Valikko
Kulttuuri

Suomalainen matkusti Kolumbiaan ja Beniniin dokumentoimaan, mistä farkut oikeasti tulevat – tältä siellä näytti

Taiteilija ja vaatesuunnittelija Arja Kärkkäinen matkusti farkkujen alkulähteille ja teki dokumentaarisen videoteoksen farkkutehtailta ja puuvillapelloilta.

Tiedätkö, mistä farkkusi tulivat? Kuka korjasi pellolta puuvillan, valvoi sen kankaaksi kutovaa konetta, leikkasi kankaat kaavoista, hoiti hiekkapesun ja ompeli housuiksi?

Todennäköisesti et. Massavaatteiden alkuperästä ja tuotannon eettisyydestä on vaikea saada tietoa.

Helsinkiläinen Arja Kärkkäinen, 29, kiinnostui vaatteiden teollisesta tuotannosta niin paljon, että päätti lähteä selvittämään farkkujen alkuperää. Viimeisen parin vuoden aikana hän kävi useissa farkkutehtaissa Kolumbian Medellínissä ja puuvillafarmeilla Beninissä.

”Olen nähnyt läheltä miten vaateteollisuus toimii. Suunnittelijakaan ei voi tehdä oikein mitään. Olemme kuluttajien armoilla. Niin kauan kuin halpa vaate myy, halpatuotanto jatkuu.”

Vaatesuunnittelijaksi valmistunut Kärkkäinen teki aiemmin uraa peliyhtiö Rovion tuotesuunnittelijana ja vastasi yhtiön brändin näkymisestä ja sen käytön valvomisesta erityisesti tekstiilien parissa. Harjoittelijana hän oli H&M-ketjussa.

”Huomasin oman voimattomuuden. Massatuotantoa on hirveän vaikea muuttaa, enkä halunnut olla vahingollinen osa vahingollisessa koneistossa. Alkoi tuntua raskaalta”, Kärkkäinen sanoo.

Nyt Kärkkäinen opiskelee Kuvataideakatemiassa kuvanveiston koulutusohjelmassa. Kolumbiassa ja Beninissä kuvatuista videoista syntyi videoinstallaatio Made in Always Somewhere Else, joka levittäytyy Exhibition Laboratory -galleriassa Helsingissä kahdeksalle eri screenille. Katsojaa ohjaa sahanpurusta tehty polku. Teos koostuu yhteensä 104 eri videoklipistä. Nyt nähtävä versio kestää maksimissaan 45 minuuttia.

Teoksessa liikutaan puuvillapelloilla, käytettyjen vaatteiden tukkutorilla, nähdään miten puuvillaa kudotaan, ja miten farkkuja tehdään kulutetun näköiseksi. Kaikki näyttää todella suurelta ja massiiviselta.

Kärkkäinen sanoo, ettei hänen tarkoituksensa ole kritisoida epäeettistä vaatetuotantoa eikä toisaalta mainostaa tehtaita, joissa asiat on hoidettu hyvin. Hän haluaa näyttää, että tuotteiden alkuperää voi jäljittää.

”Tuotannon seuraamisesta paikan päällä tuli kuin performanssi, todiste siitä, ettei kuluttaja voi paeta omaa vastuutaan loputtomiin”, Kärkkäinen sanoo.

”Taiteen kautta voin toimittaa kuvaa kuluttajalta kuluttajalle. Tarkoitus ei ole paljastaa, muttei myöskään promota. Monia tuotannon ongelmia voitaisiin ratkaista, jos tuotteiden hinta uskallettaisiin nostaa kohtuulliseksi”, Kärkkäinen sanoo.

”Vaatetuotannosta pitäisi puhua informatiivisemmin”, hän sanoo.

Kolumbian Medellínin ”farkkukaupunginosassa” Kärkkäinen avustajineen sai huomata, ettei vierailua kannattanut sopia etukäteen. Kärkkäinen esittäytyi tuotannosta kiinnostuneeksi vaatesuunnittelijaksi, mutta ongelmia tuli, kun kamerat otettiin esille. Tehtaat pelkäsivät muun muassa, että kilpailija saa liikaa tietoa valmistusprosessista. Esimerkiksi tietoa siitä, mitä merkkejä milläkin tehtailla valmistetaan, ei haluta kertoa.

Kärkkäinen puhuu espanjaa, joten keskustelu työntekijöiden kanssa sujui.

”Töissä oli aikuisia, normaaleja, perheellisiä ihmisiä, monesti miehiä”, Kärkkäinen sanoo. Kaikilta kuvattavilta kysyttiin lupa kuvaamiseen.

Beninin puuvillapelloilla Kärkkäinen kävi ollessaan residenssissä Villa Karossa. Puuvillasta saadaan kaksi satoa vuodessa, ja vierailun aikana se oli kukkimisvaiheessa. Kärkkäinen keskittyi kuvaamaan työläisiä, tyhjiä tehtaita ja haastattelemaan erilaisia puuvillatoimijoita.

”Minua kiinnosti, miten luomupuuvillasta maksetaan. Beninissä ei käytetä ylimääräistä, tuhoavaa kastelua, joten sieltä tulee paljon luomupuuvillaa. Jenkkimarkkinat kuitenkin pitävät hintaa niin ylhäällä, että Afrikan maiden on vaikea osallistua kilpailuun”, Kärkkäinen sanoo.

Kun Bangladeshissa sortuu tehdas ja hautaa alleen työntekijät, puhuttaa massavaatetuotannon epäeettisyys taas hetken. Silti kauppa käy. Miten ihmisten kulutuskäyttäytymistä voisi muuttaa?

”Kuluttajat pitäisi saada tottumaan vaatteiden normaaleihin hintoihin. Ihmisten pitäisi ymmärtää, mitä vaatteiden tuotanto todella maksaa, ja kiintyä yksittäisiin vaatteisiin ja käsityöhön”, Kärkkäinen sanoo.

”Ongelmat johtuvat niistä, jotka tekevät vaatteita vanhoilla metodeilla ja koneilla, ja pystyvät työllistämään halpatyövoimaa”, Kärkkäinen sanoo.

Esimerkiksi työntekijöille myrkyllistä farkkujen kivipesua tehdään Kolumbiassa nykyään laserilla.

Entä mistä Kärkkäinen itse ostaa vaatteensa?

”Käytän vain kierrätettyjä vaatteita, uutena ostan vain sukat ja alusvaatteet”, hän sanoo.

Arja Kärkkäinen: Made in Always Somewhere Else 25.–28.2. Exhibition Laboratoryssa (Merimiehenkatu 36). Ti–su 11–18.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaateteollisuus
 • Nykytaide
 • Dokumentti
 • Näyttelyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  3. 3

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

  6. 6

   HSTV näyttää Kansallisbaletin ”komean ja vimmaisen” Voima-esityksen suorana lähetyksenä juuri nyt

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  3. 3

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  4. 4

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  10. 10

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää