Valikko
Kulttuuri

Suomalainen matkusti Kolumbiaan ja Beniniin dokumentoimaan, mistä farkut oikeasti tulevat – tältä siellä näytti

Taiteilija ja vaatesuunnittelija Arja Kärkkäinen matkusti farkkujen alkulähteille ja teki dokumentaarisen videoteoksen farkkutehtailta ja puuvillapelloilta.

Tiedätkö, mistä farkkusi tulivat? Kuka korjasi pellolta puuvillan, valvoi sen kankaaksi kutovaa konetta, leikkasi kankaat kaavoista, hoiti hiekkapesun ja ompeli housuiksi?

Todennäköisesti et. Massavaatteiden alkuperästä ja tuotannon eettisyydestä on vaikea saada tietoa.

Helsinkiläinen Arja Kärkkäinen, 29, kiinnostui vaatteiden teollisesta tuotannosta niin paljon, että päätti lähteä selvittämään farkkujen alkuperää. Viimeisen parin vuoden aikana hän kävi useissa farkkutehtaissa Kolumbian Medellínissä ja puuvillafarmeilla Beninissä.

”Olen nähnyt läheltä miten vaateteollisuus toimii. Suunnittelijakaan ei voi tehdä oikein mitään. Olemme kuluttajien armoilla. Niin kauan kuin halpa vaate myy, halpatuotanto jatkuu.”

Vaatesuunnittelijaksi valmistunut Kärkkäinen teki aiemmin uraa peliyhtiö Rovion tuotesuunnittelijana ja vastasi yhtiön brändin näkymisestä ja sen käytön valvomisesta erityisesti tekstiilien parissa. Harjoittelijana hän oli H&M-ketjussa.

”Huomasin oman voimattomuuden. Massatuotantoa on hirveän vaikea muuttaa, enkä halunnut olla vahingollinen osa vahingollisessa koneistossa. Alkoi tuntua raskaalta”, Kärkkäinen sanoo.

Nyt Kärkkäinen opiskelee Kuvataideakatemiassa kuvanveiston koulutusohjelmassa. Kolumbiassa ja Beninissä kuvatuista videoista syntyi videoinstallaatio Made in Always Somewhere Else, joka levittäytyy Exhibition Laboratory -galleriassa Helsingissä kahdeksalle eri screenille. Katsojaa ohjaa sahanpurusta tehty polku. Teos koostuu yhteensä 104 eri videoklipistä. Nyt nähtävä versio kestää maksimissaan 45 minuuttia.

Teoksessa liikutaan puuvillapelloilla, käytettyjen vaatteiden tukkutorilla, nähdään miten puuvillaa kudotaan, ja miten farkkuja tehdään kulutetun näköiseksi. Kaikki näyttää todella suurelta ja massiiviselta.

Kärkkäinen sanoo, ettei hänen tarkoituksensa ole kritisoida epäeettistä vaatetuotantoa eikä toisaalta mainostaa tehtaita, joissa asiat on hoidettu hyvin. Hän haluaa näyttää, että tuotteiden alkuperää voi jäljittää.

”Tuotannon seuraamisesta paikan päällä tuli kuin performanssi, todiste siitä, ettei kuluttaja voi paeta omaa vastuutaan loputtomiin”, Kärkkäinen sanoo.

”Taiteen kautta voin toimittaa kuvaa kuluttajalta kuluttajalle. Tarkoitus ei ole paljastaa, muttei myöskään promota. Monia tuotannon ongelmia voitaisiin ratkaista, jos tuotteiden hinta uskallettaisiin nostaa kohtuulliseksi”, Kärkkäinen sanoo.

”Vaatetuotannosta pitäisi puhua informatiivisemmin”, hän sanoo.

Kolumbian Medellínin ”farkkukaupunginosassa” Kärkkäinen avustajineen sai huomata, ettei vierailua kannattanut sopia etukäteen. Kärkkäinen esittäytyi tuotannosta kiinnostuneeksi vaatesuunnittelijaksi, mutta ongelmia tuli, kun kamerat otettiin esille. Tehtaat pelkäsivät muun muassa, että kilpailija saa liikaa tietoa valmistusprosessista. Esimerkiksi tietoa siitä, mitä merkkejä milläkin tehtailla valmistetaan, ei haluta kertoa.

Kärkkäinen puhuu espanjaa, joten keskustelu työntekijöiden kanssa sujui.

”Töissä oli aikuisia, normaaleja, perheellisiä ihmisiä, monesti miehiä”, Kärkkäinen sanoo. Kaikilta kuvattavilta kysyttiin lupa kuvaamiseen.

Beninin puuvillapelloilla Kärkkäinen kävi ollessaan residenssissä Villa Karossa. Puuvillasta saadaan kaksi satoa vuodessa, ja vierailun aikana se oli kukkimisvaiheessa. Kärkkäinen keskittyi kuvaamaan työläisiä, tyhjiä tehtaita ja haastattelemaan erilaisia puuvillatoimijoita.

”Minua kiinnosti, miten luomupuuvillasta maksetaan. Beninissä ei käytetä ylimääräistä, tuhoavaa kastelua, joten sieltä tulee paljon luomupuuvillaa. Jenkkimarkkinat kuitenkin pitävät hintaa niin ylhäällä, että Afrikan maiden on vaikea osallistua kilpailuun”, Kärkkäinen sanoo.

Kun Bangladeshissa sortuu tehdas ja hautaa alleen työntekijät, puhuttaa massavaatetuotannon epäeettisyys taas hetken. Silti kauppa käy. Miten ihmisten kulutuskäyttäytymistä voisi muuttaa?

”Kuluttajat pitäisi saada tottumaan vaatteiden normaaleihin hintoihin. Ihmisten pitäisi ymmärtää, mitä vaatteiden tuotanto todella maksaa, ja kiintyä yksittäisiin vaatteisiin ja käsityöhön”, Kärkkäinen sanoo.

”Ongelmat johtuvat niistä, jotka tekevät vaatteita vanhoilla metodeilla ja koneilla, ja pystyvät työllistämään halpatyövoimaa”, Kärkkäinen sanoo.

Esimerkiksi työntekijöille myrkyllistä farkkujen kivipesua tehdään Kolumbiassa nykyään laserilla.

Entä mistä Kärkkäinen itse ostaa vaatteensa?

”Käytän vain kierrätettyjä vaatteita, uutena ostan vain sukat ja alusvaatteet”, hän sanoo.

Arja Kärkkäinen: Made in Always Somewhere Else 25.–28.2. Exhibition Laboratoryssa (Merimiehenkatu 36). Ti–su 11–18.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaateteollisuus
 • Nykytaide
 • dokumentti
 • Näyttelyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  5. 5

   Maavoimien uuden helikopterin lentotunnin hinta on lähes 16 000 euroa – 6 600 euroa enemmän kuin Hornetin

  6. 6

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  7. 7

   Trump jatkaa räksyttämistä omalla Twitter-tilillään, vaikka sai käyttöönsä myös presidentin virallisen tilin

  8. 8

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  9. 9

   Sata vuotta kouluruokaa – Suomi on ainoa maa maailmassa, jonka opetussuunnitelmaan ruoka kuuluu

  10. 10

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  2. 2

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  3. 3

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  4. 4

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  5. 5

   Kiinalaistavara saapuu 14 sentillä kotiovellesi

  6. 6

   Velat veivät olympiamitalistin vararikkoon – kaikki on mennyt

  7. 7

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  8. 8

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  9. 9

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  10. 10

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  11. Näytä lisää