Valikko
Kulttuuri

Italia suree Umberto Ecoa maan johtoa myöten – ”Harvinaislaatuinen esimerkki eurooppalaisesta intellektuellista”

Perjantaina kuollutta kirjailija ja semiootikko Umberto Ecoa muistellaan huippuälykkönä, joka säilytti loppuun asti valtavan elämänilonsa.

Italia suree näkyvästi kirjallista suuruuttaan ja maan ”lempipoikaa” Umberto Ecoa. Syöpää sairastanut 84-vuotias Eco kuoli Milanon-kodissaan perjantaina.

Italian kirjallisuuden suuri älykkö tunnettiin erityisesti romaanistaan Ruusun nimi.

Surijoiden joukossa on Italian pääministeri Matteo Renzi, joka muisteli, kuinka filosofi ja semiotiikan opettaja oli kuvannut huippuälykkäiden ja valtavasti myyvien kirjojensa tekoa toimeksi ”jota teen viikonloppuisin”.

”Hän oli harvinaislaatuinen esimerkki eurooppalaisesta intellektuellista”, Renzi sanoi. ”Hän ilmensi sekä ainutlaatuista menneen ymmärtämystä mutta myös väsymätöntä kapasiteettia tulevan ennakoimiseksi.”

Ystävät muistelivat ystävällistä miestä, joka nautti viskistä, sanaleikeistä ja itseään vähättelevästä huumorista. Viime vuosina hän oli esimerkiksi ryhtynyt vitsailemaan palkinnon saamisen jälkeen: ”Tästä lähtien se on Nobel tai ei mitään.”

Eco ei koskaan ehtinyt saada Nobelia, mutta häntä kyllä arvostettiin syvästi ympäri maailmaa. Paljolti tästä voi kiittää Ruusun nimi -romaania, josta tehtiin myös elokuva. Sen päätähteä, keskiaikaista fransiskaanimunkkia, näytteli Sean Connery.

Elokuvan ohjannut ranskalainen Jean-Jacques Annaud muisteli ”unohtumatonta persoonallisuutta”, jossa valtava oppineisuus yhdistyi suureen elämäniloon.

”Muistan, kuinka eräänä päivänä kuulin hienon huilusoolon. Se oli Umberto. Hän soitti Vivaldia. Pari minuuttia sen jälkeen olimme pienessä ravintolassa, jossa hän mätti alas pasta ja juustoa. Sellainen oli Umberto, hänessä oli käsittämätöntä iloisuutta”, Annaud kertoi AFP:lle.

Ohjaaja paljasti, että Eco oli ollut alun perin hyvin epäileväinen entisen James Bond -näyttelijä Sean Conneryn valintaa kohtaan.

”Mutta kun hän näki elokuvan, hän tuli luokseni sanomaan: ’Sean Connery oli suurenmoinen, bravo’”, Annaud kertoi.

Liput liehuivat lauantaina puolitangossa myös Alessandriassa, Piemonten pohjoisosan kaupungissa, jossa Eco syntyi 5. tammikuuta 1932.

Ecoa jäävät suremaan hänen vaimonsa Renate Ramge Eco, saksalainen taideopettaja, jonka kanssa Eco oli naimisissa vuodesta 1962 lähtien, sekä pariskunnan tytär ja poika.

Nuori Eco sai roomalaiskatolisen kasvatuksen. Hänen isänsä olisi halunnut hänen lukevan lakia, mutta tämän sijaan Eco kiinnostui keskiaikaisesta filosofiasta ja kirjallisuudesta.

1950-luvun lopulla hän ryhtyi kehittelemään ajatuksiaan semiotiikasta, merkkiopista. Hänet nimitettiin semiotiikan professoriksi Bolognan yliopistoon 1970-luvulla. Kaikkiaan hän opetti 40 vuotta ikivanhoissa akateemisissa instituutioissa.

Kansainväliseen tietoisuuteen Eco pääsi vuonna 1980 Ruusun nimi -kirjan myötä. Sitä on käännetty 43 kielelle ja kirjoja on myyty yli kymmenen miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa.

Goottilainen murhamysteeri sijoittui italialaiseen keskiaikaiseen luostariin. Se yhdisti semiotiikkaa, kirjallisuusanalyysia, keskiajan tutkimusta ja kirjallisuuden teoriaa.

Myös Econ toinen romaani Foucaultin heiluri (1988) sai runsaasti suosiota. Kirja kertoo kolmesta pienen kustantamon työntekijästä, jotka keksivät Temppeliherroihin liittyvän salaliittoteorian.

Muita romaaneja ovat Edellisen päivän saari (1994), Baudolino (2000) ja Prahan kalmisto (2010), joka kuvaa vaiheita nykyaikaisen antisemitismin nousussa.

Kymmenien esseiden ja tietokirjojen joukossa suosiota saavuttivat varsinkin ne, joissa Eco käsitteli kulttuurisia malleja ja tutki, mitä asioita me pidämme fyysisesti kiinnostavina tai vastenmielisinä, ja miksi.

Brittilehti The Guardianin haastattelussa viime vuonna Eco sanoi, että kirjoittaessaan hän yrittää muuttaa lukijaa.

”En tiedä, mitä lukija odottaa”, hän sanoi. ”Minusta kirjailijan pitäisi kirjoittaa sitä mitä lukija ei odota.”

Eco ei koskaan suostunut pahoittelemaan teostensa kompleksisuutta. ”Ihmiset ovat väsyneet yksinkertaisiin asioihin. He haluavat, että heidät haastetaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Italia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  5. 5

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  6. 6

   Dubai haluaa korvata neljänneksen poliiseistaan roboteilla – ensimmäinen aloitti ”virkatehtävissä” tällä viikolla

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Tutkimus: Valtaosalla aikuisista sanaharkkaa oman äidin tai isän kanssa – Kerro HS:n kyselyssä, millaisia ristiriitoja olet kokenut

  9. 9

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  10. 10

   Manchesterin epäillyn pommittajan isä ja veli otettiin kiinni Libyassa – Britanniassa otettiin illalla kiinni kuudes epäilty, nainen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää