Valikko
Kulttuuri

Lontoossa esitetään niin raakaa näytelmää, että katsojia pyörtyy – esitetty myös Suomessa

Ensi-iltaviikolla viisi Cleansed-näytelmän katsojaa pyörtyi.

Brittikirjailija Sarah Kane teki sen taas: järkytti yleisöä perin pohjin. Näin siitä huolimatta, että Kane kuoli jo 1999.

Kyse on 22. helmikuuta Lontoossa Britannian kansallisteatterin Dorfman-näyttämöllä ensi-iltansa saaneesta Cleansed-näytelmästä.

The Guardian -lehden mukaan ensimmäisellä viikolla katsomossa viisi ihmistä pyörtyi ja nelisenkymmentä lähti kesken näytelmän pois.

Useita esityksiä on pitänyt keskeyttää, kun tuupertuneita katsojia on kuljetettu ulos hoidettaviksi.

Cleansed (Puhdistetut) syntyi 1998, vuosi ennen Sarah Kanen kuolemaa. Hän hirttäytyi sairaalassa, jonne oli joutunut hoidettavaksi otettuaan yliannoksen lääkkeitä.

Draama on nähty myös Suomessa, Koko-teatterissa, jonne sen ohjasi Mikko Kanninen 2001.

Vielä ennen kuolemaansa Kane ehti kirjoittaa näytelmän 4.48 Psykoosi, joka käsitteli hänen masennustaan. Se on nähty Kansallisteatterissa 2001. Samoin täällä on esitetty esikoisnäytelmä Blasted sekä Crave – Jano.

Cleansed sijoittuu yliopistoon, joka toimii keskitysleirin tai rangaistuslaitoksen tavoin. Näyttämöohjeiden mukaan siinä on myös piirteitä sairaalasta ja bordellista.

Henkilöitä on muutama: sisarukset, homopari ja eroottinen tanssija, joita laitoksen johtaja tyrannisoi.

Siksi näytelmässä kidutetaan, raiskataan ja silvotaan – Dorfman-näyttämöllä hyvin avoimesti. Kidutuskeinoja ovat esimerkiksi pakkosyöttö ja sähköiskut. Yhdeltä henkilöltä leikataan useita ruumiinjäseniä, kuten kieli.

Näytelmän tausta-ajatuksena on rakkauden sortava, usein väkivaltainenkin vaikutus ihmiseen. Myös Jugoslavian hajoamisen jälkeen 1990-luvulla käydyt sodat Balkanilla vaikuttivat Kaneen.

Kun Cleansed esitettiin Suomessa 2001, pois oli jätetty raaimpia kohtia kuten rotat, jotka raahaavat amputoituja jäseniä.

HS-kriitikko Hannu Harjun mukaan se vyörytti eteen ”monimielisiä ja anteeksipyytelemättömiä kuvia lohdun etsimisestä maailmassa, jonka ihmiset kokevat lohduttomaksi”.

Kansallisteatterin dramaturgi Michael Baran, joka ohjasi Kanen 4.48 Psykoosi -näytelmän, näkee Kanen teksteissä ja niiden väkivaltaisuudessa suoran yhteyden sekä William Shakespearen draamoihin että antiikin tragedioihin.

”Kane menee suoraan asiaan. Samanlaista väkivallan kuvausta on vaikkapa Shakespearen Titus Andronicuksessa tai Senecan tragedioissa.”

Baranin on vaikea käsittää, että Kanen näytelmistä yhä kohistaan. Hän pitää tekstejä niin ajankohtaisina, että kertoo miettineensä jonkun ohjaamista uudelleen.

”Olen ajatellut esikoisnäytelmää Blasted (1995). Siinä vedetään hienosti yhteen henkilökohtainen ja laajempi väkivalta ja näytetään, että ne ovat pohjimmiltaan samaa ja että yksi voi johtaa toiseen. Yhtäällä on kovia puheita ja raiskaus hotellihuoneessa, toisaalla sisällissota Syyriassa.”

BBC:n haastattelussa ohjaaja Katie Mitchell myönsi, että tuore Cleansed-produktio on ollut myös näyttelijöille raskas. ”Kaikki ovat nähneet painajaisia, ja on tarvittu paljon naurua tasapainottamaan materiaalin epätoivoa ja synkkyyttä.”

Hänen mukaansa näytelmän vastaanotossa näkyy kuitenkin myös se, ettei Britanniassa ole totuttu samanlaiseen teatteriin kuin manner-Euroopassa.

”Ei täällä tutkita väkivaltaa tai pornografiaa teatterilavalla, ja vielä enemmän järkyttää, jos meitä haastetaan nuoren naisen kirjoittamalla tekstillä.”

Vaikka Sarah Kane aiheutti lyhyen uransa aikana teatterikohun toisensa jälkeen, hänen merkitystään näytelmäkirjailijana ei Britanniassakaan kiistetä.

Viittä näytelmää esitetään jatkuvasti, eikä kukaan sentään enää julista niitä ”saastaksi”, niin kuin kriitikot 1990-luvulla.

Omalla tavallaan Kane on 1900-luvun alun ekspressionistisen ja naturalistisen draamaperinteen jatkaja. Rakkauden tuhoavuutta ja elämän tarkoituksettomuutta käsittelivät myös Samuel Beckett ja Georg Büchner.

Kane on myös liitetty brittiläisen uuden polven In-yer-face-draamakirjoittajien joukkoon. Samaan Siitäs sait -tyyliin kirjoittaa mm. Mark Ravenhill, jonka näytelmiä on nähty Suomessakin useita.

Myös Cleansed-näytelmän ohjaaja Katie Mitchell (s. 1964) herättää töillään huomiota. Toiset pitävät häntä brittiläisen näyttämötaiteen uudistajana, toiset vandaalina, joka tuhoaa klassikkoja.

Esimerkiksi hänen tulkintaansa Anton Tšehovin Lokista arvosteltiin siitä, että se oli sijoitettu 1800-luvun lopun venäläisen maalaiskartanon sijasta 1930-luvun Neuvostoliittoon.

2000-luvulla Mitchell on työskennellyt enimmäkseen Saksassa ja Ranskassa ohjaten sekä näytelmiä että oopperoita. Viime vuonna hän ohjasi mm. Herta Mülleria ja Samuel Beckettiä Hampurissa.

Cleansed-näytelmän esitykset jatkuvat Lontoossa toukokuun 5. päivään asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Kansallisteatteri
 • Britannia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  4. 4

   ”Neitsyys on paras lahja, jonka nainen voi aviomiehelleen antaa”, luennoitsija opetti – ja Kiinassa roihahti someraivo

  5. 5

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  6. 6

   Baltialaiset huolestuivat: Maailmaa valloittanut koominen venäläisanimaatio Maša ja karhu saattaakin olla osa Venäjän hybridi­sodan­käyntiä

  7. 7

   Suomen ja viron samankaltaisuus huvittaa – nykyään virolaisetkin nauravat ”vilkuttamiselle” ja ”ratsastajapatsaalle”

  8. 8

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  9. 9

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  10. 10

   Telia maksoi Liigan tv-oikeuksista poikkeuksellisen suuren summan – pian otteluita ei ehkä enää näe ilmaiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  3. 3

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  4. 4

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  5. 5

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  6. 6

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  7. 7

   Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

  8. 8

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  9. 9

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  10. 10

   Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää