Valikko
Kulttuuri

Wikipediasta puuttuu valtavasti naisia, ja nyt asia aiotaan korjata – kerro tässä, kuka nainen tietosanakirjaan pitää saada

Wikipedia on maailman käytetyimpiä verkkosivustoja, jonka erikielisistä versioista miljoonat ihmiset etsivät tietoa.

Wikipedia on maailman käytetyimpiä verkkosivustoja, jonka erikielisistä versioista miljoonat ihmiset etsivät tietoa. Verkkotietosanakirjan ongelma on, että sen antama kuva asioista on värittynyt sitä muokkaavien kirjoittajien mukaan. Tämä näkyy esimerkiksi Wikipedian biografia-artikkeleiden sukupuolijakaumassa.

Suurin osa Wikipedian henkilöartikkeleista käsittelee miehiä. Suomenkielisen Wikipedian biografioista noin 17,9% käsittelee naisia.

Art Goes Feminism -verkosto on parin viime vuoden ajan järjestänyt eri puolilla maailmaa tapahtumia, joissa kirjoitetaan naisista artikkeleita Wikipediaan. Suomessa Wikipedian muokkaustapahtumia eli ”edit-a-thoneja” on järjestänyt Kiasma.

Naistenpäivänä 8. maaliskuuta museo järjestää Sata naista Wikipediaan -tapahtuman yhdessä Helsingin yliopiston kirjaston ja Wikimedia Suomi ry:n kanssa. Kaisa-talon tempauksen tarkoituksena on lisätä suomenkieliseen Wikipediaan tietoa sadasta naisesta.

Se on toistaiseksi suurin Wikipedia-tapahtuma Suomessa, ja ensimmäinen, joka keskittyy nimenomaan Wikipedian tasa-arvoon. Tapahtuman verkkosivulle pääsee täältä.

”Suurin osa Wikipedian kirjoittajista on miehiä, ja ihmiset kirjoittavat siitä mikä heitä kiinnostaa. Nyt Wikipediassa painottuvat miehet ja esimerkiksi luonnontieteet”, sanoo Kiasman erikoissuunnittelija Sanna Hirvonen.

Arvioiden mukaan vain alle 15 prosenttia Wikipedian kirjoittajista on naisia. Tätä on selitetty muun muassa muokkaamisen teknisyydellä sekä ajan ja itseluottamuksen puutteella.

Naistenpäivän muokkaustapahtumaan voi osallistua kuka tahansa, ja artikkelin voi kirjoittaa kenestä tahansa. Tapahtumassa on mukana Kiasman lisäksi useita muita kulttuurilaitoksia, jotka myös ehdottavat artikkeleiden kohteiksi sopivia naisia.

Ehdotettujen naisten joukossa ovat muiden muassa muotoilija Nathalie Lahdenmäki, viikinkiajan nainen ”Euran Emäntä”, Kameraseurassa vaikuttanut valokuvaaja Hilda Raviniemi, palkittu mediataiteilija Anna Estarriola, kansanperinteen tutkija Aili Nenola ja kansanmuusikko Marianne Maans.

”Monet Wikipedian artikkelit naisista ovat pelkkiä tynkiä. Haluamme syventää ja laajentaa naisiin liittyvää tietoa. Alat ulottuvat kuvataiteesta ja kirjallisuudesta tekniikkaan”, Hirvonen sanoo.

”Kyse ei ole välttämättä edes mitenkään unohdetuista naisista, vaan oman alansa näkyvistä vaikuttajista, joita pitää tuoda suuremman yleisön tietoisuuteen. On kaikkien etu, ettei kuva siitä, kuka mitäkin alaa harjoittaa vinoudu”, Hirvonen sanoo.

Järjestäjät haluavat tuoda esiin myös sen, miten paljon erilaista lähdekirjallisuutta kulttuurilaitosten kirjastoissa on. Wikipediaan kirjoitettu tieto pitää lähteyttää.

Wikipediaan kirjoittaminen on nykyään helpompaa kuin ennen, koska siihen voi käyttää visuaalista muokkainta, eikä tuntemusta html-koodista tarvita.

Aiemmissa kulttuuriin liittyvissä Wikipedia-tapahtumissa osallistujina on ollut hieman enemmän naisia kuin miehiä.

”Olen itse kirjoittanut ja päivittänyt artikkeleita monista miestaiteilijoista. On hyvä välillä pysähtyä miettimään, että me kaikki voimme vaikuttaa Wikipedian sisältöön”, Sanna Hirvonen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Naistenpäivä
 • Tasa-arvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  4. 4

   Manchesterin uusi pommiuhka osoittautui vääräksi hälytykseksi – armeijan pomminpurkuryhmä meni oppilaitokseen

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää