Valikko
Kulttuuri

Vaatesuunnittelija jäljitti halpojen farkkujen alkuperän – ”Olemme kuluttajien armoilla”

Arja Kärkkäinen matkusti Kolumbiaan ja Beniniin dokumentoimaan, mistä farkut oikeasti tulevat.

Tiedätkö, mistä farkkusi tulivat? Kuka korjasi pellolta puuvillan, valvoi sen kankaaksi kutovaa konetta, leikkasi kankaat kaavoista, hoiti hiekkapesun ja ompeli housuiksi?

Todennäköisesti et. Massavaatteiden alkuperästä ja tuotannon eettisyydestä on vaikea saada tietoa.

Helsinkiläinen Arja Kärkkäinen, 29, kiinnostui vaatteiden teollisesta tuotannosta niin paljon, että päätti lähteä selvittämään farkkujen alkuperää. Viimeisen parin vuoden aikana hän kävi useissa farkkutehtaissa Kolumbian Medellínissä ja puuvillafarmeilla Beninissä.

”Olen nähnyt läheltä miten vaateteollisuus toimii. Suunnittelijakaan ei voi tehdä oikein mitään. Olemme kuluttajien armoilla. Niin kauan kuin halpa vaate myy, halpatuotanto jatkuu.”

Vaatesuunnittelijaksi valmistunut Kärkkäinen teki aiemmin uraa peliyhtiö Rovion tuotesuunnittelijana ja vastasi yhtiön brändin näkymisestä ja sen käytön valvomisesta erityisesti tekstiilien parissa. Harjoittelijana hän oli H&M-ketjussa.

”Huomasin oman voimattomuuden. Massatuotantoa on hirveän vaikea muuttaa, enkä halunnut olla vahingollinen osa vahingollisessa koneistossa. Alkoi tuntua raskaalta”, Kärkkäinen sanoo.

Nyt Kärkkäinen opiskelee Kuvataideakatemiassa kuvanveiston koulutusohjelmassa. Kolumbiassa ja Beninissä kuvatuista vi­deoista syntyi videoinstallaatio Made in Always Somewhere Else, joka levittäytyy Exhibition Laboratory -galleriassa Helsingissä kahdeksalle eri screenille. Katsojaa ohjaa sahanpurusta tehty polku. Teos koostuu yhteensä 104 eri videoklipistä. Nyt nähtävä versio kestää maksimissaan 45 minuuttia.

Teoksessa liikutaan puuvillapelloilla, käytettyjen vaatteiden tukkutorilla, nähdään miten puuvillaa kudotaan, ja miten farkkuja tehdään kulutetun näköiseksi. Kaikki näyttää todella suurelta ja massiiviselta.

Kärkkäinen sanoo, ettei hänen tarkoituksensa ole kritisoida epäeettistä vaatetuotantoa eikä toisaalta mainostaa tehtaita, joissa asiat on hoidettu hyvin. Hän haluaa näyttää, että tuotteiden alkuperää voi jäljittää.

”Tuotannon seuraamisesta paikan päällä tuli kuin performanssi, todiste siitä, ettei kuluttaja voi paeta omaa vastuutaan loputtomiin”, Kärkkäinen sanoo.

”Taiteen kautta voin toimittaa kuvaa kuluttajalta kuluttajalle. Tarkoitus ei ole paljastaa, muttei myöskään promota. Monia tuotannon ongelmia voitaisiin ratkaista, jos tuotteiden hinta uskallettaisiin nostaa kohtuulliseksi”, Kärkkäinen sanoo.

”Vaatetuotannosta pitäisi puhua informatiivisemmin”, hän sanoo.

Kolumbian Medellínin ”farkkukaupunginosassa” Kärkkäinen avustajineen sai huomata, ettei vierailua kannattanut sopia etukäteen. Kärkkäinen esittäytyi tuotannosta kiinnostuneeksi vaatesuunnittelijaksi, mutta ongelmia tuli, kun kamerat otettiin esille. Tehtaat pelkäsivät muun muassa, että kilpailija saa liikaa tietoa valmistusprosessista. Esimerkiksi tietoa siitä, mitä merkkejä milläkin tehtailla valmistetaan, ei haluta kertoa.

Kärkkäinen puhuu espanjaa, joten keskustelu työntekijöiden kanssa sujui.

”Töissä oli aikuisia, normaaleja, perheellisiä ihmisiä, monesti miehiä”, Kärkkäinen sanoo. Kaikilta kuvattavilta kysyttiin lupa kuvaamiseen.

Beninin puuvillapelloilla Kärkkäinen kävi ollessaan residenssissä Villa Karossa. Puuvillasta saadaan kaksi satoa vuodessa, ja vierailun aikana se oli kukkimisvaiheessa. Kärkkäinen keskittyi kuvaamaan työläisiä, tyhjiä tehtaita ja haastattelemaan erilaisia puuvillatoimijoita.

”Minua kiinnosti, miten luomupuuvillasta maksetaan. Beninissä ei käytetä ylimääräistä, tuhoavaa kastelua, joten sieltä tulee paljon luomupuuvillaa. Jenkkimarkkinat kuitenkin pitävät hintaa niin ylhäällä, että Afrikan maiden on vaikea osallistua kilpailuun”, Kärkkäinen sanoo.

Kun Bangladeshissa sortuu tehdas ja hautaa alleen työntekijät, puhuttaa massavaatetuotannon epäeettisyys taas hetken. Silti kauppa käy. Miten ihmisten kulutuskäyttäytymistä voisi muuttaa?

”Kuluttajat pitäisi saada tottumaan vaatteiden normaaleihin hintoihin. Ihmisten pitäisi ymmärtää, mitä vaatteiden tuotanto todella maksaa, ja kiintyä yksittäisiin vaatteisiin ja käsityöhön”, Kärkkäinen sanoo.

”Ongelmat johtuvat niistä, jotka tekevät vaatteita vanhoilla metodeilla ja koneilla, ja pystyvät työllistämään halpatyövoimaa”, Kärkkäinen sanoo.

Esimerkiksi työntekijöille myrkyllistä farkkujen kivipesua tehdään Kolumbiassa nykyään laserilla.

Entä mistä Kärkkäinen itse ostaa vaatteensa?

”Käytän vain kierrätettyjä vaatteita, uutena ostan vain sukat ja alusvaatteet”, hän sanoo.

Arja Kärkkäinen: Made in Always Somewhere Else 28.2. saakka Exhibition Laboratoryssa (Merimiehenkatu 36). La–su 11–18.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vaateteollisuus
 • Nykytaide
 • Dokumentti
 • Näyttelyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Perussuomalaiset toivottaa taas yhden paluumuuttajan takaisin – Arja Juvonen palaa puolueen eduskuntaryhmään

  2. 2

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  3. 3

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – ”Minkään älyllisen toiminnan kanssa tällä ei ole yhteyttä”

  8. 8

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  9. 9

   Murhatutkimuksen yllättävä käänne: keskeltä hämäläistä metsää löytyi sisällissodan aikaiseksi epäilty hauta – keitä nuorukaiset olivat?

  10. 10

   Obama tiesi Venäjän operaatiosta USA:n vaaleissa, mutta salli sen tapahtua – oliko Trump salajuonen peluri vai pelinappula?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  10. 10

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää