Valikko
Kulttuuri

Italia suree Umberto Ecoa maan johtoa myöten – ”Harvinaislaatuinen esimerkki eurooppalaisesta intellektuellista”

Perjantaina kuollutta kirjailija ja semiootikko Umberto Ecoa muistellaan huippuälykkönä, joka säilytti loppuun asti valtavan elämänilonsa.

Italia suree näkyvästi kirjallista suuruuttaan ja maan ”lempipoikaa” Umberto Ecoa. Syöpää sairastanut 84-vuotias Eco kuoli Milanon-kodissaan perjantaina.

Italian kirjallisuuden suuri älykkö tunnettiin erityisesti romaanistaan Ruusun nimi.

Surijoiden joukossa on Italian pääministeri Matteo Renzi, joka muisteli, kuinka filosofi ja semiotiikan opettaja oli kuvannut huippuälykkäiden ja valtavasti myyvien kirjojensa tekoa toimeksi ”jota teen viikonloppuisin”.

”Hän oli harvinaislaatuinen esimerkki eurooppalaisesta intellektuellista”, Renzi sanoi. ”Hän ilmensi sekä ainutlaatuista menneen ymmärtämystä mutta myös väsymätöntä kapasiteettia tulevan ennakoimiseksi.”

Ystävät muistelivat ystävällistä miestä, joka nautti viskistä, sanaleikeistä ja itseään vähättelevästä huumorista. Viime vuosina hän oli esimerkiksi ryhtynyt vitsailemaan palkinnon saamisen jälkeen: ”Tästä lähtien se on Nobel tai ei mitään.”

Eco ei koskaan ehtinyt saada Nobelia, mutta häntä kyllä arvostettiin syvästi ympäri maailmaa. Paljolti tästä voi kiittää Ruusun nimi -romaania, josta tehtiin myös elokuva. Sen päätähteä, keskiaikaista fransiskaanimunkkia, näytteli Sean Connery.

Elokuvan ohjannut ranskalainen Jean-Jacques Annaud muisteli ”unohtumatonta persoonallisuutta”, jossa valtava oppineisuus yhdistyi suureen elämäniloon.

”Muistan, kuinka eräänä päivänä kuulin hienon huilusoolon. Se oli Umberto. Hän soitti Vivaldia. Pari minuuttia sen jälkeen olimme pienessä ravintolassa, jossa hän mätti alas pasta ja juustoa. Sellainen oli Umberto, hänessä oli käsittämätöntä iloisuutta”, Annaud kertoi AFP:lle.

Ohjaaja paljasti, että Eco oli ollut alun perin hyvin epäileväinen entisen James Bond -näyttelijä Sean Conneryn valintaa kohtaan.

”Mutta kun hän näki elokuvan, hän tuli luokseni sanomaan: ’Sean Connery oli suurenmoinen, bravo’”, Annaud kertoi.

Liput liehuivat lauantaina puolitangossa myös Alessandriassa, Piemonten pohjoisosan kaupungissa, jossa Eco syntyi 5. tammikuuta 1932.

Ecoa jäävät suremaan hänen vaimonsa Renate Ramge Eco, saksalainen taideopettaja, jonka kanssa Eco oli naimisissa vuodesta 1962 lähtien, sekä pariskunnan tytär ja poika.

Nuori Eco sai roomalaiskatolisen kasvatuksen. Hänen isänsä olisi halunnut hänen lukevan lakia, mutta tämän sijaan Eco kiinnostui keskiaikaisesta filosofiasta ja kirjallisuudesta.

1950-luvun lopulla hän ryhtyi kehittelemään ajatuksiaan semiotiikasta, merkkiopista. Hänet nimitettiin semiotiikan professoriksi Bolognan yliopistoon 1970-luvulla. Kaikkiaan hän opetti 40 vuotta ikivanhoissa akateemisissa instituutioissa.

Kansainväliseen tietoisuuteen Eco pääsi vuonna 1980 Ruusun nimi -kirjan myötä. Sitä on käännetty 43 kielelle ja kirjoja on myyty yli kymmenen miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa.

Goottilainen murhamysteeri sijoittui italialaiseen keskiaikaiseen luostariin. Se yhdisti semiotiikkaa, kirjallisuusanalyysia, keskiajan tutkimusta ja kirjallisuuden teoriaa.

Myös Econ toinen romaani Foucaultin heiluri (1988) sai runsaasti suosiota. Kirja kertoo kolmesta pienen kustantamon työntekijästä, jotka keksivät Temppeliherroihin liittyvän salaliittoteorian.

Muita romaaneja ovat Edellisen päivän saari (1994), Baudolino (2000) ja Prahan kalmisto (2010), joka kuvaa vaiheita nykyaikaisen antisemitismin nousussa.

Kymmenien esseiden ja tietokirjojen joukossa suosiota saavuttivat varsinkin ne, joissa Eco käsitteli kulttuurisia malleja ja tutki, mitä asioita me pidämme fyysisesti kiinnostavina tai vastenmielisinä, ja miksi.

Brittilehti The Guardianin haastattelussa viime vuonna Eco sanoi, että kirjoittaessaan hän yrittää muuttaa lukijaa.

”En tiedä, mitä lukija odottaa”, hän sanoi. ”Minusta kirjailijan pitäisi kirjoittaa sitä mitä lukija ei odota.”

Eco ei koskaan suostunut pahoittelemaan teostensa kompleksisuutta. ”Ihmiset ovat väsyneet yksinkertaisiin asioihin. He haluavat, että heidät haastetaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Italia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  3. 3

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  4. 4

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  5. 5

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  6. 6

   Sijoittajakonkari vaatii Sampoa pelastamaan osakkaidensa jättisäästöt – Katso, onko taloyhtiösi tietämättään yksi 279 miljoonan euron jakajista

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, taisteli naisille paikan rakennustyömailla ja pelasti opiskelijan ahdistelijoilta – ”En peruuttanut, vaikka mies pyöritti poraa rintani edessä”

  8. 8

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  9. 9

   Ihmiset ennustivat jo 1500-luvulla, millainen Suomesta tuli 2000-luvulla – nämä historialliset ennustukset ovat toteutuneet

  10. 10

   Perhe syyttää: Hoasin homeinen asunto sairastutti koko perheen – ”yskin niin kovaa, että minulta murtui kylkiluu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  5. 5

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  7. 7

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  8. 8

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  9. 9

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  10. 10

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää