun koki, ettei aikuisen naisen seksuaalisuutta ollut käsitelty tarpeeksi monipuolisesti. Toki se herätti pahennusta Suomessa – mutta vuosi olikin 1972.

Eli itse asiassa vuosi ennen Erica Jongin Lennä, uneksi -romaania, vallankumouksellisine napittomine panoineen!

Kilpi ei liioin jättänyt aihetta vaan palasi vanhenevan naisen intohimoon romaaneissa Häätanhu (1973) ja Unta vain (2007). Kesämökillä päähenkilö, neljän aikuisen pojan äiti, tutkii tunteitaan ja ympäröivää luontoa, osin siihen sulautuen.

Kahdeksaakymmentä lähestyessäänkin hän pohtii edelleen ruumistaan ja sen tarpeita. Pitäisikö palata puolison luo vai jatkaa aistillista suhdetta nuoremman rakastajan kanssa?

Entä sitten Aila Meriluoto (s. 1924)? Kilven tavoin hänkin repi sopivuuden verhoja jo 1970-luvulla, aistillisella Peter Peter -romaanillaan. 1990–2000-luvulla julkaistiin avomieliset (myös miessuhteista kertovat) päiväkirjat.

Sitäkin tuoreemmissa runoissaan hän on vähintään yhtä suora. Kimeässä metsässä (2003) puhutaan vanhuuttaan mustelmaisen naisen ruumiin kukkimisesta ja asetutaan makuulle sikiöasentoon, yhtä ryppyisen kumppanin kanssa.

”Eniten vihloo se mitä ei ole”, sanotaan puolestaan seuraavassa kokoelmassa Miehen kokoinen aukko (2005).

Mihin intohimo meistä katoaisi, vaikka sisintä ympäröivä ruumis rapistuisikin? Ei mihinkään.

Suomessa naiskirjailijat ovat tienneet sen aina ja uskaltaneet siitä myös kirjoittaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suvi Aholan kolumnit
 • Kirjallisuus
 • Seksi
 • vanheneminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Poliisi varoittaa: Karhu liikkuu Espoossa

  4. 4

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  5. 5

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  6. 6

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  7. 7

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  8. 8

   Nepalilaiset vuorikiipeilijät: Tasanne Mount Everestin huipun tuntumassa ei romahtanutkaan, vaikka brittiretkikunta julkaisi todisteeksi valokuvan

  9. 9

   Moni juoksee lenkillä aivan liian kovaa – Jatkuva täysillä juokseminen voi jopa heikentää kuntoa, sanoo asiantuntija

  10. 10

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  7. 7

   Roger Moore on kuollut – rakastettu Bond-näyttelijä esitti salaista agenttia ”pilke silmäkulmassa”

  8. 8

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  9. 9

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  10. 10

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia nosti uhkatason kriittiseksi ja pelkää välitöntä uutta iskua, poliisien avuksi määrätty sotilaita

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää