Valikko
Kulttuuri

Wikipediasta puuttuu valtavasti naisia, ja nyt asia aiotaan korjata – kerro tässä, kuka nainen tietosanakirjaan pitää saada

Wikipedia on maailman käytetyimpiä verkkosivustoja, jonka erikielisistä versioista miljoonat ihmiset etsivät tietoa.

Wikipedia on maailman käytetyimpiä verkkosivustoja, jonka erikielisistä versioista miljoonat ihmiset etsivät tietoa. Verkkotietosanakirjan ongelma on, että sen antama kuva asioista on värittynyt sitä muokkaavien kirjoittajien mukaan. Tämä näkyy esimerkiksi Wikipedian biografia-artikkeleiden sukupuolijakaumassa.

Suurin osa Wikipedian henkilöartikkeleista käsittelee miehiä. Suomenkielisen Wikipedian biografioista noin 17,9% käsittelee naisia.

Art Goes Feminism -verkosto on parin viime vuoden ajan järjestänyt eri puolilla maailmaa tapahtumia, joissa kirjoitetaan naisista artikkeleita Wikipediaan. Suomessa Wikipedian muokkaustapahtumia eli ”edit-a-thoneja” on järjestänyt Kiasma.

Naistenpäivänä 8. maaliskuuta museo järjestää Sata naista Wikipediaan -tapahtuman yhdessä Helsingin yliopiston kirjaston ja Wikimedia Suomi ry:n kanssa. Kaisa-talon tempauksen tarkoituksena on lisätä suomenkieliseen Wikipediaan tietoa sadasta naisesta.

Se on toistaiseksi suurin Wikipedia-tapahtuma Suomessa, ja ensimmäinen, joka keskittyy nimenomaan Wikipedian tasa-arvoon. Tapahtuman verkkosivulle pääsee täältä.

”Suurin osa Wikipedian kirjoittajista on miehiä, ja ihmiset kirjoittavat siitä mikä heitä kiinnostaa. Nyt Wikipediassa painottuvat miehet ja esimerkiksi luonnontieteet”, sanoo Kiasman erikoissuunnittelija Sanna Hirvonen.

Arvioiden mukaan vain alle 15 prosenttia Wikipedian kirjoittajista on naisia. Tätä on selitetty muun muassa muokkaamisen teknisyydellä sekä ajan ja itseluottamuksen puutteella.

Naistenpäivän muokkaustapahtumaan voi osallistua kuka tahansa, ja artikkelin voi kirjoittaa kenestä tahansa. Tapahtumassa on mukana Kiasman lisäksi useita muita kulttuurilaitoksia, jotka myös ehdottavat artikkeleiden kohteiksi sopivia naisia.

Ehdotettujen naisten joukossa ovat muiden muassa muotoilija Nathalie Lahdenmäki, viikinkiajan nainen ”Euran Emäntä”, Kameraseurassa vaikuttanut valokuvaaja Hilda Raviniemi, palkittu mediataiteilija Anna Estarriola, kansanperinteen tutkija Aili Nenola ja kansanmuusikko Marianne Maans.

”Monet Wikipedian artikkelit naisista ovat pelkkiä tynkiä. Haluamme syventää ja laajentaa naisiin liittyvää tietoa. Alat ulottuvat kuvataiteesta ja kirjallisuudesta tekniikkaan”, Hirvonen sanoo.

”Kyse ei ole välttämättä edes mitenkään unohdetuista naisista, vaan oman alansa näkyvistä vaikuttajista, joita pitää tuoda suuremman yleisön tietoisuuteen. On kaikkien etu, ettei kuva siitä, kuka mitäkin alaa harjoittaa vinoudu”, Hirvonen sanoo.

Järjestäjät haluavat tuoda esiin myös sen, miten paljon erilaista lähdekirjallisuutta kulttuurilaitosten kirjastoissa on. Wikipediaan kirjoitettu tieto pitää lähteyttää.

Wikipediaan kirjoittaminen on nykyään helpompaa kuin ennen, koska siihen voi käyttää visuaalista muokkainta, eikä tuntemusta html-koodista tarvita.

Aiemmissa kulttuuriin liittyvissä Wikipedia-tapahtumissa osallistujina on ollut hieman enemmän naisia kuin miehiä.

”Olen itse kirjoittanut ja päivittänyt artikkeleita monista miestaiteilijoista. On hyvä välillä pysähtyä miettimään, että me kaikki voimme vaikuttaa Wikipedian sisältöön”, Sanna Hirvonen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • naistenpäivä
 • Tasa-arvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  7. 7

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  10. 10

   Kaikki haluavat palan hyistä pohjoista – HS selvitti, miksi arktisesta alueesta kiistellään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää